Επιστολή του Προέδρου ΕΒΕ Ηλείας για συνέχιση των ανασκαφών

"Η ανασκαφική διαδικασία εκτός από την αυταπόδεικτη πολιτιστική της αξία, λειτουργεί και ως ανανέωση του τουριστικού ενδιαφέροντος...


"Η ανασκαφική διαδικασία εκτός από την αυταπόδεικτη πολιτιστική της αξία, λειτουργεί και ως ανανέωση του τουριστικού ενδιαφέροντος, μέσα από καινούργια αρχαιολογικά ευρήματα..." 

Τα παραπάνω επισημαίνει με επιστολή του σε τέσσερις συναρμόδιους υπουργούς καθώς και στους βουλευτές του Νομού, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλεία κ. Κώστας Νικολούτσος, μετά την διαπίστωση ότι στους κυρίαρχους αρχαιολογικούς χώρους του τόπου, έχουν σταματήσει δυστυχώς, τέτοιου είδους εργασίες.

Αυτό κατά το Επιμελητήριο Ηλείας, είναι κάτι που πλήττει τον τουρισμό μας, αφού η ενίσχυση αρχαιολογικών ανασκαφών πέραν των άλλων λειτουργεί και ως επενδυτική διαδικασία, ανανέωσης και διαφοροποίησης του τουριστικού προϊόντος. Η επιστολή που έχει ως αποδέκτες την Υπουργό Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, τον Υπ. Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, την Υπουργό Τουρισμού Έλενα Κουντουρά και τον Αναπλ. Υπ. Οικονομίας – Ανάπτυξης Αλέξη Χαρίτση έχει ως εξής: «Με την έναρξη της τουριστικής περιόδου, διαφαίνεται ήδη η σημαντική αύξηση της τουριστικής κίνησης για τη φετινή χρονιά, προστιθέμενη με τη σειρά της στην θεαματική άνοδο του τουρισμού στη χώρα μας την τελευταία πενταετία.

Αυτή η «τουριστική έκρηξη» των τελευταίων χρόνων πιστώνεται στις προσπάθειες της Πολιτείας και του επιχειρηματικού κόσμου, που ο καθένας ξεχωριστά και όλοι μαζί, συντόνισαν ενέργειες για να επιτευχθεί το σημερινό αποτέλεσμα. Πρέπει όμως να λάβουμε υπόψη, ότι καθοριστικό ρόλο σε αυτή την άνοδο έχει διαδραματίσει η συγκυρία της γεωπολιτικής κατάστασης στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, που το ασταθές και ανασφαλές περιβάλλον σε γειτονικές χώρες και την ευρύτερη περιοχή, έστρεψαν μεγάλο όγκο «τουριστικών ροών» στην πατρίδα μας. Τα ανωτέρω, συνδυαζόμενα με τις ιδιαίτερα χαμηλές τιμές στις υπηρεσίες φιλοξενίας, δημιούργησαν αυτό το «μικρό τουριστικό θαύμα».

Αυτή η σύντομη αναφορά στις αιτίες ανάπτυξης του τουρισμού, έχει σκοπό να υπενθυμίσει, ότι πρέπει να εκμεταλλευτούμε στο μέγιστο την ευνοϊκή συγκυρία και να συνεχίσουμε να δουλεύουμε σε όλους τους τομείς αυτούς, που θα μπορέσουν και στο μέλλον να τροφοδοτήσουν «εκ των έσω» την ανάπτυξη, μειώνοντας την επιρροή εξωτερικών παραγόντων. Ένας τέτοιος τομέας είναι η συνεχής ανασκαφική διαδικασία. Εκτός από την ευνόητη πολιτιστική και επιστημονική αξία που έχει, διασφαλίζει την διατήρηση και επαύξηση του τουριστικού ενδιαφέροντος μέσα από τα νέα αρχαιολογικά ευρήματα που έρχονται στο φως. Μάλιστα, πλέον αναπτύσσεται ως ξεχωριστό κομμάτι του πολιτιστικού τουρισμού ο ανασκαφικός τουρισμός, τον οποίον δύναται η Πολιτεία να ενθαρρύνει και υποστηρίξει με θεσμικές ενέργειες και πρωτοβουλίες.

Η χώρα μας έχει κάθε συμφέρον άμεσα να προσελκύσει το κοινό που επιθυμεί να παρακολουθήσει και ενίοτε να εμπλακεί ενεργά σε ανασκαφικές εργασίες και εργασίες συντήρησης μνημείων κάθε μορφής και εποχής που δημιούργησε ο Ελληνικός Πολιτισμός και που σήμερα κατευθύνεται σε άλλες χώρες που έχουν κάνει περισσότερα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Η αναφορά μου αυτή γίνεται, διότι με αφορμή το ξεκίνημα της τουριστικής περιόδου, προχώρησα σε επισκέψεις στους κύριους αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής της Ηλείας, στην Αρχαία Ολυμπία, το ναό του Επικούρειου Απόλλωνα στην Ανδρίτσαινα, στην Αρχαία Ήλιδα και στο Κάστρο Χλεμούτσι στην Κυλλήνη. Μέσα από τις επισκέψεις μου, αλλά και συζητήσεις με το προσωπικό των αρχαιολογικών χώρων και επαγγελματίες των τοπικών κοινωνιών, διαπίστωσα ότι έχουν «παγώσει» σε αρκετές περιπτώσεις οι ανασκαφικές εργασίες και οι εργασίες συντήρησης.

Ως βασική αιτία προβάλλεται η κρίση, που μαστίζει την χώρα τα τελευταία χρόνια. Αυτή η εξέλιξη, μου προκάλεσε ανησυχία για την εξέλιξη και τύχη του ανασκαφικού και αναστηλωτικού έργου της περιοχής Στην Ελλάδα της κρίσης και του «θολού» οδικού χάρτη για την ανάπτυξη, σταθερός πυλώνας της οικονομίας μας, μεσοπρόθεσμα τουλάχιστον, είναι ο τουρισμός. Η ενίσχυση των αρχαιολογικών ανασκαφών και εργασιών, εκτός των θέσεων εργασίας που δημιουργεί, λειτουργεί ως «επενδυτική διαδικασία» για την ανανέωση και «διαφοροποίηση» του τουριστικού προϊόντος.

Κάθε λογική «αποεπένδυσης» στον τομέα του τουρισμού, είναι επικίνδυνη εξέλιξη, διότι επιφέρει την καταστροφή και απαξίωση στα μνημεία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς αφετέρου υπονομεύει συνολικά την οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Μέσα από την ανωτέρω αλληλουχία σκέψεων και διαπιστώσεων, σας απευθύνομαι για να σας υπενθυμίσω την προσθετική αξία, που έχει η απρόσκοπτη χρηματοδότηση για την συνέχιση της αρχαιολογικής σκαπάνης.

Σκοπός μας είναι, να μην υποτιμηθεί κανένας παράγοντας, που συντελεί στην «παγίωση» της αυξημένης τουριστικής κίνησης, στα πλαίσια της στόχευσης για «εδραίωση» υψηλών τουριστικών ροών στο μέλλον, μέσα από την παροχή υπηρεσιών, πολυθεματικού και εναλλακτικού τουρισμού με «ίδια μέσα», καθώς οι γεωπολιτικές ισορροπίες στην περιοχή μας είναι αρκετά ευμετάβλητες.

COMMENTS

.
Όνομα

ΑΓΟΡΕΣ Αγροτικά ΑΘΛΗΣΗ/ΟΜΟΡΦΙΑ Αθλητισμός Αλτούνη Ανακοίνωση Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Ανθολογία Αρθρο Αρχαία Ολυμπία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ ΒΙΒΛΙΑ Βιβλία μου Γιατί λέγεται... ΓΛΥΚΑ ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ Δελτίο Τύπου ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Διάφορα ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ Διεθνής Αμνηστία Διηγήματα ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ Εγραψαν Εκδήλωση ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία Ιστορία ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΚΟΚΤΕΙΛ/ΠΟΤΑ ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Μουσική Μυθολογία Ν.ΗΛΕΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Πάνος Αβραμόπουλος Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολιτική Προορισμοί Πύργος Ρεπορτάζ Συνέντευξη ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ Σχόλιο ΤΑΙΝΙΕΣ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία Χρυσοβαλάντης Δημητρόπουλος ΨΑΡΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ About me Break News EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις": Επιστολή του Προέδρου ΕΒΕ Ηλείας για συνέχιση των ανασκαφών
Επιστολή του Προέδρου ΕΒΕ Ηλείας για συνέχιση των ανασκαφών
https://1.bp.blogspot.com/-LibovBwGS-0/WSgqS-XOccI/AAAAAAABzBk/6zaglfXtqfIYqI5-Y8O0LU19EP6EAHZNQCLcB/s640/TOYRISTESOLYMPIA_F71469098.jpg
https://1.bp.blogspot.com/-LibovBwGS-0/WSgqS-XOccI/AAAAAAABzBk/6zaglfXtqfIYqI5-Y8O0LU19EP6EAHZNQCLcB/s72-c/TOYRISTESOLYMPIA_F71469098.jpg
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
http://www.newsgf.net/2017/05/blog-post_550.html
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2017/05/blog-post_550.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy