Νίκος Καββαδίας, από την «πλάτη της θάλασσας» στον ίσκιο της ποίησης

Ενας από τους πλέον αξιόλογους ποιητές μας, ένας άνθρωπος που μοίρασε τη ζωή του με συνέπεια ανάμεσα στην ποίηση και τη ζωή του πάνω στα...


Ενας από τους πλέον αξιόλογους ποιητές μας, ένας άνθρωπος που μοίρασε τη ζωή του με συνέπεια ανάμεσα στην ποίηση και τη ζωή του πάνω στα καράβια, ο Νίκος Καββαδίας, είχε την ατυχία ή ίσως και την τύχη, να γίνει γνωστός στο ευρύ κοινό μετά το θάνατό του. Αυτό τον προφύλαξε από πολλούς κινδύνους και του έδωσε το προνόμιο να κινηθεί με ευχέρεια ανάμεσα στους απλούς καθημερινούς ανθρώπους, τους διαννοούμενους αλλά και τους ανθρώπους του περιθωρίου.

Ο Καββαδίας ή αλλιώς για τους φίλους «Κόλιας» γεννήθηκε στις 11 Ιανουαρίου του 1910 στη μικρή, επαρχιακή πόλη Χαρμπίν της Μαντζουρίας, που εκείνα τα χρόνια ονομαζόταν Νικόλσκ Ουσουρίσκι, μια πόλη που είχε ιδρυθεί το 1898 από τους Ρώσους ως σταθμός για τον υπερσιβηρικό σιδηρόδρομο και γρήγορα αναπτύχθηκε σε αξιόλογο εμπορικό κέντρο. Ο πατέρας του Χαρίλαος διατηρούσε εκεί γραφείο γενικού εμπορίου κι ανάμεσα στους πελάτες του ήταν και ο τσαρικός στρατός ενώ η μητέρα του Δωροθέα Αγγελάτου καταγόταν από γνωστή οικογενεια εφοπλιστών της Κεφαλλονιάς. Στο Χαρμπίν γεννήθηκαν τα τρία από τα τέσσερα παιδιά της οικογένειας.


Το 1914 με το ξέσπασμα του Α΄παγκοσμίου πολέμου η οικογένεια θα αναγκαστεί να επιστρέψει στην Ελλάδα. Μετά από ένα μακρύ ταξίδι δεκαπέντε ημερών με τον Υπερσιβηρικό θα φτάσουν στην Κωνσταντινούπολη κι από εκεί αρχικά στην Αθήνα και κατόπιν στο Αργοστόλι όπου θα νοικιάσουν ένα μεγάλο κι άνετο σπίτι με κήπο στο δρόμο της Λάσσης. Στο Αργοστόλι ο μικρός Καββαδίας διασκεδάζει κάνοντας παρέα με τους ξένους στρατιώτες του συμμαχικού στρατού που τον εφοδιάζουν με διαφόρων ειδών μικροπράγματα και παιχνίδια. Κυρίως τον εντυπωσίαζαν οι Σενεγαλέζοι με τα περίεργα χαρακτηριστικά και το χρώμα τους.

Η οικογένεια όμως δεν θα επιστρέψει πίσω ολόκληρη. Λείπει ο πατέρας που έχει μείνει πίσω στο Χαρμπίν προσπαθώντας να κρατήσει ζωντανή την επιχείρησή του χωρίς όμως επιτυχία. Κατά την Οκτωβριανή Επανάσταση το 1917 θα φυλακιστεί και θα επιστρέψει στην Ελλάδα το 1921 κατεστραμμένος οικονομικά, άρρρωστος και καταρρακωμένος ψυχολογικά. Με την επιστροφή του πατέρα στην Ελλάδα η οικογένεια μετακομίζει στον Πειραιά.

Ο Καββαδίας θα φοιτήσει στο δημοτικό σχολείο των αδελφών Μπαρδή κι εκεί θα είναι συμμαθητής με το Γιάννη Τσαρούχη. Στο γυμνάσιο πάλι θα έχει την τύχη να είναι συμμαθητής και φίλος με τον Κώστα Αποστολίδη το γιο του λογοτέχνη Παύλου Νιρβάνα ο οποίος θα τον επηρεάσει πολύ, όπως αργότερα και ο Κώστας Καρθαίος, και θα αποτελέσει γι’αυτόν δάσκαλο και οδηγό. Ο Νιρβάνας συνήθιζε να διαβάζει στον Καββαδία τα ποιήματα που έγραφε και είχε από νωρίς αναγνωρίσει το ποιητικό του ταλέντο.


Στα 18 του χρόνια ο Καββαδίας με το ψευδώνυμο Πέτρος Βαλχάλας θα δημοσιεύσει ποιήματά του στο περιοδικό της Μεγάλης Ελληνικής Εγκυκλοπαίδειας και θα αρχίσει να εκδίδει το σατιρικό φυλλάδιο «Σχολικός Σάτυρος». Τον Οκτώβριο του 1929 θα πεθάνει ο πατέρας του. Ο Καββαδίας παρόλο που δίνει εξετάσεις στην Ιατρική σχολή θα αναγκαστεί να αρχίσει να δουλεύει σε ναυτικό γραφείο αλλά γρήγορα αποφασίζει να μπαρκάρει.

Έχοντας βγάλει ναυτικό φυλλάδιο από το 1928, θα ξεκινήσει για το πρώτο του ταξίδι με το φορτηγό «Άγιος Νικόλαος» ως ναυτόπαις το 1929 μαζί με τον αδελφό του Αργύρη, το τελευταίο παιδί της οικογένειας και το μόνο που είχε γεννηθεί στην Ελλάδα. Στο μεταξύ συνεχίζει τη συνεργασία του με διάφορα φιλολογικά περιοδικά όπως ο «Διαννοούμενος». Κατά τη διάρκεια αυτών των πρώτων ταξιδιών δημοσιεύει στην εφημερίδα «Πειραϊκόν Βήμα» ταξιδιωτικές εντυπώσεις αλλά και το μυθιστόρημα «Η απίστευτη περιπέτεια του λοστρόμου Νακαχαναμόκο» σε συνέχειες,


Από το 1954 (ένα χρόνο πριν έχει αποκτήσει δίπλωμα ασυρματιστή α΄τάξεως) μέχρι το 1974, ένα χρόνο πριν από το θάνατό του, η ζωή του θα αφιερωθεί και πάλι στην αγαπημένη του θάλασσα και τα ταξίδια. Από τα ταξίδια και την εργασία του στα πλοία ο Καββαδίας δεν κατάφερε να αποκτήσει περιουσία και χρήματα καθώς δεν τον ενδιέφερε το κέρδος, αποστρεφόταν μάλιστα βαθιά τους ναυτικούς που επέλεγαν τη θάλασσα ως μέσο βιοπορισμού για να μαζέψουν χρήματα κι όχι για την αγάπη προς την ίδια και τα ταξίδια.

Αντίστοιχα, δεν έκανε ποτέ οικογένεια, ερωτεύτηκε όμως μία φορά στα 63 του χρόνια τη νεαρή τότε φιλόλογο Θεανώ Σουνά, έναν έρωτα που έμεινε ανεκπλήρωτος. Λίγες μέρες πριν πεθάνει έγραψε το ποίημα «Πικρία» που είναι εμπνευσμένο από τον έρωτά του για τη Σουνά. Λέγεται ότι το 1954 ενώ εργαζόταν τότε σε ποστάλι (επιβατηγό μικρών αποστάσεων) ταξίδεψε με το Γιώργο Σεφέρη ο οποίος κατά τη διάρκεια της υποδοχής των επιβατών στο πλοίο απέφυγε να τον χαιρετίσει, γεγονός που πίκρανε τον Καββαδία ιδιαίτερα καθώς θεωρούσε ότι ορισμένοι από τους εκπροσώπους της γενιάς του ΄30 υποτιμούσε τη δυναμική της ποίησής του.

Είναι αλήθεια ωστόσο ότι ο Καββαδίας εκτιμούσε το Σεφέρη για το έργο του και στη συλλογή «Πούσι» του αφιέρωσε το ποίημα «Εσμεράλδα». Από την άλλη όμως λέγεται ότι συνήθιζε να λέει για το Σεφέρη ότι παρά την εκτίμηση που του είχε δεν ήξερε αν ήταν κι εκείνος δικός του φίλος. Πέρα από τα ποιήματά του με τελευταία του ποιητική συλλογή το «Τραβέρσο» από το 1975 και το ημιτελές μυθιστόρημα των νεανικών του χρόνων, ο Καββαδίας μας άφησε και μερικά ακόμα πεζά κείμενα. Πρόκειται για την «Βάρδια» που γράφτηκε το 1954 και η οποία χαρακτηρίστηκε το 1989 από τη Liberation ως ένα από τα εκατό καλύτερα βιβλία στην Ευρώπη, το «Λι» που έγινε ταινία το 1995 και τέλος το πεζό «Του πολέμου» ή «Στ΄άλογό μου» που γράφτηκε κατά τον πόλεμο του 1940 κι αναφέρεται στη φιλοξενία ενός Έλληνα στρατιώτη από έναν Αρβανίτη κατά τον ελληνοϊταλικό πόλεμο.

Κι αυτό το κείμενο πρωτοδημοσιευμένο στο περιοδικό Λόγχη γυρίστηκε ταινία. Ο ποιητής που ταύτισε τη ζωή του με τη θάλασσα και μπόλιασε την ποίησή του με τη μυρωδιά της, είχε την ατυχία να πεθάνει στη στεριά, ενώ ετοιμαζόταν για άλλο ένα ταξίδι το Φεβρουάριο του 1975, ύστερα από εγκεφαλικό επεισόδιο. «Έγινε αυτό που φοβόμουν» είπε στην αδερφή του στην κλινική Άγιοι Απόστολοι που νοσηλεύτηκε για λίγο «θα πεθάνω στη στεριά ενώ εγώ ήθελα να πεθάνω στη θάλασσα και να ταφώ στη θάλασσα».

Ο Νίκος Καββαδίας υπήρξε μια διακριτική και ταυτόχρονα συνεπής παρουσία στα ελληνικά γράμματα. Συνεπής γιατί έζησε όπως έγραψε κι έγραψε γιατί αυτή ήταν η αποστολή του στη διαδρομή της ζωής του μέσα στον κόσμο αλλά και γιατί τα ποιήματά του παρουσιάζουν όλα μια σταθερή ποιότητα στη δομή και το περιεχόμενό τους που δεν αλλοιώνεται ούτε φθίνει από τη μια συλλογή στην επόμενη. Ένας άνθρωπος πνευματικός, με αναφορές στην ποίησή του (τη διανθισμένη από άγνωστη ναυτική ορολογία, μακρινές πόλεις και λιμάνια) σε ζωγράφους και συγγραφείς. «Αν δεν ήμουνα θαλασσινός και δεν είχα γράψει ποιήματα, θα΄μουνα ένας ολότελα συνηθισμένος άνθρωπος» ήταν τα λόγια του ίδιου, λόγια ενός ανθρώπου εφοδιασμένου με τη σοφή επίγνωση τόσο του σκοπού όσο και του προορισμού του.

thegreekshorts.eu

COMMENTS

Όνομα

ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΑΓΟΡΕΣ Αγροτικά ΑΘΛΗΤΙΑΤΡΙΚΗ Αθλητισμός Αλις Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Ανθολογία Αρθρο Αρχαία Ολυμπία Ασκηση Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ ΒΙΒΛΙΑ ΓΛΥΚΑ ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Διάφορα ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ Διηγήματα ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία Ιστορία ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΚΟΚΤΕΙΛ/ΠΟΤΑ ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ Μίγκος Μισέλ Αμπού-Χάντμπα ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Μουσική Μπακέλλας Μυθολογία Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ξέρετε ότι... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Πάνος Αβραμόπουλος Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολεμικές Τέχνες Πολιτική ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ Προορισμοί ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ Πύργος Ραμμος Ρεπορτάζ Σημεία πώλησης ΣΤΕΛΛΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ Συνέντευξη ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ Σχόλιο ΤΑΙΝΙΕΣ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία Χρυσοβαλάντης Δημητρόπουλος ΨΑΡΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ About me ACTION TIME Break News EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις": Νίκος Καββαδίας, από την «πλάτη της θάλασσας» στον ίσκιο της ποίησης
Νίκος Καββαδίας, από την «πλάτη της θάλασσας» στον ίσκιο της ποίησης
https://4.bp.blogspot.com/-6EqoTMo4Azs/XGGJ2RBgloI/AAAAAAADWKo/7aPj0XtMLiMDxaRGg290g2GuodFLUjQlgCLcBGAs/s640/49601283_220978605450563_7849895410318442496_n.jpg
https://4.bp.blogspot.com/-6EqoTMo4Azs/XGGJ2RBgloI/AAAAAAADWKo/7aPj0XtMLiMDxaRGg290g2GuodFLUjQlgCLcBGAs/s72-c/49601283_220978605450563_7849895410318442496_n.jpg
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
https://www.newsgf.net/2019/02/blog-post_882.html
https://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2019/02/blog-post_882.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy