-->

Το «κρυφό» χαράτσι στα Τέλη Κυκλοφορίας 2019 – Τι θα πληρώσετε – Πώς θα« γλιτώσετε»

Παραδοσιακά ο Δεκέμβριος αποτελεί έναν εξαιρετικά δύσκολο μήνα για τους Έλληνες πολίτες καθώς πέραν όλων των άλλων θα πρέπει να εξοφλήσο...


Παραδοσιακά ο Δεκέμβριος αποτελεί έναν εξαιρετικά δύσκολο μήνα για τους Έλληνες πολίτες καθώς πέραν όλων των άλλων θα πρέπει να εξοφλήσουν και τα υπέρογκα Τέλη Κυκλοφορίας. 

Του Γιώργου Κ. Ανδρή (ga@newsauto.gr)

Ωστόσο φέτος παρά το γεγονός πως διάφορα κυβερνητικά στελέχη έκαναν λόγο από πέρυσι για δικαιότερα Τέλη Κυκλοφορίας όχι μόνο δεν τα μείωσαν αλλά με ένα πολύ έξυπνο τρόπο κερδίζουν περισσότερα χρήματα. Ο λόγος είναι απλός καθώς στα οχήματα με 1η Άδεια Κυκλοφορίας πριν την 31η Οκτωβρίου 2010 τα Τέλη Κυκλοφορίας πέραν του κυβισμού του κινητήρα υπολογίζονται και σύμφωνα με την ηλικία του.

Όπως πολύ εύκολα μπορεί να αντιληφθεί κανείς τα αυτοκίνητα έχουν «μεγαλώσει» κατά ένα χρόνο οπότε τα Τέλη Κυκλοφορίας τους θα έπρεπε να είναι χαμηλότερα σε σχέση με πέρυσι. Αντ΄αυτού το οικονομικό επιτελείο αποφάσισε να μην μειώσει τα Τέλη Κυκλοφορίας των εκατοντάδων χιλιάδων ιδιοκτητών που δικαίως θα έπρεπε να πληρώσουν χαμηλότερα Τέλη φέτος.

Το κόλπο στήθηκε έντεχνα καθώς οι ιδιοκτήτες οχημάτων με κινητήρες έως 1.357 κ.εκ. πραγματικά πληρώνουν τα ίδια ποσά ανεξαρτήτως ηλικίας του οχήματος. Τα οχήματα με κινητήρες από 1.358 κ.εκ. και άνω όμως τα Τέλη Κυκλοφορίας αλλάζουν ανάλογα με την ηλικία του οχήματος. Δηλαδή σε ένα ΙΧ με κινητήρα 1.400 κ.εκ. και 1η Άδεια Κυκλοφορίας έως 31/12/2000 τα Τέλη Κυκλοφορίας ανέρχονται σε 225 ευρώ.

Για το ίδιο όχημα με 1η Άδεια από 1/1/2001 έως 31/12/2005 τα Τέλη Κυκλοφορίας ανέρχονται σε 240 ευρώ. Το ίδιο όχημα με 1η Άδεια Κυκλοφορίας από 1/1/2006 έως 31/10/2010 τα Τέλη Κυκλοφορίας ανέρχονται σε 255 ευρώ.

Αντί λοιπόν το οικονομικό επιτελείο να αυξήσει τις ημερομηνίες κατά ένα έτος και να μειώσει τα Τέλη Κυκλοφορίας των οχημάτων με 1η Άδεια Κυκλοφορίας έως 31/12/2001, από 1/1/2002 έως 31/12/2006 και από 1/1/2007 έως 31/10/2010 αποφάσισε να διατηρήσει τα ίδια ποσοστά επιβάλλοντας άτυπα ένα νέο χαράτσι το οποίο βέβαια δεν είναι εύκολο να αντιληφθούν οι ανυποψίαστοι καταναλωτές οι οποίοι μένουν «ικανοποιημένοι» στο γεγονός ότι θα πληρώσουν τα ίδια ποσά με πέρυσι!

Στην πραγματικότητα όμως έπρεπε να πληρώσουν λιγότερα λόγω αύξησης της ηλικίας του οχήματός τους… Και να φανταστεί κανείς πως όσο μεγαλώνει ο κυβισμός του κινητήρα αυξάνονται ραγδαία και οι χρηματικές διαφορές που μπορεί να ανέλθουν έως και 150 ευρώ!

Χάος στις εφορίες αναμένεται και φέτος

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος το αδιαχώρητο αναμένεται να γίνει στις κατά τόπους εφορίες από άνεργους ή οικονομικά «χτυπημένους» ιδιοκτήτες οχημάτων οι οποίοι θα αναγκαστούν να τα θέσουν σε φορολογική ακινησία για να γλιτώσουν από τα πολύ υψηλά Τέλη Κυκλοφορίας αλλά και τα παράλογα τεκμήρια.

Όσοι αντέχουν οικονομικά να κινούν τα οχήματά τους θα πρέπει μέχρι το τέλος του έτους να εξοφλήσουν τα ποσά καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα τους πιστωθεί στο Taxinset ποσό ίσο με το διπλάσιο τίμημα των Τελών Κυκλοφορίας των οχημάτων τους.

Ημερολογιακά η Δευτέρα 31η Δεκεμβρίου αναμένεται να είναι η τελευταία ημέρα εξόφλησης και κατάθεσης των πινακίδων κυκλοφορίας αν δεν δοθεί παράταση ωστόσο είναι πολύ πιθανό το ΥΠΟΙΚ για να αποφύγει τις ουρές στις εφορίες και τα γνωστά προβλήματα να θέσει την καταληκτική ημερομηνία εξόφλησης και κατάθεσης νωρίτερα δηλαδή την Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου. Για την πληρωμή μέσω τραπεζών, οι ιδιοκτήτες των Ι.Χ. θα πρέπει να εκτυπώσουν τα σχετικά έντυπα από το Taxisnet.

Η εκτύπωση των τελών κυκλοφορίας

Οι ιδιοκτήτες οχημάτων για να εκτυπώσουν το ειδοποιητήριο στο οποίο αναγράφεται ο κωδικός για την πληρωμή των τελών θα πρέπει να εισέλθουν στην ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή του Taxisnet, όταν αυτή θα είναι διαθέσιμη, και να ακολουθήσουν τα εξής βήματα: Επισκεφθείτε την ηλεκτρονική διεύθυνση https://www.gsis.gr. Στην Υπηρεσία προς τους Πολίτες επιλέξτε την ένδειξη “Οχήματα”. Ακολούθως έχετε δύο επιλογές:

1. Αν επιλέξετε “Τέλη κυκλοφορίας με κωδικούς στο Taxisnet”: Ο υπόχρεος πληκτρολογεί όνομα χρήστη και κωδικό πρόσβασης προκειμένου να ανοίξει η εφαρμογή και να συμπληρώσει τα στοιχεία του.

2. Αν επιλέξετε “Τέλη κυκλοφορίας χωρίς κωδικούς Taxisnet”: Αφού κλικάρετε την “ΕΙΣΟΔΟ”, θα μεταφερθείτε στην ηλεκτρονική φόρμα όπου μπορείτε να αναγράψετε το ΑΦΜ και τον αριθμό κυκλοφορίας και επιλέγοντας “ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ” να βρείτε τα τέλη για το όχημα σας.

Μόλις ολοκληρωθεί η αναζήτηση, θα πρέπει ο υπόχρεος να δώσει την εντολή εκτύπωσης για να εμφανιστεί το ειδοποιητήριο με τα τέλη κυκλοφορίας του 2019.

Τα ποσά για τα Τέλη Κυκλοφορίας 2019 είναι ανάλογα με την ηλικία του αυτοκινήτου, τα κυβικά αλλά και τους ρύπους:

Ειδικότερα τα Τέλη Κυκλοφορίας 2019 για οχήματα με 1η Άδεια Κυκλοφορίας έως 31/10/2010 υπολογίζονται με βάση τον κυβισμό του κινητήρα και την ηλικία του οχήματος:

ΠΙΝΑΚΑΣ ΤΕΛΗ1



ΠΙΝΑΚΑΣ ΤΕΛΗ2



ΠΙΝΑΚΑΣ ΤΕΛΗ 3



Επιβατικά αυτοκίνητα ταξινομούμενα για πρώτη φορά την Ελλάδα από 1.11.2010 και μετά, αποκλειστικά με βάση τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (γραμμάρια C02 ανά χιλιόμετρο).

Λαμβάνονται υπόψιν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα όπως αυτές αναγράφονται στην άδεια του οχήματος ως εξής:

ΠΙΝΑΚΑΣ ΤΕΛΗ 4

Για τα Ε.Ι.Χ ρυμουλκούμενα, ημιρυμουλκούμενα (τροχόσπιτα): 140 ευρώ. Έτσι θα γλιτώσετε από Τέλη Κυκλοφορίας και τεκμήρια Μόνο με την κατάθεση των πινακίδων κυκλοφορίας μπορεί κάποιος ιδιοκτήτης να «γλιτώσει» από την καταβολή των υπέρογκων Τελών Κυκλοφορίας αλλά και των τσουχτερών τεκμηρίων διαβίωσης.

Η κατάθεση πινακίδων γίνεται με την υποβολή σχετικής αίτησης από τον ιδιοκτήτη του οχήματος ή τον νόμιμα εξουσιοδοτημένο από τρίτο, αποκλειστικά με χειρόγραφο τρόπο.

Εκείνοι πάντως που είναι αποφασισμένοι να καταθέσουν τις πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων τους θα πρέπει να έχουν μαζί τους:

– Την Άδεια κυκλοφορίας.
– Τις Πινακίδες
– Φωτοτυπία της δήλωσης εισοδήματος, όπου να αποδεικνύεται ποιος είναι ο κάτοχος του ΙΧ.
– Απόδειξη πληρωμής των τελών κυκλοφορίας του 2018.
– Υπεύθυνη δήλωση ότι το αυτοκίνητο θα σταθμεύσει σε κλειστό ιδιόκτητο χώρο.
– Αστυνομική ταυτότητα ή σχετική εξουσιοδότηση αν δεν είναι ο ίδιος ο ιδιοκτήτης.

  www.newsauto.gr

COMMENTS

https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEiz6rV3JL2_MbZ9JedxVL8BB_0WG-37UT64zaQVv7ycuRLmw9jyOkuqg16xgJQv9YwpS9ZeXd4ZDs-ZA4iNqjGdfpQCRx6e5AWXLwF4EZyL-ECWQV1WBdyoNUUzEyenZ5OTU34dN0n514uJT3gx7M4VEyW4YneeOYzfs-FHxV4xzOH9cQ-mCQ0MmqD-=s929
Όνομα

Αγροτικά Αθλητισμός Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Αρθρο Αρχαία Ολυμπία Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ βιβλία/περιοδικά ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΔΥΤΙΚΟΡΑΜΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ Ιστορία ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ξέρετε ότι... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Π.Ε ΗΛΕΙΑΣ Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολιτική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Προορισμοί Πρόσωπα Πύργος Ρεπορτάζ Συνέντευξη Σχόλιο ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Break News Crime stories EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις" : Το «κρυφό» χαράτσι στα Τέλη Κυκλοφορίας 2019 – Τι θα πληρώσετε – Πώς θα« γλιτώσετε»
Το «κρυφό» χαράτσι στα Τέλη Κυκλοφορίας 2019 – Τι θα πληρώσετε – Πώς θα« γλιτώσετε»
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjIu7lOh2iF6R-0K2L9eoWzJvL7ACyItK4EuJzm78VhDax_FibPB8aWFaARs6H5gn7RX0FphYqK4vPZ2AbhwdnfupG6FgPxvjtb5VuUDW2GaLkQzeksgS50L0LiK4jJGsoChnquLiA0eNs/s640/BBPDVEG.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjIu7lOh2iF6R-0K2L9eoWzJvL7ACyItK4EuJzm78VhDax_FibPB8aWFaARs6H5gn7RX0FphYqK4vPZ2AbhwdnfupG6FgPxvjtb5VuUDW2GaLkQzeksgS50L0LiK4jJGsoChnquLiA0eNs/s72-c/BBPDVEG.jpg
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
https://www.newsgf.net/2018/11/2019.html
https://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2018/11/2019.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All Πριν φύγετε, διαβάστε επίσης... LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy