-->

Η σχέση περιοδοντίτιδας και διαβήτη

Η περιοδοντίτιδα και ο σακχαρώδης διαβήτης είναι δύο χρόνια νοσήματα που ταλαιπωρούν χιλιάδες Έλληνες. Τα μέλη του Οδοντιατρικού Συλλόγο...


Η περιοδοντίτιδα και ο σακχαρώδης διαβήτης είναι δύο χρόνια νοσήματα που ταλαιπωρούν χιλιάδες Έλληνες. Τα μέλη του Οδοντιατρικού Συλλόγου Πειραιώς επισημαίνουν ότι υπάρχει μία αμφίδρομη σχέση μεταξύ των δύο νοσημάτων και εφιστούν την προσοχή των ασθενών.

Όπως τονίζουν οι οδοντίατροι, οι ασθενείς με περιοδοντίτιδα εμφανίζουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης προδιαβήτη ή διαβήτη τύπου 2, ενώ τα άτομα που πάσχουν ταυτόχρονα από περιοδοντίτιδα και διαβήτη έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να παρουσιάσουν σοβαρές επιπλοκές, όπως βλάβες στα μάτια και τους νεφρούς, σε σύγκριση με αυτούς που πάσχουν μόνο από διαβήτη. 

«Συνήθως τα άτομα αυτά παρουσιάζουν σοβαρότερη περιοδοντική φλεγμονή και επιταχυνόμενη περιοδοντική καταστροφή, χάνοντας πολλά από τα δόντια τους, σε σχέση με τους ρυθμισμένους ασθενείς» σημειώνει συγκεκριμένα ο περιοδοντολόγος Ιακώβος Μονογυιός και στέλνει στους ασθενείς το μήνυμα ότι η περιοδοντίτιδα -η οποία οδηγεί σε απώλεια δοντιών- είναι εύκολο να διαγνωστεί και να θεραπευτεί.

Σύμφωνα με τον κ. Μονογυιό, η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία της περιοδοντίτιδας σώζει τα δόντια των ασθενών και προστατεύει την υγεία τους. Μάλιστα τα αποτελέσματα της θεραπείας διατηρούνται σε βάθος χρόνου και οι ασθενείς δεν θέτουν σε κίνδυνο τη στοματική και γενικότερα την υγεία τους. Αρκεί βέβαια να ακολουθούν ένα σχεδιασμένο πρόγραμμα υποστήριξης της περιοδοντικής τους υγείας και τις οδηγίες του οδοντιάτρου τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ασθενείς με μη ρυθμισμένο διαβήτη που ακολουθούν θεραπεία περιοδοντίτιδας, πετυχαίνουν πτώση της τιμής της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης σε χρονικό διάστημα από 3 έως 6 μήνες μετά την επιτυχή θεραπεία και το κυριότερο εμποδίζουν την εμφάνιση νέων προβλημάτων στη στοματική τους κοιλότητα.

Τα πλεονεκτήματα της θεραπείας της περιοδοντίτιδας είναι ότι σταματά τη νόσο του περιοδοντίου, σταθεροποιεί το φατνιακό οστό, εξαφανίζει τα συμπτώματα και επιμηκύνει την παραμονή των δοντιών στο στόμα. Για τους ασθενείς με διαβήτη η θεραπεία είναι ασφαλής και αποτελεσματική, συνεισφέρει σε αποφυγή επιπρόσθετης φαρμακευτικής αγωγής και παράλληλα μειώνει τις τιμές της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης.

Οι οδοντίατροι συμβουλεύουν τους διαβητικούς ασθενείς, να επισκέπτονται άμεσα για εξέταση και τον οδοντίατρό τους και υπογραμμίζουν στους ασθενείς ότι πρέπει να ενημερώνουν πάντα τον οδοντίατρό τους για την πάθησή τους και τη φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνουν, καθώς και τις τυχόν τροποποιήσεις στα φάρμακά τους. Επίσης, τους συνιστούν να προσέχουν τη στοματική τους υγιεινή ανελλιπώς πρωί και βράδυ με ιδιαίτερη επιμέλεια.

Πρόληψη περιοδοντίτιδας

Ασθενείς και μη πρέπει να επισκέπτονται τον οδοντίατρο δύο φορές το χρόνο, να βουρτσίζουν τα δόντια τους τουλάχιστον επί δύο λεπτά πρωί – βράδυ και μία φορά το 24ωρο να καθαρίζουν με βουρτσάκι ή νήμα τα μεσοδόντια διαστήματα.

Επίσης, για την πρόληψη της περιοδοντίτιδας όλοι οι πολίτες πρέπει να ακολουθούν υγιεινό τρόπο ζωής, να ασκούνται συστηματικά, να καταναλώνουν τρόφιμα με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και πλούσια σε αντιοξειδωτικά, να αποφεύγουν – όσο μπορούν- το στρες και να διακόψουν οπωσδήποτε το κάπνισμα!

  www.onmed.gr

COMMENTS

https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEiz6rV3JL2_MbZ9JedxVL8BB_0WG-37UT64zaQVv7ycuRLmw9jyOkuqg16xgJQv9YwpS9ZeXd4ZDs-ZA4iNqjGdfpQCRx6e5AWXLwF4EZyL-ECWQV1WBdyoNUUzEyenZ5OTU34dN0n514uJT3gx7M4VEyW4YneeOYzfs-FHxV4xzOH9cQ-mCQ0MmqD-=s929
Όνομα

Αγροτικά Αθλητισμός Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Αρθρο Αρχαία Ολυμπία Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ βιβλία/περιοδικά ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΔΥΤΙΚΟΡΑΜΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ Ιστορία ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ξέρετε ότι... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Π.Ε ΗΛΕΙΑΣ Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολιτική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Προορισμοί Πρόσωπα Πύργος Ρεπορτάζ Συνέντευξη Σχόλιο ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Break News Crime stories EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις" : Η σχέση περιοδοντίτιδας και διαβήτη
Η σχέση περιοδοντίτιδας και διαβήτη
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiYd9s0tj4bZusjTZCul9RLF8JVcV901ILNe8izysHQnrQlgx4XlKh33N4JMWMlsT_A5yOCHW_xiSosypIUV7SHfNbmeGJFs20UnMHGj1CiRXl7A704_fF1jOKdEuPDTNnMjT_QwbOnb0Q/s640/bigstock-Patient-Getting-Her-Gum-Pocket-120212312.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiYd9s0tj4bZusjTZCul9RLF8JVcV901ILNe8izysHQnrQlgx4XlKh33N4JMWMlsT_A5yOCHW_xiSosypIUV7SHfNbmeGJFs20UnMHGj1CiRXl7A704_fF1jOKdEuPDTNnMjT_QwbOnb0Q/s72-c/bigstock-Patient-Getting-Her-Gum-Pocket-120212312.jpg
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
https://www.newsgf.net/2018/12/blog-post_811.html
https://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2018/12/blog-post_811.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All Πριν φύγετε, διαβάστε επίσης... LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy