Δήμος Πύργου: Αλλαγές στον Οργανισμό Λειτουργίας

Τα βασικά σημεία –και τις κυριότερες αλλαγές- που περιλαμβάνει ο (προτεινόμενος) νέος Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας (ΟΕΥ), του δήμου Π...


Τα βασικά σημεία –και τις κυριότερες αλλαγές- που περιλαμβάνει ο (προτεινόμενος) νέος Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας (ΟΕΥ), του δήμου Πύργου παρουσιάστηκαν χθες στο γραφείο του δημάρχου στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο. Οι Διευθύνσεις παραμένουν εννέα, καταργούνται τμήματα που έχει καταργήσει ήδη η νομοθεσία ενώ προβλέπονται όλες οι ειδικότητες που είχαν προβλεφθεί με την έναρξη του Καλλικράτη…


Για την έγκριση του νέου Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας θα αποφασίσει το δημοτικό συμβούλιο Πύργου σε συνεδρίαση του που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τετάρτη 9 Ιανουαρίου… Αρχικά τον λόγο πήρε ο δήμαρχος Πύργου Γαβρίλης Λιατσής που, μεταξύ άλλων, ανέφερε πως «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση τα τελευταία χρόνια αποτελεί κέντρο νομοθετικής δράσης της Κεντρικής εξουσίας. Στη πορεία μου ως δήμαρχος έβλεπα τεράστιες αλλαγές με καινούργιες αρμοδιότητες, διεύρυνση των δήμων κ.α. Αυτά, πρακτικά, δημιουργούσαν αλυσιδωτές εκρήξεις, διαλύοντας τις Υπηρεσίες των δήμων αφού άλλαζαν την φιλοσοφία τους.

Οι δήμοι διαλύονται με τον τρόπο εκλογής των δημάρχων, με τον τρόπο διοίκησης των τοπικών συμβουλίων των χωριών… μπροστά σε αυτό το διαρκές σχέδιο αλλαγών, το οποίο και η καινούργια Κυβέρνηση -αν αλλάξει η σημερινή- επαγγέλλεται ότι θα το αλλάξει πάλι, υπάρχει ένα σημείο άμυνας. Αυτό δεν είναι άλλο από τους μόνιμους υπάλληλους των δήμων, οι οποίοι μακάρι να ήταν περισσότεροι. Γίνονται περισσότεροι με προσλήψεις εποχιακών οι οποίοι μέχρι να εγκλιματιστούν… αποχωρούν!

Μπαίνουμε σε μια διαδικασία που η Διοίκηση του δήμου από πλευράς διαχείρισης προσωπικού είναι μια τραγική ιστορία. Δεν συγκροτούνται γρήγορα τα Υπηρεσιακά συμβούλια, έχουν φόρτο εργασίας και δεν μπορούν να διεκπεραιώσουν τις αρμοδιότητες τους. Μέσα σε αυτή τη λογική είναι στην διακριτική ευχέρεια του δημάρχου να μετακινεί υπαλλήλους κάτι που εγώ έπραξα με γνώμονα την Διοικητική πείρα που έχω αποκτήσει που όμως είχε και αρκετή υποκειμενικότητα. Υπήρχαν κι αυτοί που έλεγαν ότι δεν έπραξα ορθά και μου δημιουργούσαν μια αμφιβολία.

Αυτό που κλειδώνει όσα λέω είναι ο οργανισμός λειτουργίας που έχει το κάθε νομικό πρόσωπο και πιο συγκεκριμένα ο δήμος του Πύργου. Αυτή τη νέα λειτουργία που την προωθούμε και στο δημοτικό συμβούλιο για να επικυρωθεί θεωρώ ότι έχει ακόμα διαδρομή μιας και μπορεί να υποστεί αλλοιώσεις ανάλογα και με τη βούληση του δημοτικού συμβουλίου. Μπορώ όμως να πω ότι αυτό που φέρνουμε είναι απόρροια συνεννόησης, δημοκρατικών διαδικασιών και μιας διαβούλευσης που έχει σχέση με τις νομικές δυνατότητες συνεργατών μου, του πρόεδρου του συλλόγου των υπαλλήλων και των σημερινών διευθυντών των Υπηρεσιών του δήμου.

Πιστεύω ότι δύσκολα θα υπάρξει αντίλογος στην πρόταση μας για τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας, που όμως πρέπει να προχωρήσει πάρα πολύ γρήγορα για να γίνει εργαλείο Διοίκησης του δήμου. Όταν ανέλαβα η πρώτη μου έννοια ήταν να οργανώσω τις Υπηρεσίες… δεν μπορεί κανένα αυτοκίνητο καινούργιο ή παλιό να βγει στο δρόμο αν δεν έχει γίνει σέρβις πρώτα. Έτσι θα έχει νόημα η παράδοση-παραλαβή από τον ένα δήμαρχο στον άλλο, όχι μιας χαοτικής κατάστασης σαν εκείνη που παρέλαβα αλλά ενός δήμου που θα μπορεί ο οποιοσδήποτε δήμαρχος να μπορεί ν` ακουμπήσει και να προχωρήσει χωρίς να θέτει τον εαυτό του σε τεράστιους κινδύνους αφού ο νόμος απαιτεί να τα ξέρει όλα».

Από την πλευρά της η διευθύντρια της Διοικητικής Υπηρεσίας του δήμου Πύργου Αντωνία Παπανικολάου ανέφερε πως «Ο Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας του δήμου Πύργου του 2011, με την εφαρμογή του Καλλικράτη ήταν ένα πολύ καλό εργαλείο στα χέρια των υπηρεσιών για να μπορέσουν να λειτουργήσουν με τα δεδομένα του τότε. Όμως 8 χρόνια μετά τα πράγματα έχουν αλλάξει τόσο πολύ που αυτό το εργαλείο χρειάστηκε να τροποποιηθεί.

Σήμερα έχουμε πολλές διαφορετικές νομοθεσίες, πού λιγότερους υπαλλήλους αλλά με περισσότερες αρμοδιότητες κι εμείς προσπαθήσαμε ν` αλλάξουμε τον οργανισμό για να γίνουν τα πράματα πιο λειτουργικά». Με τη σειρά του ο πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων του δήμου Πύργου Χρήστος Γαρύφαλλος δήλωσε πως «Ο νέος ΟΕΥ καταρτίσθηκε με σκοπό να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες του δήμου λαμβάνοντας υπόψη το σημερινό νομικό πλαίσιο, τη φυσιογνωμία, τις δυνατότητες ανάπτυξης και την υφιστάμενη κατάσταση του Καλλικρατικού δήμου Πύργου και με το βλέμμα στην νέα αυτοδιοικητική μεταρρύθμιση του Κλεισθένη Ι.

Προτεραιότητα η λειτουργική αναβάθμιση των υπηρεσιών του Δήμου με απώτερο στόχο την παροχή καλύτερων και αναβαθμισμένων υπηρεσιών στους πολίτες. Άλλωστε είναι υποχρέωσή μας σ’ αυτή την δύσκολη περίοδο που διανύουμε, να είμαστε κοντά στο πολίτη, κοντά στους Δημότες μας σύμφωνα με την αρχή της επικουρικότητας. Και αυτό προσωπικά για μένα ως πρόεδρο των εργαζομένων αποτελεί προτεραιότητα. Η τοπική αυτοδιοίκηση είναι από τους βασικούς πυλώνες λειτουργίας του κοινωνικού κράτους.

Αντί να προστατευθεί βρίσκεται στο στόχαστρο της κεντρικής εξουσίας. Δεν φτάνει μόνο η ύπαρξη σύγχρονου και αποτελεσματικού νέου οργανογράμματος αλλά απαιτείται: Στελέχωση με το απαραίτητο προσωπικό, απελευθέρωση προσλήψεων μονίμου προσωπικού σε όλες τις υπηρεσίες των Δήμων, κατάργηση ελαστικών σχέσεων εργασίας και τακτοποίηση εργαζομένων που απασχολούνται για πολλά χρόνια μέσω προγραμμάτων που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ στις κοινωνικές δομές των Δήμων.

Αύξηση των πόρων στους Δήμους Διασφάλιση του Δημοσίου και Κοινωνικού χαρακτήρα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Σας καλούμε να αγωνιστούμε όλοι μαζί για μια τοπική αυτοδιοίκηση που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και απαιτήσεις των πολιτών».

www.patrisnews.com

COMMENTS

aaaaa
Όνομα

ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΑΓΟΡΕΣ Αγροτικά ΑΘΛΗΤΙΑΤΡΙΚΗ Αθλητισμός Αλις Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Ανθολογία Αρθρο Αρχαία Ολυμπία Ασκηση Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ ΒΙΒΛΙΑ ΓΛΥΚΑ ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Διάφορα ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ Διηγήματα ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία Ιστορία ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΚΟΚΤΕΙΛ/ΠΟΤΑ ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ Μίγκος Μισέλ Αμπού-Χάντμπα ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Μουσική Μπακέλλας Μυθολογία Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ξέρετε ότι... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Πάνος Αβραμόπουλος Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολεμικές Τέχνες Πολιτική ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ Προορισμοί Πρόσωπα ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ Πύργος Ραμμος Ρεπορτάζ Σημεία πώλησης ΣΤΕΛΛΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ Συνέντευξη ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ Σχόλιο ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία Χρυσοβαλάντης Δημητρόπουλος ΨΑΡΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ About me ACTION TIME Break News EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις": Δήμος Πύργου: Αλλαγές στον Οργανισμό Λειτουργίας
Δήμος Πύργου: Αλλαγές στον Οργανισμό Λειτουργίας
https://4.bp.blogspot.com/-mKh3HqrNRWE/XDD_jve7L8I/AAAAAAADRMc/_YvnVrNnjr4MAXmO1QF5GyoKfmJEdbr0gCLcBGAs/s640/OEY-1.jpg
https://4.bp.blogspot.com/-mKh3HqrNRWE/XDD_jve7L8I/AAAAAAADRMc/_YvnVrNnjr4MAXmO1QF5GyoKfmJEdbr0gCLcBGAs/s72-c/OEY-1.jpg
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
https://www.newsgf.net/2019/01/blog-post_69.html
https://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2019/01/blog-post_69.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy