-->

Τι είναι τα ‘αρθριτικά’, τι οι ‘ρευματισμοί’ και τι η ‘αρθρίτιδα’;

Ποια η διαφορά οστεοαρθρίτιδας, οστεοπόρωσης και ρευματοειδούς αρθρίτιδας;  Πότε απευθυνόμαστε σε ένα Ρευματολόγο?   Toυ Γιώργο...


Ποια η διαφορά οστεοαρθρίτιδας, οστεοπόρωσης και ρευματοειδούς αρθρίτιδας; 

Πότε απευθυνόμαστε σε ένα Ρευματολόγο? 



Toυ Γιώργου Πεντάζου 
Ειδικός Ρευματολόγος

Τι είναι ο Ρευματολόγος;

Ο Ρευματολόγος είναι ο γιατρός που ασχολείται με την παθολογία του μυοσκελετικού συστήματος (μύες, αρθρώσεις, τένοντες, οστά)- σε αντίθεση με τον ορθοπαιδικό που είναι ο χειρουργός του μυοσκελετικού.

Ο ρευματολόγος έχει κάνει εκπαίδευση στην εσωτερική παθολογία και στη ρευματολογία, ώστε να είναι ικανός για την διάγνωση, θεραπεία, αντιμετώπιση, αποκατάσταση και πρόληψη των μυοσκελετικών και ρευματικών νοσημάτων.

Τι είναι η "αρθρίτιδα", τα "αρθριτικά" και ο "ρευματισμός";

H αρθρίτιδα είναι όρος που περιγράφει τη φλεγμονή μιας άρθρωσης, η οποία χαρακτηρίζεται από πόνο, διόγκωση, ερυθρότητα, θερμότητα και διαταραχή της κινητικότητας της άρθρωσης. Υπάρχουν πάνω από 100 παθήσεις που μπορούν να προκαλέσουν αρθρίτιδα. Μπορεί να προσβληθούν άτομα κάθε ηλικίας.

Η αρθρίτιδα μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να συνοδεύεται από συμπτώματα σε διάφορα άλλα όργανα του σώματος, όπως μάτια, δέρμα, αγγεία και εσωτερικά όργανα . Ο ρευματισμός ή αλλιώς ρευματοπάθεια ή ρευματική πάθηση, είναι ένας γενικός όρος που περιγράφει φλεγμονή ή πόνους σε αρθρώσεις, οστά, μύες, τένοντες και άλλους ιστούς.

Μπορεί επίσης να προκαλέσει συστηματικά συμπτώματα (αίσθημα κόπωσης, πυρετό, ανορεξία, απώλεια βάρους) αλλά και τις εξωαρθρικές εκδηλώσεις που αναφέρθηκαν παραπάνω. Τα αρθριτικά στα οποία αναφέρεται ο πολύς κόσμος, είναι κυρίως η εκφυλιστική οστεοαρθρίτιδα, που προσβάλλει συνήθως γόνατα, ισχία και χέρια και δεν συνδυάζεται (συνήθως) με αρθρική φλεγμονή και συστηματικά συμπτώματα

Σε ποιες περιπτώσεις και γιατί χρειάζεται ένας ρευματολόγος;

Η ειδικότητα της ρευματολογίας καλύπτει πάνω από διακόσιες νόσους, οι οποίες προσβάλλουν αρθρώσεις, οστά μύες και τένοντες. Αυτές οι καταστάσεις παρατηρούνται και στα δύο φύλα, σε όλες τις ηλικίες. Η αρθρίτιδα είναι η συχνότερη αιτία φυσικής δυσλειτουργίας σε όλο τον κόσμο. Σε αντίθεση με την αίσθηση που υπάρχει στο γενικό πληθυσμό, τα ρευματικά νοσήματα δεν προσβάλλουν μόνο ανθρώπους μεγάλης ηλικίας αλλά εμφανίζονται κυρίως σε άτομα αναπαραγωγικής ηλικίας και πιο συχνά στις γυναίκες.

Για παράδειγμα, στην Ευρώπη το 20%-30% των ενηλίκων έχει μυοσκελετικό πόνο ανά πάσα στιγμή. Τα μυοσκελετικά προβλήματα είναι ο δεύτερος συχνότερος λόγος για τον οποίο πηγαίνουμε στον ιατρό. Ένας στους πέντε Ευρωπαίους είναι σε μακροχρόνια αγωγή για κάποιο πρόβλημα αρθρίτιδας ή ρευματισμού. Οι -μη τραυματικής αιτιολογίας- μυοσκελετικές νόσοι αντιπροσωπεύουν το 25% του συνολικού κόστους θεραπείας για όλες τις παθήσεις στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μερικές από αυτές είναι πολύ συχνές, όπως ο πόνος στη μέση (οσφυαλγία) για την οποία υπολογίζεται ότι 70-80% των ανθρώπων κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της ζωής τους θα έχουν πρόβλημα. Άλλα νοσήματα είναι πάρα πολύ σπάνια όπως π.χ το συστηματικό σκληρόδερμα το οποίο προσβάλλει περίπου το 0,1% του πληθυσμού.

Με ποιες παθήσεις ασχολείται ένας ρευματολόγος;

Μερικές από τις πιο σημαντικές παθήσεις με τις οποίες ασχολείται ο ρευματολόγος είναι οι εξής: • Η οστεοαρθρίτιδα η οποία οφείλεται στην εκφύλιση των αρθρώσεων. Υπολογίζεται πως 80% των ανθρώπων παρουσιάζουν σε κάποια φάση της ζωής τους οστεοαρθρίτιδα. Πρόκειται για νόσο των ηλικιωμένων χωρίς να αποκλείεται η εμφάνισή της σε μικρότερες ηλικίες κυρίως σε άτομα τα οποία ασκούν μεγάλη σωματική καταπόνηση στο μυοσκελετικό τους σύστημα για μεγάλο χρονικό διάστημα και σε εντοπισμένες αρθρώσεις.

Προσβάλλει πιο συχνά γόνατα, ισχία, μικρές αρθρώσεις χεριών, τη βάση του αντίχειρα(ριζάρθρωση). Χαρακτηρίζεται από πόνο που επιφέρει στον ασθενή κακή ποιότητα ζωής και δυσκολία στην καθημερινότητά του αλλά δεν είναι δυνητικά επικίνδυνη για τη ζωή του ασθενούς. Η αντιμετώπισή τους είναι αρχικά συντηρητική με σκοπό την καθυστέρηση της εξέλιξης και την ανακούφιση των ασθενών από τον πόνο, ενώ ως τελευταίο στάδιο της είναι η χειρουργική αποκατάσταση της προσβεβλημένης άρθρωσης.

• Οι φλεγμονώδεις αρθρίτιδες όπως: Η ρευματοειδής αρθρίτιδα, οι σπονδυλοαρθροπάθειες π.χ. η ψωριασική αρθρίτιδα (ψωρίαση και αρθρίτιδα), η αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα και οι κρυσταλλογενείς αρθρίτιδες όπως η ουρική αρθρίτιδα Η ρευματοειδής αρθρίτιδα (ΡΑ) αποτελεί την πιο συχνή και συνάμα την πιο χαρακτηριστική από αυτή την κατηγορία ρευματολογικών νοσημάτων.

Η ΡΑ μπορεί να εμφανίζεται ως νόσος των αρθρώσεων αλλά είναι νόσος του ανοσοποιητικού συστήματος. Αυτό σημαίνει ότι το ανοσοποιητικό σύστημα στρέφεται εναντίον των αρθρώσεων σας, προκαλώντας χρόνιο πόνο και μη αναστρέψιμη βλάβη των αρθρώσεων. Η βλάβη στις αρθρώσεις προκαλείται από φλεγμονή, μια διαδικασία που σε κανονικές συνθήκες χρησιμοποιεί το ανοσοποιητικό σας σύστημα για να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις και να επουλώσει τα τραύματα. Φυσιολογικά, μόλις ο οργανισμός σας απαλλαγεί από τη λοίμωξη, η φλεγμονή υποχωρεί.

Στη ΡΑ όμως, το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού σας αναγνωρίζει –λανθασμένα- ορισμένα δικά του κύτταρα ή όργανα ως ξένα, και στρέφεται εναντίον τους. Αυτό προκαλεί βλάβη στις αρθρώσεις σας και σε άλλα όργανα. Η βλάβη που προκαλεί η ΡΑ μπορεί να συνεχίζεται, ακόμα και όταν ο πόνος και η φλεγμονή ελέγχονται με παυσίπονα. Αυτά τα φάρμακα δεν επηρεάζουν τη διαδικασία της νόσου που καταστρέφει τις αρθρώσεις και τα οστά.

Η καταστροφή των αρθρώσεων που προκαλεί η ΡΑ δεν είναι αναστρέψιμη. Για το λόγο αυτό, είναι πολύ σημαντική η έγκαιρη προσέλευση και η συνεργασία με το γιατρό σας, ώστε να γίνει έγκαιρη διάγνωση και να ξεκινήσετε θεραπεία που μπορεί να βοηθήσει να επιβραδυνθεί ή να σταματήσει η πρόοδος της νόσου. Αν η ΡΑ δεν αντιμετωπιστεί θεραπευτικά, η βλάβη μπορεί να επεκταθεί. Ξεκινά από τον αρθρικό υμένα, στη συνέχεια εξαπλώνεται στους χόνδρους και τελικά διαβρώνει τα οστά.

Αν η ΡΑ προχωρήσει χωρίς την κατάλληλη θεραπεία, οι αρθρώσεις σας μπορεί να συνεχίσουν να φθείρονται. Κανείς δεν γνωρίζει γιατί το ανοσοποιητικό σύστημα στρέφεται εναντίον των υγιών αρθρικών κυττάρων στους ασθενείς που πάσχουν από ΡΑ ή τι είναι αυτό που πυροδοτεί τη νόσο. Ορισμένα πράγματα που γνωρίζουμε είναι τα εξής:

• Η ΡΑ μπορεί να είναι κληρονομική
• Η ΡΑ δεν είναι μεταδοτική
• Η ΡΑ είναι πιο διαδεδομένη στις γυναίκες, αφού εμφανίζεται τουλάχιστον τρεις φορές συχνότερα από ό,τι στους άνδρες.
• Η ΡΑ ίσως σχετίζεται με αρκετούς περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως κάπνισμα, διατροφή, τοξίνες, λοιμώξεις και άγχος (stress) Επειδή η ΡΑ επιδεινώνεται με το χρόνο, είναι σημαντική η έγκαιρη διάγνωση και άμεση έναρξη θεραπείας που μπορεί να βοηθήσει να σταματήσει η προοδευτική καταστροφή των αρθρώσεων.

Όπως όλα τα αυτοάνοσα νοσήματα δεν έχουν ίαση και σκοπός της θεραπείας είναι να βάλει το νόσημα σε ύφεση, να μειώσει τις εξάρσεις και να επιβραδύνει την καταστροφή των αρθρώσεων και των υπόλοιπων προσβεβλημένων οργάνων.

Χαρακτηριστικά συμπτώματα της ΡΑ είναι:

• Πόνος στις αρθρώσεις με θερμότητα και οίδημα, κυρίως στις μικρές αρθρώσεις των χεριών, των καρπών και των ποδιών • Αίσθημα κόπωσης
• Πρωινή δυσκαμψία που διαρκεί συνήθως πάνω από μία ώρα
• Περιορισμένη κίνηση ή λειτουργία των αρθρώσεων
• Χαμηλός πυρετός
• Βελτίωση των συμπτωμάτων με την άσκηση και την κίνηση και επιδείνωση στην ηρεμία και στην ακινησία (π.χ. στον ύπνο, η μετά από πολύωρη καθιστική θέση)

Η διάγνωση της ΡΑ είναι κλινική και μπορεί να γίνει από τον ρευματολόγο με κλινική εξέταση. Δεν υπάρχουν ειδικές εξετάσεις για την διάγνωση της. Ο γιατρός σας μπορεί να ελέγξει αν υπάρχουν διάφοροι δείκτες στις εξετάσεις αίματος, που μπορεί να βοηθήσουν να τεθεί η διάγνωσή της όπως: • Ο ρευματοειδής παράγοντας (RF) και τα anti-CCP αντισώματα ανιχνεύονται σε ένα ποσοστό των ασθενών

• Η ταχύτητα καθίζησης ερυθρών αιμοσφαιρίων (ΤΚΕ) και η C-αντιδρώσα πρωτεΐνη (CRP) μετρούν το επίπεδο φλεγμονής στον οργανισμό σας
• Τα συστηματικά νοσήματα του συνδετικού ιστού, π.χ. ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, η μυοσίτιδα, το σκληρόδερμα και οι συστηματικές αγγειίτιδες. Πρόκειται για ομάδα αυτοάνοσων νοσημάτων που χαρακτηρίζονται από πολυσυστηματική προσβολή (νεφρά, καρδιά, πνεύμονες, αγγεία) και που δεν προσβάλλουν μόνο τις αρθρώσεις. Πρόκειται για σοβαρά νοσήματα που απαιτούν την άμεση παραπομπή τους σε ρευματολόγο και την άμεση έναρξη συστηματικής θεραπείας.
• Η ινομυαλγία Η ινομυαλγία είναι ένα σύνδρομο χρόνιου εκτεταμένου και βασανιστικού σωματικού πόνου, που προκαλεί σημαντική λειτουργική ανικανότητα και επηρεάζει σοβαρά την ποιότητα ζωής των πασχόντων. Η συχνότητά της κυμαίνεται μεταξύ 2% και 5% του πληθυσμού. Προσβάλλει κυρίως γυναίκες, σε αναλογία 7:1. H ηλικία των ασθενών είναι από 20 έως 70 ετών. Γυναίκες ηλικίας 30-50 ετών αποτελούν το 90% των ασθενών.

Θεωρείται ότι ανήκει στα «σύνδρομα μεγεθύνσεως του πόνου». Αυτές οι παθήσεις περιγράφονται και ως «παθήσεις σχετιζόμενες με το stress». Το κυριότερο σύμπτωμα είναι ο εκτεταμένος χρόνιος (πάνω από 3 μήνες) πόνος που επηρεάζει και τα δυο ημιμόρια του σώματος (δεξιά και αριστερά), πάνω και κάτω από τη ράχη.

Οι ασθενείς αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι «πονάνε παντού» σε όλο το σώμα. Ο πόνος εντοπίζεται κυρίως στους μύες και όχι τόσο στις αρθρώσεις αλλά πολλές φορές συγχέεται με αρθρίτιδα. Μπορεί να συνυπάρχουν ολοήμερη και έντονη σωματική κόπωση η οποία οδηγεί τους ασθενείς σε πλήρη αδράνεια, διαταραχές της ποιότητας του ύπνου, ύπαρξη έντονου άγχους και κατάθλιψης, διαταραχές μνήμης και διανοητικής διαύγειας, ευερέθιστο έντερο, ακούσιες κινήσεις των άκρων, κεφαλαλγία και άλλα.

Την εκδήλωση ινομυαλγίας μπορεί να πυροδοτήσουν μια σειρά παράγοντες όπως λοιμώξεις (συχνότερα οι ιογενείς), εγχειρήσεις, άλλα νοσήματα, το stress, η κακοποίηση κυρίως κατά την παιδική ηλικία και ο τραυματισμός. Η διάγνωση της ινομυαλγίας στηρίζεται κυρίως στο πολύ καλό ιστορικό και την λεπτομερή κλινική εξέταση. Η διάγνωση είναι κλινική και απαιτείται αποκλεισμός υποκείμενης παθολογίας που δικαιολογεί τα συμπτώματα πριν τεθεί η οριστική διάγνωση.

Η ινομυαλγία θεωρείται δυσίατο νόσημα. Η φαρμακευτική αγωγή περιλαμβάνει συνήθως (ανάλογα με τη περίπτωση και την ένταση των συμπτωμάτων) συνδυασμό φαρμάκων όπως αναλγητικά, από τα πολύ απλά (όπως παρακεταμόλη) μέχρι τα οπιοειδή, μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη, τοπικά αναισθητικά (σε εγχύσεις ή άλλες μορφές), τοπικές εγχύσεις κορτιζόνης, βοηθητικά του ύπνου, και αντικαταθλιπτικά φάρμακα.

Τα μη φαρμακευτικά μέσα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν είναι φυσιοθεραπεία, συνεχής ήπια άσκηση, ενώ πολύ σημαντική θέση έχει η ψυχολογική θεραπεία, η οποία θα βοηθήσει τον ασθενή να κατανοήσει το πρόβλημα και να αναγνωρίσει πιθανούς πυροδοτικούς ή επιβαρυντικούς παράγοντες.

• Η οστεοπόρωση Η οστεοπόρωση είναι μία χρόνια πάθηση του μεταβολισμού των οστών, χαρακτηριζόμενη από προοδευτική μείωση της πυκνότητας και ποιότητάς τους, με αποτέλεσμα να γίνονται πιο εύθραυστα και λεπτά. Έτσι, επειδή μειώνεται η ανθεκτικότητα και η ελαστικότητά τους, αυξάνεται ο κίνδυνος να πάθουν κάταγμα. Η οστεοπόρωση ορίζεται με βάση το δείκτη Τscore, ο οποίος συγκρίνει την οστική πυκνότητα σε νέα άτομα, της ίδιας εθνικότητας και φύλου. Για να γίνει η διάγνωση της οστεοπόρωσης απαιτείται στο εξεταζόμενο οστό Τ-Score
<-2 -="" 15="" 19.000.000="" 2050="" 30="" 50="" b="">
<-2 -="" 15="" 19.000.000="" 2050="" 30="" 50="" b="">Συμπερασματικά 

Οι στρατηγικές για την πρόληψη και την αποτελεσματική θεραπεία των μυοσκελετικών νοσημάτων συμπεριλαμβάνουν πολλά βήματα. Όλος ο πληθυσμός πρέπει να είναι πληροφορημένος γι’ αυτά όπως και για το γεγονός πως πλέον μπορούν να θεραπευτούν με εξαιρετικά αποτελέσματα. Εμείς, ως ιατροί, πρέπει να ξέρουμε ποιοι είναι αυτοί που αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν τέτοια νοσήματα και να τους παρακολουθούμε, να ανιχνεύουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται την έναρξή τους, ώστε να μπορούμε να τα θεραπεύουμε αποτελεσματικά, και ταυτόχρονα, ασφαλώς, να μην ξεχνάμε πως όλα τα άτομα που ήδη αντιμετωπίζουν μυοσκελετική νόσο μπορούν να βοηθηθούν πολύ από τις σύγχρονες θεραπείες.

Μερικές από τις στρατηγικές πρόληψης για το γενικό πληθυσμό συμπεριλαμβάνουν τη φυσική άσκηση, τη διατήρηση του ιδανικού βάρους, την ισορροπημένη δίαιτα και την αποφυγή του καπνίσματος και της κατανάλωσης μεγάλων ποσοτήτων αλκοόλ. Επίσης, για τους εργαζομένους, είναι χρήσιμο να προωθηθούν καλές συνήθειες στο χώρο εργασίας και να ενταθεί η πληροφόρηση σε επίπεδο τόσο κοινού όσο και ατομικό.

Αυτά ασφαλώς είναι καλά για τη γενική υγεία κάθε ατόμου και όχι μόνο για το μυοσκελετικό σύστημα. Από εκεί και πέρα, θα πρέπει να θυμόμαστε ότι, αν έχουμε συμπτώματα που αφορούν στο μυοσκελετικό σύστημα, δεν πρέπει απλώς να τα δεχόμαστε και να τα αγνοούμε, αλλά να βλέπουμε τον ειδικό ώστε να διερευνηθούν και, αν χρειάζεται, να λάβουμε έγκαιρη και αποτελεσματική θεραπεία.

Πεντάζος Γιώργος 
Ειδικός Ρευματολόγος 
Αμαλιάδα, Πύρρωνος και Καραϊσκάκη 1 
τηλ. 2622301500

*Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο 11ο φύλλο της εφημερίδας "Ο Πολίτης της Ηλείας"



COMMENTS

https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEiz6rV3JL2_MbZ9JedxVL8BB_0WG-37UT64zaQVv7ycuRLmw9jyOkuqg16xgJQv9YwpS9ZeXd4ZDs-ZA4iNqjGdfpQCRx6e5AWXLwF4EZyL-ECWQV1WBdyoNUUzEyenZ5OTU34dN0n514uJT3gx7M4VEyW4YneeOYzfs-FHxV4xzOH9cQ-mCQ0MmqD-=s929
Όνομα

Αγροτικά Αθλητισμός Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Αρθρο Αρχαία Ολυμπία Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ βιβλία/περιοδικά ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΔΥΤΙΚΟΡΑΜΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ Ιστορία ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ξέρετε ότι... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Π.Ε ΗΛΕΙΑΣ Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολιτική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Προορισμοί Πρόσωπα Πύργος Ρεπορτάζ Συνέντευξη Σχόλιο ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Break News Crime stories EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις" : Τι είναι τα ‘αρθριτικά’, τι οι ‘ρευματισμοί’ και τι η ‘αρθρίτιδα’;
Τι είναι τα ‘αρθριτικά’, τι οι ‘ρευματισμοί’ και τι η ‘αρθρίτιδα’;
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi4PZETmWIyd4chOGExTq464O8c64PQNit89aGIYBxLvri3knkryUB4b5pzdtDqTh3FmuHaSch6pjKTSVvp06mnXXoT3sp71rRGZIZh1AIB8qD1ry8cJk1wc1928PtGTSVuKxicDcLKQh0/s640/arthritis1.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi4PZETmWIyd4chOGExTq464O8c64PQNit89aGIYBxLvri3knkryUB4b5pzdtDqTh3FmuHaSch6pjKTSVvp06mnXXoT3sp71rRGZIZh1AIB8qD1ry8cJk1wc1928PtGTSVuKxicDcLKQh0/s72-c/arthritis1.jpg
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
https://www.newsgf.net/2019/04/blog-post_348.html
https://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2019/04/blog-post_348.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All Πριν φύγετε, διαβάστε επίσης... LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy