-->

Ο Δήμος Πηνειού

Ο Δήμος Πηνειού βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα του Νομού Ηλείας και συνορεύει Δυτικά και Βόρεια με το Δήμο Ανδραβίδας - Κυλλήνης, Ν...


Ο Δήμος Πηνειού βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα του Νομού Ηλείας και συνορεύει Δυτικά και Βόρεια με το Δήμο Ανδραβίδας - Κυλλήνης, Νότια με τον Δήμο Ήλιδας, Δυτικά βρέχεται από το Ιόνιο και Ανατολικά συνορεύει με τα όρια των δήμων Ανδραβίδας – Κυλλήνης & Ήλιδας.

Ο Δήμος προέκυψε από την συνένωση που πραγματοποιήθηκε με το Νόμο 3852/2010, (ΦΕΚ 87/7-6-2010 τεύχος Α’): Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης – Πρόγραμμα Καλλικράτης, κατά την οποία συνενώθηκαν τρεις (3) Δήμοι (Γαστούνης, Βαρθολομιού και Τραγανού) και αποτελείται από τρεις (3) Δημοτικές Κοινότητες (Γαστούνης, Βαρθολομιού και Τραγανού) και δώδεκα (12) Τοπικές Κοινότητες: Καβασίλων, Καρδιακαυτίου, Κοροίβου, Λευκοχωρίου, Παλαιοχωρίου, Ρουπακίου, Δήμητρας, Λυγιάς, Μάχου, Αγίας Μαύρας, Καλυβίων Μυρτουντίων και Σίμιζας.


Έχει έκταση 155,073 τ. χλμ. και πληθυσμό 21.255 κατοίκους (απογραφή 2011). Έδρα του Δήμου είναι η Γαστούνη με 7.457 κατοίκους. Κυρίαρχη θέση στο οικιστικό πλέγμα της περιοχής του Δήμου καταλαμβάνει ο ημιαστικός πληθυσμός της Γαστούνης , ο οποίος συγκεντρώνει το 37 % του συνολικού πληθυσμού του Δήμου (ακολουθεί η πόλη του Βαρθολομιού με 19% και η πόλη του Τραγανού με 14%).

Η πόλη της Γαστούνης (7.457 κάτοικοι) είναι η τρίτη από πλευράς πληθυσμιακού μεγέθους, πόλη του Νομού Ηλείας μετά τον Πύργο (24.142 κάτοικοι) που είναι και η έδρα του Νομού και την Αμαλιάδα (16.487 κάτοικοι), έδρα του Δήμου Ήλιδας. Αποτελεί σημαντικό παραγωγικό, διοικητικό και κοινωνικό κέντρο και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο πλέγμα λειτουργιών και εξυπηρετήσεων για ολόκληρη την ευρύτερη περιοχή ο οποίος ενισχύεται από την εγγύτητα των αποστάσεων από τα ημιαστικά κέντρα της Γαστούνης, του Βαρθολομιού & του Τραγανού.

Λόγω της μορφής της οικονομίας του Δήμου Πηνειού που είναι κύρια γεωργική, το μεγαλύτερο μέρος του Ο.Ε.Π. ασχολείται με τη γεωργία με διαρκή ή εποχιακή απασχόληση, καθώς και με την κτηνοτροφία. Το εργατικό δυναμικό συμπληρώνεται από εργατοϋπαλλήλους και εργάτες βιοτεχνιών και βιομηχανιών.

Χαρακτηριστικό της περιοχής είναι ότι τα εποχιακά επαγγέλματα και σε περιόδους αιχμής και έντασης των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και κυρίως κατά τη συλλογή των αγροτικών προϊόντων, παρατηρείται έλλειψη του εργατικού δυναμικού λόγω υπερδιπλασιασμού των αναγκών σε εργάτες γης, ενώ αντίθετα κατά την περίοδο της μείωσης των γεωργικών εργασιών ιδιαίτερα κατά την χειμερινή περίοδο, παρατηρείται υποαπασχόληση των εργατών γης. Οι κλάδοι της Βιομηχανίας και της Βιοτεχνίας θεωρούνται ότι είναι αρκετά αναπτυγμένοι στο Δήμο Πηνειού.

Οι δραστηριότητες από πλευράς Βιομηχανίας και Βιοτεχνίας παρατηρούνται κυρίως στην επεξεργασία και τυποποίηση γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων. Ο τομέας του εμπορίου παρουσιάζεται ιδιαίτερα δυναμικός στην πόλη της Γαστούνης, όπου παρατηρείται και η μεγαλύτερη συγκέντρωση των εμπορικών επιχειρήσεων.

Ειδικότερα ως προς τον τουρισμό, ο Δήμος Πηνειού διαθέτει σημαντικά ιστορικά μνημεία, όπως η Παναγία η Καθολική, η Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου στα Καβάσιλα, η Ι. Μονή Αγ. Ελεούσας στη Λυγιά, τα οποία έχουν αναδειχθεί ώστε να αξιοποιηθούν τουριστικά με τις νέες μορφές τουρισμού που σήμερα ευδοκιμούν (θρησκευτικός, περιπατητικός, αγροτουρισμός κ.λπ.). Το μεγαλύτερο βέβαια συγκριτικό πλεονέκτημα του δήμου είναι οι μαγικές παραλίες του μεταξύ των οποίων αυτές της Γλύφας, του Αρκουδίου, των Θινών, των Καλυβίων της Μπούκας και του Παλαιοχωρίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι πλησίον του Δήμου βρίσκονται τα λασπόλουτρα στο Λίτζι που δέχονται κάθε χρόνο μεγάλο αριθμό επισκεπτών.


Γαστούνη 

Τα παλαιότερα ιστορικά στοιχεία στην περιοχή της Γαστούνης παραπέμπουν στην αζωική περίοδο (2000 π.χ). Στους ιστορικούς χρόνους η Γαστούνη εμφανίζεται στη Ρωμαϊκή και αργότερα στην Βυζαντινή εποχή. Κατά την περίοδο προ της επανάστασης του 1821, η πόλη είχε εξελιχθεί σε σημαντικό κέντρο με 20.000 κατοίκους και ήταν πρωτεύουσα της γύρω γεωργικής περιοχής. Σ’ αυτήν την εποχή υπήρχε ήδη ένας σαφής καταμερισμός του χώρου. Στο σημερινό κέντρο κατοικούσαν οι προύχοντες (γαιοκτήμονες), ενώ οι εργαζόμενοι στα τσιφιλίκια ζούσαν στην συνοικία της Καθολικής.

Δημοτική βιβλιοθήκη
Ο πιο γνωστός μεγαλοτσιφλικάς της Γαστούνης ήταν ο Γ. Σισίνης, φίλος του Κολοκοτρώνη και μέλος της φιλικής Εταιρείας από το 1819, το αρχοντικό του οποίου ανακαινίστηκε και διατηρείται, απέναντι από την εκκλησία του Αγ. Νικολάου. Πολλά ήσαν τα διώροφα σπίτια στον 18ο και 19ο αιώνα, αφού ο τόπος ήταν πλούσιος. Υλικό κατασκευής τους ήταν η πέτρα που μεταφερόταν από την Αρχαία Ήλιδα και τα Καλάβρυτα.

Ο κεντρικός δρόμος είχε κατά μήκος στοές (σήμερα σώζεται ένα τέτοιο σπίτι με στοά). Εδώ ήταν και ο τόπος των εμπορικών δραστηριοτήτων και πανηγυριών. Τέλος , υπάρχει ένα διατηρητέο ιστορικό μνημείο, η εκκλησία της Καθολικής, Βυζαντινή του 11ου αιώνα, σταυροειδής εγγεγραμμένη με νάρθηκα. Αν και η Γαστούνη κατοικείται τουλάχιστον από την εποχή του Βυζαντίου, όπως προκύπτει από τις μαρτυρίες, εν τούτοις το οικιστικό της δυναμικό δεν έχει διατηρήσει εμφανή τα σημάδια των προηγούμενων χρονικών περιόδων.

Μόνο η βυζαντινή εκκλησία της Παναγίας της Καθολικής, που χρονολογείται από τον 12ο μ.Χ. αιώνα αποτελεί αξιόλογο δείγμα αρχιτεκτονικής και τέχνης. Επίσης υπάρχουν μερικά απομεινάρια της ίδιας περιόδου με το οίκημα Σπηλιόπουλου, τα οποία παραμένουν εξίσου ανεκμετάλλευτα και είναι κυρίως κτίσματα που απορρέουν από την περίοδο βιομηχανικής ακμής της περιοχής. Σήμερα η Γαστούνη διατηρεί τον αγροκτηνοτροφικό χαρακτήρα που παραδοσιακά είχε, παραμένοντας πάντα κέντρο μιας ευρύτερης ζώνης.

Η Γαστούνη αποκτά σχέδιο πόλης στις 20.6.1911 και από τότε τα όρια της παρέμειναν αμετάβλητα. Οι οικισμοί Αγκινάρας και Σιδ. Σταθμού παραχωρήθηκαν από το Υπ. Γεωργίας με προσωρινά παραχωρητήρια το 1926 (απόφαση 7575/1926, ΦΕΚ 42/19.5.26 Τ.Β.’).

Βαρθολομιό 

Το Βαρθολομιό βρίσκεται στο Β.Δ. μέρος της Πελοποννήσου και απέχει από τη θάλασσα των Θινών 4 χιλιόμετρα. Είναι ένας μεγάλος κάμπος με πλούσια και ζωοδότρα γη. Το φυσικό του περιβάλλον είναι απαράμιλλο. Απέναντι από την ακτή της Μπούκας (Θίνες) στον ορίζοντα δεσπόζουν τα νησιά του Ιονίου πελάγους, Ζάκυνθος και Κεφαλλονιά. Κατοικείται από την προϊστορική εποχή, σύμφωνα με ταφικά ευρήματα στη θέση Παλιόπυργος (Δυτικά του Βαρθολομιού).

Οφείλει το όνομά του στο Φράγκο Ιππότη Βαρθολομαίο II Γκίζη, που ήταν άρχοντας της περιοχής κατά την εποχή της Φραγκοκρατίας. Τον 15ο αιώνα βρίσκεται, όπως όλη η Πελοπόννησος, κάτω από την εξουσία των Παλαιολόγων και μάλιστα του τελευταίου αυτοκράτορα του Βυζαντίου, Κωνσταντίνου του Παλαιολόγου. Μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης γνωρίζουν και οι κάτοικοί του τον επαχθή τουρκικό ζυγό με κυρίαρχα στοιχεία το ραγιαδισμό, τη στέρηση θρησκευτικής και προσωπικής ελευθερίας.

Την περίοδο της Ενετοκρατίας επί Μοροζίνη το 1668 γνωρίζει δεύτερη σκλαβιά χειρότερη και της Τουρκικής. Μετά το 1715 (συνθήκη Πασάροβιτς) θα υποταγεί πάλι στους Τούρκους και η υποταγή αυτή είναι σκληρή, αποτρόπαιη, φρικτή. Φόροι αίματος, εξευτελισμοί, ταπεινώσεις προσδιορίζουν τη ζωή των κατοίκων. Το 1842 το Βαρθολομιό ανήκε στο Δήμο Μυρτουντίων (Λεχαινών) με 21 άλλα χωριά και ήταν κοινωνικά οργανωμένο με τον ίδιο τρόπο που παρατηρείται και στην υπόλοιπη Ελλάδα μετά τον αγώνα του 1821 και την εθνική μας ανεξαρτησία.

Το 1886 η επίσκεψη του μεγάλου διηγηματογράφου Αν. Καρκαβίτσα δίνει ανάγλυφη την εικόνα που παρουσιάζει το Βαρθολομιό: γεωργική παραγωγή - ήθη, έθιμα, νοικοκυριό - ήθος γυναίκας. Το Βαρθολομιό ως γεωργική καθαρά περιοχή καλλιεργεί σταφιδαμπέλους ως κύριο προϊόν. Ανεξάρτητα από τα καλά και τα δεινά που έχει ή καλλιέργεια, συνδέθηκε άμεσα με την οικονομική ζωή. Αυτό σημαίνει σταφιδοπαραγωγούς και εμπόριο σταφίδας, εργάτες γης, για τούτο δημιουργήθηκε και ο ΑΣΟ (Αυτόνομος Σταφιδικός Οργανισμός).

Παράλληλα η παραγωγή κρασιών έχει ως απαραίτητη συνέπεια την εμφάνιση ταβερνών όπου και αρκετοί θυμόσοφοι άνθρωποι, απλοί τύποι, φιλοσοφούν και δημιουργούν τη δική τους ιστορία στον τόπο. Στο τέλος του 19ου αιώνα η κατασκευή σιδηροδρόμου και η σύνδεση του Βαρθολομιού με τα Καβάσιλα και την Κυλλήνη δημιουργεί πλείστες ωφέλειες στη διακίνηση ανθρώπων και εμπορευμάτων.

Στην αρχή του 20ου αιώνα η γεώτρηση που γίνεται στην επονομαζόμενη μέχρι τότε πλατεία Τρίφτη με δαπάνη του Βαρθολομαίου Ιωάννη Κοτσαύτη φέρνει το πολυπόθητο αγαθό, το νερό στους κατοίκους. Η κεντρική πλατεία για τούτο επονομάζεται πλατεία Κοτσαύτη. Από την οικογένεια αυτή υπήρξαν και άλλες δωρεές, όπως τα ωρολόγια στο ναό της Παναγίας.

Επιπλέον η διαμόρφωση της αγοράς από βαθύ λαγκάδι σε επιχωματωμένο δρόμο δημιουργεί νέες προοπτικές από κάθε άποψη στους κατοίκους του Βαρθολομιού (επί Δημάρχου Γκουντζουρή). Αξιομνημόνευτη επίσης είναι στο τέλος της Α΄ δεκαετίας του 20ου αιώνα η εγκατάσταση πολλών Ζακυνθινών, Κεφαλλονιτών - Γορτυνίων - Ακαρνάνων στο Βαρθολομιό προς εξεύρεση εργασίας. Στους Βαλκανικούς και στον Α' Παγκόσμιο πόλεμο δεν μένει αμέτοχο το Βαρθολομιό. Πολλά παλικάρια θυσιάζονται για την πατρίδα μας.

Από το 1980 και μετά γίνονται έργα υποδομής, υπηρεσίες λειτουργούν, δρόμοι κατασκευάζονται, ανοίγει ο δρόμος για τις Θίνες από χαρισματικούς ντόπιους ηγέτες. Από τα παλιά χρόνια ήταν γνωστό στους κατοίκους της περιοχής το «Βαθύ Φαράγγι», το οποίο βρίσκεται σε απόσταση εφτά χιλιομέτρων Ν.Δ. του Βαρθολομιού, κοντά στον οικισμό Λυγιά.

Στο φαράγγι αυτό την παλιά εποχή έχτισαν αγροτοποιμένες της εποχής τα πλίθινα σπιτάκια τους και τις χορτοκαλύβες τους. Στη θέση του αρχαίου αυτού οικισμού κτίστηκε κατά τον 10ο αι. μ.Χ. το ιστορικό Μοναστήρι της Αγίας Ελεούσας.

Τραγανό 

Το Τραγανό πήρε την ονομασία του από όσα μπορούμε να γνωρίζουμε από το τραγανερό (τραγανερή σύσταση) του εδάφους του. Η ύπαρξη του Τραγανού από ιστορικές πηγές προϋπήρχε του έτους 1700. Επίσης η Τοπική κοινότητα Αγίας Μαύρας βρίσκεται πλησίον του ιστορικού χωριού της Αρχαίας Ήλιδας που σύμφωνα με ιστορικές πηγές εκεί υπήρχε οικισμός της όπου έφερε την ονομασία Πέτρα τον οποίο διασχίζει ο Πηνειός Ποταμός.

Το Τραγανό είναι μια ευημερούσα οικονομικά περιοχή του Ηλειακού Κάμπου, όπου καλλιεργούνται κηπευτικά, εσπεριδοειδή, σιτηρά, εφαρμόζονται καλλιέργειες θερμοκηπίου καθώς επίσης υπάρχει και μεγάλη ανάπτυξη της κτηνοτροφίας.

Η ποικιλία και η ποιότητα των προϊόντων που παράγονται έχουν σαν αποτέλεσμα την δημιουργία Βιομηχανιών επεξεργασίας Αγροτικών Προϊόντων (τουρσιών), που σήμερα ευημερούν.

* Στοιχεία από το site του δήμου

COMMENTS

https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEiz6rV3JL2_MbZ9JedxVL8BB_0WG-37UT64zaQVv7ycuRLmw9jyOkuqg16xgJQv9YwpS9ZeXd4ZDs-ZA4iNqjGdfpQCRx6e5AWXLwF4EZyL-ECWQV1WBdyoNUUzEyenZ5OTU34dN0n514uJT3gx7M4VEyW4YneeOYzfs-FHxV4xzOH9cQ-mCQ0MmqD-=s929
Όνομα

Αγροτικά Αθλητισμός Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Αρθρο Αρχαία Ολυμπία Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ βιβλία/περιοδικά ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΔΥΤΙΚΟΡΑΜΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ Ιστορία ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ξέρετε ότι... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Π.Ε ΗΛΕΙΑΣ Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολιτική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Προορισμοί Πρόσωπα Πύργος Ρεπορτάζ Συνέντευξη Σχόλιο ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Break News Crime stories EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις" : Ο Δήμος Πηνειού
Ο Δήμος Πηνειού
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhc46tyJ7EIK19xXaK8bmsK4jHGAcD-YXaM7lVwg4z6FcBBAyFk3dBNbGUxC7TV93UJxUH_1fRkKl8fICaw_1A4tdeIrRRe1f22gdxuaoerZvvZhxrjBgeeVYt4t55pMs7CDaRm3yJ9Xs8/s640/%25CE%2594%25CE%2597%25CE%259C%25CE%2591%25CE%25A1%25CE%25A7%25CE%2595%25CE%2599%25CE%259F+%25CE%25A0%25CE%2597%25CE%259D%25CE%2595%25CE%2599%25CE%259F%25CE%25A5.JPG
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhc46tyJ7EIK19xXaK8bmsK4jHGAcD-YXaM7lVwg4z6FcBBAyFk3dBNbGUxC7TV93UJxUH_1fRkKl8fICaw_1A4tdeIrRRe1f22gdxuaoerZvvZhxrjBgeeVYt4t55pMs7CDaRm3yJ9Xs8/s72-c/%25CE%2594%25CE%2597%25CE%259C%25CE%2591%25CE%25A1%25CE%25A7%25CE%2595%25CE%2599%25CE%259F+%25CE%25A0%25CE%2597%25CE%259D%25CE%2595%25CE%2599%25CE%259F%25CE%25A5.JPG
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
https://www.newsgf.net/2019/01/blog-post_530.html
https://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2019/01/blog-post_530.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All Πριν φύγετε, διαβάστε επίσης... LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy