-->

Στέλλα Παναγοπούλου: "Συμβουλές για να βρείτε εργασία"

Της Στέλλας  Παναγοπούλου  Πολιτισμολόγος ΕΑΠ   Το μείζον πρόβλημα της ανεργίας, δυστυχώς, στην εποχή μας έχει διογκωθεί και έχει ...




Της Στέλλας Παναγοπούλου 
Πολιτισμολόγος ΕΑΠ 


Το μείζον πρόβλημα της ανεργίας, δυστυχώς, στην εποχή μας έχει διογκωθεί και έχει πλέον πάρει διαστάσεις επιδημίας. Θύματά της, κυρίως, νέοι άνθρωποι οι οποίοι και δεν μπορούν να απασχοληθούν ενώ επιθυμούν και βιώνουν με το χειρότερο τρόπο την έλλειψη εργασίας και τις συνέπειες που μπορεί αυτή να έχει στην οικονομική, προσωπική, κοινωνική τους ανάπτυξη.

Ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα όμως δημιουργείται και στους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, αφού βλέπουν τον κλοιό να στενεύει και τις ευκαιρίες για επαγγελματική απασχόληση όλο και να λιγοστεύουν, αφού πλέον οι νεότεροι προτιμούνται. Η ανεργία είναι ένα μείζον κοινωνικό πρόβλημα που συντελεί στην εμφάνιση ψυχικών ασθενειών (οι μακροχρόνια άνεργοι εμφανίζουν συχνότερα κατάθλιψη), αλλά και υποσκάπτει την αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση του ατόμου.

Η Πολιτεία έχει η ίδια χρέος να προστατέψει τους ανθρώπους που πλήττονται από την ανεργία και να μεριμνήσει ακόμα και για την ψυχική τους υγεία. Ο κάθε άνεργος άνθρωπος όμως πρέπει να αντιληφθεί ότι εκατοντάδες συνάνθρωποί του αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα και ψάχνουν επισταμένως για κάποια εργασία.

Οφείλει λοιπόν: Να οριοθετήσει έναν χρόνο στον οποίο καθημερινά θα ψάχνει για εργασία: Ας μην είναι αυτή η μοναδική του έννοια και ενασχόληση , αλλά να ορίσει έναν συγκεκριμένο χρόνο καθημερινά ( δύο ώρες) , τις οποίες θα αφιερώνει για αυτό το σκοπό. Να βάλει στόχο με σοβαρότητα και θέληση. Πολλοί άλλωστε λένε θέλω να βρω δουλειά! Αλλά ουσιαστικά δεν κάνουν κάτι.

Να ενισχύσει την αυτοπεποίθησή του: Δεν είναι μόνο στη δυσκολία αυτή που αντιμετωπίζει, προσπαθεί αρκετά, αλλά δυστυχώς η περίοδος που διανύουμε βιώνει μία κρίση σε όλους του τομείς. Βέβαια έστω και σήμερα υπάρχουν δουλειές. Ας μην ξεχνάμε ότι ανοίγει η τουριστική περίοδος. Ενδιαφερθείτε να στείλετε βιογραφικά σε ξενοδοχεία, μέρη εστίασης. Μπορείτε να ψάξετε και εκτός. Π.χ η επιλογή εργασίας σε νησιά για εποχιακή εργασία είναι πολύ καλή. Μην φοβάστε να αποχωριστείτε το comfort zone, δηλαδή το πατρικό σας και τη μαμά σας.

Επιπλέον καλό θα ήταν να μην ψάχνετε για εργασία που δεν ανταποκρίνεται στον τομέα και τις επιθυμίες σας: Αν όμως πραγματικά, αντιμετωπίζετε οικονομικά προβλήματα και έχετε ανάγκη άμεσα από δουλειά, καλό θα είναι να μην περιορίζεστε μόνο σε εργασίες που είναι των προσόντων ή της αρεσκείας σας. Καλό θα είναι να διευρύνετε τις προσπάθειές σας όσο περισσότερο γίνεται. Μην ξεχνάτε η δουλειά δεν είναι ντροπή! Η τεμπελιά όμως;

Σημαντικό είναι να αφιερώνει ο άνεργος ποιοτικό χρόνο στον εαυτό του: Ίσως ακούγεται οξύμωρο επειδή ένας άνθρωπος άνεργος έχει χρόνο άπλετο να αφιερώνει στον εαυτό του(!) , αλλά δε μιλάμε για την εύρεση εργασίας. Καλό θα ήταν αφού έχει ελεύθερο χρόνο να ασχοληθεί και με άλλες δραστηριότητες (ένα παλιό χόμπι, ένα άθλημα), να αφιερώνει περισσότερο χρόνο σε φίλους και σε οικογένεια, αντί να τα περιορίζει, να γυμνάζεται ή να ασχοληθεί με δραστηριότητες (θέατρο , χορό) , οι οποίες παρέχονται και από τους δήμους κάθε περιοχής, μέχρι να βρεθεί και η εργασία που τόσο αποζητά.

Δεν είναι λίγες οι φορές που το πρόβλημα ξεκινά ήδη από την εφηβεία που πρέπει να επιλέξει τι θα σπουδάσει. Πολλοί γονείς δεν έχουν την εμπειρία και τη γνώση να πλησιάσουν το έφηβο παιδί τους για να δώσουν την σωστή κατεύθυνση και πληροφόρηση. Καλό είναι λοιπόν να μην το αφήσετε στο έλεος της τύχης. Υπάρχουν σύμβουλοι επαγγελματικού προσανατολισμού να σας καθοδηγήσουν ανάλογα με τις ανάγκες και τις ικανότητες του κάθε εφήβου. Αφού παρθούν οι σωστές αποφάσεις, πολλές φορές τα παιδιά βλέπουν ότι η επιλογή επαγγέλματος δεν ήταν αυτό που τους ταιριάζει. Η οικογένεια οφείλει να υποστηρίζει και να συμβουλεύει τις επιλογές των παιδιών.

Και φυσικά μην πιέζετε τα παιδιά να γίνουν αυτό που δεν καταφέρεται εσείς ως έφηβοι για τον εαυτό σας. Ο κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και πρέπει να ακολουθήσει το δικό του όνειρο. Έρχεται η ώρα..το παιδί τελείωσε τις σπουδές. Να βρει δουλειά!!! Να ξέρετε ότι τα επιμελή παιδιά τα επιλέγουν οι ίδιοι τους οι καθηγητές μέσα από το πανεπιστήμιο. Τα προωθούν σε μεταπτυχιακό ή σε γνωστές εταιρείες ή τα καθοδηγούν κατάλληλα. “Το παιδί δεν βρίσκει δουλειά! Δεν το σπούδασα να πάει να δουλέψει για 400 ευρώ.”
Λένε οι μαμάδες. Άνεργο το παιδί για μήνες, για χρόνια.

Συμβουλές αναζήτησης εργασίας.: Αρχικά σκεφτείτε τι θέλετε να κάνετε και να βάλετε τον στόχο! Ο στόχος είναι « θα βρω εργασία!» Αξιοποιείστε το διαδίκτυο. Ένα προφίλ προσεκτικά φτιαγμένο στην επαγγελματική σελίδα Linkedin.com, έχει τη μορφή του Facebook οπότε είναι εύκολο να το φτιάξετε.

Μπορείτε να αναζητήσετε εργασία σε skywalker.gr, kariera.gr, jobster.gr. και αλλού στο διαδίκτυο. Σημαντικό είναι να φτιάξετε ένα προσεγμένο βιογραφικό με τα στοιχεία σας. Τα πιο σωστό και ολοκληρωμένο με υποδείγμα, είναι το europass. Η φωτογραφία που θα επιλέξετε να είναι σοβαρή και όχι από κάποιο νυχτερινό μαγαζί! Η με ρούχα προκλητικά. Σίγουρα θα φέρει το αντίθετο αποτέλεσμα. 

Να ενημερώνεστε στις σελίδες του oaed.gr, asep.gr.

Για αυτούς που δεν έχουν άνεση με το διαδίκτυο, καλό είναι να πάρουν τοπικές εφημερίδες όπου υπάρχουν αγγελίες, ή να λάβουν πληροφορίες στα κατά τόπους γραφεία που υπάρχουν. Εκεί μάλιστα αναλαμβάνουν να κάνουν και τις αιτήσεις. Η αλήθεια είναι ότι όταν πραγματικά θέλεις να βρεις δουλειά, θα βρεις. Έχε πίστη και μη ξεφεύγεις από το στόχο. Κάπου πρέπει να γίνει η αρχή και με λιγότερα χρήματα.

*Από την στήλη "Με το βλέμμα στην κοινωνία..." στην εφημερίδα "Ο Πολίτης της Ηλείας"


COMMENTS

https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEiz6rV3JL2_MbZ9JedxVL8BB_0WG-37UT64zaQVv7ycuRLmw9jyOkuqg16xgJQv9YwpS9ZeXd4ZDs-ZA4iNqjGdfpQCRx6e5AWXLwF4EZyL-ECWQV1WBdyoNUUzEyenZ5OTU34dN0n514uJT3gx7M4VEyW4YneeOYzfs-FHxV4xzOH9cQ-mCQ0MmqD-=s929
Όνομα

Αγροτικά Αθλητισμός Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Αρθρο Αρχαία Ολυμπία Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ βιβλία/περιοδικά ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΔΥΤΙΚΟΡΑΜΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ Ιστορία ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ξέρετε ότι... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Π.Ε ΗΛΕΙΑΣ Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολιτική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Προορισμοί Πρόσωπα Πύργος Ρεπορτάζ Συνέντευξη Σχόλιο ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Break News Crime stories EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις" : Στέλλα Παναγοπούλου: "Συμβουλές για να βρείτε εργασία"
Στέλλα Παναγοπούλου: "Συμβουλές για να βρείτε εργασία"
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhnb5jKg1mrZ3P5SzlNEBANe0uyI-i9dYhQvQ77xf3Ih4MJx0sM2Ko6594TQek8RS8eN6Wbr4GwStZqgpK8QLcv-XE0IAfl_XWNqxTyzyF7dQL5TPufPj8f7LkkNXTtvlRczhJX4IQ9j2E/s640/%25CE%25BB%25CE%25AE%25CF%2588%25CE%25B7.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhnb5jKg1mrZ3P5SzlNEBANe0uyI-i9dYhQvQ77xf3Ih4MJx0sM2Ko6594TQek8RS8eN6Wbr4GwStZqgpK8QLcv-XE0IAfl_XWNqxTyzyF7dQL5TPufPj8f7LkkNXTtvlRczhJX4IQ9j2E/s72-c/%25CE%25BB%25CE%25AE%25CF%2588%25CE%25B7.jpg
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
https://www.newsgf.net/2019/04/blog-post_262.html
https://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2019/04/blog-post_262.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All Πριν φύγετε, διαβάστε επίσης... LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy