-->

Χρήστος Βαλιανάτος: «Όλα γίνονται με πολιτικό κόστος και όπως βολεύει τον κάθε υπουργό…»

Την απογοήτευσή του για τον αγροτικό τομέα στο Νομό Ηλείας, εκφράζει στην συνέντευξη που μας παραχώρησε, ο Πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγώ...


Την απογοήτευσή του για τον αγροτικό τομέα στο Νομό Ηλείας, εκφράζει στην συνέντευξη που μας παραχώρησε, ο Πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας, Χρήστος Βαλιανάτος. Ο ίδιος τονίζει ότι από το 2007 μέχρι σήμερα τίποτα ουσιαστικό δεν έχει αλλάξει και ξεκαθαρίζει πως στις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές δεν θα είναι υποψήφιος είτε στην Περιφέρεια είτε στον Δήμο. 

*Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο 11ο φύλλο της εφημερίδας "Ο Πολίτης της Ηλείας"

-Έχει αλλάξει κάτι προς το καλύτερο, σε ότι αφορά τα αγροτικά προβλήματα στο νομό; 

«Έχω ένα υπόμνημα που το 2007 έδωσα στον Κώστα Καραμανλή όταν ήρθε στην Ηλεία. Αλλάξαμε ημερομηνία και το δώσαμε στον Γιώργο Παπανδρέου. Δυο-τρεις μέρες πριν γίνει πρωθυπουργός το έδωσα στον Αντώνη Σαμαρά. Και μετά το έδωσα και στον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν έχει αλλάξει τίποτα. Τα αιτήματα του 2007 παραμένουν και σήμερα. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να υπάρξει ένας στόχος από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για να δούμε τι μπορούν να κάνουν οι αγρότες. Όλα, δυστυχώς, γίνονται με πολιτικό κόστος και όπως βολεύει τον κάθε υπουργό. Γι’ αυτό βλέπετε τους αγρότες να έχουν φτάσει στο τέλμα.

Εάν και φέτος πάθουν τις ίδιες ζημιές που έπαθαν πέρυσι τον Ιούνιο-Ιούλιο τελειώνουν οι καλλιέργειες από την Ηλεία».

-Το γεγονός ότι οι αγρότες παραμένουν στην καλλιέργεια των ίδιων προϊόντων είναι ένα πρόβλημα; 

«Είναι μεγάλο πρόβλημα. Ο νομός τα τελευταία 30 χρόνια παράγει μόνο πατάτες, βιομηχανική τομάτα και καρπούζια. Βέβαια, μεγάλο ρόλο παίζει και το Ινστιτούτο Κοροίβου, που εδώ και χρόνια μαζί με τον δήμαρχο Ηλιδας, παλέψαμε να συνδυαστεί το ΤΕΙ, το Ινστιτούτο Κοροίβου και η Ομάδα Παραγωγών με τον δήμο Ηλιδας ώστε να δώσουμε μια ανάπτυξη. Απαιτούμε το Ινστιτούτο Κοροίβου να δώσει νέες καλλιέργειες στους παραγωγούς διότι θα μείνουν μόνο στα προϊόντα που ανέφερα κι έτσι δεν θα γίνει τίποτα.

Να σας πω και κάτι ακόμα: Όταν δεν έχεις κατεύθυνση από την πολιτεία, όταν δεν υπάρχει το Ινστιτούτο να σου πει τα προϊόντα που μπορείς να καλλιεργήσεις και να τα διαθέτεις δεν γίνεται τίποτα. Τα προβλήματα είναι πάρα πολλά, αλλά προσπαθούμε για το καλύτερο».

-Η δημιουργία της νέας ομάδας παραγωγών σταφίδας δυσκολεύει κάτι; 

«Όχι, δεν δυσκολεύει. Αυτό όμως που θέλω είναι να υπάρχουν μεγάλα σχήματα. Να υπάρχουν και δύο και τρεις ομάδες παραγωγών, αλλά να δουλεύουν για το συμφέρον των παραγωγών. Όχι όπως ήταν οι Ενώσεις που δούλευαν για άλλα συμφέροντα και είδαμε πως διαλύθηκαν. Οι ομάδες παραγωγών χρειάζονται έλεγχο, συμμετοχή του κόσμου κι έτσι θα προχωρήσουν».

-Τι νομίζετε πως είναι αυτό που δυσκολεύει τους αγρότες να μπουν σε διάφορα σχήματα; 

«Κάθε μέρα προσπαθούμε να πείσουμε τον αγροτικό κόσμο να εμπιστευτεί την ομάδα παραγωγών. Φυσικά κι έχουμε κάνει τα λάθη μας, αλλά ποτέ σκόπιμα. Σιγά-σιγά και με το λάδι που βάλαμε και με τα υλικά που οι παραγωγοί είδαν ότι μπορούμε να τους προμηθεύσουμε, κερδίζουμε την εμπιστοσύνη τους. Πιστεύω ότι τα έτη 2019-2020 θα είναι καθοριστικά».

-Το γεγονός ότι την δεκαετία 1980-’90 απέτυχαν τα συνεταιριστικά σχήματα δεν είναι ένα πρόβλημα που ωθεί τους αγρότες να μην πιστεύουν ότι πρέπει να οργανωθούν; 

«Φυσικά. Η δεκαετία που είπατε ήταν αυτή που παρατηρήθηκε ανάπτυξη του αγροτικού τομέα. Σε αυτή όμως την περίοδο κοιτάχτηκε το σήμερα και όχι το μέλλον. Έπεσαν πάρα πολλά λεφτά που δυστυχώς πήγαν σε άλλους σκοπούς. Καμία υποδομή δεν έγινε. Το δημοπρατήριο αγροτικών προϊόντων το εξήγγειλε ο Γεώργιος Ράλλης το ’80, το έχουν εγκαινιάσει 100 φορές, ακόμα το περιμένουμε να γίνει. Βρισκόμαστε 30-40 χρόνια πίσω».

-Η Περιφερειακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση τι ρόλο μπορούν να έχουν στα αγροτικά ζητήματα; 

«Μπορούν να έχουν σημαντικό ρόλο. Προσωπικά πιστεύω ότι πρέπει να υπάρχει γραφείο αγροτικής ανάπτυξης και στις Περιφέρειες και στους Δήμους που θα βοηθήσει τους αγρότες, θα τους καθοδηγεί σε ότι χρειάζονται. Να έχει γεωπόνους αλλά κι επιστημονικό προσωπικό. Αν αυτό συνέβαινε ο αγροτικός τομέας θα ήταν σε πολύ καλύτερη κατάσταση»

-Αύριο Κυριακή έρχεται στην Αμαλιάδα η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Ολυμπία Τελιγιορίδου
«Mετά από πρόσκληση της Ομάδας Παραγωγών, έρχεται στην Αμαλιάδα, αύριο Κυριακή, η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, η οποία την Κυριακή το απόγευμα θα μιλήσει στο Εργατικό Κέντρο της πόλης. Πρόκειται για μια σοβαρή παρουσία στο νομό Ηλείας και θα μας αναπτύξει τα θέματα της νέας κοινής αγροτικής πολιτικής από το 2021 και μετά, όπως και θα αναφερθεί και στα προβλήματα της κτηνοτροφίας που είναι το αντικείμενό της. Καλό είναι, λοιπόν, όλοι οι κτηνοτρόφοι να παρευρεθούν με συγκεκριμένες προτάσεις.

Φυσικά, στην υπουργό θα τις θέσουμε το ζήτημα των ζημιών και άλλα θέματα που άπτονται του αγροτικού τομέα, όπως για τις λίμνες, για την βιομηχανική τομάτα, για τον ΕΛΓΑ κ.λ.π.»

-Με τα χωράφια λιμνών, τι γίνεται; 

«Είχαμε πάει στον Κόκκαλη μαζί με τον δήμαρχο Σάκη Μπαλιούκο πριν δύο χρόνια δίνοντάς του προτάσεις για τα χωράφια λιμνών. Εκείνο που θέλω να υπενθυμίσω είναι ότι μέσα στις λίμνες καλλιεργείται το 30-35% της βιομηχανικής τομάτας. Η άποψη της Ομάδας Παραγωγών είναι ότι πρέπει μέσα στις λίμνες να καλλιεργούν μόνο οι πραγματικοί αγρότες, οι νέοι αγρότες. Να φύγουν όλοι αυτοί που δεν καλλιεργούν κι απλά υπενοικιάζουν τα χωράφια τους. Είχα πει ότι με τη νέα χρονιά, από το 2020 και μετά η Ομάδα Παραγωγών είναι εδώ.

Εάν θέλουν οι παραγωγοί να εκμεταλλευτούν τα μόρια, τα 300 μόρια, εμείς έχουμε βιομηχανική τομάτα, λάδι και την κορινθιακή σταφίδα, μπορούμε να βάλουμε και τα δημητριακά μέσα, αλλά με πλήρη διαφάνεια και με πραγματικούς αγρότες να καλλιεργούν στις λίμνες. Αρχές του περασμένου Νοέμβρη, στο υπουργείο μαζί με τους βουλευτές, είπαμε να ισχύσει ο νόμος, να ξεκινήσει το ξεκαθάρισμα αλλά με τις θέσεις που έδωσε ο κος Μπαλιούκος.

Ο υπουργός δυστυχώς δεν έλαβε καθόλου υπόψη τις απόψεις του δημάρχου. Φτάσαμε 15 Φεβρουαρίου και στην Αρχαία Ολυμπία του είπα πως καλούνται οι παραγωγοί βιομηχανικής τομάτας να υπογράψουν για τη νέα καλλιέργεια. Τι να κάνω; Δεν μου απάντησε. Μετά έμαθα ότι πρέπει η Ένωση Περιφερειών, να κάνει αίτημα για να δοθεί παράταση.

Την προηγούμενη εβδομάδα επικοινώνησε με περιφερειάρχη και αντιπεριφερειάρχη. Άμεσα ο Κατσιφάρας πήρε τον Αγοραστό τηλέφωνο να γίνει το αίτημα της παραχώρησης. Μετά από δύο ημέρες ήρθε ο Κοντογιάννης στο γραφείο μου ο οποίος έθεσε το θέμα της παράτασης. Εμείς λέμε να δοθεί παράταση, να καλλιεργήσει ο κόσμος στα χωράφια των λιμνών αλλά πρέπει να ξεκαθαρίσει το ζήτημα».

-Από 1η Απριλίου ξεκίνησε το νέο πρόγραμμα ελιάς; 

«Θα καλέσουμε σε γενική συνέλευση τους ελαιοπαραγωγούς ώστε να ξεκινήσει το δεύτερο έτος για την ελιά. Να γνωρίζουν όμως οι ελαιοπαραγωγοί ότι πρέπει να περνάνε το λάδι μέσα από την Ομάδα. Πρέπει να έχουμε τον τζίρο 250-400.000 έτσι ώστε να είμαστε νόμιμοι και να μην έχουμε πρόβλημα από κάποιον ευρωπαϊκό έλεγχο»

-Τι συμβουλή δίνεται στους αγρότες; 

«Τους συμβουλεύω να οργανωθούν σε ομάδες παραγωγών. Βλέπουμε ότι οι έμποροι άρχισαν να μη πληρώνουν τους παραγωγούς. Αυτό πρέπει να το καταλάβουν και να οργανωθούν, διότι μόνο μέσα από οργανωμένα σχήματα θα έχουν κατοχυρώσει κατά μεγάλο ποσοστό τα χρήματά τους».

-Είσαστε δημοτικός σύμβουλος στον δήμο Ηλιδας. Σκέφτεστε την εκ νέου ενασχόληση με τα κοινά; 

«Ενδιαφέρομαι για τα κοινά και το έχω αποδείξει. Όμως είμαι πρόεδρος της ομάδας παραγωγών, έχω 35 χρόνια κοντά στον αγροτικό τομέα, αυτόν υπηρετώ και αυτόν θα συνεχίσω να υπηρετώ. Φυσικά με ενδιαφέρουν τα προβλήματα της περιοχής μου, του δήμου μου, αλλά σε αυτή την φάση, επειδή υπάρχει ένας αγροτικός τομέας που το 2018 έπαθε μεγάλη καταστροφή και με μεγάλες προκλήσεις μπροστά μας, δεν θα ασχοληθώ με τα κοινά των δημοτικών ή περιφερειακών εκλογών. Ευχαριστώ όλους που μου πρότειναν θέσεις, αλλά αυτή τη στιγμή δεν το σκέφτομαι. Παραμένω στην ομάδα παραγωγών».


COMMENTS

https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEiz6rV3JL2_MbZ9JedxVL8BB_0WG-37UT64zaQVv7ycuRLmw9jyOkuqg16xgJQv9YwpS9ZeXd4ZDs-ZA4iNqjGdfpQCRx6e5AWXLwF4EZyL-ECWQV1WBdyoNUUzEyenZ5OTU34dN0n514uJT3gx7M4VEyW4YneeOYzfs-FHxV4xzOH9cQ-mCQ0MmqD-=s929
Όνομα

Αγροτικά Αθλητισμός Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Αρθρο Αρχαία Ολυμπία Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ βιβλία/περιοδικά ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΔΥΤΙΚΟΡΑΜΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ Ιστορία ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ξέρετε ότι... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Π.Ε ΗΛΕΙΑΣ Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολιτική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Προορισμοί Πρόσωπα Πύργος Ρεπορτάζ Συνέντευξη Σχόλιο ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Break News Crime stories EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις" : Χρήστος Βαλιανάτος: «Όλα γίνονται με πολιτικό κόστος και όπως βολεύει τον κάθε υπουργό…»
Χρήστος Βαλιανάτος: «Όλα γίνονται με πολιτικό κόστος και όπως βολεύει τον κάθε υπουργό…»
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh-7140Fwdbe7I4VOZfjlW7PkPZDCFAR-BPhR1nfGWxSkzGkW8rkk_ymrlFAY0pgqgahmpM7tnnq-Vjt-_QgXT3XcXS8Koyn9wHZACKt7TyZ5ZT35LYg6SLC-bNQOAr7MJ4lBdm286yWXQ/s640/%25CE%2592%25CE%2591%25CE%259B%25CE%2599%25CE%2591%25CE%259D%25CE%2591%25CE%25A4%25CE%259F%25CE%25A31.JPG
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh-7140Fwdbe7I4VOZfjlW7PkPZDCFAR-BPhR1nfGWxSkzGkW8rkk_ymrlFAY0pgqgahmpM7tnnq-Vjt-_QgXT3XcXS8Koyn9wHZACKt7TyZ5ZT35LYg6SLC-bNQOAr7MJ4lBdm286yWXQ/s72-c/%25CE%2592%25CE%2591%25CE%259B%25CE%2599%25CE%2591%25CE%259D%25CE%2591%25CE%25A4%25CE%259F%25CE%25A31.JPG
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
https://www.newsgf.net/2019/04/blog-post_242.html
https://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2019/04/blog-post_242.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All Πριν φύγετε, διαβάστε επίσης... LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy