-->

Κωστής Γόντικας: Ο ευρωπαίος και ευρυμαθής Ηλείος πολιτικός !

Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος Φέροντας τα σπέρματα μιας επίζηλης πολιτικής παιδείας, αλλά και το βαρύ πολιτικό κληροδότημα του ...



Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος


Φέροντας τα σπέρματα μιας επίζηλης πολιτικής παιδείας, αλλά και το βαρύ πολιτικό κληροδότημα του πατέρα του αοίδιμου Δημητρίου Γόντικα –για πολλά συναπτά έτη προέδρου της Βουλής και κατ επανάληψη εκλεγέντος βουλευτή και υπουργού - ρίχτηκε στην πολιτική κονίστρα ο Κωστής Γόντικας. Είναι από τους πρώτους πολιτικούς της Ηλείας που εγκαινιάζουν πέραν των οικογενειακών τους πολιτικών καταβολών το Profile του τεχνοκράτη πολιτικού ανδρός.

Ο Κωστής Γόντικας γεννήθηκε το 1934 στην Αθήνα. Αναπότρεπτα από την παιδική του ηλικία ανδρώθηκε σε ένα κατεξοχήν πολιτικό περιβάλλον, αφού τύχη αγαθή ευτύχησε να έχει γονέα έναν από τους αδαμάντινους πολιτικούς της Ηλείας, που σκίασαν με το πελώριο ανάστημά τους το σύγχρονο πολιτικό της γίγνεσθαι. Φάνηκε όμως αντάξιος αυτής της πολιτικής κληρονομιάς ο Κωστής, αφού έδωσε υψηλά δείγματα γραφής του πολιτικού του αναστήματος. Ιδία στις Βρυξέλλες όπου η παρουσία του είχε έναν ξεχωριστής σημασίας χαρακτήρα στο Ευρωκοινοβούλιο. Ο Κωστής Γόντικας έλαβε την βασι-κή γυμνασιακή του παιδεία στο Κολέγιο Αθηνών.

Κατόπιν ακολούθησε νομικά, οικονομικά και πολιτικές επιστήμες στο πανεπιστήμιο Αθηνών. Ενώ συνέχισε με μεταπτυχιακές σπου-δές στο πεδίο του συγκριτικού δικαίου της χωρών της Ευρωπαϊκής Οικονομικής κοινότητας στο πανεπιστήμιο του Λουξεμβούργου. Ασκώντας δικηγορία πολύ γρήγορα απέσπασε την επαγγελματική καταξίωση. Διετέλεσε έτσι νομικός σύμβουλος των Εθνικών Ηλεκτρικών Σιδηροδρόμων και πολλών άλλων μεγάλων οργανισμών.

Ανεμίχθη ενεργά στον πολιτικό στίβο και εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Ηλείας στις πρώτες μετά την απoκατάσταση της δημοκρατικής ομαλότητας εκλογές υπο την σκέπη της Νέας Δημοκρατίας το 1974. Στις εκλογές αυτές μάλιστα κατέλαβε την πρώτη θέση στην κατάταξη των υποψηφίων του ομωνύμου κόμματος. Με τον ίδιο πολιτικό σχηματισμό επανεξελέγη βουλευτής Ηλείας το 1977. Ενώ το 1981 πάλι με την Νέα Δημοκρατία εξελέγη ευρωβουλευτής.

Ο έξοχος Ηλείος πολιτικός – Κωστής Γόντικας, με τον γιό του κορυφαίο βολεϊμπολίστα, Αρχηγό της Εθνικής Ελλάδος και Πρόεδρο του «Παναθηναϊκού» Δημήτρη Γόντικα – φέρει το όνομα του παππού του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων Δημητρίου Γόντικα- με εμένα, που έχω την τιμή να με έχει βαπτίσει.

Θέση μέσω της οποίας ο Κωστής Γόντικας εκδήλωσε στις Βρυξέλλες τις πολιτικές του αρετές, για να κερδίσει έτσι την βαθυτάτη εκτίμηση των μελών του Ευρωκοι-νοβουλίου. Ο Κωστής Γόντικας παράλληλα με την λαμπρή πολιτική και επιστημονική του παρουσία ανέπτυξε έντονη συγγραφική δραστηριότητα. Δημοσίευσε έτσι ποικιλία άρθρων κοινωνικού και πολιτικού στοχασμού σε έγκυρές ξένες και ελληνικές εφημερίδες όπως και περιοδικά.

Πρίν λίγα χρόνια μάλιστα κυκλοφόρησε το βιβλίο του «Τα λάθη του «θεού» και των ανθρώπων» από τις εκδόσεις «Ελληνικά Γράμματα» με δοκίμια πολιτικού προβληματισμού. Με την σύζυγό του Βαλεντίνη απέκτησε τρία άξια παιδιά- προβεβλημένους επιστήμονες. Τον Δημήτρη, τον Θανάση και την Κύρα. Ο Δημήτρης παράλληλα με την επιτυχημένη επαγγελματική του σταδιοδρομία σαν δικηγόρος, διέγραψε μια λαμπρή καριέρα στον χώρο του βόλεϊ τόσο με τον Παναθηναϊκό όσο και με την εθνική μας ομάδα, ενώ διετέλεσε αντιπρόεδρος της Netmed στην Ελλάδα.

Ο Θανάσης είναι αντιπρόεδρος μεγάλου τραπεζικού οργανισμού στο Λονδίνο και η Κύρα διαγράφει μια λαμπρή επαγγελματική καριέρα. Σήμερα ο Κωστής Γόντικας μετά από μια δόκιμη και πετυχημένη παρουσία στο φάσμα της κοινωνία και της πολιτικής ιδιωτεύει διοχετεύοντας όλην του την αγάπη στα πολυαγαπημένα του εγγόνια, τα οποία θα κληθούν με την σειρά τους να παραλάβουν μια πολύδοξη σκυτάλη. Και περισσεύει για εμάς η ηθική τιμή, για τους εκτενείς δεσμούς με την περίσεπτη πολιτικά και πολιτισμικά οικογένεια Γόντικα.

Αφού ο Κωστής στεφάνωσε την μητέρα μου Αδαμαντία Κρέμη – που ήταν από τα στελέχη του Πολιτικού Γραφείου του πατέρα του, αοιδίμου Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, Δημητρίου Γόντικα – με τον αοίδιμο πατέρα μου Νίκο Αβραμόπουλο ή Πεπελάση από την Γαστούνη και βάπτισε παράλληλα εμένα και την αδελφή μου την Ελένη.

Το παρόν κείμενο και οι φωτογραφίες του αοίδιμου Ηλείου πολιτικού Κωστή Γόντικα, είναι απόσπασμα από το κυκλοφορούν βιβλίο μας – Βιβλιοπωλείο «ΠΑΝΟΡΑΜΑ», Αμαλιάδος – «Οι Πολιτικοί άνδρες της Ηλείας» και υπάγονται σε πνευματικά δικαιώματα.

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι Α΄ Αναπληρωματικός Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων 
www.panosavramopoulos.blogspot.gr

COMMENTS

https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEiz6rV3JL2_MbZ9JedxVL8BB_0WG-37UT64zaQVv7ycuRLmw9jyOkuqg16xgJQv9YwpS9ZeXd4ZDs-ZA4iNqjGdfpQCRx6e5AWXLwF4EZyL-ECWQV1WBdyoNUUzEyenZ5OTU34dN0n514uJT3gx7M4VEyW4YneeOYzfs-FHxV4xzOH9cQ-mCQ0MmqD-=s929
Όνομα

Αγροτικά Αθλητισμός Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Αρθρο Αρχαία Ολυμπία Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ βιβλία/περιοδικά ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΔΥΤΙΚΟΡΑΜΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ Ιστορία ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ξέρετε ότι... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Π.Ε ΗΛΕΙΑΣ Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολιτική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Προορισμοί Πρόσωπα Πύργος Ρεπορτάζ Συνέντευξη Σχόλιο ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Break News Crime stories EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις" : Κωστής Γόντικας: Ο ευρωπαίος και ευρυμαθής Ηλείος πολιτικός !
Κωστής Γόντικας: Ο ευρωπαίος και ευρυμαθής Ηλείος πολιτικός !
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiMdSby19vkUvHVrxFM6gZKzN0gRf6-95iTW0DwHJbkyYv2Pm_bw9kl5-XsxyTpoTxcqdI7Y2W2WXldRclFQQiwVrlmslZdUzNfO4J_A6QjvllCLNvFwTS4oO9dNHPqCUnrLVU-BaV4ceo/s640/49803057_1732671160171724_3127899277221691392_n.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiMdSby19vkUvHVrxFM6gZKzN0gRf6-95iTW0DwHJbkyYv2Pm_bw9kl5-XsxyTpoTxcqdI7Y2W2WXldRclFQQiwVrlmslZdUzNfO4J_A6QjvllCLNvFwTS4oO9dNHPqCUnrLVU-BaV4ceo/s72-c/49803057_1732671160171724_3127899277221691392_n.jpg
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
https://www.newsgf.net/2019/01/blog-post_15.html
https://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2019/01/blog-post_15.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All Πριν φύγετε, διαβάστε επίσης... LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy