-->

Αναστασία Πεντότη: «Πάντα ήθελα να έχω ενεργό ρόλο σε όλα τα εξελικτικά στάδια ανάπτυξης ενός φυτού ή ενός δέντρου…»

Η Αναστασία Πεντότη μεγάλωσε στην Μυρσίνη και είναι κόρη πολύτεκνης οικογένειας με γονείς αγρότες. Σπούδασε στην γεωπονική σχολή, στο Α...


Η Αναστασία Πεντότη μεγάλωσε στην Μυρσίνη και είναι κόρη πολύτεκνης οικογένειας με γονείς αγρότες. Σπούδασε στην γεωπονική σχολή, στο Αριστοτέλειο πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, με ειδίκευση στη φυτοπροστασία από το οποίο αποφοίτησε το 2009. Το 2010 άνοιξε δικό της γεωπονικό κατάστημα το οποίο διατηρεί μέχρι και σήμερα.

Η συνέντευξη έγινε με την συνεργασία του Συλλόγου Γυναικών Μυρσίνης. 

Ποίοι παράγοντες σας ώθησαν να επιλέξετε το επάγγελμα του γεωπόνου;

Το ότι προέρχομαι από μια αγροτική οικογένεια έπαιξε πρωταρχικό ρόλο. Ήταν ένας τρόπος να συνδυάσω την αγάπη μου για την φύση και τον τόπο αποκτώντας την απαραίτητη επιστημονική κατάρτιση. Πάντα ήθελα να έχω έναν ενεργό ρόλο σε όλα τα εξελικτικά στάδια ανάπτυξης ενός φυτού ή ενός δέντρου δίνοντας ταυτόχρονα λύσεις σε όσα προβλήματα τυχόν παρουσιαστούν ώστε να επιτύχουμε το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα.

Πόσο σας επηρεάζει η οικονομική κρίση στη χώρα μας και τι κάνετε για να την αντιμετωπίσετε; 

Η οικονομική κρίση είχε σαν αποτέλεσμα την μείωση της αγοραστικής δύναμης. Επίσης οι παραγωγοί δυσκολεύονται να διοχετεύσουν τα προϊόντα τους λόγω μικρότερης ζήτησης.

Ως εκ τούτου είμαστε δίπλα στον παραγωγό και πελάτη με όσον το δυνατόν χαμηλότερες τιμές, προσφορές ,νέες λύσεις και επιτόπιους ελέγχους στις καλλιέργειες για αποφυγή μείωσης εισοδήματος λόγω ζημίας της παραγωγής και του φυτού.

Τι πιστεύετε ότι θα μπορούσε να αλλάξει στην Ελλάδα ώστε να γίνει η πρώτη χώρα στην αγροτική παραγωγή;

Είμαστε μια χώρα που φυσικοί παράγοντες όπως το κλίμα ,το έδαφος και η γεωγραφική θέση ευνοούν την ανάπτυξη πολλών ειδών καλλιεργειών. Επομένως είναι αναγκαίο να ρίξουμε το κόστος παραγωγής, να ανοιχτούμε σε νέες αγορές και να μεριμνήσουμε για την πιο δυναμική προώθηση και στήριξη των προϊόντων μας.

Είμαστε η μοναδική χώρα στην ΕΕ που δεν έχουμε καθόλου πράσινο στις αστικές πόλεις .Ποια είναι η συμβουλή σας για να ομορφύνουμε το περιβάλλον μας και να ζήσουμε λίγο με καθαρό αέρα;

Θα ήταν συνετό τουλάχιστον για τα επόμενα χρόνια ο τρόπος δόμησης να γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε να υπάρχει αρμονική συνύπαρξη μεταξύ των κτιρίων και του πράσινου. Επίσης να γίνει ανάπλαση σε πλατείες, παιδικές χαρές, περιβάλλοντες χώρους νοσοκομείων, εκκλησιών, καθώς και δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων. Επιπλέον να αξιοποιηθούν εγκαταλελειμμένοι χώροι (εργοστάσια, οικόπεδα κ.λ.π) οι οποίοι έχουν αποικισθεί από ενδημική βλάστηση και περιβαλλοντικά υποβαθμισμένες περιοχές όπως χωματερές . Ταυτόχρονα να δημιουργηθούν διαδρομές πρασίνου οι οποίες θα ακολουθούν τα δίκτυα κυκλοφορίας καθώς και δράσεις για φυτεύσεις σε οροφές και όψεις κτιρίων.

Θα έπρεπε να μπουν μαθήματα σε σχολεία για την καλλιέργεια γης και όχι μόνο τα κλασσικά ώστε να βοηθήσουν τα παιδιά να νιώσουν την έννοια του καλλιεργώ;

Θα ήταν ιδιαίτερα ωφέλιμο οι μαθητές στο σχολικό περιβάλλον να διδαχτούν πρακτικά τις διαδικασίες που ακολουθούνται σχετικά με τον τρόπο φύτευσης αναλόγως με το είδος της καλλιέργειας ,την φύση του εδάφους ,το κλίμα και τις καιρικές συνθήκες της κάθε περιοχής για να φτάσει ένα λαχανικό και φρούτο στην χέρια του καταναλωτή .

Θεωρώ ότι θα τους βοηθούσε να αναπτύξουν την οικολογική τους συνείδηση, θα είχε μια θετική ψυχολογική συμβολή ως ένας εναλλακτικός τρόπος διδασκαλίας και θα τα βοηθούσε να έχουν μια πιο σωστή και ολοκληρωμένη άποψη σχετικά με την καλλιέργεια της γης και τα πρακτικά προβλήματα της.

Ποια είναι η φύση της δουλειάς ενός γεωπόνου και τι προβλήματα αντιμετωπίζει;

Ένας γεωπόνος έχει διάφορες δυνατότητες επαγγελματικής αποκατάστασης στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα . Ως ιδιώτης με γεωπονικό κατάστημα σκοπός είναι η στήριξη του παραγωγού σε όλα τα στάδια παραγωγής, η ενημέρωση του καθώς και η παροχή των απαραίτητων εφοδίων. Δυστυχώς οι συνθήκες δεν είναι πάντα ιδανικές και ο παραγωγός θα κλιθεί να αντιμετωπίσει διάφορους αστάθμιστους παράγοντες για να μπορέσει να πάρει τη μέγιστη παραγωγή στη σωστή ποιότητα και να είναι εμπορεύσιμη στην πιο βέλτιστη τιμή.

Επίσης να είναι δίπλα σε όποιον θέλει πληροφορίες και τα κατάλληλα εφόδια για να ενασχοληθεί με την κηπουρική και να ομορφύνει το μπαλκόνι ή τον κήπο του με λουλούδια. Τέλος είναι αναγκαίο να επιμορφώνεται για νέες τεχνικές ,νέα φάρμακα και να ακολουθεί τις τεχνολογικές εξελίξεις και τα νέα επιστημονικά δεδομένα.

Η ενασχόληση με την καλλιέργεια της ή ακόμα και η κηπουρική είναι αγχολυτική; Δεν θα ήταν καλό αντί για συνεδρία με ψυχολόγους να ασχολούμαστε με την ομορφιά της γης;

Η ενασχόληση με την καλλιέργεια της γης όταν πρόκειται για το κύριο εισόδημα του παραγωγού δυστυχώς εμπεριέχει ευθύνη και κάποιο ποσοστό άγχους σε κάποια στάδια παραγωγής. Το τι λειτουργεί αγχολυτικά ως χόμπι στον καθένα αφορά και τα ενδιαφέροντα του καθενός. Όμως η κηπουρική είναι ένα τρόπος να ξεχαστούμε από το άγχος και τα προβλήματα της καθημερινότητας. Κάποια προβλήματα ωστόσο που είναι όμως πιο βαθιά χρειάζονται τη βοήθεια των ειδικών όπως είναι οι ψυχολόγοι.

Η πολιτική του υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης είναι στη σωστή κατεύθυνση;

Το υπουργείο καταβάλλει μια προσπάθεια να εφαρμόσει συγκεκριμένες διαδικασίες ως προς τον τρόπο πώλησης και εφαρμογής γεωργικών φαρμάκων για την προστασία του καταναλωτή και του παραγωγού. Προσπαθεί μέσω γραμμής στήριξης αγροτών και γεωπόνων και ιστοτόπου (www.minagric.gr) να βοηθήσει στην επίλυση διαφόρων ζητημάτων. Είναι στη σωστή κατεύθυνση αλλά χρειάζεται χρόνο για να καλυφτούν τα διάφορα κενά, ελλείψεις και προβλήματα που προκύπτουν από την εφαρμογή των κανονισμών στην πράξη.

Ποια είναι η γνώμη σας για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς; Πρέπει να υπάρχουν;

Οι αγροτικοί συνεταιρισμοί πρέπει να υπάρχουν. Η ύπαρξη τους στηρίζετε στη σωστή δομή ,οργάνωση και συνεννόηση μεταξύ των συμμετεχόντων για την αποδοτική λειτουργία τους.

Ποιο πιστεύετε ότι πρέπει να είναι το επόμενο βήμα του συνεταιριστικού κινήματος στον αγροτικό τομέα αλλά και γενικότερα;

Για να προχωρήσει μπροστά το συνεταιριστικό κίνημα απαιτείται η περαιτέρω οργάνωση και συνένωση των παραγωγών υπό το πρίσμα της μεγαλύτερης δυναμικής τους με αποτέλεσμα την καλύτερη διαχείριση και πώληση των προϊόντων τους, όπως και την πτώση του κόστους παραγωγής.

Θεωρείται ότι γίνεται αλόγιστη χρήση γεωργικών φαρμάκων και λιπασμάτων στην ελληνική γεωργία; Διατρέχει κίνδυνο ο καταναλωτής;

Η χρήση γεωργικών φαρμάκων από την πλευρά του παραγωγού αποσκοπεί στην προστασία της καλλιέργειας από ζημιογόνους παράγοντες. Χρέος του γεωπόνου είναι να κρατήσει τις ισορροπίες έτσι ώστε ο παραγωγός να πάρει τη μέγιστη παραγωγή και ποιότητα με την πιο συνετή χρήση των φαρμάκων και λιπασμάτων με αποτέλεσμα την πτώση του κόστους παραγωγής, άρα την αύξηση του εισοδήματος του παραγωγού.

Επίσης το κράτος από την πλευρά του διενεργεί επιτόπιους ελέγχους παίρνοντας δείγματα των προϊόντων για υπολείμματα και ελέγχοντας τις διαδικασίες από την παραγωγή μέχρι την κατανάλωση.


COMMENTS

https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEiz6rV3JL2_MbZ9JedxVL8BB_0WG-37UT64zaQVv7ycuRLmw9jyOkuqg16xgJQv9YwpS9ZeXd4ZDs-ZA4iNqjGdfpQCRx6e5AWXLwF4EZyL-ECWQV1WBdyoNUUzEyenZ5OTU34dN0n514uJT3gx7M4VEyW4YneeOYzfs-FHxV4xzOH9cQ-mCQ0MmqD-=s929
Όνομα

Αγροτικά Αθλητισμός Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Αρθρο Αρχαία Ολυμπία Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ βιβλία/περιοδικά ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΔΥΤΙΚΟΡΑΜΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ Ιστορία ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ξέρετε ότι... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Π.Ε ΗΛΕΙΑΣ Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολιτική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Προορισμοί Πρόσωπα Πύργος Ρεπορτάζ Συνέντευξη Σχόλιο ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Break News Crime stories EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις" : Αναστασία Πεντότη: «Πάντα ήθελα να έχω ενεργό ρόλο σε όλα τα εξελικτικά στάδια ανάπτυξης ενός φυτού ή ενός δέντρου…»
Αναστασία Πεντότη: «Πάντα ήθελα να έχω ενεργό ρόλο σε όλα τα εξελικτικά στάδια ανάπτυξης ενός φυτού ή ενός δέντρου…»
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhaKBkCc0wKsrk4b0VCLpBrnplOdjSKUs25XNnXR4tJBrfa-yx8olLMAFG9RqHtM-FtTOdk5BpUQcbsjo952PstE3uQmoqzvlIxlK8LNxtI4S4e7Fei_uplS0SaPN48sBZ1X6__Q65EvoM/s640/59819938_908237512848900_7257508043108122624_n.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhaKBkCc0wKsrk4b0VCLpBrnplOdjSKUs25XNnXR4tJBrfa-yx8olLMAFG9RqHtM-FtTOdk5BpUQcbsjo952PstE3uQmoqzvlIxlK8LNxtI4S4e7Fei_uplS0SaPN48sBZ1X6__Q65EvoM/s72-c/59819938_908237512848900_7257508043108122624_n.jpg
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
https://www.newsgf.net/2019/05/blog-post_482.html
https://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2019/05/blog-post_482.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All Πριν φύγετε, διαβάστε επίσης... LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy