Ερμού 16, Αμαλιάδα, Τηλέφωνο: 26220 27473

Μπορεί η λουτροθεραπεία να προλάβει το έμφραγμα; Ο καρδιολόγος εξηγεί

Σημαντική είναι η συμβολή της λουτροθεραπείας στην πρόληψη και στην αντιμετώπιση των παθήσεων του καρδιαγγειακού συστήματος, καθώς μπορε...


Σημαντική είναι η συμβολή της λουτροθεραπείας στην πρόληψη και στην αντιμετώπιση των παθήσεων του καρδιαγγειακού συστήματος, καθώς μπορεί μπορεί να προλάβει ή να καθυστερήσει το έμφραγμα στους πάσχοντες από στεφανιαία νόσο, να προλάβει ή να καθυστερήσει το Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο σε ασθενείς με καρωτιδική νόσο και να βοηθήσει σημαντικά και στην περιφερική αρτηριακή νόσο.

Πώς το πετυχαίνει αυτό; Μέσω ο καρδιολόγος, τ. Συντονιστής Διευθυντής Αιμοδυναμικής Επεμβατικής Καρδιολογίας ΓΝΑ "ο Ευαγγελισμός", κ. Αντώνιος Πολυδώρου, απαντά στο capital.gr και εξηγεί πώς δρα η λουτροθεραπεία. 

"Κατ' αρχήν το ιαματικό νερό δεν θεραπεύει από μόνο του, έρχεται συμπληρωματικά στην ιατρική θεραπεία. Δεν πρέπει δηλαδή να νομίσει κανείς ότι θα σταματήσει τα φάρμακά του, θα μπει στο ιαματικό νερό και θα γίνει καλά. Και επίσης η θεραπεία δεν μπορεί να γίνει σε οποιοδήποτε ιαματικό νερό.

Η άνωση, η υδροστατική πίεση, η αντίσταση και κυρίως η θερμοκρασία του νερού πρέπει να είναι συγκεκριμένη για το άτομο με καρδιοπάθεια. Το νερό θα πρέπει να είναι θερμοουδέτερο, η θερμοκρασία του δηλαδή να είναι από 34 έως 35 βαθμούς Κελσίου" σχολιάζει ο γιατρός.

Πώς βοηθά η λουτροθεραπεία στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων

Η πρόληψη και η θεραπεία των καρδιαγγειακών παθήσεων συντελείται μέσω των ιδιοτήτων των ιαματικών νερών που είναι το μηχανικό ερέθισμα, το θερμικό ερέθισμα και τα φυσικοχημικά συστατικά του νερού.

Μηχανικό ερέθισμα: Όταν κάποιος βυθίζεται στο νερό έως τον 7ο αυχενικό σπόνδυλο, το βάρος του μειώνεται λόγω της άνωσης κατά 80%. Αν βυθιστεί μέχρι το στέρνο μειώνεται κατά 71%, ενώ όταν το νερό είναι στο επίπεδο της μέσης, το βάρος του μειώνεται κατά 57%.

Τι πετυχαίνουμε με την άνωση του νερού;

Οι κινήσεις των άνω, των κάτω άκρων και της σπονδυλικής στήλης γίνονται πιο εύκολα και πιο ανώδυνα, προάγεται η άσκηση σε παθήσεις όπου η φόρτιση δεν επιτρέπεται, αλλά και σε παχύσαρκα άτομα. Με την τακτική άσκηση στο νερό διορθώνονται οι παράγοντες φθοράς, μειώνονται τα τριγλυκερίδια, αυξάνονται τα επίπεδα της HDL χοληστερόλης, μειώνεται σημαντικά η ολική χοληστερόλη και τα επίπεδα της C αντιδρώσας πρωτεΐνης και ρυθμίζεται καλύτερα ο διαβήτης, χωρίς επιβαρύνσεις στον σκελετό και στις αρθρώσεις.

Αυξάνεται επίσης η ροή του αίματος στις βραχιόνιες αρτηρίες και τα επίπεδα διάτασης του ενδοθηλίου των στεφανιαίων αρτηριών και μειώνονται τα επίπεδα του άγχους και της κατάθλιψης. Η μέτριας έντασης άσκηση μέσα στο νερό είναι μια πολλά υποσχόμενη μορφή άσκησης που συμβάλλει στην πρόληψη του σακχάρου και της στεφανιαίας νόσου. Μειώνει επίσης τον κίνδυνο εμφάνισης υπέρτασης και στα άτομα με ελαφρώς αυξημένη αρτηριακή πίεση μπορεί να βοηθήσει στη μείωσή της.

Θερμικό ερέθισμα: Το θερμοουδέτερο νερό (34-35ο Κελσίου) προκαλεί διάταση των αγγείων, υπεραιμία, τοπική εφίδρωση, ενώ συμβάλλει στην ανάπαυση των μυών, στην τοπική τους θρέψη και στην αναλγησία. Η υδροθεραπεία μπορεί να μειώσει επίσης τους νευροπαθητικού τύπου πόνους.

Η θερμοκρασία του νερού είναι κάτι που απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή όταν μιλάμε για ασθενείς με στεφανιαία νόσο, καθώς σε χαμηλότερες θερμοκρασίες προκαλείται διέγερση του συμπαθητικού νευρικού συστήματος, σπασμοί στα αγγεία με αποτέλεσμα την ελάττωση του αυλού των αγγείων, αλλά και αύξηση της καρδιακής παροχής (ταχυκαρδία).

Φυσικοχημικά συστατικά: Το ιαματικό νερό είναι πλούσιο σε μέταλλα και άλλες ενώσεις, κάλιο, νάτριο, ασβέστιο, σίδηρο, μαγγάνιο κ.ά. και ακτινοβολεί λόγω κάποιων ραδιενεργών στοιχείων που περιέχει, όπως το ραδόνιο. Περιέχει επίσης και αέρια στοιχεία, όπως το υδρόθειο, το διοξείδιο του άνθρακα, το οξυγόνο και το άζωτο.

Το υδρόθειο για παράδειγμα, έχει νευροτροποποιητική δράση στον εγκέφαλο και στο κυκλοφορικό, καθώς προκαλεί αγγειοδιαστολή και αγγειονεογένεση, συμβάλλει δηλαδή στη δημιουργία νέων, μικρών αγγείων.

Συμπερασματικά, η λουτροθεραπεία και η υδροκινησεοθεραπεία αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της συμπληρωματικής θεραπείας και της πρόληψης πολλών παθήσεων, με βασική προϋπόθεση να πραγματοποιούνται υπό την αυστηρή καθοδήγηση εξειδικευμένου ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού.

Ακόμη περισσότερες πληροφορίες θα δώσει ο κ. Αντώνιος Πολυδώρου, στο πλαίσιο του 6ου ΔΥΟ FORUM, που θα πραγματοποιηθεί στις 25 και στις 26 Απριλίου στο Ζάππειο Μέγαρο και συγκεκριμένα στο πλαίσιο της ημερίδας που θα παρουσιάσει η Ελληνική Ακαδημία Ιαματικής Ιατρικής, το Σάββατο 25 Απριλίου 2020.

Tο ΔΥΟ Forum, ο θεσμός που αγκαλιάστηκε από χιλιάδες επιστήμονες, επαγγελματίες υγείας, κοινό και επιχειρήσεις, πιστό στο ραντεβού του με το αθηναϊκό κοινό επιστρέφει στις 25 και 26 Απριλίου στο Ζάππειο Μέγαρο φέτος γεμάτο καινοτομίες! Αρωγοί στην προσπάθεια ενημέρωσης του διψασμένου για γνώση κοινού, σε θέματα υγείας, διατροφής και ομορφιάς στέκονται για μια ακόμη χρονιά, οι είκοσι επιστημονικές εταιρείες που παραδοσιακά στηρίζουν το ΔΥΟ Forum, αλλά και τα Πανεπιστήμια της Αθήνας (ΕΚΠΑ, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών) και ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών.

www.capital.gr

COMMENTS

Όνομα

ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΑΓΟΡΕΣ Αγροτικά ΑΘΛΗΤΙΑΤΡΙΚΗ Αθλητισμός Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Ανθολογία Αρθρο Αρχαία Ολυμπία Ασκηση Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ ΒΙΒΛΙΑ βιβλία/περιοδικά ΓΛΥΚΑ ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Διάφορα ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ Διηγήματα ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία Ιστορία ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΚΟΚΤΕΙΛ/ΠΟΤΑ ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Μουσική Μπακέλλας Μυθολογία Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ξέρετε ότι... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολεμικές Τέχνες Πολιτική ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ Προορισμοί Πρόσωπα Πύργος Ραμμος Ρεπορτάζ Συνέντευξη Σχόλιο ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία ΨΑΡΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ACTION TIME Break News EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις": Μπορεί η λουτροθεραπεία να προλάβει το έμφραγμα; Ο καρδιολόγος εξηγεί
Μπορεί η λουτροθεραπεία να προλάβει το έμφραγμα; Ο καρδιολόγος εξηγεί
https://3.bp.blogspot.com/-xDRP-PDjGW0/XlA9VloF0AI/AAAAAAAD61A/eeRQz9XFCmQawIio1NFsjJIsh4ow-5tWgCLcBGAsYHQ/s640/BB10ewjk.jpg
https://3.bp.blogspot.com/-xDRP-PDjGW0/XlA9VloF0AI/AAAAAAAD61A/eeRQz9XFCmQawIio1NFsjJIsh4ow-5tWgCLcBGAsYHQ/s72-c/BB10ewjk.jpg
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
https://www.newsgf.net/2020/02/blog-post_152.html
https://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2020/02/blog-post_152.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All Πριν φύγετε, διαβάστε επίσης... LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy