-->

Αρχαίο Αίπυ: Μελωδίες …απευθείας από την αρχαιότητα!

  Σάκης Μπαλιούκος: «Αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα μαζί με τις άλλες αρχαιότητες και το παραλιακό μας μέτωπο» Η μαγική πορεία της αναβί...

 


Σάκης Μπαλιούκος: «Αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα μαζί με τις άλλες αρχαιότητες και το παραλιακό μας μέτωπο»

Η μαγική πορεία της αναβίωσης της αρχαίας ελληνικής επτάχορδης λύρας, παρουσιάστηκε το απόγευμα της Παρασκευής 19 Σεπτεμβρίου 2025 στο αρχαίο θέατρο Πλατιάνας, το οποίο αναστηλώθηκε χάρις στο συνεχές ενδιαφέρον του Δημάρχου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων κ. Σάκη Μπαλιούκου, της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας, καθώς και της Αναπτυξιακής Ολυμπίας που προχώρησε στη χρηματοδότηση του έργου. Πρόκειται για την πρώτη εκδήλωση που έγινε μετά από πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα στο ομηρικό Αρχαίο Αίπυ, το οποίο όπως τόνισε ο κ. Μπαλιούκος μαζί με τον Επικούριο, τις λοιπές αρχαιότητες και το παραλιακό μέτωπο, αποτελούν το συγκριτικό πλεονέκτημα που πρέπει να συνδεθεί προκειμένου να γίνει το βήμα του Δήμου προς το εμπρός. 

Αρχικά πριν την έναρξη της συναυλίας το λόγο έλαβε η αρχαιολόγος της Αρχαιολογική Υπηρεσίας και υπεύθυνη για την περιοχή κ. Ζαχαρούλα Λεβεντούρη, η οποία ευχαρίστησε το Δήμαρχο Ανδρίτσαινας-Κρεστένων για τη μεγάλη συμβολή του κάτω από αντίξοες συνθήκες από το 2001, που ξεκίνησαν οι εργασίες στο Αρχ. Αίπυ, μεταφέροντας συγχρόνως τα συγχαρητήρια της προϊσταμένης της ΕΦΑ κ. Κόλλια που δεν μπόρεσε να παραστεί λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων στο ΥΠΠΟ. 

«Έχετε ένα θέατρο, που είναι το μοναδικό εκτός από αυτό της Ήλιδας το οποίο αναδείχτηκε τα τελευταία χρόνια. Στόχος μας είναι να το κάνουμε επισκέψιμο, να το αναδείξουμε και να γίνει τοπόσημο της περιοχής σας και χώρος πολιτιστικών εκδηλώσεων» ανέφερε η κ. Λεβεντούρη, που ευχαρίστησε και τον Διευθυντή της ΑΝΟΛ κ. Νικ. Θεοφιλόπουλο καθώς και όλους τους εργαζόμενους του Δήμου, για την άψογη συνεργασία μαζί τους.

 

«Συγκριτικό πλεονέκτημα» Από την πλευρά του ο κ. Μπαλιούκος ευχαρίστησε την Αρχαιολογική Υπηρεσία και κυρίως την κ. Λεβεντούρη , η οποία όπως τόνισε «κατέθεσε την ψυχή της εδώ και το αποτέλεσμα το βλέπουμε», επισημαίνοντας συγχρόνως πως από το 1999 που εξελέγη Δήμαρχος ήταν διάχυτη η αίσθηση ότι «σε αυτούς τους βράχους, ήταν το συγκριτικό πλεονέκτημα της περιοχής μας». Ακόμα ο Δήμαρχος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων αναφέρθηκε στη λαμπρή ιστορία του Αίπυ που ύμνησε ο Όμηρος και ήταν μία από τις έξι πόλεις της Μινυακής Εξάπολης, η οποία είχε πρωτεύουσα το Σάμιον με ιερή μορφή τον Ποσειδώνα και είχε θεσπίσει θεσμούς εφάμιλλους με αυτούς της Αρχ. Ολυμπίας, με κορυφαίο την εκεχειρία κατά τη διάρκεια της λατρείας του θεού, πολύ πριν από την τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων! 

«Εδώ ο Δήμος έχει καταθέσει πάρα πολύ χρόνο και δεχτήκαμε κριτικές γιατί είχαμε αποποιηθεί το μικρό έναντι του μεγάλου. Έχουμε βάλει στόχο μέσα από χρηματοδότηση που θα αναζητήσουμε, για την ηλεκτροδότηση του χώρου και την ασφαλή όδευση προς το μνημείο. Ευχαριστώ από την καρδιά μου την Εφορεία Αρχαιοτήτων, την ΑΝΟΛ και όλους τους δημότες που ήταν καρτερικοί για να φτάσουμε έως εδώ» δήλωσε ο κ. Μπαλιούκος.

 

Επιπλέον χρηματοδότηση Επίσης ο Δ/ντης της ΑΝ.ΟΛ. ΑΕ υπογράμμισε ότι θα γίνει προσπάθεια προκειμένου να εξασφαλιστεί επιπλέον χρηματοδότηση προκειμένου να συνεχιστούν τα έργα και να γίνει ακόμα καλύτερη η πρόσβαση, για την οποία ο Δήμος έχει προσφέρει πάρα πολλά. «Στόχος μας είναι το θέατρο αυτό να αποτελέσει ένα πόλο πολιτιστικών δραστηριοτήτων για την ευρύτερη περιοχή και για την Ηλεία» είπε ο κ. Θεοφιλόπουλος. 

Εξάλλου στο καλλιτεχνικό μέρος της όμορφης εκδήλωσης στο Αρχαίο Αίπυ, το ρεπερτόριο των «Λυριστών» Σοφίας Καρακούτα (τραγούδι), Ηλία Ζέρβα και Ευαγγελίας Κοψαλίδου (ο μουσικός και ερευνητής Δρ. Νίκος Ξανθούλης απουσίαζε για προσωπικούς λόγους), περιλάμβανε αρχαίες μελωδίες αλλά και σύγχρονα τραγούδια με τη συνοδεία της αρχαίας λύρας, δημιουργώντας μια βιωματική εμπειρία μεταξύ θεατών και καλλιτεχνών.

 

Παραβρέθηκαν, ο βουλευτής Ηλείας κ. Μιχ. Κατρίνης, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ανδρίτσαινας- Κρεστένων κ. Δήμητρα Ζαφειροπούλου, η αντιδήμαρχος κ. Αθανασία Κουσκουρή, ο Γ.Γ. του Δήμου κ. Κώστας Πολυζωγόπουλος, η δημοτική σύμβουλος κ. Βασιλική Κοτσοπούλου, ο πρόεδρος της Δ.Κ. Πλατιάνας κ. Γιάννης Κοτρέτσος, εκπρόσωποι των βουλευτών κ.κ. Ανδρέα Νικολακόπουλου και Διονυσίας Αυγερινοπούλου, πρ. πρόεδροι, μέλη τοπικών συμβουλίων και πολλοί θεατές από την ευρύτερη περιοχή.

COMMENTS

Όνομα

Αγροτικά Αθλητισμός Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Αρθρο Αρχαία Ολυμπία Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ βιβλία/περιοδικά ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΔΥΤΙΚΟΡΑΜΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω Ηλιδα Θρησκεία ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ Ιστορία ΚΟΣΜΟΣ Κύπρος ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ξέρετε ότι... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Π.Ε ΗΛΕΙΑΣ Παρουσίαση ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολιτική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Προορισμοί Πρόσωπα Πύργος Ρεπορτάζ Συνέντευξη Σχόλιο ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Break News Crime stories EDITORIAL IONION FM LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις" : Αρχαίο Αίπυ: Μελωδίες …απευθείας από την αρχαιότητα!
Αρχαίο Αίπυ: Μελωδίες …απευθείας από την αρχαιότητα!
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh01A254VmB1g8WFK6VlT2DrcSvhvD-qowLkV3BsrLIr43x-V5yf-YVsKg7Nxrlr0lwWvqo-xjGqrUhHQWj3jtUI0W9qujqdhZTK7IevJ4bQectaYr7Iq1Id299AJC7hRhLvxHKR8clHMNqonI3dPMZcNroe0fyafqJHa5Kuo7JcLrYKX6CiFWInOxT9_ca/s600/AIPY4.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh01A254VmB1g8WFK6VlT2DrcSvhvD-qowLkV3BsrLIr43x-V5yf-YVsKg7Nxrlr0lwWvqo-xjGqrUhHQWj3jtUI0W9qujqdhZTK7IevJ4bQectaYr7Iq1Id299AJC7hRhLvxHKR8clHMNqonI3dPMZcNroe0fyafqJHa5Kuo7JcLrYKX6CiFWInOxT9_ca/s72-c/AIPY4.jpg
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
https://www.newsgf.net/2025/09/blog-post_216.html
https://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2025/09/blog-post_216.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All Πριν φύγετε, διαβάστε επίσης... LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy