Επιτέλους Μία Καλή Είδηση για τα Πυρόπληκτα Δάνεια

Άρθρο του Κώστα Λεβέντη  Α ντιπροέδρου Επιμελητηρίου Ηλείας  Οι επίπονες και συνεχείς προσπάθειες του Επιμελητηρίου μας, για τ...


Άρθρο του Κώστα Λεβέντη 
Αντιπροέδρου Επιμελητηρίου Ηλείας 


Οι επίπονες και συνεχείς προσπάθειες του Επιμελητηρίου μας, για την εξεύρεση λύσεων στο θέμα των πυρόπληκτων δανείων με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, οδήγησαν πρόσφατα σε μία σημαντική επιτυχία. Μεταξύ των πρωτοβουλιών που είχαμε αναπτύξει, με την πολύτιμη υποστήριξη του τεχνικού – νομικού συμβούλου του Επιμελητηρίου μας, κ. Νικολάου Μπάστα, ήταν και η σύνταξη και υποβολή νομοθετικής πρότασης για τα συγκεκριμένα δάνεια, η οποία να μπορεί να εναρμονιστεί με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, αλλά και με τις δεσμεύσεις της χώρας από τα μνημόνια.

Από τις αρχές Δεκεμβρίου 2018 σε συνέχεια μιας διαρκούς μεταξύ μας επικοινωνίας, υποβάλαμε στον βουλευτή, κ. Μάκη Μπαλαούρα, ο οποίος έχει επιδείξει έντονο ενδιαφέρον και έχει αποτελέσει διαρκή αρωγό μας στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσης, πρόταση τροπολογίας με αιτιολογική έκθεση, με σκοπό να συνδράμει και να υποβοηθήσει την επιτυχή κατάληξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ δανειοληπτών (κόκκινων και ενήμερων) πυρόπληκτων δανείων και των τραπεζών για την ρύθμιση των δανείων αυτών.

Πρωταρχικός μας στόχος ήταν να μην συνιστά η εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου τροχοπέδη σε αιτήματα ρύθμισης τέτοιων δανείων από τις Τράπεζες, όπως είχε διαφανεί μέχρι σήμερα, ακόμα και στο πλαίσιο του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων. Το ακριβές περιεχόμενο της προταθείσης τροπολογίας ήταν: «Οι εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου υπέρ πιστωτικών ιδρυμάτων που έχουν χορηγήσει δάνεια οποιουδήποτε είδους, κατ’ εφαρμογή της με αριθμ. 36579/Β.1666/27.8.2007 απόφασης του τότε Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, όπως τροποποιήθηκε με την με αριθμ. 38600/Β.1750/5.9.2007 απόφαση του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, σε συνδυασμό με την με αριθμ. 2/54310/0025/2007 υπουργική απόφαση του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, ακολουθούν τις απαιτήσεις υπέρ των οποίων χορηγήθηκαν, όπως οι απαιτήσεις αυτές ρυθμίζονται με συμφωνία μεταξύ του πιστωτικού ιδρύματος και του δανειολήπτη.

Σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να αυξάνεται το ύψος της εγγυητικής ευθύνης του Ελληνικού Δημοσίου.» Με ικανοποίηση πληροφορηθήκαμε ότι, δυνάμει της με αριθμ. 2/94253/0025/21.12.2018 απόφασης του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, κ. Γεωργίου Χουλιαράκη, η οποία δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Β’5960/31.12.2018, η παραπάνω πρόταση του Επιμελητηρίου μας έγινε πράξη, δίνοντας ευθέως τη δυνατότητα στα πιστωτικά ιδρύματα και τους δανειολήπτες να ρυθμίζουν, μεταξύ άλλων, και τα πυρόπληκτα (κόκκινα και ενήμερα) δάνεια με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, χωρίς οι τράπεζες να προβάλουν ως εμπόδιο την ύπαρξη της συγκεκριμένης εγγύησης και την ανάγκη λήψης εγκρίσεων από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Η Κυβέρνηση με την συγκεκριμένη υπουργική απόφαση έκανε το αναγκαίο βήμα και υπέδειξε προς τις τράπεζες ότι, δεν μπορούν πλέον να αρνούνται πεισματικά την ρύθμιση των συγκεκριμένων δανείων. Δεν μένει, λοιπόν, παρά να πειστούν οι τράπεζες ότι είναι προς το συμφέρον τους, όπως και προς το συμφέρον της εθνικής οικονομίας, η ρύθμιση των δανείων αυτών, ακόμα και με γενναία κουρέματα, παρατάσεις, μείωση επιτοκίων κλπ. Σε κάθε περίπτωση, η υπουργική απόφαση τους λύνει τα χέρια και διαφυλάσσει τα συμφέροντά τους από τις ληφθείσες εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου.

Ευθύνη της Κυβέρνησης παραμείνει η άσκηση περαιτέρω πίεσης προς τα τραπεζικά ιδρύματα, την Τράπεζα της Ελλάδος και την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, να διευκολύνουν τον κάθε δανειολήπτη που προσέρχεται με διάθεση ρύθμισης των δανείων του και να σταματήσουν να απειλούν και εκβιάζουν πως αφού έχουν την εγγύηση του δημοσίου θα προστρέξουν σε αυτήν. Περαιτέρω, θα πρέπει επιτέλους να ληφθούν και ειδικότερες μέριμνες αναφορικά με τους συνοφειλέτες – εγγυητές των δανείων αυτών, οι οποίοι βρέθηκαν μπλεγμένοι με τα συγκεκριμένα δάνεια, αντίθετα στις τότε αποφάσεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για την έγκριση παροχής της εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου.

Ευθύνη όμως και των δανειοληπτών πλέον είναι να επισπεύσουν και αυτοί τις διαδικασίες τακτοποίησης των δανείων τους και να επιδιώξουν να βελτιώσουν την τραπεζική τους εικόνα. Ο πιστωτικός τομέας είναι απαραίτητο να εξυγιανθεί από τα κόκκινα δάνεια για να μπορέσει να επιτελέσει τον πρωταρχικό του ρόλο που είναι η χορήγηση νέων χορηγήσεων για να πάρει μπρος η οικονομία.

Στο επιμελητήριο παρακολουθούμε την εξέλιξη του ζητήματος των δανείων συνεργαζόμενοι πάντοτε στενά με τα επιμελητήρια και των αλλων πυροπλήκτων νομών Αχαΐας Αρκαδίας Μεσσηνίας Λακωνίας Ευβοίας και θα παρεμβαίνουμε για κάθε εφικτή διευθέτηση.

COMMENTS

Όνομα

ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΑΓΟΡΕΣ Αγροτικά ΑΘΛΗΤΙΑΤΡΙΚΗ Αθλητισμός Αλις Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Ανθολογία Αρθρο Αρχαία Ολυμπία Ασκηση Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ ΒΙΒΛΙΑ ΓΛΥΚΑ ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Διάφορα ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ Διηγήματα ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία Ιστορία ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΚΟΚΤΕΙΛ/ΠΟΤΑ ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ Μίγκος Μισέλ Αμπού-Χάντμπα ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Μουσική Μπακέλλας Μυθολογία Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ξέρετε ότι... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Πάνος Αβραμόπουλος Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολεμικές Τέχνες Πολιτική ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ Προορισμοί ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ Πύργος Ραμμος Ρεπορτάζ Σημεία πώλησης ΣΤΕΛΛΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ Συνέντευξη ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ Σχόλιο ΤΑΙΝΙΕΣ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία Χρυσοβαλάντης Δημητρόπουλος ΨΑΡΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ About me ACTION TIME Break News EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις": Επιτέλους Μία Καλή Είδηση για τα Πυρόπληκτα Δάνεια
Επιτέλους Μία Καλή Είδηση για τα Πυρόπληκτα Δάνεια
https://4.bp.blogspot.com/-_SU3RK8_Ox4/XD331Fbd1pI/AAAAAAADSvM/n8HxnfEiidoIfMcDx1me7J0E60moLrkpACLcBGAs/s640/piroplikta-daneia-flynews.jpg
https://4.bp.blogspot.com/-_SU3RK8_Ox4/XD331Fbd1pI/AAAAAAADSvM/n8HxnfEiidoIfMcDx1me7J0E60moLrkpACLcBGAs/s72-c/piroplikta-daneia-flynews.jpg
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
https://www.newsgf.net/2019/01/blog-post_185.html
https://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2019/01/blog-post_185.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy