"Αλλάζοντας το τοπίο"-Το πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του Διονύση Καλαματιανού

Το 2018 συμπληρώθηκαν 8 χρόνια «Δημοσιονομικής» πειθαρχίας, κλείνοντας τον επαίσχυντο κύκλο της λιτότητας σε βάρος των Ελλήνων. Ο προϋπ...


Το 2018 συμπληρώθηκαν 8 χρόνια «Δημοσιονομικής» πειθαρχίας, κλείνοντας τον επαίσχυντο κύκλο της λιτότητας σε βάρος των Ελλήνων. Ο προϋπολογισμός του 2019, ανοίγει για πρώτη φορά την αισιόδοξη προοπτική μιας ελεύθερης, ανασυγκροτημένης οικονομίας, απαλλαγμένης από υπαγορεύσεις, απαγορεύσεις και δουλείες.

Το τοπίο αλλάζει.

Με συνεχείς προσπάθειες και την ενεργή συμμετοχή του λαού, τον Αύγουστο του 2018 η κυβέρνηση κατάφερε να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια. Ελαφρύνθηκαν οι υποχρεώσεις από τόκους του δημόσιου χρέους και δημιουργήθηκε αποθεματικό 26 δις €, χωρίς πιστοληπτική γραμμή και άρα χωρίς νέο μνημόνιο.

Μειώθηκε η ανεργία στο 18,3% από το 26,5% που την παρέλαβε το 2015. Για δεύτερη χρονιά παρουσιάζεται θετικός ρυθμός ανάπτυξης με μεγέθυνση 1,5% το 2017, 2% το 2018 και με προσδοκία για περαιτέρω αύξηση το 2019. Δημιουργήθηκε πρόσθετο δημοσιονομικό πλεόνασμα, το οποίο διατίθεται για 3η συνεχή χρονιά ως κοινωνικό μέρισμα και κοινωνικές παροχές σε επιδότηση θέρμανσης, ενοικίου, οικογενειακά επιδόματα, σχολικά γεύματα κλπ., σε πολίτες με χαμηλό εισόδημα. Έτσι, αντιμετωπίζεται η ακραία φτώχεια με προγράμματα ενίσχυσης οικογενειών και παιδιών.

Στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης πάρθηκαν μέτρα με στόχο την υπεράσπιση των πολλών, σε αντιδιαστολή με την προηγούμενη συγκυβέρνηση που εγκατέλειψε την κοινωνική ασφάλιση και το κράτος πρόνοιας. Καλύφθηκαν 2,1 εκατ. Ανασφάλιστοι, στον τομέα της υγείας. Παρά την εμμονή της αντιπολίτευσης, η αποφυγή της περικοπής των συντάξεων με οριστικό τρόπο είναι γεγονός.

Οι επενδύσεις ενισχύθηκαν σε μια σειρά κλάδων της οικονομίας, όπως οι μεταφορές, η ενέργεια, οι επικοινωνίες και ο τουρισμός, με ποσοτική αύξηση, αλλά και βελτίωση του ποιοτικού τουρισμού. Ολοκληρώθηκε μεγάλο μέρος του προγράμματος των οδικών αξόνων, που είχε εγκαταλειφθεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και μάλιστα με συμφέροντες όρους υπέρ του δημόσιου, ενώ όπως εξαγγέλθηκε, το 2019 προχωρά η συμβασιοποίηση νέων έργων ύψους 9,17 δις €.

Και για το νέο έτος, οι στόχοι της κυβέρνησης είναι σαφείς. Δυναμική και δίκαιη ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας, με ανασυγκρότηση της παραγωγής σε νέους κλάδους, διασφαλίζοντας τη δημοσιονομική σταθερότητα με αύξηση μισθών-ημερομισθίων, τόσο των κατώτατων όσο και συνολικά.

Αύξηση της αγοραστικής ικανότητας των πολιτών, με ταυτόχρονη αναβάθμιση και στήριξη του κοινωνικά δίκαιου κράτους, της υγείας, της παιδείας, της κοινωνικής αλληλεγγύης και της προστασίας του περιβάλλοντος. Στοχεύουμε στην επέκταση της κάλυψης των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Στην ακόμη ευρύτερη αποκατάσταση των εργασιακών σχέσεων και της εργατικής νομοθεσίας και στην περαιτέρω μείωση της ανεργίας.

Στην αύξηση του ΑΕΠ, στις νέες επενδύσεις, στη μείωση των επιτοκίων από τις αγορές χρήματος. Στη μείωση της φτώχειας και στην αντιμετώπιση των οφειλών σε ασφαλιστικά ταμεία, δημόσιο και τράπεζες (κόκκινα δάνεια) με προστασία της πρώτης κατοικίας. Από 1.1.2019 μειώνονται οι ασφαλιστικές εισφορές για αγρότες, ελεύθερους επαγγελματίες και επιδοτούνται αυτές των νέων έως 25 ετών.

Στον τομέα της παιδείας, ειδικής αγωγής και έρευνας εξελίσσεται, στην τριετία 2019-2021, πρόγραμμα 15.000 προσλήψεων εκπαιδευτικών με διαδικασίες ΑΣΕΠ. Αυξάνεται ο προϋπολογισμός για την παιδεία κατά 5,5 δις €. Αναβαθμίζεται το κοινωνικό κράτος, η αλληλεγγύη, η παιδεία και αντιμετωπίζονται οι ανισότητες και ο ρατσισμός. Για την Ηλεία αναφέρουμε ενδεικτικά ότι εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση του αυτοκινητόδρομου Πάτρα – Πύργος (η υλοποίησή του οποίου ξεκινά σύντομα), καθώς και για τμήματα του υπολοίπου οδικού δικτύου.

Ο νομός μας επανεντάχθηκε στο σχεδιασμό του σιδηροδρομικού δικτύου. Προβλέφθηκαν χρηματοδοτήσεις για έργα στα λιμάνια μας και επιλύθηκαν χρονίζοντα προβλήματα, που αφορούσαν τη λειτουργία και διαχείριση των αλιευτικών καταφυγίων (π.χ. Παλούκι). Ακόμα η τοπική αυτοδιοίκηση ά και ΄β βαθμού έχει στη διάθεσή της χρηματοδοτικά εργαλεία προς άμεση χρήση για την ενίσχυση των υποδομών, της αγροτικής ανάπτυξης, του πολιτισμού, του ιαματικού τουρισμού, του περιβάλλοντος και της διαχείρισης των απορριμμάτων .

Καλωσορίζουμε, λοιπόν, το νέο έτος, έχοντας σαφείς στόχους και απορρίπτουμε την επιστροφή στο χθες. Επιλέγουμε την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ για να προχωρήσουμε στη νέα αισιόδοξη πορεία μας με δικαιώματα και ελευθερίες.

Συνεχίζουμε την προσπάθεια για την ενίσχυση της σύγχρονης, δημοκρατικής, δίκαιης, αλληλέγγυας, κοινωνικής, αξιοπρεπούς Ελλάδας, της ειρήνης, του πολιτισμού και της δημιουργίας. Καλή χρονιά σε όλες και όλους!


 Διονύσης- Χαράλαμπος Καλαματιανός
Νομικός
π. Διοικητής ΙΚΑ-ΕΤΑΜ
π. Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Ναυτιλίας Ν.Π.

COMMENTS

.
Όνομα

ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΑΓΟΡΕΣ Αγροτικά Αθλητισμός Αλις Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Ανθολογία Αρθρο Αρχαία Ολυμπία Ασκηση Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ ΒΙΒΛΙΑ ΓΛΥΚΑ ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Διάφορα ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ Διηγήματα ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία Ιστορία ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΚΟΚΤΕΙΛ/ΠΟΤΑ ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ Μισέλ Αμπού-Χάντμπα ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Μουσική Μπακέλλας Μυθολογία Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ξέρετε ότι... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Πάνος Αβραμόπουλος Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολιτική ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ Προορισμοί Πύργος Ραμμος Ρεπορτάζ Σημεία πώλησης ΣΤΕΛΛΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ Συνέντευξη ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ Σχόλιο ΤΑΙΝΙΕΣ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία Χρυσοβαλάντης Δημητρόπουλος ΨΑΡΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ About me ACTION TIME Break News EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις": "Αλλάζοντας το τοπίο"-Το πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του Διονύση Καλαματιανού
"Αλλάζοντας το τοπίο"-Το πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του Διονύση Καλαματιανού
https://3.bp.blogspot.com/-vD6vOkJehDU/XCo9pLQFbOI/AAAAAAADQgs/4YVvaRqLKiMEOiEjMA-32HjyMeYWw5h_ACLcBGAs/s640/49288376_2028702264095459_5970434205673324544_n.jpg
https://3.bp.blogspot.com/-vD6vOkJehDU/XCo9pLQFbOI/AAAAAAADQgs/4YVvaRqLKiMEOiEjMA-32HjyMeYWw5h_ACLcBGAs/s72-c/49288376_2028702264095459_5970434205673324544_n.jpg
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
https://www.newsgf.net/2018/12/blog-post_535.html
https://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2018/12/blog-post_535.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy