-->

Tι αλλάζει στον Δήμο Ηλιδας και ποια τα νέα δεδομένα στην διαχείριση απορριμμάτων και την ανακύκλωση

Με όραμα, ολοκληρωμένο πρόγραμμα και τεράστια προσπάθεια ο Δήμος Ήλιδας έχει μπει τα τελευταία χρόνια σε θέση οδηγού, όσον αφορά στη δια...


Με όραμα, ολοκληρωμένο πρόγραμμα και τεράστια προσπάθεια ο Δήμος Ήλιδας έχει μπει τα τελευταία χρόνια σε θέση οδηγού, όσον αφορά στη διαχείριση των απορριμμάτων και την ανακύκλωση. 

Η ορθή διαχείριση των τελευταίων ετών ξεκίνησε μία νέα εποχή, κάνοντας ο Δήμος μας το μεγάλο άλμα στο μέλλον. Από την ταφή των απορριμμάτων στους σκουπιδότοπους ή στην δεματοποίηση, ο Δήμος περνάει στην διαλογή στην πηγή, την ανακύκλωση, την ανάκτηση υλικών και ενέργειας, τον σεβασμό και την προστασία του περιβάλλοντος. Η διαχείριση των απορριμμάτων και η νέα Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων (Εργοστάσιο Απορριμμάτων Τριανταφυλλιάς)

Το μεγαλύτερο επίτευγμα της Δημοτικής αρχής είναι σίγουρα η ολοκλήρωση των διαδικασιών, η υπογραφή της σύμβασης κατασκευής και λειτουργίας και η έναρξη κατασκευής της Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ). Ένα πρόβλημα που ταλαιπώρησε γενιές και γενιές, η διαχείριση των απορριμμάτων, λύνεται με ολοκληρωμένο τρόπο για τα επόμενα τριάντα χρόνια τουλάχιστον.

Για να φτάσουμε εκεί, έπρεπε πρώτα να εκπονήσουμε Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων και αυτό να ενσωματωθεί στο Περιφερειακό Σχέδιο και τέλος στο Εθνικό Σχέδιο.

Όχι για το τι θα κάνουμε σήμερα, αλλά για να δούμε το μέλλον και να δούμε πως τα απορρίμματα από πληγή μπορούν να γίνουν ευκαιρία. Πως θα κάνουμε διαλογή στην πηγή, πως θα κάνουμε ανακύκλωση, πως θα ανακτούμε πολύτιμους πόρους, υλικά και ενέργεια από τα «σκουπίδια». Πως, όχι μόνο δεν θα καταστρέφουμε το περιβάλλον, αλλά θα το προστατεύουμε και θα διαφυλάξουμε τους λιγοστούς πόρους του πλανήτη μας. Η ΜΕΑ ανταποκρίνεται τόσο στο Εθνικό Σχέδιο όσο και στις τις πιο πρόσφατες οδηγίες της Ε.Ε., σύμφωνα με τις οποίες «η κομποστοποίηση και η αναερόβια χώνευση αποτελούν τις πιο φιλικές για το περιβάλλον τεχνολογίες».

Στην Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων, το βάρος θα δίνεται στη μηχανική διαλογή, την ανακύκλωση, την ανάκτηση υλικών και ενέργειας ενώ θα ελαχιστοποιείται το αδρανοποιημένο υπόλειμμα που θα καταλήγει στο ΧΥΤΥ. Ήδη κατασκευάσαμε το ΧΥΤΥ Τριανταφυλλιάς και λειτουργεί απρόσκοπτα τα τελευταία δύο χρόνια.

Προσθέσαμε ιδιόκτητο εξοπλισμός ύψους 940.000 ευρώ σε βαρέα οχήματα και μηχανήματα που προμηθεύτηκαν το 2018. Με αυτή την αγορά εξοικονομήθηκαν τεράστια ποσά που πήγαιναν ετησίως σε εργολάβους. Δώσαμε μεγάλη και σκληρή μάχη να μην αλλάξει η δυναμικότητα του εργοστασίου αλλά να μειωθεί η ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα, η ποσότητα που θα πληρώνεται οπωσδήποτε ο εργολάβος είτε υπάρχουν απορρίμματα είτε δεν υπάρχουν, κατά 25%, από τους 60.000 στους 45.000 ετησίως.

Και αυτή να μειώνεται ακόμα περισσότερο όσο μεγαλώνει η ανακύκλωση. Αυτό σημαίνει εξοικονόμηση δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ για τα χρόνια που θα λειτουργεί το εργοστάσιο. Αυτό σημαίνει χιλιάδες ευρώ λιγότερα για κάθε νοικοκυριό. Το μεγαλύτερο επίτευγμα μέχρι σήμερα, όμως, είναι ότι δεν έμειναν ποτέ τα απορρίμματα στους δρόμους του Δήμου. Θέσαμε σε λειτουργία για λίγους μήνες το δεματοποιητή και διαχειριστήκαμε τα απορρίμματα.

Ακόμα και για αυτά τα δέματα, εξασφαλίσαμε τη χρηματοδότηση και θα μεταφερθούν στην Τριανταφυλλιά όπου και θα επεξεργαστούν στην μονάδα που λειτουργεί σήμερα ώστε να απαλλαγούμε μια και καλή από την υγειονομική και περιβαλλοντική βόμβα που κρέμεται πάνω από την πόλη και την περιοχή και να υπάρχει πλήρης αποκατάσταση του χώρου στα Κονιδέικα.

Αυτή η Κινητή Μονάδα Μηχανικής Ανακύκλωσης και Κομποστοποίησης (ΜΟΜΑΚ) που λειτουργεί στην Τριανταφυλλιά τα τελευταία δυόμισι χρόνια είναι η ενδιάμεση λύση που καταφέραμε να υλοποιήσουμε και που έσωσε όλο το νομό από τον εφιάλτη των σκουπιδιών στους δρόμους πόλεων που μας δυσφήμησαν σε ολόκληρο τον κόσμο την περίοδο των προηγούμενων Ολυμπιακών Αγώνων και όχι μόνον.

Επεξεργασία Βιοαποβλήτων – Κομποστοποίηση 

Μέρος της ΜΕΑ θα είναι και η Μονάδα Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων (ΜΕΒ) δυναμικότητας 16.626 τόνων ανά έτος. Η ΜΕΒ θα διαχειρίζεται τα οργανικά υλικά και με κομποστοποίηση θα παράγει υψηλής ποιότητας κομπόστ/εδαφοβελτιωτικό που θα βοηθήσει και την αγροτική παραγωγή της περιοχής και όχι μόνον.

Με δεδομένη τη ΜΕΒ, ξεκινάμε το πρόγραμμα των «καφέ» κάδων για την διαχείριση βιοαποβλήτων (οργανικών αποβλήτων).

Όπως έχει υπολογιστεί, μέσω του προγράμματος με τους νέους καφέ κάδους, το 35% των απορριμμάτων που είναι τα οργανικά, θα μπορούν πλέον να κομποστοποιηθούν.

Για την διαλογή στην πηγή, ο Δήμος θα προμηθευτεί αρχικά 900 μικρούς κάδους που θα διανεμηθούν σε νοικοκυριά τα οποία θα συμμετέχουν στη χωριστή συλλογή των βιοαποβλήτων και 340 μεγαλύτερους κάδους που θα διανεμηθούν σε μεγαλύτερους παραγωγούς βιοαποβλήτων ή θα τοποθετηθούν κοντά στους μπλε κάδους ανακύκλωσης.

Για τη συλλογή των βιοαποβλήτων η αρμόδια Υπηρεσία Καθαριότητας θα προμηθευτεί ένα ειδικό απορριμματοφόρο.

Για όσους πολίτες ενδιαφέρονται και έχουν τον κατάλληλο χώρο στο κήπο τους, ο Δήμος θα προμηθευτεί και 150 κάδους οικιακής κομποστοποίησης. ΚΔΑΥ – Ανακύκλωση – Πράσινα Σημεία Η τρίτη μονάδα που κατασκευάζεται στο χώρο της Τριανταφυλλιάς είναι το Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ).

Με αυτό θα μειωθεί δραματικά το κόστος και η αποτελεσματικότητα και θα μπορέσουμε να αναπτύξουμε τη διαλογή στην πηγή και την ανακύκλωση όλων των υλικών. Προς αυτή την κατεύθυνση, θα αυξήσουμε των αριθμό των κωδώνων για τη συλλογή γυαλιού και θα εισάγουμε σταδιακά διαφορετικούς κάδους για τη συλλογή χαρτιού, μετάλλων, πλαστικών κ.α. Κεντρικό ρόλο στην ανακύκλωση θα έχουν τα Πράσινα Σημεία (ένα βασικό και δύο μικρά).

Πράσινα σημεία είναι ειδικοί οριοθετημένοι και διαμορφωμένοι χώροι με κατάλληλη υποδομή και εξοπλισμό, ώστε οι δημότες να αποθέτουν ανακυκλώσιμα υλικά, χωριστά συλλεγέντα, όπως χαρτί, γυαλί, μέταλλα, πλαστικά, ξύλινες συσκευασίες, λαμπτήρες, μπαταρίες, υφάσματα, βρώσιμα έλαια ή χρησιμοποιημένα αντικείμενα και εξοπλισμό (όπως ρουχισμό, έπιπλα, ηλεκτρικό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό), προκειμένου να προωθηθούν στη συνέχεια για ανακύκλωση ή για επαναχρησιμοποίηση. Συνδυάζονται με εκπαίδευση για την Διαλογή στην Πηγή, και ενσωματώνουν πρωτοβουλίες κοινωνικής οικονομίας. 

Ξεκινάει η τοποθέτηση των υπόγειοι κάδων στο κέντρο της πόλης 

Αρχίσαμε την εγκατάσταση υπόγειων κάδων απορριμμάτων, αναβαθμίζοντας την υγιεινή και αισθητική της πόλης.

Οι υπόγειοι κάδοι περιορίζουν τη μόλυνση του περιβάλλοντος και του υδροφόρου ορίζοντα, καταργούν την επαφή με ανθρώπους και ζώα και αναβαθμίζουν ριζικά την αισθητική του δημόσιου χώρου.

Η πρώτη προμήθεια αφορά συστήματα 8 υπόγειων κάδων συλλογής, τριών κυβικών
μέτρων έκαστος, καθώς και ειδικού γερανού που θα συλλέγει σωστά και θα τοποθετεί στο όχημα τα απορρίμματα.

Το πρόγραμμα της προμήθειας υπόγειων κάδων θα συνεχιστεί και στο πλαίσιο του Ανοιχτού Κέντρου Εμπορίου (OPEN MALL) με δεκάδες ακόμα συστήματα.

Νέος εξοπλισμός στην υπηρεσία καθαριότητας 

Ήδη, εδώ και λίγους μήνες ενισχύσαμε το στόλο οχημάτων καθαριότητας, που είχε παραμεληθεί για πολλά χρόνια, ξεκινώντας με την αγορά ενός σύγχρονου οχήματος αποκομιδής απορριμμάτων που εντάχθηκε στην υπηρεσία, ενώ στόχος είναι η πλήρης ανανέωση και επέκταση του στόλου οχημάτων.

Εφοδιάσαμε το Δήμο με το πλέον σύγχρονο μηχανικό επαγγελματικό χειροκίνητο σάρωθρο πεζού χειριστή, με σωλήνα αναρρόφησης για τα δύσκολα σημεία των δρόμων της πόλης. Το νέο σάρωθρο κάνει ήδη την εμφάνισή τους στους δρόμους της Αμαλιάδας, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην βελτίωση της εικόνας της.

COMMENTS

https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEiz6rV3JL2_MbZ9JedxVL8BB_0WG-37UT64zaQVv7ycuRLmw9jyOkuqg16xgJQv9YwpS9ZeXd4ZDs-ZA4iNqjGdfpQCRx6e5AWXLwF4EZyL-ECWQV1WBdyoNUUzEyenZ5OTU34dN0n514uJT3gx7M4VEyW4YneeOYzfs-FHxV4xzOH9cQ-mCQ0MmqD-=s929
Όνομα

Αγροτικά Αθλητισμός Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Αρθρο Αρχαία Ολυμπία Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ βιβλία/περιοδικά ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΔΥΤΙΚΟΡΑΜΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ Ιστορία ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ξέρετε ότι... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Π.Ε ΗΛΕΙΑΣ Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολιτική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Προορισμοί Πρόσωπα Πύργος Ρεπορτάζ Συνέντευξη Σχόλιο ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Break News Crime stories EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις" : Tι αλλάζει στον Δήμο Ηλιδας και ποια τα νέα δεδομένα στην διαχείριση απορριμμάτων και την ανακύκλωση
Tι αλλάζει στον Δήμο Ηλιδας και ποια τα νέα δεδομένα στην διαχείριση απορριμμάτων και την ανακύκλωση
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg11Zzx_Z7FhJoS9khx6EEOrzZDPCKpWcllV91zsnsuKURdnqh5lCFJbOYN_8Hm5Voj6KPc8UBp3gpX2rx3soVqBzTQaJQR06pcMUZ_8-qY6qUjC-KQNF8K-y-Qnf5AGcz5pVmuY3nJtbw/s640/IMG_2004.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg11Zzx_Z7FhJoS9khx6EEOrzZDPCKpWcllV91zsnsuKURdnqh5lCFJbOYN_8Hm5Voj6KPc8UBp3gpX2rx3soVqBzTQaJQR06pcMUZ_8-qY6qUjC-KQNF8K-y-Qnf5AGcz5pVmuY3nJtbw/s72-c/IMG_2004.jpg
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
https://www.newsgf.net/2019/04/t.html
https://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2019/04/t.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All Πριν φύγετε, διαβάστε επίσης... LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy