-->

Κέντρο Πολιτισμού Ηλιδας: Νέα Πνοή στις Πολιτιστικές Δομές

Ο Δήμος Ήλιδας αποκτά ένα νέο τοπόσημο με τη δημιουργία του ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΗΛΙΔΑΣ, μέσω του οποίου αναβαθμίζονται οι υπάρχουσες πολι...


Ο Δήμος Ήλιδας αποκτά ένα νέο τοπόσημο με τη δημιουργία του ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΗΛΙΔΑΣ, μέσω του οποίου αναβαθμίζονται οι υπάρχουσες πολιτιστικές υποδομές και δημιουργούνται νέες, καλύπτοντας όλο το φάσμα του πολιτισμού.

Πλέον, οι δομές που θα περιλαμβάνονται είναι οι εξής:

• Πολυχώρος Πολιτισμού Ήλιδας

• Μόνιμη Συλλογή Μπελογιάννη

• Μουσείο Ραδιοφώνου

• Κτίριο Τατάνη

• Λαογραφικό Μουσείο

• Θερινός Κινηματογράφος

• Πολιτιστικό Κέντρο Αμαλιάδας

• Έκθεση / Εργαστήρι Λαϊκής Φιγούρας

ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ ΣΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΗΛΙΔΑΣ 

Η μαγιά βρέθηκε πριν από αρκετά χρόνια με τη εξαιρετικά πετυχημένη μεταμόρφωση του παλιού παγοποιείου σε αίθουσες κινηματογράφου, μέσω ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Το πολύ σημαντικό βήμα έγινε με την ανέγερση και λειτουργία του Πολυχώρου Πολιτισμού Ήλιδας, ενώ τα επόμενα βήματα για δημιουργία νέων βασικών υποδομών είναι η ανακατασκευή του θερινού κινηματογράφου και η πλήρης αναμόρφωση του νέου Πολιτιστικού Κέντρο Ήλιδας.


Πολυχώρος Πολιτισμού Ήλιδας 

Το στολίδι της Αμαλιάδας αλλά και όλης της Ηλείας είναι αδιαμφισβήτητα ο Πολυχώρος Πολιτισμού Ήλιδας. Το έργο εντάχθηκε και δρομολογήθηκε από την προηγούμενη δημοτική αρχή, χρηματοδοτήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού επί υπουργίας Κώστα Τζαβάρα μέσω της ΕΕΤΑΑ, όμως κατασκευάστηκε από την παρούσα δημοτική αρχή.

Όταν αναλάβαμε δεν υπήρχε ούτε η βασική θεμελίωση. Ακόμα κι ένα χρόνο αργότερα ήταν ακόμα στα υπόγεια, όπως φαίνεται από την φωτογραφία του Google Earth της 5/5/2015.


Η κατάσταση περιπλέκονταν από την παράτυπη ανάθεση της μελέτης που δεν επέτρεπε να πληρωθεί ο μελετητής και να αντιμετωπιστούν οι πολλές ελλείψεις και αστοχίες. Αντίθετα με άλλους, δεν τα παρατήσαμε. Βρήκαμε τρόπους και βάλαμε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ από το ταμείο του Δήμου και έτσι το ολοκληρώσαμε.


Αφού καταφέραμε να το παραδώσουμε πλήρως εξοπλισμένου, τελέστηκαν τα επίσημα εγκαίνια από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπιο Παυλόπουλο, στις 21/9/2018 με την ταυτόχρονη διεξαγωγή Διεθνούς Συνεδρίου Ιατρικής Χημείας, για πρώτη φορά στην περιοχή παρουσία κατόχων νόμπελ.


Από τότε έως σήμερα ο Πολυχώρος έχει μετατραπεί σε «φάρο πολιτισμού» με μεγάλο πλήθος εκδηλώσεων όλου του φάσματος των τεχνών. Αγκάθι παραμένει το μεγάλο κόστος λειτουργίας και συντήρησης, καθώς η προηγούμενη δημοτική αρχή είχε δεσμευθεί ότι η εγκατάσταση δεν μπορεί να έχει έσοδα κατά τα πρώτα πέντε έτη λειτουργίας!

Δεν τελειώσαμε ακόμα.

Συνεργαστήκαμε με τη Σχολή Καλών Τεχνών του ΕΜΠ για τη διοργάνωση εκθέσεων και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, αλλά και την κατάλληλη διαμόρφωση σε μια σύγχρονη πινακοθήκη και γλυπτοθήκη. Δυστυχώς, όπως μας επεσήμαναν, ο χώρος δεν κρίνεται κατάλληλος και απαιτεί σοβαρές μετατροπές και βελτιώσεις, ώστε να καλύπτει τα ελάχιστα προαπαιτούμενα για λειτουργία ως πινακοθήκη και γλυπτοθήκη. Θα το αντιμετωπίσουμε κι αυτό.

Θερινός Κινηματογράφος 

Ο εγκαταλελειμμένος θερινός κινηματογράφος «Ολύμπια» δίπλα στο σιδηροδρομικό σταθμό Αμαλιάδας αποτελεί ιστορική, αισθητική και λειτουργική πληγή για την πόλη. Του ξαναδίνουμε ζωή και αναβαθμίζουμε την περιοχή με έναν ποιοτικό θερινό χώρο εκδηλώσεων, προβολών, παραστάσεων, ομιλιών αλλά και χώρο συνάντησης και ψυχαγωγίας. Η ανακατασκευή του εντάχθηκε ήδη στο έργο: «Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου Αμαλιάδας» (Open Mall).


Πολιτιστικό Κέντρο Ήλιδας 

Το Κέντρο Πολιτισμού ολοκληρώνεται με τη δημιουργία του Πολιτιστικού Κέντρου Ήλιδας. Στόχος είναι να συγκεντρωθούν οι πολιτιστικές δραστηριότητες σε μια νέα δομή όπου θα έχουν τις κατάλληλες υποδομές και θα μπορούν να αλληλεπιδρούν προάγοντας την πολιτιστική παιδεία και παραγωγή. Το Πολιτιστικό Κέντρο θα στεγαστεί στην παλιά αποθήκη (ΤΕΙ), δίπλα στο σιδηροδρομικό σταθμό και διαγώνια από τον Πολυχώρο Πολιτισμού.

Η μελέτη ολοκληρώνεται και θα υποβληθεί αίτημα χρηματοδότησης. Στο ισόγειο θα εγκατασταθεί το Λαογραφικό Μουσείο, η Έκθεση /Εργαστήρι Λαϊκής Φιγούρας και θα υπάρχει μια Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων / Εναλλακτική Σκηνή 400 τ.μ.. Στον όροφο θα εγκατασταθούν το ωδείο, τα χορευτικά, τα εικαστικά, τα θεατρικά, η χορωδία, η φιλαρμονική, ενώ θα υπάρχει αίθουσα εκπαίδευσης /σεμιναρίων και γραφεία.


Μόνιμη Συλλογή «Μουσείο Νίκου Μπελογιάννη» 

Πρόκειται για ένα έργο που έβαλε την Αμαλιάδα στον πανελλήνιο χάρτη, συγκεντρώνοντας επισκέπτες από όλη την Ελλάδα και αποτελεί σημείο αναφοράς. Ένας χώρος που με την ανακατασκευή και του ισογείου, θα γίνει κέντρο πληροφόρησης, εκπαίδευσης και έρευνας. Το έργο συνολικά και ειδικά η δημιουργία του Μουσείου ταλαιπωρήθηκαν για δεκαετίες. Το υλοποιήσαμε σε συνεργασία με τη «Βουλή των Ελλήνων» και εγκαινιάστηκε την Άνοιξη του 2017 από τον Πρωθυπουργό της χώρας, παρουσία του Προέδρου της Βουλής, σύσσωμου του Υπουργικού Συμβουλίου και προέδρων κομμάτων.


Συνεχίζοντας τη συνεργασία με τη «Βουλή των Ελλήνων», ολοκληρώσαμε τη μελέτη και προχωράμε στη διαμόρφωση του ισογείου χώρου για τη φιλοξενία παρουσιάσεων, εκπαιδευτικών και ερευνητικών δραστηριοτήτων και πληροφόρησης.

Μουσείο Ραδιοφώνου 

Σε συνεργασία με τον κ. Σπύρο Μπεράτη, πρώην Δήμαρχο και ιδρυτή του ιστορικού Ραδιοφωνικού Σταθμού Αμαλιάδας τη δεκαετία του 50΄, αλλά και την καθοριστική συνδρομή του κ. Σπύρου Τζουλέκη, αναπτύξαμε το Μουσείο Ραδιοφώνου στο κτίριο του Ραδιοφωνικού Σταθμού.

Βασισμένο στο πλούσιο αρχειακό υλικό που συλλέγει εδώ και πολλές δεκαετίες ο κύριος Μπεράτης, στο μουσείο παρουσιάζεται η εξέλιξη της τεχνολογίας, ενώ μέσω του αρχειακού υλικού ξετυλίγεται η μεγάλη και μακρά ιστορία του ΡΣΑ. Ήδη, η ομορφιά του χώρου προσέλκυσε και την πρώτη μεγάλη δωρεά για την ολοκλήρωσή του, από την πρόεδρο του Σωματείου Καλλιπάτειρα κα Κατερίνα Παναγοπούλου, σύζυγο του αειμνήστου Περικλή Παναγόπουλου, πρωτοπόρου της Ελληνικής Ναυτιλίας.



Κτίριο Τατάνη 

Δώσαμε ζωή στο κτίριο Τατάνη, κυρίως με την μετατροπή του σε χώρο πολιτισμού. Πολλές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Αρχαίας Ήλιδας με μουσικές και θεατρικές παραστάσεις, ομιλίες και εκθέσεις βρήκαν το χώρο τους, φιλοξενούμενες στον κήπο του. Σημαντική και η ανάδειξή του ως σημείου αναφοράς των ομογενών με την ετήσια διοργάνωση του «Πανηλειακού Ανταμώματος» το τελευταίο δεκαήμερο κάθε Ιουλίου, που προωθεί την επανασύνδεση των ομογενών με την πατρίδα και αναγνωρίζει την προσφορά τους στον τόπο.

Βέβαια, υπολείπονται ακόμα βήματα προκειμένου να μετατραπούν οι χώροι του στο Μουσείο Ομογενειακού Τύπου για το οποίο προορίζεται, όμως οι επαφές και οι πρώτες συναντήσεις έχουν γίνει, με θετικά αποτελέσματα.


Το ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΗΛΙΔΑΣ –μετά την ολοκλήρωσή του– θα αποτελεί μία ξεχωριστή πολιτιστική πρόταση, η οποία θα καλύπτει όλο το φάσμα των τεχνών. Επιπλέον, θα αποτελεί και μία νοητή πολιτιστική διαδρομή, η οποία θα είναι από μόνη της μια ολοκληρωμένη τουριστική πρόταση για την πόλη της Αμαλιάδας.

COMMENTS

https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEiz6rV3JL2_MbZ9JedxVL8BB_0WG-37UT64zaQVv7ycuRLmw9jyOkuqg16xgJQv9YwpS9ZeXd4ZDs-ZA4iNqjGdfpQCRx6e5AWXLwF4EZyL-ECWQV1WBdyoNUUzEyenZ5OTU34dN0n514uJT3gx7M4VEyW4YneeOYzfs-FHxV4xzOH9cQ-mCQ0MmqD-=s929
Όνομα

Αγροτικά Αθλητισμός Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Αρθρο Αρχαία Ολυμπία Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ βιβλία/περιοδικά ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΔΥΤΙΚΟΡΑΜΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ Ιστορία ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ξέρετε ότι... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Π.Ε ΗΛΕΙΑΣ Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολιτική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Προορισμοί Πρόσωπα Πύργος Ρεπορτάζ Συνέντευξη Σχόλιο ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Break News Crime stories EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις" : Κέντρο Πολιτισμού Ηλιδας: Νέα Πνοή στις Πολιτιστικές Δομές
Κέντρο Πολιτισμού Ηλιδας: Νέα Πνοή στις Πολιτιστικές Δομές
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhDHRi-1Eyj-mBHdn-0UnuQYDrx9585X0MHicS1gegIS6EJc7I2XrB2lyoVBIIlWJWH6wIcufdXxcm4P4ozYTRgdbqkDYgf_3CXDd2hRHANnHa6xccURMcstLSmvLloOvralS46YgHVOKA/s640/5.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhDHRi-1Eyj-mBHdn-0UnuQYDrx9585X0MHicS1gegIS6EJc7I2XrB2lyoVBIIlWJWH6wIcufdXxcm4P4ozYTRgdbqkDYgf_3CXDd2hRHANnHa6xccURMcstLSmvLloOvralS46YgHVOKA/s72-c/5.jpg
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
https://www.newsgf.net/2019/04/blog-post_19.html
https://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2019/04/blog-post_19.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All Πριν φύγετε, διαβάστε επίσης... LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy