Ερμού 16, Αμαλιάδα, Τηλέφωνο: 26220 27473

21η Ευρωπαική Συνάντηση Νεανικής Οπτικοακουστικής δημιουργίας CAMERA ZIZANIO

  24ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΝΕΟΥΣ   Και στις αίθουσες (27/11-4/12) και στο διαδίκτυο (4- 12/12)  ΤΕΛΕΤΗ...

 

24ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΝΕΟΥΣ 

Και στις αίθουσες (27/11-4/12) και στο διαδίκτυο (4- 12/12) 

ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ

«Το σημαντικό είναι πως σήμερα, παρά τις δυσκολίες και με όλους τους περιορισμούς, καταφέραμε να είμαστε εδώ, σε μια μεγάλη γιορτή». Λιτά και συνοπτικά, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους Δημήτρης Σπύρου, έδωσε το στίγμα της φετινής, 24ης διοργάνωσης, της πρώτης που διεξάγεται (και) με φυσική παρουσία μετά από πολύ καιρό, λόγω της πανδημίας. 

Την τελετή παρουσίασαν δύο πρώην Ζιζάνια, η Μαρία Ασμή και η Ειρήνη Ζέζα -κι αυτό από μόνο του, όπως υπογράμμισε ο Δ. Σπύρου, συμπυκνώνει όλη την φιλοσοφία του φεστιβάλ: παιδιά που παρακολουθούν το Φεστιβάλ για πρώτη φορά ως μαθητές, στην πορεία γίνονται «Ζιζάνια», με τα χρόνια συμμετέχουν στις κριτικές του επιτροπές, «και σήμερα, φοιτήτριες πια, παρουσιάζουν το Φεστιβάλ στο κοινό του».
Αυτό είναι το Φεστιβάλ Ολυμπίας: μια γιορτή για μικρούς και μεγάλους, γι’ αυτό και ήταν τόσο ανακουφιστική η επιστροφή στον «Απόλλωνα», την καρδιά του Φεστιβάλ, χθες βράδυ, στη σύντομη, τελετή έναρξης της 24 ης διοργάνωσης που πραγματοποιήθηκε τηρώντας το ισχύον υγειονομικό πρωτόκολλο και με απόλυτη προτεραιότητα την ασφάλεια μικρών και μεγάλων. 

Η τελετή ξεκίνησε με την προβολή του Rosa, Rosae - La guera civil, του Κάρλος Σάουρα - ένα αντιπολεμικό εξάλεπτο αριστούργημα του μεγάλου Ισπανού σκηνοθέτη: «Έτσι μεγάλωσα» ήταν η επωδός της ταινίας που μετέφερε στους θεατές τις σκληρές παιδικές αναμνήσεις από τον Ισπανικό Εμφύλιο του 90χρονου σήμερα σκηνοθέτη. Μία ταινία ταιριαστή με το πνεύμα του Φεστιβάλ Ολυμπίας που πρεσβεύει την ειρηνική συνύπαρξη.
Το φετινό φεστιβάλ, θα διεξαχθεί έως τις 4 Δεκεμβρίου, στις αίθουσες του Πύργου και της Αμαλιάδας, αλλά αμέσως μετά τη διεξαγωγή του με φυσική παρουσία, οι δραστηριότητες του θα μεταφερθούν στο διαδίκτυο από τις 4 Δεκεμβρίου έως τις 12 Δεκεμβρίου προκειμένου να συμμετάσχουν παιδιά και νέοι από όλη την Ελλάδα μέσα από την ψηφιακή πλατφόρμα online.olympiafestival.gr. 

Παίρνοντας τον λόγο, ο Δήμαρχος Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος ευχαρίστησε τα παιδιά όλου του κόσμου που βρίσκονται στον Πύργο, «μια μικρή αλλά σημαντική πόλη για τον κινηματογράφο, μια πόλη στην οποία έζησαν παιδιά που έγιναν μεγάλοι Έλληνες, όπως ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Σάκης Καράγιωργας, ο Τάκης Σινόπουλος». Και προσέθεσε: «Ο πολιτισμός είναι ο σημαντικότερος τρόπος ανάδειξης των προβλημάτων και των ανισοτήτων σε μία κοινωνία, και η φωνή των παιδιών είναι η μεγαλύτερη αντίσταση. 

Πρόσφατα υπογράψαμε σύμφωνο με τη UNICEF. Σύμφωνα με μια έρευνα υπάρχουν πολλά παιδιά που υποσιτίζονται στον Πύργο. Τα παιδιά θέλουν ενδιαφέρον, θέλουν ειρήνη. Πρέπει να πολεμάμε γι’ αυτά, όχι μόνο για τις συντάξεις. Ο Δημήτρης Σπύρου και ο Χρήστος Κωνσταντόπουλος, στον τομέα αυτό αποτελούν μία φωτεινή πρωτοπορία, και είναι άξιοι προς μίμηση». Φέτος, στα διαγωνιστικά προγράμματα του Φεστιβάλ Ολυμπίας θα προβληθούν 93 επαγγελματικές ταινίες από 53 χώρες σε τέσσερα τμήματα: Ταινίες Μυθοπλασίας Μεγάλου Μήκους, Ταινίες Μυθοπλασίας Μικρού Μήκους, Ταινίες Animation Μικρού Μήκους, “KIDS & DOCS” (ντοκιμαντέρ για παιδιά).
Παρά τις δυσκολίες λόγω πανδημίας, και φέτος υπήρξαν άνθρωποι που διέσχισαν το μισό πλανήτη για να έρθουν στο φεστιβάλ, ένα από τα σημαντικότερα στο είδος του διεθνώς. Mόνο στο πολυεθνικό εργαστήριο κινηματογραφικής δημιουργίας Mythos Project, συμμετέχουν παιδιά από 12 χώρες. Η πανδημία δεν επέτρεψε πέρυσι ούτε στην Camera Zizanio να γιορτάσει τα εικοσάχρονά της. «Όμως οι νέοι ξαναπιάνουν την κάμερα για να δουν πιο καθαρά τα πράγματα γύρω μας…». 

Ο αντιπεριφερειάρχης πολιτισμού και τουρισμού Νικόλαος Κοροβέσης, καλωσόρισε το κοινό του φεστιβάλ και υπογράμμισε πως «η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στήριζε, στηρίζει και θα στηρίζει αυτόν τον σημαντικό θεσμό. Παρά τις δυσκολίες, θα τα καταφέρουμε». Ευχόμενος να φύγουν και φέτος τα παιδιά σοφότερα από τις προβολές, δεσμεύτηκε πως η Περιφέρεια θα είναι πάντα δίπλα στο Φεστιβάλ Ολυμπίας. Τις θερμές ευχές του μετέφερε και ο κ. Γιώργος Γεωργιόπουλος, δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας. Κλείνοντας, ο Βασίλης Γιαννόπουλος, αντιπεριφερειάρχης Ηλείας και πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, κήρυξε και επίσημα την έναρξη του Φεστιβάλ. «Μετά από μια μικρή παρένθεση, η 24 η διοργάνωση έρχεται στο φυσικό της περιβάλλον, τον Πύργο και την Ηλεία. 

Η πανδημία μας στέρησε τη χαρά της αντάμωσης αλλά μας άφησε μεγάλη παρακαταθήκη, την αξιοποίηση της τεχνολογίας για την δημιουργία ενός ψηφιακού φεστιβάλ που, πέρυσι, είχε τα πιο εντυπωσιακά αποτελέσματα. Πρέπει να αξιοποιήσουμε τη χρήση αυτής της τεχνολογίας σε ένα υβριδικό φεστιβάλ, όπως το φετινό, που θα συνδυάζει την φυσική παρουσία με τις online προβολές». 

Απευθυνόμενος στον Δημήτρη Σπύρου «ο οποίος εργάζεται και πασχίζει για το Φεστιβάλ όλα αυτά τα χρόνια», ο κ. Γιαννόπουλος του είπε: «Είστε ο αιμοδότης, η ψυχή του Φεστιβάλ. Είναι κοινή αποδοχή, τα λέει όλα η πρόσφατη βράβευσή σας από την Διεθνή Ένωση του Κινηματογράφου για Παιδιά και Νέους, που σας χαρακτήρισε «το σημαντικότερο πρόσωπο στην ιστορία του παιδικού κινηματογράφου στην Ελλάδα». Θα πω μόνο ένα μεγάλο ευχαριστώ γι’ αυτά που κάνετε στην πόλη μας…». 

Ιδιαίτερη μνεία έγινε σε δύο σημαντικούς φίλους και υποστηρικτές του Φεστιβάλ Ολυμπίας, που χάθηκαν φέτος από κοντά μας: τον σπουδαίο καλλιτέχνη Κυριάκο Κατζουράκη και τον καναδό παραγωγό Rock Demers. Η τελετή έναρξης έκλεισε με την προβολή της ταινίας κινουμένων σχεδίων Wolfwalkers των Tomm Moore & Ross Stewart, μια ιρλανδική ταινία -ωδή στο περιβάλλον και τα πλάσματά του, με πρωταγωνιστές ένα κοριτσάκι και μια παρέα λύκων. Σε όλες τις φυσικές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ θα τηρηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα για την αντιμετώπιση του COVID-19. 

COMMENTS

Όνομα

ΑΓΟΡΕΣ Αγροτικά ΑΘΛΗΤΙΑΤΡΙΚΗ Αθλητισμός Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Ανθολογία Αρθρο Αρχαία Ολυμπία Ασκηση Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ ΒΙΒΛΙΑ βιβλία/περιοδικά ΓΛΥΚΑ ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ Ιστορία ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΚΟΚΤΕΙΛ/ΠΟΤΑ ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Μουσική Μυθολογία Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ξέρετε ότι... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολεμικές Τέχνες Πολιτική Προορισμοί Πρόσωπα Πύργος Ρεπορτάζ Συνέντευξη Σχόλιο ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία ΨΑΡΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Break News Crime stories EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις" : 21η Ευρωπαική Συνάντηση Νεανικής Οπτικοακουστικής δημιουργίας CAMERA ZIZANIO
21η Ευρωπαική Συνάντηση Νεανικής Οπτικοακουστικής δημιουργίας CAMERA ZIZANIO
https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEgFxpA7BRjZJjWEUCuhBKgET008nEy5PnnTo3tFED0whYRvRgK6ZGlw8uF-u7HNH_6ayqy0UlxdRbvlg3fN3--0NhOaWT-J4mbXpsShn1IwZY4VfqrQ45jfd2ykvUJn1elMUXcrocur0WbqAdL7HV9tM-RbItrPu7HXhc1rM88TSicXE4fjXB8ov4YD=s600
https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEgFxpA7BRjZJjWEUCuhBKgET008nEy5PnnTo3tFED0whYRvRgK6ZGlw8uF-u7HNH_6ayqy0UlxdRbvlg3fN3--0NhOaWT-J4mbXpsShn1IwZY4VfqrQ45jfd2ykvUJn1elMUXcrocur0WbqAdL7HV9tM-RbItrPu7HXhc1rM88TSicXE4fjXB8ov4YD=s72-c
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
https://www.newsgf.net/2021/11/21-camera-zizanio_28.html
https://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2021/11/21-camera-zizanio_28.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All Πριν φύγετε, διαβάστε επίσης... LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy