Ο Μ. Μπαλαούρας στο ετήσιο Συνέδριο του ΟΟΣΑ

Απαίτηση για φορολόγηση των πολυεθνικών Ψηφιακής Οικονομίας Τη δεύτερη μέρα της Κοινοβουλευτικής Συνεδρίασης του ΟΟΣΑ, ο Πρόεδρος τη...


Απαίτηση για φορολόγηση των πολυεθνικών Ψηφιακής Οικονομίας

Τη δεύτερη μέρα της Κοινοβουλευτικής Συνεδρίασης του ΟΟΣΑ, ο Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων, Μ. Μπαλαούρας, αναφέρθηκε στην παρέμβαση του στα θέματα φορολόγησης της Ψηφιακής Οικονομίας. Ο Βουλευτής Ηλείας υπενθύμισε ότι «όταν ξεκίνησε το πρόγραμμα του ΟΟΣΑ “BEPS” (Διάβρωση της Φορολογικής Βάσης και Μετατόπιση Κερδών), οι απώλειες δημοσίων εσόδων από τη δραστηριότητα αυτή ήταν τεράστιες.

Αν θέλουμε να μιλάμε για την εξάλειψη των φορολογικών παραδείσων και του φορολογικού dumping, πρέπει όλα τα κράτη να συνεργαστούν. Αλλιώς, το κεφάλαιο που έχει από τη φύση του μεγαλύτερη κινητικότητα, θα συνεχίσει να φορολογείται λιγότερο από ότι η εργασία.

Αυτό οδηγεί σε απαράδεκτες ανισότητες, απώλειες εσόδων και μειωμένες δαπάνες για το κοινωνικό κράτος.» «όταν ξεκίνησε το πρόγραμμα “BEPS” (διάβρωση της φορολογικής βάσης και μετατόπιση των κερδών) του ΟΟΣΑ το 2015, οι απώλειες δημοσίων εσόδων από τη δραστηριότητα αυτή ήταν -με συντηρητικούς υπολογισμούς- στα 100-240 δις δολάρια ΗΠΑ ετησίως ή περί το 4-10% των παγκόσμιων εσόδων από τη φορολογία των επιχειρήσεων. «όταν ξεκίνησε το πρόγραμμα “BEPS” (διάβρωση της φορολογικής βάσης και μετατόπιση των κερδών) του ΟΟΣΑ το 2015, οι απώλειες δημοσίων εσόδων από τη δραστηριότητα αυτή ήταν -με συντηρητικούς υπολογισμούς- στα 100-240 δις δολάρια ΗΠΑ ετησίως ή περί το 4-10% των παγκόσμιων εσόδων από τη φορολογία των επιχειρήσεων. Στη συνέχεια, ο Έλληνας Βουλευτής υπογράμμισε ότι «καθώς η ψηφιοποίηση των οικονομικών δραστηριοτήτων υπονομεύει τη συλλογή φορολογικών εσόδων από τα κράτη, υπάρχει επιτακτική ανάγκη συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών του ΟΟΣΑ, προκειμένου να διασφαλιστεί η δίκαιη και αποτελεσματική φορολόγηση της ψηφιακής οικονομίας».

Φοροαποφυγή εσόδων 100-240 δισ. δολαρίων ετησίως

«Δίκαιη και αποτελεσματική φορολόγηση της ψηφιακής οικονομίας σημαίνει», εξήγησε ο Έλληνας βουλευτής, «ότι οι επιχειρήσεις ψηφιακού χαρακτήρα (όπως η Google και η Amazon) πρέπει να πληρώνουν φόρους στα κράτη, όπου δημιουργούν τον τζίρο και τα κέρδη τους. Σύμφωνα με συντηρητικούς υπολογισμούς του ΟΟΣΑ, το 2015 τα έσοδά τους κυμαίνονταν στα 100-240 δισ. δολάρια ΗΠΑ ετησίως ή περί το 4-10% των παγκόσμιων εσόδων από τη φορολογία των επιχειρήσεων.

Στην παρούσα κατάσταση, με τα κενά που υπάρχουν στο διεθνές φορολογικό σύστημα, πολυεθνικές επιχειρήσεις με ψηφιακό χαρακτήρα επωφελούνται, στρεβλώνοντας τον ανταγωνισμό εις βάρος των επιχειρήσεων που έχουν φυσική παρουσία. Με δυο λόγια, από το σημερινό καθεστώς χάνουν τα κράτη και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ευνοούνται οι πολυεθνικές και οι φορολογικοί παράδεισοι», συνέχισε ο Μάκης Μπαλαούρας. «Η πολυμερής συνεργασία σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο είναι απαραίτητη για την αποτελεσματική επίλυση του προβλήματος.

Επομένως, καλούμε την ΕΕ και τον ΟΟΣΑ να επιταχύνουν το βήμα τους για την εξεύρεση τέτοιων λύσεων. Από την άλλη, όσο καθυστερεί να επιτευχθεί η διεθνής συναίνεση, υπάρχουν χώρες που αισθάνονται την ανάγκη να πάρουν μέτρα για την φορολόγηση της ψηφιακής οικονομίας. Παρατηρούμε ότι κάποια κράτη, όπως η Γαλλία, κινούνται αυτή τη στιγμή μόνα τους για τη φορολόγηση των κολοσσών της ψηφιακής οικονομίας. Χάνονται δισ. για κοινωνική πρόνοια, Υγεία και Παιδεία.

Η Ελλάδα, ως μία μικρή χώρα, που πρόσφατα πέρασε από μια μεγάλη δημοσιονομική κρίση, έχει απόλυτη ανάγκη την αύξηση της φορολογητέας ύλης του Δημοσίου από τις δραστηριότητες της ψηφιακής οικονομίας και παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Γαλλία και τις άλλες χώρες που εφαρμόζουν ανίστοιχα μέτρα» υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

«Ωστόσο, γνωρίζουμε πολύ καλά ότι χωρίς συνεννόηση σε ευρωπαϊκό ή και παγκόσμιο επίπεδο, με τρόπο που θα κλείσει τις τρύπες του διεθνούς φορολογικού συστήματος για τις ψηφιακές επιχειρήσεις, είναι αδύνατη η πραγματική αντιμετώπιση του προβλήματος, γι’ αυτό θέλουμε να ελπίζουμε ότι η σχετική πρωτοβουλία του ΟΟΣΑ θα προχωρήσει και θα παράγει στο εγγύς μέλλον μια πραγματική λύση», τόνισε ο Έλληνας βουλευτής.

«Η απώλεια εσόδων που προκύπτει από τα κενά του υφιστάμενου διεθνούς φορολογικού συστήματος είναι ιδιαίτερα οδυνηρή για κράτη που έως πρόσφατα αντιμετώπισαν πολλά δημοσιονομικά προβλήματα, όπως η Ελλάδα. Πρέπει συνεπώς να προχωρήσουμε γρήγορα στη φορολόγηση της ψηφιακής οικονομίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις ανισότητες και να παρέχουμε στους πολίτες μας το επίπεδο της κοινωνικής πρόνοιας, της υγείας και της εκπαίδευσης που απαιτούν και αξίζουν», κατέληξε ο Έλληνας βουλευτής.

COMMENTS

Όνομα

ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΑΓΟΡΕΣ Αγροτικά ΑΘΛΗΤΙΑΤΡΙΚΗ Αθλητισμός Αλις Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Ανθολογία Αρθρο Αρχαία Ολυμπία Ασκηση Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ ΒΙΒΛΙΑ ΓΛΥΚΑ ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Διάφορα ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ Διηγήματα ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία Ιστορία ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΚΟΚΤΕΙΛ/ΠΟΤΑ ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ Μίγκος Μισέλ Αμπού-Χάντμπα ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Μουσική Μπακέλλας Μυθολογία Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ξέρετε ότι... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Πάνος Αβραμόπουλος Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολεμικές Τέχνες Πολιτική ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ Προορισμοί ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ Πύργος Ραμμος Ρεπορτάζ Σημεία πώλησης ΣΤΕΛΛΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ Συνέντευξη ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ Σχόλιο ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία Χρυσοβαλάντης Δημητρόπουλος ΨΑΡΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ About me ACTION TIME Break News EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις": Ο Μ. Μπαλαούρας στο ετήσιο Συνέδριο του ΟΟΣΑ
Ο Μ. Μπαλαούρας στο ετήσιο Συνέδριο του ΟΟΣΑ
https://4.bp.blogspot.com/-WZ32-t6_JYo/XGatrysQXhI/AAAAAAADWtg/rQLfbjxbtMkDzLBksN30sS4STzj1sRsjQCLcBGAs/s640/IMG_20190214_151825.jpg
https://4.bp.blogspot.com/-WZ32-t6_JYo/XGatrysQXhI/AAAAAAADWtg/rQLfbjxbtMkDzLBksN30sS4STzj1sRsjQCLcBGAs/s72-c/IMG_20190214_151825.jpg
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
https://www.newsgf.net/2019/02/blog-post_978.html
https://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2019/02/blog-post_978.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy