-->

Νικόλαος Σπεντζάρης: Ο ευπατρίδης γιατρός - Βουλευτής της Ηλείας !

Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος  Φέροντας τα χαρακτηριστικά του ευγενούς ευπατρίδη και με μια τεράστια κοινωνική συμβολή ως ιατρό...





Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος 


Φέροντας τα χαρακτηριστικά του ευγενούς ευπατρίδη και με μια τεράστια κοινωνική συμβολή ως ιατρός, που υπηρέτησε μέσω του λειτουργήματος του Ιπποκράτη αγόγγυστα τους Ηλείους, άφησε αναλλοίωτο το άρωμά του στην πολιτική σκηνή της Ηλείας ο Νικόλαος Σπεντζάρης.

Παράλληλα προς την εργώδη πολιτική του παρουσία και την υψηλή κοινωνική του συμβολή ο Νικόλαος Σπεντζάρης συμμετείχε ενεργά στην εθνική αντίσταση την περίοδο της Ιταλογερμανικής κατοχής. Ο σεβάσμιος Ηλείος πολιτικός είδε το φως της ζωής στο Βαρθολομιό το 1908. Μετά τις εγκύκλιες γυμνασιακές του σπουδές ακολούθησε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Ειδικεύτηκε στην παθολογία και την γυναικολογία και κατήλθε στα πατρώα εδάφη προκειμένου να ασκήσει ιατρική από το 1940. Εύφημος μνεία πρέπει να γίνει εδώ στην επαγγελματική δραστηριοποίηση του αλησμόνητου Νικολάου Σπεντζάρη, που την κατευόδωνε ο βαθύτατα κοινωνικός της χαρακτήρας. Το ιατρείο του Βαρθολομαίου ιατρού αποτέλεσε αναφορά ηθικής αποστασιάς για τους χειμαζόμενους κατοίκους της περιοχής, τις ζοφερές μεταπολε-μικές δεκαετίες της επαρχιακής Ελλάδας.

Αλλά η δίνη της ιταλογερμανικής κατοχής (1941-44) που συνιστούσε παράλληλα εγερτήριο σάλπιγμα αντίστασης από τους εθνικά υπερήφα-νους και ανυπότακτούς έλληνες, αποτέλεσε πεδίο δόξης λαμπρόν για να εξωτερικεύσει ο πατριώτης γιατρός τη λεβεντιά της ελληνικής φυλής. Δεν συμμετείχε απλά ο Νίκος Σπεντζάρης στην εθνική αντίσταση.

Ήταν ο πρώτος άνθρωπος που διαδραμάτισε τον ρόλο του συνδέσμου του ΕΔΕΣ στην Πελοπόννησο και ο γεννήτορας των πατριωτικών θυλάκων αντίστασης. Ενώ ως γιατρός περιέθαλψε και φυγάδευσε πολλούς πατριώτες και βρετανούς αξιωματικούς στην Αίγυπτο. Για την γιγαντιαία αυτή συμβολή του στην υπόθεση της εθνικής αντίστασης ο Νίκος Σπεντζάρης, άλλως ο άρχοντας του Βαρθολομιού όπως απεκαλείτο από τους συμπατριώτες του, που στο πρόσωπό του πάντα έβλεπαν έναν σωτήρα, τιμήθηκε με αριστεία ανδρείας τόσο από το ΕΠΟΕΑ, όσο και από τον βρετανό στρατάρχη Χάρολντ Αλεξάντερ μετέπειτα στρατιωτικό αρχηγό ολοκλήρου του μετώπου της Μεσογείου.

Σε ότι αφορά τώρα την αμιγώς πολιτική δραστηριοποίηση του Νικολάου Σπεντζάρη. Κατήλθε στον πολιτικό στίβο και εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Ηλείας με το «Εθνικό Κόμμα» Ελλάδος υπό τον στρατηγό Ναπολέοντα Ζέρβα το 1950. Βουλευτής Ηλείας θα επανεκλεγεί με την «Εθνική ριζοσπαστική Ένωση» (ΕΡΕ) του αοίδιμου Κωνσταντίνου Καρα-μανλή το 1958, το 1961 και το 1963. Ενώ με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή θα επανεκλεγεί βουλευτής Ηλείας το 1974, με τον νέο του πολιτικό σχηματισμό της Νέας Δημοκρατίας.

Ο Νίκος Σπεντζάρης παρήγε σπουδαίο και υψηλής ποιότητας κοινοβουλευτικό έργο σε κυβερνητικούς τομείς που άπτοντο προβλημάτων κοινωνικής ευαισθησίας και συμμετείχε σε πλήθος κοινοβουλευτικών επιτροπών. Ο Βαρθολομαίος πολιτικός ομιλούσε Γαλλικά. Παντρεμένος με μια πραγματικά σπουδαία γυναίκα την κυρία Οθωνία, προπύργιο της κοινωνικοπολιτικής του παρουσίας, μια γυναίκα με σιδηρούν χαρακτήρα και επίζηλη για την εποχή της παιδεία, που απέπνεε τη φρεσκάδα και την ομορφιά της αστικής τάξης, ευτύχησε να αποκτήσει μια στέρεα οικογένεια και να κληροδοτήσει στην ελληνική κοινωνία δυο ωραίες κοπέλες.

Την ευγενέστατη παιδίατρο κυρία Διαμάντο και την αδαμάντινη κυρία Φρόσω πάλαι ποτέ Γενική Γραμματέα του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου και βουλευτή Ηλείας με την Νέα Δημοκρατία το 1985.

Το 1978 ο αλησμόνητος γιατρός εκδήμησε έχοντας εσαεί κερδίσει μια θέση στην καρδιά των Ηλείων για την κολοσσιαία κοινωνική του συμβολή και την εντιμότατη και γεμάτη ευπρέπεια πολιτική του παρουσία.

Το παρόν κείμενο και οι φωτογραφίες του αοίδιμου Ηλείου πολιτικού Νικολάου Σπεντζάρη, είναι απόσπασμα από το κυκλοφορούν βιβλίο μας – Βιβλιοπωλείο «ΠΑΝΟΡΑΜΑ», Αμαλιάδος – «Οι Πολιτικοί άνδρες της Ηλείας» και υπάγονται σε πνευματικά δικαιώματα.

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι Α΄ Αναπληρωματικός Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων 
www.panosavramopoulos.blogspot.gr

COMMENTS

https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEiz6rV3JL2_MbZ9JedxVL8BB_0WG-37UT64zaQVv7ycuRLmw9jyOkuqg16xgJQv9YwpS9ZeXd4ZDs-ZA4iNqjGdfpQCRx6e5AWXLwF4EZyL-ECWQV1WBdyoNUUzEyenZ5OTU34dN0n514uJT3gx7M4VEyW4YneeOYzfs-FHxV4xzOH9cQ-mCQ0MmqD-=s929
Όνομα

Αγροτικά Αθλητισμός Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Αρθρο Αρχαία Ολυμπία Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ βιβλία/περιοδικά ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΔΥΤΙΚΟΡΑΜΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ Ιστορία ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ξέρετε ότι... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Π.Ε ΗΛΕΙΑΣ Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολιτική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Προορισμοί Πρόσωπα Πύργος Ρεπορτάζ Συνέντευξη Σχόλιο ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Break News Crime stories EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις" : Νικόλαος Σπεντζάρης: Ο ευπατρίδης γιατρός - Βουλευτής της Ηλείας !
Νικόλαος Σπεντζάρης: Ο ευπατρίδης γιατρός - Βουλευτής της Ηλείας !
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjrXONwHQRLLnEkyZPVaXgGDDOebUEOO97q7MfPHeJmH2HlEPhAW4mZhQQz9Vgos-E9SKTFdyENebyJ1KvtW4dzf8OcV-oUbM5rWa40Kw9WOltB8QerRPZK-8sTzy71B1vIawPWCSer6dI/s640/48408126_223423088548444_6197205867562008576_n.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjrXONwHQRLLnEkyZPVaXgGDDOebUEOO97q7MfPHeJmH2HlEPhAW4mZhQQz9Vgos-E9SKTFdyENebyJ1KvtW4dzf8OcV-oUbM5rWa40Kw9WOltB8QerRPZK-8sTzy71B1vIawPWCSer6dI/s72-c/48408126_223423088548444_6197205867562008576_n.jpg
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
https://www.newsgf.net/2018/12/blog-post_955.html
https://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2018/12/blog-post_955.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All Πριν φύγετε, διαβάστε επίσης... LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy