Η ασφάλεια των δημοτών στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο Ανδραβίδας-Κυλλήνης

Ένα από τα θέματα που απασχόλησαν την χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ανδραβίδας-Κυλλήνης [ διαβάστε εδώ... ], ήταν και α...
Ένα από τα θέματα που απασχόλησαν την χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ανδραβίδας-Κυλλήνης [διαβάστε εδώ...], ήταν και αυτό της περί ασφάλειας των πολιτών του δήμου.

Συγκεκριμένα, το 8ο θέμα της ημερήσιας διάταξης είχε ως τίτλο, "Ενημέρωση περί ασφάλειας πολιτών Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης", με εισηγητή τον αντιδήμαρχο Ανδρέα Μίγκο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι γενικά όλοι συμφώνησαν με την εισήγησή του κι εξουσιοδοτήθηκε να συντάξει το σχετικό ψήφισμα του Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης.

Επίσης, να σημειωθεί ότι ο δημοτικός σύμβουλος Νίκος Κόλλιας πρότεινε να δημιουργηθεί σταθμός της αστυνομίας στα Λεχαινά για τους αλλοδαπούς.


Ολόκληρη η εισήγηση:

Τα συχνά περιστατικά βίας παραβατικότητας και εγκληματικότητας δεν αποτελούν μόνο πολιτικό θέμα. Αποτελούν και νομικό ζήτημα, και μάλιστα συνταγματικού επιπέδου. Το ισχύον Σύνταγμα προβλέπει στο άρθρο 5 παρ. 2 ότι «όλοι όσοι βρίσκονται στην Ελληνική Επικράτεια απολαμβάνουν την απόλυτη προστασία της ζωής» και στο άρθρο 5 παρ. 5 ότι «καθένας έχει δικαίωμα στην προστασία της υγείας», αυτό προφανώς δεν σημαίνει μόνο το αυτονόητο, ότι δηλαδή απαγορεύεται στο κράτος να αφαιρεί τη ζωή ή να βλάπτει την υγεία.

Σημαίνει κάτι παραπάνω: ότι η κρατική εξουσία πρέπει να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να διαφυλάσσει τη ζωή και την υγεία των πολιτών, οποιαδήποτε και αν είναι η πηγή διακινδύνευσης, ακόμη δηλαδή και αν ο κίνδυνος προέρχεται από άλλους ανθρώπους.

Το ίδιο ισχύει και για το δικαίωμα στην περιουσία (άρθρο 17 του Συντάγματος . Στο κράτος δεν απαγορεύεται μόνο να αφαιρεί χωρίς αντάλλαγμα την περιουσία των πολιτών. Πέραν τούτου, επιβάλλεται να λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα για να προστατεύει τους πολίτες από ενέργειες προσβολής της ιδιοκτησίας τους που προέρχονται από τρίτα πρόσωπα.

Τα στατιστικά στοιχεία της Eurostat, δείχνουν πως η Ελλάδα βρίσκεται στην 3η θέση στις χώρες της ΕΕ όσον αφορά στην αναλογία αστυνομικών / κατοίκων με 478 αστυνομικούς να αναλογούν σε 100.000 κατοίκους. Αξίζει να σημειωθεί πως το αντίστοιχο νούμερο το 2008 ήταν 350 ανά 100.000 κατοίκους.

Στην κορυφή της λίστας η Κύπρος 

Η Κύπρος έρχεται πρώτη στη λίστα στην ΕΕ με τον αριθμό αυτό να φτάνει στους 581. Η Κροατία στην δεύτερη θέση με 489 ανά 100.000 κατοίκους.

Μικρότερη αναλογία στην Ουγγαρία 

Τη μικρότερη αναλογία (90 ανά 100.000 κατοίκους) εμφανίζει η Ουγγαρία, ακολουθούμενη από τη Φινλανδία και τη Δανία (με 140 και 186 αντίστοιχα).

Στον χάρτη της εγκληματικότητας στην Ελλάδα 
Στην 6η θέση βρίσκεται η Ηλεία 

αυξήθηκαν ραγδαία οι αρπαγές τσαντών και κινητών, οι ληστείες σε σούπερ μάρκετ και περίπτερα ενώ αντίστοιχα μικρή ήταν η μείωση σε ανθρωποκτονίες και ληστείες σε σπίτια Σύμφωνα με τελευταία έρευνα γίνεται μία ληστεία κάθε δύο ώρες στην επικράτεια 

Στατιστικά στοιχεία παραβατικότητας 2015-2018

Στο Δήμο Ανδραβίδας Κυλλήνης
(Τα στοιχεία είναι από την Αστυνομική Διεύθυνση Ηλείας)

Α.Τ ΒΟΥΠΡΑΣΙΑΣ 2015 - 2018

ΛΗΣΤΕΙΕΣ 6 ΕΞΙΧΝΙΆΣΘΗΚΑΝ 2 33%
ΚΛΟΠΕΣ ΔΙΑΡΡΗΞΕΙΣ 246 ΕΞΙΧΝΙΆΣΘΗΚΑΝ 32 13%
ΚΛΟΠΕΣ ΟΧΗΜΑΤΩΝ 79 ΒΡΕΘΗΚΑΝ 26 33%

Α.Τ ΑΝΔΡΑΒΙΔΑΣ 2015-2017

ΚΛΟΠΕΣ ΔΙΑΡΡΗΞΕΙΣ 115 ΕΞΙΧΝΙΆΣΘΗΚΑΝ 21 18%
ΚΛΟΠΕΣ ΟΧΗΜΑΤΩΝ 56 ΕΞΙΧΝΙΆΣΘΗΚΑΝ 6 11%

Α.Τ ΛΕΧΑΙΝΩΝ 2015-2017

ΛΗΣΤΕΙΕΣ 3 ΕΞΙΧΝΙΆΣΘΗΚΑΝ 1 33%
ΚΛΟΠΕΣ ΔΙΑΡΡΗΞΕΙΣ 190 ΕΞΙΧΝΙΆΣΘΗΚΑΝ 25 13%
ΚΛΟΠΕΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ 41 ΕΞΙΧΝΙΆΣΘΗΚΑΝ 12 30%

Α.Τ ΑΝΔΡΑΒΙΔΑΣ –ΚΥΛΛΗΝΗΣ 2017-2018

Ληστείες 1 εξιχνιάστηκε 1 100%
Κλοπές διαρρήξεις 157 εξιχνιάσθηκαν 23 15%
Κλοπές οχημάτων 53 εξιχνιάσθηκαν 18 34%

ΣΥΝΟΛΟ 2015 ΕΩΣ ΚΑΙ ΝΟΕΜΒΡΙΟ ΤΟΥ 2018
ΛΗΣΤΕΙΕΣ 10 ΕΞΙΧΝΙΆΣΘΗΚΑΝ 4 40%
ΚΛΟΠΕΣ ΔΙΑΡΡΗΞΕΙΣ 708 ΕΞΙΧΝΙΆΣΘΗΚΑΝ 91 13% (617)
ΚΛΟΠΕΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ 229 ΕΞΙΧΝΙΆΣΘΗΚΑΝ 52 22%( 177)

ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ 947 ΕΞΙΧΝΙΆΣΘΗΚΑΝ 147 16% (800)

Η αστυνομική διεύθυνση Ηλείας δεν έδωσε στοιχεία σχετικά με τον αριθμό των Αστυνομικών που έχει το κάθε τμήμα στη δύναμη του , ούτε στοιχεία για την επιχειρησιακή δράση της Αστυνομίας καθ όσον αυτά αποτελούν απόρρητα αντικείμενα ασφαλείας και δεν δημοσιεύονται.

Ο συνολικός αριθμός οχημάτων που διαθέτουν είναι 4.
Από την προσωπική μου εμπειρία σας λέω επίσης ότι σχετικά με τη διαθεσιμότητα είναι πραγματικά πάρα πολύ μικρή και πολλές φορές που έχω ζητήσει συνδρομή αστυνομικών δεν είναι εύκολο να γίνει γιατί απασχολούνται με προσαγωγές σε αυτόφωρα .

Αυτό είναι ένα μεγάλο θέμα για τα αστυνομικά τμήματα. Όπως είδαμε και από τα στατιστικά στοιχεία της τετραετίας η αποτελεσματικότητα είναι πολύ μικρή.

Στο σημείο αυτό θέλω να τονίσω, ότι τόσο η Αστυνομική Διεύθυνση , όσο και οι διοικητές των Αστυνομικών τμημάτων και οι αστυνομικοί επιτελούν με υψηλό αίσθημα ευθύνης την δουλειά τους και τα προβλήματα οφείλονται κατά την άποψη μου στην απελπιστική υποστελέχωση των τμημάτων.

ΠΡΟΤΑΣH NA ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟ ΤΗΝ ΕΠΟΠΤΕΙΑ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ 

Πρόληψη Παραβατικότητας 

προτάσεις 

Η εγκληματικότητα και η παραβατικότητα είναι δύο έννοιες που στη συνείδηση του πολίτη είναι συνυφασμένες με την αστυνομία και την προσπάθεια καταστολής τους. Πριν όμως φτάσουμε στο σημείο της καταστολής τους, αφού δηλαδή έχει λάβει χώρα η πράξη, πρέπει να αναρωτηθούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να προλάβουμε τέτοιου είδους παραβατικές συμπεριφορές, ξεκινώντας μάλιστα από τοπικό επίπεδο.

Η πρόληψη της παραβατικότητας αποτελεί έναν νέο τρόπο σκέψης και αντιμετώπισης των καθημερινών προβλημάτων, για την ελληνική πραγματικότητα και ο Δήμος πρέπει να αναλάβει ενεργό ρόλο μέσω του Συμβουλίου Πρόληψης Παραβατικότητας.

Το Τοπικό Συμβούλιο Πρόληψης Παραβατικότητας είναι εκείνο που εστιάζει τη δράση του στην πρόληψη του εγκλήματος και της παραβατικότητας. Έχει προληπτικό, συμβουλευτικό και ενημερωτικό χαρακτήρα που επικεντρώνεται στη μείωση του αισθήματος φόβου των πολιτών αλλά και στη μείωση των ευκαιριών που ευνοούν τη δράση του εγκληματία και παραβάτη.

Η ευαισθητοποίηση των δημοτών αποτελεί άμεση προτεραιότητα του Συμβουλίου. Η συμμετοχή των πολιτών στην προσπάθεια του Δήμου για την πρόληψη του εγκλήματος κρίνεται απαραίτητη, αφού οι ίδιοι οι πολίτες χρειάζεται σε πολλές περιπτώσεις να μεριμνούν για την προφύλαξη τους, ώστε να ελαττώνεται η περίπτωση θυματοποιήσής τους, αλλά και να λειτουργούν σε συλλογικό και συμμετοχικό επίπεδο λαμβάνοντας μέρος στις δράσεις που εκπονούνται

• Ανταλλαγή ενημερωτικού εγγράφου για θέματα τεχνογνωσίας μεταξύ των όμορων Συμβουλίων Παραβατικότητας που λειτουργούν ανά την επικράτεια.

• Σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Κοινωνικής Μέριμνας να δραστηριοποιούνται για τη δημιουργία ενός ενημερωτικού φυλλαδίου για παιδιά κατά της παραβατικότητας συνδυάζοντας συμβουλές για την προφύλαξή τους από τους καθημερινούς κινδύνους εντός και εκτός σχολικού χώρου.

• Προβολή μέσω τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών μηνυμάτων και γνωστοποίηση της ύπαρξής τους στο ευρύ κοινό των δημοτών.

• Σε συνεργασία με τις Επιτροπές Εθελοντισμού του Δήμου δίνεται η δυνατότητα στους δημότες να συμμετάσχουν στα προγράμματα και στις δράσεις . Το Συμβούλιο με τη σειρά του θα μπορεί να παρέχει πιστοποιητικά συμμετοχής σε όσους επιθυμούν εθελοντικά να ενισχύσουν το έργο και τις δράσεις του

• Δημιουργία μηνιαίου ενημερωτικού φύλλου με αναφορές σε παραβατικές και εγκληματικές συμπεριφορές που διεπράχθησαν στο κάθε διαμέρισμα, ύστερα από ενημέρωσή τους από τα τοπικά Αστυνομικά Τμήματα μέσω δελτίου τύπου αλλά και τα προβλήματα που οι ίδιοι κατέγραψαν. Παράλληλα, εμπεριέχονται συμβουλές πρόληψης για τους δημότες και σχετικές πληροφορίες με τηλέφωνα και διευθύνσεις.

• Καθιέρωση επισκέψεων σε σχολεία το μήνα σε κέντρα ηλικιωμένων, λέσχες φιλίας, τοπικούς συλλόγους όπου ενημερώνουν και ενημερώνονται για τυχόν παραβατικές συμπεριφορές, αναπαράγουν βίντεο με θεματικές που αναφέρονται ξεχωριστά στην κάθε ομάδα στόχου αναφέροντας και τα ανάλογα προστατευτικά μέτρα. Ο ρόλος τους είναι συμβουλευτικός και καθοδηγητικός, ενώ παράλληλα δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την αφύπνιση του αισθήματος ασφάλειας και εμπιστοσύνης στις Δημοτικές και Αστυνομικές αρχές.

• Το Τοπικό Συμβούλιο Πρόληψης Παραβατικότητας σε συνεργασία με τοπικούς, σχολικούς συλλόγους κ.ά. θα δύναται να πραγματοποιήσουν θεατρικές, μουσικές εκδηλώσεις κ.ά. με αφορμή θεματικές ενότητες που σχετίζονται με την παραβατικότητα όπως οι προαναφερθείσες παγκόσμιες ημέρες, καλώντας να συμμετάσχουν άτομα όλων των ηλικιών.

Σύσταση και συντονισμός δικτύου εθελοντών - στελεχών πρόληψης κατά τομείς όπως:

- Οδική συμπεριφορά
- Παραβατική συμπεριφορά
- Σχολική και εξωσχολική βία
- Χρήση ναρκωτικών
- Κακοποίηση, εκμετάλλευση ανηλίκων
- Κακοποίηση, εκμετάλλευση γυναικών

COMMENTS

Όνομα

ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΑΓΟΡΕΣ Αγροτικά ΑΘΛΗΤΙΑΤΡΙΚΗ Αθλητισμός Αλις Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Ανθολογία Αρθρο Αρχαία Ολυμπία Ασκηση Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ ΒΙΒΛΙΑ ΓΛΥΚΑ ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Διάφορα ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ Διηγήματα ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία Ιστορία ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΚΟΚΤΕΙΛ/ΠΟΤΑ ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ Μίγκος Μισέλ Αμπού-Χάντμπα ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Μουσική Μπακέλλας Μυθολογία Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ξέρετε ότι... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Πάνος Αβραμόπουλος Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολεμικές Τέχνες Πολιτική ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ Προορισμοί ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ Πύργος Ραμμος Ρεπορτάζ Σημεία πώλησης ΣΤΕΛΛΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ Συνέντευξη ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ Σχόλιο ΤΑΙΝΙΕΣ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία Χρυσοβαλάντης Δημητρόπουλος ΨΑΡΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ About me ACTION TIME Break News EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις": Η ασφάλεια των δημοτών στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο Ανδραβίδας-Κυλλήνης
Η ασφάλεια των δημοτών στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο Ανδραβίδας-Κυλλήνης
https://1.bp.blogspot.com/-oIc1rjOdeG4/XBJoIN92elI/AAAAAAADN6M/5cFSpd7i3fwS42kum6s8uta7OBPL6E9ngCLcBGAs/s640/P1160006.JPG
https://1.bp.blogspot.com/-oIc1rjOdeG4/XBJoIN92elI/AAAAAAADN6M/5cFSpd7i3fwS42kum6s8uta7OBPL6E9ngCLcBGAs/s72-c/P1160006.JPG
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
https://www.newsgf.net/2018/12/blog-post_426.html
https://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2018/12/blog-post_426.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy