-->

Ναμπίλ Μοράντ: "Είμαστε από τους λίγους δήμους που έκαναν προγραμματική σύμβαση με την Ύπατη Αρμοστεία..."

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες στην Πάτρα η ημερίδα με θέμα «Μετανάστες/πρόσφυγες στην ελληνική κοινωνία. Το έργο SCORE», που διοργάν...


Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες στην Πάτρα η ημερίδα με θέμα «Μετανάστες/πρόσφυγες στην ελληνική κοινωνία. Το έργο SCORE», που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο Πατρών [διαβάστε εδώ...]. 

Στην ημερίδα συμμετείχε και μίλησε ο πρώην δήμαρχος Ανδραβίδας-Κυλλήνης, Ναμπίλ Μοράντ, ο οποίος και αναφέρθηκε στις ενέργειες που έκανε ο δήμος επί των ημερών του για τους πρόσφυγες "οδηγούμενοι μόνο από την ευαισθησία και την αλληλεγγύη",όπως τόνισε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε ολόκληρη την ομιλία του Ναμπίλ Μοράντ:

Κυρίες και κύριοι καλησπέρα σας,

Θέλω να ευχαριστήσω τον καθηγητή κ.Βανταράκη για την πρόσκληση συμμετοχής μου στην σημερινή ημερίδα.

Καταρχάς,να σας συστηθώ.
Ονομάζομαι Ναμπίλ Μοράντ,γεννήθηκα και μεγάλωσα στην πόλη Χόμς της Συρίας και έφυγα για σπουδές στο εξωτερικό στα 18 μου.Σπούδασα ιατρική και κατοικώ μόνιμα στα Λεχαινά Ηλείας από το 1991 όπου διατηρώ ιατρείο.
Ασχολήθηκα για πρώτη φορά με την πολιτική το 2002 και το 2014 εκλέχθηκα Δήμαρχος του Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης, όντας ο πρώτος μη Ελληνικής καταγωγής Δήμαρχος στην Ελλάδα,έναν χρόνο μετά από ένα αιματηρό επεισόδιο στην Νέα Μανολάδα με τους οικονομικούς μετανάστες.

Τον Μάρτιο του 2016 ήταν η στιγμή όπου ο δήμος μας έδωσε την απάντησή του στις κατηγορίες και απέδειξε το αληθινό πρόσωπο των Ελλήνων, φιλοξενώντας πρόσφυγες πολέμου.
Δεν είχα ποτέ φανταστεί,όταν έφυγα από την Συρία,ότι θα έμενα στην Ελλάδα,θα γινόμουν Δήμαρχος σε ένα μεγάλο δήμο και θα φιλοξενούσα πρόσφυγες πολέμου από την Συρία.

Από την αρχή της κρίσης που δημιουργήθηκε λόγω του προσφυγικού και μετά το κλείσιμο των συνόρων, δημιουργήθηκε ένα πρωτοφανές ζήτημα για την Ελλάδα, με χιλιάδες πρόσφυγες εγκλωβισμένους, με ελλείψεις σε υποδομές και εμπειρίες και με μεγάλη δυσκολία στην διαχείριση του θέματος.

Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας τότε ανέλαβε, καθώς ήταν η μόνη οργανωμένη δομή για τέτοιες καταστάσεις. Δυστυχώς η τοπική αυτοδιοίκηση πρώτου και δευτέρου βαθμού δεν είχε μεγάλο ρόλο στην διαχείριση, εκτός από κάποιες λίγες περιπτώσεις.

Ο Δήμος Ανδραβίδας –Κυλλήνης, από την αρχή είχε ενεργή συμμετοχή, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, σχεδόν ομόφωνα και μετά από διαβούλευση με τους δημότες, ειδικότερα της Μυρσίνης, συναίνεσε στην παραχώρηση του παραθεριστικού κέντρου "LM VILLAGE" στην Μυρσίνη,για φιλοξενία αποκλειστικά οικογενειών με μικρά παιδιά οι οποίοι είχαν φτάσει ως πρόσφυγες στην χώρα μας.

Θεωρήσαμε υποχρέωση μας να προσφέρουμε περισσότερα στις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες προσφύγων και αυτό απαιτήσαμε στην απόφαση παραχώρησης. Υπεύθυνη για την λειτουργία του ήταν η 117ΠΜ Ανδραβίδας.

Ο δήμος,από την πρώτη ημέρα στις 30/3/2016,μαζί με πολλούς εθελοντές, κυρίως του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και δημοτών μας, κατάφερε να οργανώσει την δομή ώστε να λειτουργήσει σωστά και χωρίς προβλήματα και αρχικά χωρίς την συνδρομή της Ύπατης Αρμοστείας. Τα προβλήματα ήταν πολλά, υπήρχε δυσκολία στην συνεννόηση λόγω διαφορετικής γλώσσας, οι περισσότεροι από τους πρόσφυγες ήταν επιβαρυμένοι ψυχολογικά,το πολιτισμικό υπόβαθρο ήταν διαφορετικό, τα ήθη και τα έθιμα άλλα.

Όλα τα συναντήσαμε για πρώτη φορά,μαζί με τους αιρετούς και τους υπαλλήλους μέρα με την ημέρα αποκτήσαμε εμπειρία, χωρίς συγκρούσεις και χωρίς διακρίσεις.Χαρακτηριστικά θυμάμαι να είπα στους υπαλλήλους του δήμου πως «Έως τώρα ο δήμος μας είχε να φροντίσει 23 χωριά τώρα έγιναν 24.Θα τα φροντίσουμε με τον ίδιο ζήλο και με την ίδια αποτελεσματικότητα.»

Το πιο ιδιαίτερο,όμως,ήταν πως από το σύνολο των 350 προσφύγων που έφθασαν , τα 240 ήταν παιδιά έως 10 χρονών και έπρεπε να εκπαιδεύσουμε άτομα,ώστε να βοηθήσουν στην σωστή διαχείριση για την λειτουργία της δομής. Ενημέρωση,όμως,έπρεπε να γίνει για τα δικαιώματα των προσφύγων αλλά και για τις υποχρεώσεις που είχαν.

Με σεβασμό και συνεργασία με τους εκπροσώπους των προσφύγων καταφέραμε να γίνουμε ένα σύνολο και να προσπεράσουμε αρκετές δυσκολίες. Δημιουργήσαμε μια δημοτική επιτροπή αποτελούμενη από αιρετούς και υπαλλήλους,με καθημερινή παρουσία στην δομή,ώστε να καταγράφονται τα προβλήματα που προέκυπταν και να δίνονται άμεσες λύσεις.

Επίσης,δημιουργήσαμε για τα παιδιά από τις πρώτες ημέρες νηπιαγωγείο μέσα στον χώρο της δομής και τα πιο μεγάλα ξεκίνησαν μαθήματα από εθελοντές δασκάλους μέσα από την ιδία κοινότητα προσφύγων, οι οποίοι είχαν την ανάλογη μόρφωση αλλά και από εθελοντές από παντού, όπως το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Ανοικτό Πανεπιστήμιο.

Με την ιατρική κάλυψη δύο φορές την εβδομάδα από γιατρό της μονάδας της 117ΠΜ οι ανάγκες δεν καλύπτονταν ,καθώς ήταν πολλά τα παιδιά και οι γυναίκες και κάποιες εγκυμονούσες.
Συνεργαστήκαμε,με τον ιατρικό σύλλογο Αμαλιάδας και ιατροί του συλλόγου ήρθαν εθελοντικά στην δομή και προσέφεραν τις υπηρεσίες τους ενώ τα επείγοντα περιστατικά μεταφέρονταν στα νοσοκομεία του νόμου.

Είμαστε από τους λίγους δήμους που έκαναν προγραμματική σύμβαση με την Ύπατη Αρμοστεία για την διαχείριση των επειγόντων θεμάτων της δομής,όπως την μεταφορά τους στην Αθήνα για τις υπηρεσίες ασύλου. Η προσπάθεια του Δήμου και των υπαλλήλων του στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία και για τον λόγο αυτό οι υποστηρικτές και δωρητές ήταν παρά πολλοί. Όλοι αναγνώριζαν την μεγάλη μας προσπάθεια και στέκονταν δίπλα μας με κάθε δύναμη.

Στον Δήμο Ανδραβίδας-Κυλλήνης αναλάβαμε μεγάλες ευθύνες,χωρίς να μας υποχρεώσει το κράτος,οδηγούμενοι μόνο από την ευαισθησία και την αλληλεγγύη. Συμπληρώσαμε την απουσία και την απειρία του υπουργείου με τον καλύτερο τρόπο, ώστε το LM VILLAGE Μυρσίνης να αναδειχτεί το καλύτερο κέντρο φιλοξενίας στην Ελλάδα και οι καλύτερες και θετικότατες αναφορές να είναι συχνές από την Ευρώπη αλλά και την Αμερική.

Πολλά τα ρεπορτάζ και τα αφιερώματα από μεγάλα κανάλια και εφημερίδες αναδείκνυαν το έργο του Δήμου μας και την ευαισθησία των δημοτών μας ανά τον κόσμο.

Αξίζει να ευχαριστήσω δημόσια για ακόμα μία φορά τους δημότες του Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης, οι οποίοι με πολλή αγάπη αγκάλιασαν την δομή και προσέφεραν ότι μπορούσαν. Κλείνοντας, θεωρώ,από την εμπειρία που έχουμε, ότι η τοπική αυτοδιοίκηση έχει μεγάλες δυνατότητές και μπορεί να δώσει λύσεις σε πολλά προβλήματα που αφορούν το προσφυγικό.

Είναι μεγάλο λάθος να μην υπάρχει παντού συνεργασία με τα Υπουργεία και συμμετοχή των Δήμων ή της Περιφέρειας στην διαχείριση αυτής της κρίσης. Θα έπρεπε να δοθούν οικονομικοί πόροι ,ώστε η τοπική αυτοδιοίκηση να έχει κομβικό ρολό στην φιλοξενία. Έτσι κ αλλιώς,βρίσκονται πιο κοντά στους πρόσφυγες και αν υπάρχει πρόβλημα στις δομές έχει αντανάκλαση στην τοπική κοινωνία.

Η σωστή εκπαίδευση των αιρετών και των δημοτικών υπαλλήλων μπορεί να δώσει άμεσες λύσεις σε πολλά προβλήματα. Ας ελπίσουμε επιτέλους οι αρμόδιοι να καταλάβουν ότι η συνδρομή της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι πολύ χρήσιμη και πρέπει να είναι πάντα στην πρώτη γραμμή δράσης.

Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας.


COMMENTS

https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEiz6rV3JL2_MbZ9JedxVL8BB_0WG-37UT64zaQVv7ycuRLmw9jyOkuqg16xgJQv9YwpS9ZeXd4ZDs-ZA4iNqjGdfpQCRx6e5AWXLwF4EZyL-ECWQV1WBdyoNUUzEyenZ5OTU34dN0n514uJT3gx7M4VEyW4YneeOYzfs-FHxV4xzOH9cQ-mCQ0MmqD-=s929
Όνομα

Αγροτικά Αθλητισμός Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Αρθρο Αρχαία Ολυμπία Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ βιβλία/περιοδικά ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΔΥΤΙΚΟΡΑΜΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ Ιστορία ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ξέρετε ότι... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Π.Ε ΗΛΕΙΑΣ Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολιτική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Προορισμοί Πρόσωπα Πύργος Ρεπορτάζ Συνέντευξη Σχόλιο ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Break News Crime stories EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις" : Ναμπίλ Μοράντ: "Είμαστε από τους λίγους δήμους που έκαναν προγραμματική σύμβαση με την Ύπατη Αρμοστεία..."
Ναμπίλ Μοράντ: "Είμαστε από τους λίγους δήμους που έκαναν προγραμματική σύμβαση με την Ύπατη Αρμοστεία..."
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj1L6ruA8Q4ogdNGc5UZeGECa8Q9-oSId7XVVY_47u9PEtuW1rzCBUk0EDOtJm193E736K7Eo2Y7p8ucDjUSeNNlkFUu_T-_XmL4AmpoLYViU-_yEdAaoRz4Rxk_pUpLxJ1T6Jlb7laRWI/s640/unnamed+%25282%2529.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj1L6ruA8Q4ogdNGc5UZeGECa8Q9-oSId7XVVY_47u9PEtuW1rzCBUk0EDOtJm193E736K7Eo2Y7p8ucDjUSeNNlkFUu_T-_XmL4AmpoLYViU-_yEdAaoRz4Rxk_pUpLxJ1T6Jlb7laRWI/s72-c/unnamed+%25282%2529.jpg
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
https://www.newsgf.net/2019/11/blog-post_303.html
https://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2019/11/blog-post_303.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All Πριν φύγετε, διαβάστε επίσης... LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy