Ηλεία: «Ματώνει» λόγω Ρωσίας η φράουλα – Πτώση τιμής για τον παραγωγό

Τα εργατικά από την μία με τους ανασφάλιστους εργάτες των χωραφιών, λόγω κυρίως της κωλυσιεργίας που εμφανίζει ο κρατικός μηχανισμός κα...


Τα εργατικά από την μία με τους ανασφάλιστους εργάτες των χωραφιών, λόγω κυρίως της κωλυσιεργίας που εμφανίζει ο κρατικός μηχανισμός και το εμπάργκο της Ρωσίας από την άλλη, που τις τελευταίες 10 ημέρες είναι ενεργό, είναι τα δύο βασικότερα προβλήματα που φρενάρουν την φετινή πορεία της ελληνικής φράουλας.

Παραγωγοί αναμένουν την άμεση επίλυση και των δύο ζητημάτων, διαφορετικά όπως λένε το πλήγμα για την καλλιέργεια θα είναι πολύ καταστροφικό. Σε συνομιλία που είχαμε με τον παραγωγό Σπύρο Κούγια από την Ηλεία που καλλιεργεί 40 στρέμματα με φράουλα σε θερμοκήπιο, μας ανέφερε ότι μόλις την προηγούμενη εβδομάδα έγινε κάποια συνάντηση στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, προκειμένου να βρεθεί λύση με τους μετανάστες που δουλεύουν στα χωράφια και οι οποίοι είναι αδήλωτοι αλλά με την ευθύνη του κράτους.

Όπως τόνισε ο ίδιος, ο κάθε παραγωγός πρέπει να αφιερώσει τουλάχιστον ένα τρίμηνο, προκειμένου να καλύψει γραφειοκρατικά με τα απαραίτητα έγγραφα το δυναμικό που απασχολεί. Σύμφωνα ωστόσο, με την ενημέρωση που έχει, πρόθεση του υπουργείου είναι να δημιουργήσει στην περιοχή γραφείο, στο οποίο θα απασχολούνται διάφοροι διοικητικοί υπάλληλοι μεταξύ των οποίων θα υπάρχει αστυνομία και ιατρικό προσωπικό, προκειμένου να βοηθηθούν οι παραγωγοί με τους μετανάστες εργάτες τους.


Πτώση τιμής

Κι ενώ ο κ. Σ. Κούγιας αισιοδοξεί για την επίλυση του προαναφερθέντος ζητήματος δεν ισχύει το ίδιο και με την Ρωσία, η οποία το τελευταίο δεκαήμερο έχει αυστηροποιήσει τους ελέγχους με αποτέλεσμα την καθίζηση των παραγγελιών. Όπως λέει, ενώ μέχρι και πριν από 10 ημέρες η μέση τιμή πώλησης ήταν και πάνω από 2 ευρώ, αυτή τη στιγμή η τιμή έχει κατρακυλήσει και κάτω από το 1 ευρώ και πέφτει και άλλο.

Σύμφωνα με τον ίδιο όσες ποσότητες και να προωθηθούν σε άλλες αγορές, δεν μπορεί να καλυφθεί το κενό της Ρωσίας, ζητώντας την συνδρομή της Πολιτείας στην επίλυση του σημαντικού αυτού προβλήματος. Η κατάσταση είναι τραγική μας λέει ο κ. Χρήστος Σάμαρης, ιδιοκτήτης της ομώνυμης εμπορικής εταιρείας που εδρεύει στη Μανωλάδα στο Ν. Ηλείας τονίζοντας ότι το κενό της Ρωσίας, όταν προς τα εκεί κατευθύνονταν πάνω από το 50% της εγχώριας παραγωγής φράουλας δεν μπορεί να καλυφθεί από τις υπόλοιπες αγορές που έχουν ανοίξει με στόχο την διάθεση του προϊόντος.

Όπως λέει χαρακτηριστικά, όλα τα κράτη του εξωτερικού αυτή τη στιγμή έχουν κυριολεκτικά “μπουκώσει” από φράουλα, καθώς και οι ανταγωνιστές της Ελλάδας, όσον αφορά την καλλιέργεια του προϊόντος αντιμετωπίζουν και αυτοί το πρόβλημα που λέγεται Ρωσία. Αποτέλεσμα των μηδενικών παραγγελιών που σήμερα υπάρχουν, υπογραμμίζει ο ίδιος είναι ότι η τιμή της ελληνικής φράουλας για τον παραγωγό φθάνει μετά βίας τα 50 λεπτά το κιλό, όταν την αντίστοιχη περυσινή περίοδο ήταν 1,3-1,4 ευρώ το κιλό.

Η Ρωσία το πρόβλημα

Το πρόβλημα που σήμερα θέτει σε κίνδυνο το μέλλον της καλλιέργειας φράουλας είναι ένα και ακούει στο όνομα Ρωσία, μας αναφέρουν παραγωγοί που θέλουν να κρατήσουν την ανωνυμία τους, τονίζοντας ότι αυτή τη στιγμή το ελληνικό προϊόν είναι στα αζήτητα και ήδη από την επόμενη εβδομάδα κάποιοι θα αναγκαστούν να πετάξουν και ποσότητες.

Όπως λένε το εμπάργκο της Ρωσίας σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η χώρα κάνει πιο αυστηρούς ελέγχους και σε αγορές (π.χ. Εσθονία ή Λιθουανία), που χρησιμοποιούνταν στο παρελθόν ως δίοδοι από διάφορα κράτη, προκειμένου να εισάγουν τα προϊόντα τους στη ρωσική αγορά, δυσκολεύει ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Την ίδια στιγμή, τα οικονομικά δεδομένα των ελληνικών νοικοκυριών δεν αφήνουν κανένα περιθώριο απορρόφησης του προϊόντος, δυσχεραίνοντας ακόμη περισσότερο την κατάσταση.

Αυξημένες οι φετινές εκτάσεις κατά 10-15%

Φέτος οι εκτιμήσεις είναι ότι οι καλλιεργηθείσες εκτάσεις ήταν αυξημένες κατά 10-15%, ενώ οι επικρατούσες ποικιλίες είναι οι Camarosa, Fortuna και Victory, μας αναφέρει ο Ειδικός Σύμβουλος Incofruit κΓιώργος Πολυχρονάκης Μέχρι στιγμής λόγω καιρικών συνθηκών παρατηρήθηκε μεν μια μικρή μείωση της συγκομιδής με διαμόρφωση μιας μέσης τιμής έως 2 ευρώ για τον καλλιεργητή και με τις εξαχθείσες ποσότητες μέχρι 15/3 στα ίδια επίπεδα με την αντίστοιχη περσινή περίοδο ήτοι 6.670 τόνους έναντι 6.656 τόνους αντίστοιχα.

Η καθυστέρηση συγκομιδής την φετινή χρονιά και στους Ισπανούς σε συνδυασμό με τις παραδοσιακά μειωμένες δικές μας ποσότητες διατήρησε τις τιμές σε ικανοποιητικά επίπεδα. Με την αύξηση της προσφοράς εν όψει του Πάσχα των Καθολικών και των Ορθοδόξων και λόγω της μεταξύ τους απόστασης ελπίζεται η διατήρηση της ισορροπίας-σταθεροποίηση των τιμών πώλησης. Όσον αφορά τις απώλειες που έχουν δημιουργηθεί από το εμπάργκο της Ρωσίας δεν έχει καλυφθεί παρά την “γκρίζα διακίνηση σημαντικών ποσοτήτων προς αυτήν”.

Πρόσθετοι αρνητικοί παράγοντες για ικανοποιητικό εισόδημα των παραγωγών είναι η κρίση της κατανάλωσης, η ισχυρή αύξηση των εισαγωγών από τρίτες χώρες παρεμφερών προϊόντων, η διακίνηση ατυποποίητων προϊόντων και η αναποτελεσματικότητα των μέτρων διαχείρισης κρίσεων της ΚΟΑ. Σε κάθε περίπτωση αναγκαία είναι η χάραξη στρατηγικής τόσο σε καλλιεργητικό επίπεδο με προϊόντα που προτιμώνται από καταναλωτές τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την προσαρμογή ημερολογιακής συγκομιδής με υψηλή ζήτηση αφ ενός μικρότερης πίεσης από προσφορά ανταγωνιστριών καλλιεργητικών Χωρών και τον περιορισμό σε παραγωγή των ποσοτήτων των ποικιλιών που μέχρι σήμερα προτιμώντο από τους παραδοσιακούς μας πελάτες για αποκατάσταση ισορροπίας προσφοράς – ζήτησης.

Επίσης απαραίτητη είναι η προσαρμογή μας στην τυποποίηση και συσκευασίας του προϊόντος που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις των καταναλωτών. Εξυπακούεται ότι χρειάζεται το άνοιγμα νέων αγορών και κυρίως προς τρίτες εκτός Ε.Ε. χώρες Το φαινόμενο των συναλλαγών και της διακίνησης προϊόντων χωρίς παραστατικά εντείνεται και στο εμπόριο της φράουλας με την δικαιολογία των φορολογικών και ασφαλιστικών διατάξεων, ειδικά με τους παραγωγούς να αναζητούν τρόπους διάθεσής τους χωρίς παραστατικά.

Χρειάζεται η άμεση και αποτελεσματική πάταξη αυτών των φαινομένων, από τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές της πολιτείας, που εκτός των άλλων συμβάλουν στην δυσφήμιση των προϊόντων μας .

πηγή: agroekfrasi.gr

www.patrisnews.com

COMMENTS

.
Όνομα

ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΑΓΟΡΕΣ Αγροτικά Αθλητισμός Αλις Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Ανθολογία Αρθρο Αρχαία Ολυμπία Ασκηση Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ ΒΙΒΛΙΑ ΓΛΥΚΑ ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Διάφορα ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ Διηγήματα ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία Ιστορία ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΚΟΚΤΕΙΛ/ΠΟΤΑ ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ Μισέλ Αμπού-Χάντμπα ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Μουσική Μπακέλλας Μυθολογία Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ξέρετε ότι... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Πάνος Αβραμόπουλος Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολιτική ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ Προορισμοί Πύργος Ραμμος Ρεπορτάζ Σημεία πώλησης ΣΤΕΛΛΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ Συνέντευξη ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ Σχόλιο ΤΑΙΝΙΕΣ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία Χρυσοβαλάντης Δημητρόπουλος ΨΑΡΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ About me ACTION TIME Break News EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις": Ηλεία: «Ματώνει» λόγω Ρωσίας η φράουλα – Πτώση τιμής για τον παραγωγό
Ηλεία: «Ματώνει» λόγω Ρωσίας η φράουλα – Πτώση τιμής για τον παραγωγό
https://4.bp.blogspot.com/-f2tjGefFEYs/XKH-v6oa0DI/AAAAAAADcJ4/qVITr9lhiDIdxu7aqyBCvQpW0t55V4E-gCLcBGAs/s640/fr2.jpg
https://4.bp.blogspot.com/-f2tjGefFEYs/XKH-v6oa0DI/AAAAAAADcJ4/qVITr9lhiDIdxu7aqyBCvQpW0t55V4E-gCLcBGAs/s72-c/fr2.jpg
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
https://www.newsgf.net/2019/04/blog-post_3.html
https://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2019/04/blog-post_3.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy