-->

Ηλεκτρονικά παιχνίδια: Η εμμονή των παιδιών δηλώνει ανικανοποίητες ψυχικές ανάγκες

Πολλοί γονείς ανησυχούν για τη φαινομενικά εμμονική σχέση που έχουν αναπτύξει τα παιδιά τους με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια. Συνεχώς εμφανί...


Πολλοί γονείς ανησυχούν για τη φαινομενικά εμμονική σχέση που έχουν αναπτύξει τα παιδιά τους με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια. Συνεχώς εμφανίζονται καινούρια είδη τα οποία φαίνεται σαν να ρουφούν όλη την ενέργεια και προσοχή τους. Οι γονείς ανησυχούν επίσης για το αν τέτοια παιχνίδια προκαλούν εθισμό.

Η απάντηση είναι πως όχι, τέτοια παιχνίδια δεν προκαλούν εθισμό· από μόνα τους. Μία πλήρη απάντηση σε μια καλύτερα διατυπωμένη ερώτηση χρειάζεται να λάβει υπόψη και άλλους παράγοντες. Οι γονείς χρειάζεται να καταλάβουν τους λόγους που τα παιδιά παίζουν, όπως επίσης και το σημείο στο οποίο χρειάζεται να ανησυχούν ή να χαλαρώσουν.

Η πραγματική σημασία του εθισμού 

Η λέξη «εθισμός» επαναλαμβάνεται συνεχώς στην καθημερινότητά μας με διάφορους τρόπους. Ακούμε τους ανθρώπους να λένε πως είναι εθισμένοι στη σοκολάτα ή στα ψώνια, αλλά η χρήση της εδώ δεν είναι ακριβής και σωστή. Οι σωστές ίσως λέξεις είναι υπερκατανάλωση ή έλλειψη πειθαρχίας. Ο εθισμός όμως δεν είναι μια συμβολική λέξη. Περιλαμβάνει τη σοβαρή έλλειψη ελέγχου.

Οι γονείς μπορεί να ανησυχούν, αλλά αν ένα παιδί μπορεί να αφήσει το παιχνίδι για να συμμετέχει σε μια οικογενειακή συζήτηση ή σε ένα δείπνο και δείχνει ενδιαφέρον για άλλες δραστηριότητες, όπως αθλητισμό και φίλους, τότε δεν είναι εθισμένο. Μάλιστα, η μέτρια χρήση των ηλεκτρονικών παιχνιδιών έχει αποδειχθεί πως είναι και ευεργετική.

Έρευνα που διεξήχθη από Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης (από τον Dr. Andrew Przybylski) αποκάλυψε πως όταν παίζουμε για μία ώρα την ημέρα ενισχύουμε την ψυχική μας ευεξία, ενώ αν παίζουμε για πάνω από τρεις ώρες, τα πράγματα λειτουργούν αντίστροφα. Η πραγματική ερώτηση χρειάζεται να είναι η εξής: τι έλκει τόσο πολύ εκατομμύρια παιδιά στο gaming για να προτιμούν να ξοδεύουν όλο τον ελεύθερο χρόνο τους σε αυτό;

Τι δυσκολεύει τόσο πολύ ακόμα και τα μη εθισμένα παιδιά από το να απομακρυνθούν μερικές φορές από τον υπολογιστή ή την κονσόλα; Η απάντηση δεν έχει να κάνει μόνο με τα ίδια τα ηλεκτρονικά παιχνίδια αλλά με τις βασικές ψυχολογικές ανάγκες.

Τι αναζητούν τα παιδιά; 

Κάθε καλά σχεδιασμένο ηλεκτρονικό παιχνίδι ικανοποιεί αυτό που επιζητάμε. Σύμφωνα με τους Edward Deci και Richard Ryan, οι άνθρωποι χρειαζόμαστε τρία πράγματα για να ευημερήσουμε. Ικανότητα – δηλαδή ανάγκη για ειδίκευση σε κάτι, για πρόοδο, επιτεύγματα και εξέλιξη. Χρειαζόμαστε αυτονομία – βούληση και ελευθερία ελέγχου και επιλογών. Και τέλος, επιθυμούμε βαθιά τη σύνδεση – την ανάγκη να νιώθουμε ότι οι άλλοι μας χρειάζονται και τους χρειαζόμαστε, ότι έχουμε αξία. Δυστυχώς, όσον αφορά στη σύγχρονη παιδική ηλικία, πολλά παιδιά δεν λαμβάνουν αρκετά αυτά τα τρία βασικά στοιχεία.

Το σχολείο, όπου τα παιδιά περνούν τον περισσότερο χρόνο τους, θα λέγαμε ότι λειτουργεί αντίθετα από τις τρεις αυτές ανάγκες. Εκεί, τους λέμε τι πρέπει να κάνουν, πού να βρίσκονται, τι να σκέφτονται, να τρώνε και να φορούν. Τα κουδούνια ενορχηστρώνουν τις κινήσεις τους με απόλυτη ακρίβεια ενώ οι δάσκαλοι τα σπρώχνουν βιαστικά προς ένα ανοργάνωτο χάος αποσπασματικών γνώσεων. Αν βαριούνται και θέλουν να φύγουν, τιμωρούνται. Αν θέλουν να μάθουν κάτι άλλο, τους λένε να σωπάσουν.

Αν θέλουν να εστιάσουν περισσότερο σε ένα θέμα, τους λένε να μη βγαίνουν εκτός ύλης. Αν και πολλοί υποστηρίζουν ότι η πειθαρχία και ο έλεγχος αυτός παρέχει δομή, είναι ξεκάθαροι επίσης οι λόγοι που δάσκαλοι και μαθητές παλεύουν να βρουν κίνητρο για να βρίσκονται σε μια σχολική αίθουσα. Οι παίχτες ενός ηλεκτρονικού παιχνιδιού νιώθουν ότι είναι ικανοί, όταν χρησιμοποιούν τις δυνάμεις τους για να φτάσουν τους στόχους τους.

Σε ένα παιχνίδι, οι παίκτες έχουν την αυτονομία να κάνουν ό,τι θέλουν, να πειραματιστούν με δημιουργικές στρατηγικές και να επιλύσουν προβλήματα. Τα περισσότερα παιχνίδια επίσης φτιάχνουν μια κοινότητα παικτών, όπου όλοι συνδέονται μεταξύ τους. Ενώ οι προηγούμενες γενιές μπορούσαν απλά να παίξουν έξω μετά το σχολείο και να διαμορφώσουν στενούς κοινωνικούς δεσμούς, τώρα πολλά παιδιά αναθρέφονται από τρομαγμένους και αυστηρούς γονείς που επιμένουν τα παιδιά τους να πηγαίνουν στα φροντιστήρια ή να μένουν κλειδωμένα στο σπίτι.

Συνεπώς, τα παιχνίδια ικανοποιούν ψυχικές ανάγκες που άλλες πλευρές της ζωής τους δεν ικανοποιούν. Φυσικά, κανείς δεν ισχυρίζεται πως τα ηλεκτρονικά παιχνίδια αποτελούν ένα καλό υποκατάστατο – μάλλον ισχύει το αντίθετο. Αν και ένα καλά σχεδιασμένο παιχνίδι προσπαθεί να ικανοποιήσει αυτές τις ανάγκες, δεν μπορεί ούτε καν να πλησιάσει τη βαθιά ικανοποίηση που προσφέρει η πραγματική ζωή και η αληθινή ανθρώπινη σύνδεση.

Επίσης, δεν ισχυριζόμαστε πως δεν υπάρχουν παιδιά που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα εθισμού, αλλά εκεί η αντιμετώπιση χρειάζεται να είναι διαφορετική και κυρίως να εμπλέκεται και ένας ειδικός. Όμως, για τα περισσότερα παιδιά, αν οι γονείς αντιληφθούν τη βαθύτερη αλήθεια πίσω από αυτή την εμμονή, μπορούν να γίνουν ορισμένα βήματα τα οποία θα προσφέρουν στα παιδιά την ευκαιρία να ικανοποιήσουν τις ψυχικές ανάγκες τους. Αντί να επαναλάβουμε τα λάθη των προηγούμενων γενιών με τις αυστηρές τακτικές, ας καταλάβουμε την ψυχολογική πηγή του προβλήματος και ας βοηθήσουμε τα παιδιά να μάθουν στρατηγικές, ώστε να διαχειριστούν τόσο τη ζωή, όσο και αυτή τη συνήθεια.

  enallaktikidrasi.com

COMMENTS

https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEiz6rV3JL2_MbZ9JedxVL8BB_0WG-37UT64zaQVv7ycuRLmw9jyOkuqg16xgJQv9YwpS9ZeXd4ZDs-ZA4iNqjGdfpQCRx6e5AWXLwF4EZyL-ECWQV1WBdyoNUUzEyenZ5OTU34dN0n514uJT3gx7M4VEyW4YneeOYzfs-FHxV4xzOH9cQ-mCQ0MmqD-=s929
Όνομα

Αγροτικά Αθλητισμός Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Αρθρο Αρχαία Ολυμπία Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ βιβλία/περιοδικά ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΔΥΤΙΚΟΡΑΜΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ Ιστορία ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ξέρετε ότι... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Π.Ε ΗΛΕΙΑΣ Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολιτική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Προορισμοί Πρόσωπα Πύργος Ρεπορτάζ Συνέντευξη Σχόλιο ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Break News Crime stories EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις" : Ηλεκτρονικά παιχνίδια: Η εμμονή των παιδιών δηλώνει ανικανοποίητες ψυχικές ανάγκες
Ηλεκτρονικά παιχνίδια: Η εμμονή των παιδιών δηλώνει ανικανοποίητες ψυχικές ανάγκες
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhr7JPbcfzCz0E_FwQ6qWRGfGe5vNS_eJSNv4v0xqFeTWCxlt7wzj4yiJUcd_-CnI_2fn1ci64SLx4qJ_qTgiGGYc4r1f8hyiH1wbofXrCq8T-YUA3hf9FuiSlZHtDKab17z7sJoZrlBb4/s640/ilektronika-paixnidia-emmoni-paidiwn-dilwnei-anikanopoiites-psixikes-anagkes-750x400.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhr7JPbcfzCz0E_FwQ6qWRGfGe5vNS_eJSNv4v0xqFeTWCxlt7wzj4yiJUcd_-CnI_2fn1ci64SLx4qJ_qTgiGGYc4r1f8hyiH1wbofXrCq8T-YUA3hf9FuiSlZHtDKab17z7sJoZrlBb4/s72-c/ilektronika-paixnidia-emmoni-paidiwn-dilwnei-anikanopoiites-psixikes-anagkes-750x400.jpg
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
https://www.newsgf.net/2018/11/blog-post_198.html
https://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2018/11/blog-post_198.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All Πριν φύγετε, διαβάστε επίσης... LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy