Τα Λεχαινά τιμούν αύριο Κυριακή τον ζωγράφο Γιάννη Δημάκη

* Ναμπίλ Μοράντ: "Τιμούμε το έργο και τον άνθρωπο Γιάννη Δημάκη..." * Ανδρέας Μίγκος: "Ανθρωπος ασυμβίβαστος, αντικομφο...


* Ναμπίλ Μοράντ: "Τιμούμε το έργο και τον άνθρωπο Γιάννη Δημάκη..."

* Ανδρέας Μίγκος: "Ανθρωπος ασυμβίβαστος, αντικομφορμιστής που απεχθανόταν την σοβαροφάνεια..."

* Διονύσης Κράγκαρης: "Τιμούμε έναν καλλιτέχνη, έναν άνθρωπο ο οποίος διακρίθηκε στη ζωγραφική αφήνοντας πλούσιο έργο..."

Για το έργο και την προσωπικότητα του Γιάννη Δημάκη μίλησαν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν ο Δήμαρχος Ανδραβίδας-Κυλλήνης Ναμπίλ Μοράντ, ο αντιδήμαρχος Ανδρέας Μίγκος και το μέλος του Πολιτιστικού Συλλόγου "Φράγμα", Διονύσιος Κράγκαρης.

Η συνέντευξη δόθηκε με αφορμή την αυριανή εκδήλωση-αφιέρωμα στον ζωγράφο Γιάννη Δημάκη που θα πραγματοποιηθεί στις 7.00 το απόγευμα στο Σινέ Άστρον, στα Λεχαινά.  


ΝΑΜΠΙΛ ΜΟΡΑΝΤ 
ΔΗΜΑΡΧΟΣ

"Καλημέρα και χρόνια πολλά. Όπως γνωρίζετε, κάθε τόπος έχει σημαντικούς ανθρώπους, είτε ως ζωγράφους είτε ως ποιητές, ή συγγραφείς ή επιστήμονες, που προσφέρουν ή προσέφεραν στην κοινωνία πολλά πράγματα.

Ένας από αυτούς τους ανθρώπους είναι ο Γιάννης Δημάκης. Ένας ζωγράφος, που όλοι γνωρίζουν, που δεν υπάρχει σπίτι στα Λεχαινά να μην έχει ένα δικό του έργο και που δυστυχώς τον χάσαμε πριν 8 χρόνια.

Είχαμε αποφασίσει από την αρχή της θητείας μας να κάνουμε μια εκδήλωση, να τιμήσουμε το έργο του Γιάννη Δημάκη, μαζί με την ομάδα Φράγματος.

Τελικά την Κυριακή στο Σινέ Άστρον θα τιμήσουμε από κοινού, ο Δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης και η πολιτιστική ομάδα Φράγμα, τον Γιάννη Δημάκη, το έργο του και τον ίδιο ως έναν άνθρωπο που αγάπαγε τον τόπο του, αγάπαγε τα Λεχαινά, αγάπαγε τον Ηλειακό Λεχαινών, αγάπαγε τους απλούς ανθρώπους, αγάπαγε το καρναβάλι των Λεχαινών. Ήταν εκείνος που έφτιαξε πάρα πολλά πράγματα στο καρναβάλι και συνέβαλλε καθοριστικά στην επιτυχία του.

Υπήρξε ένας απλός άνθρωπος, κάποιοι τον είχαν παρεξηγήσει, κάποιοι ήταν κοντά του. Είχα την τύχη να τον γνωρίζω από τις πρώτες ημέρες που ήρθα στα Λεχαινά. Υπήρξα οικογενειακός ιατρός της αγαπημένης του μητέρας, της θείας του, είχαμε πολλές συναντήσεις κι επαφές. Έχω και πολλά δικά του έργα.

Καλώ, λοιπόν, όλους τους Λεχαινίτες και όχι μόνο, όλους τους συνδημότες του δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης και όσους αγαπάνε γενικά την τέχνη, την Κυριακή στο Σινέ Άστρον".

ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΙΓΚΟΣ
ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ

"Ο Δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης κάνει μια εκδήλωση την Κυριακή για να τιμήσει τον Λεχαινίτη ζωγράφο Γιάννη Δημάκη.

Ο Γιάννης ήταν γόνος μιας πολύ φτωχής οικογένειας. Ζούσε δίπλα στη μητέρα του από πολύ μικρός και μυήθηκε, επειδή η μητέρα του ήταν υφάντρα και υπήρχαν πάρα πολλά χρώματα στο σπίτι, ουσιαστικά στη μαγεία της ζωγραφικής κάτι που ακολούθησε στην υπόλοιπη ζωή του.

Ήταν άνθρωπος ασυμβίβαστος, αντικομφορμιστής και απεχθανόταν την σοβαροφάνεια. Πολλά έχουν ειπωθεί για τον Γιάννη Δημάκη, δεν παύει όμως να είναι ένας ζωγράφος μεγάλος, ένας σουρεαλιστής ζωγράφος, που υπό άλλες συνθήκες ίσως να ήταν γνωστός και παγκοσμίως.

Τα Λεχαινά οφείλουν να κάνουν το χρέος τους να εκδώσουν ένα βιβλίο-λεύκωμα που θα αναφέρεται στη ζωή και το έργο του Γιάννη Δημάκη και θα μοιραστεί στην εκδήλωση της Κυριακής, στους θεατές που θα παρευρεθούν".

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΚΡΑΓΚΑΡΗΣ
ΜΕΛΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ 
ΟΜΑΔΑΣ "ΦΡΑΓΜΑ"

"Σε συνέχεια των όσων ειπώθηκαν από τον δήμαρχο και τον αντιδήμαρχο, θέλω να πω πως η πολιτιστική ομάδα Φράγμα, στα πλαίσια των δραστηριοτήτων της συνεχώς από το 1984 που ιδρύθηκε, θέλει να τιμήσει έναν καλλιτέχνη, έναν άνθρωπο ο οποίος διακρίθηκε στη ζωγραφική αφήνοντας ένα πλούσιο έργο. Έκανε πάρα πολλές εκθέσεις. Δυστυχώς έφυγε νωρίς, μόλις στα 60 χρόνια του, πριν από 8 χρόνια.

Από την πρώτη στιγμή θεωρήσαμε χρέος μας να κάνουμε μια εκδήλωση. Ευτυχώς συμπαραστάθηκε σε αυτή την πρωτοβουλία μας κι έτσι την Κυριακή θα γίνει η εκδήλωση. Είναι μια καλή πρωτοβουλία του δήμου που συμπαραστέκεται σε αυτή την εκδήλωση και πιστεύουμε ότι και στο μέλλον θα έχουμε αυτή την καλή συνεργασία ώστε να προβληθεί το πνευματικό έργο του δήμου".-[newsgf.net]Υπήρξαν κι άλλες σημαντικές μορφές στη πόλη, εκτός από τον Γιάννη Δημάκη. Με ποιο γνωστό τον Ανδρέα Καρκαβίτσα. Με δεδομένο την ανάπλαση του σπιτιού του Καρκαβίτσα έχετε σκοπό να κάνετε κάτι περισσότερο σε σχέση με το παρελθόν; 

Κράγκαρης: "Στο παρελθόν έχουν γίνει πάρα πολλές εκδηλώσεις, Υπήρξε κι ένας σύλλογος στο όνομά του, που δυστυχώς τώρα υπάρχει τυπικά. Πιστεύω ότι εκκρεμεί εδώ και πολλά χρόνια η ίδρυση ενός μουσείου Καρκαβίτσα. Είναι καιρός να συγκεντρωθεί όλο το έργο του. Να ξεκινήσει μια πρωτοβουλία από τον δήμο, τους συλλόγους, την δημοτική βιβλιοθήκη και όλους τους ενδιαφερόμενους, ώστε να γίνει αυτό το μουσείο".

Ναμπίλ: "Ο Ανδρέας Καρκαβίτσας αναμφισβήτητα είναι μια μορφή παγκόσμιου βεληνεκούς. έχοντας συνδέσει το όνομά του με τα Λεχαινά. Υπάρχει εδώ το σπίτι του αλλά ανήκει σε ιδιώτες-κληρονόμους. Εμείς προχωράμε σε ανάπλαση μπροστά από το σπίτι του με ένα πολύ όμορφο πέτρινο, ενώ στον πεζόδρομο θα υπάρχουν πινακίδες και κομμάτια από τα έργα του. Όπως υπάρχουν τέτοιες πινακίδες στο Ίδρυμα Νιάρχου. Δεν φτάνουν μόνο αυτά.

Βέβαια, έχουν γίνει πάρα πολλές εκδηλώσεις για τον Καρκαβίτσα. Ο στόχος μας είναι πως όταν τελειώσει η μεγάλη ανάπλαση στις αποθήκες του ΑΣΟ, όπου θα υπάρχει μεγάλος χώρος για εκθέσεις μεγάλες κι εκδηλώσεις, θα έχουμε τη δυνατότητα να υπάρχει στέγαση διαφόρων πολιτιστικών συλλόγων και σωματείων.

Τα Λεχαινά έχουν πολλά να δώσουν στον πολιτισμό και πρέπει να τιμάει αυτούς τους ανθρώπους, όπως και τον Γιάννη Πονήρη που επίσης έχει αφήσει ένα μεγάλο έργο ζωγραφικής. Επίσης στόχος μας είναι να γίνει ανάπλαση στο χώρο που έχει παραχωρήσει στο δήμο, όπου ο Δήμος έχει αγοράσει και το υπόλοιπο κομμάτι, κι εκεί μπορεί να γίνει ένα πολύ καλό πολιτιστικό κέντρο που θα φέρει το όνομά του.

Εδώ και τρία χρόνια προσπαθούμε να βρούμε τρόπους να γίνουν οι αναπλάσεις στο κτήριο που είχε φανταστεί ο ίδιος ο Γιάννης Πονήρης. Θέλει πολλή δουλειά, αλλά εμείς προσπαθούμε. Μη ξεχνάτε άλλωστε ότι βρισκόμαστε σε δύσκολες οικονομικές συνθήκες. Πιστεύω όμως πως με καλή και συλλογική συνεργασία μπορούμε να οδηγηθούμε ένα βήμα μπροστά αναδεικνυοντας αυτούς και αυτά που έχουν αναδείξει τον τόπο μας".
COMMENTS

.
Όνομα

ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΑΓΟΡΕΣ Αγροτικά Αθλητισμός Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Ανθολογία Αρθρο Αρχαία Ολυμπία Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ ΒΙΒΛΙΑ Βιολέτης ΓΛΥΚΑ ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Διάφορα ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ Διηγήματα ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ Εκδήλωση ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία Ιστορία ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΚΟΚΤΕΙΛ/ΠΟΤΑ ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ Μισέλ Αμπού-Χάντμπα ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Μουσική Μυθολογία Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ξέρετε ότι... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Πάνος Αβραμόπουλος Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολιτική ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ Προορισμοί ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ Ο ΠΟΛΙΤΗΣ Πύργος Ρεπορτάζ Σημεία πώλησης Συνέντευξη ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ Σχόλιο ΤΑΙΝΙΕΣ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία Χρυσοβαλάντης Δημητρόπουλος ΨΑΡΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ About me ACTION TIME Break News EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις": Τα Λεχαινά τιμούν αύριο Κυριακή τον ζωγράφο Γιάννη Δημάκη
Τα Λεχαινά τιμούν αύριο Κυριακή τον ζωγράφο Γιάννη Δημάκη
https://4.bp.blogspot.com/-w3v420iaTu8/XCdhLc_02DI/AAAAAAADQKY/zgciLd0WulwTRGpthN2WwWNKYUBSMuZVACLcBGAs/s640/dimakis-giannis_0f446a6c1fd86407f0f900503dd5c937.jpg.pagespeed.ce.HH3x6JDmR6.jpg
https://4.bp.blogspot.com/-w3v420iaTu8/XCdhLc_02DI/AAAAAAADQKY/zgciLd0WulwTRGpthN2WwWNKYUBSMuZVACLcBGAs/s72-c/dimakis-giannis_0f446a6c1fd86407f0f900503dd5c937.jpg.pagespeed.ce.HH3x6JDmR6.jpg
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
https://www.newsgf.net/2018/12/blog-post_662.html
https://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2018/12/blog-post_662.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy