-->

Η μάχη του Κατάρ

Τα πάνω κάτω στον Αραβικό Κόσμο  Στις 5 Μαρτίου, η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (HAE) και το Μπαχρέιν ανακοίνωσαν ότι ...


Τα πάνω κάτω στον Αραβικό Κόσμο 

Στις 5 Μαρτίου, η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (HAE) και το Μπαχρέιν ανακοίνωσαν ότι είχαν αποσύρει τους πρεσβευτές τους από το Κατάρ ισχυριζόμενοι ότι η Ντόχα παραβίασε μια ρήτρα στην χάρτα του GCC (Gulf Cooperation Council, Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου, ΣΣΚ) που απαγόρευε την παρέμβαση στις εγχώριες υποθέσεις των άλλων μελών του ΣΣΚ. Η απόφαση, άνευ προηγουμένου στην ιστορία του ΣΣΚ, υποδεικνύει σημαντικές αλλαγές για το ΣΣΚ και την ισορροπία ισχύος στον Κόλπο.

Η διαμάχη μεταξύ των μελών του ΣΣΚ σιγόβραζε για λίγο, και ήταν μόνο θέμα χρόνου πριν ξεσπάσει. Τον Δεκέμβριο, κατά τη διάρκεια μιας συνόδου κορυφής του ΣΣΚ στο Κουβέιτ, το Ριάντ και το Αμπού Ντάμπι, ήταν κοντά στο να καταδείξουν το Κατάρ για υποτιθέμενη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας στην Συρία και αλλού. Αλλά, την τελευταία στιγμή, οι Σαουδάραβες υπαναχώρησαν για να αποφύγουν να φέρουν σε δύσκολη θέση τους οικοδεσπότες τους στο Κουβέιτ. Επέλεξαν αντ’ αυτού να δώσουν στην Ντόχα μια αυστηρή προειδοποίηση στο παρασκήνιο. Λίγες εβδομάδες πριν από αυτό, οι ηγέτες της Σαουδικής Αραβίας κατηγόρησαν τον νέο εμίρη του Κατάρ Sheikh Tamim κατά την διάρκεια μιας συνάντησης στο Ριάντ, η οποία είχε οργανωθεί από τον ηγέτη του Κουβέιτ, Σέιχ Σαμπάχ Αλ Αχμάντ.

Ο 33χρονος Ταμίμ κλήθηκε να κάνει σοβαρές προσαρμογές στην εξωτερική πολιτική της χώρας του, συμπεριλαμβανομένης της διακοπής της φετινής χρηματοδότησης ομάδων της αλ Κάιντα στην Συρία. Ο νεαρός Ταμίμ δήλωσε ότι συμφώνησε, αλλά ζήτησε λίγο χρόνο για να κάνει τις απαραίτητες αλλαγές. Ο Ταμίμ κατάφερε τελικά να μειώσει την εμπλοκή της Ντόχα στη συριακή διαμάχη. Όμως, έχοντας συνειδητοποιήσει ότι είχε χάσει στην Συρία, η Ντόχα διπλασίασε τις προσπάθειές της στην προσέγγιση της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και των παραφυάδων της στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της Χαμάς. Επιπρόσθετα, συνέχισε τις προσπάθειές της να φλερτάρει με το Ιράν και την Τουρκία, να υποστηρίξει τους αντάρτες Al Houthi στην Υεμένη και να δοκιμάσει το έδαφος με την Χεζμπολάχ.

Πράττοντας έτσι, η Ντόχα ερέθισε κάθε νεύρο και χτύπησε κάθε κώδωνα κινδύνου στο Αμπού Ντάμπι και στο Ριάντ, όπου οι αξιωματούχοι έκαναν ό, τι μπορούσαν για να τελειώσουν την Μουσουλμανική Αδελφότητα (συμπεριλαμβανομένου του χαρακτηρισμού της ως τρομοκρατικής ομάδας και της υποστήριξης του αρχηγού της Αιγύπτου, Fattah al-Sisi, ανοίγοντας τον δρόμο για την προεδρία του). Δεν είναι λοιπόν περίεργο ότι το Μπαχρέιν, τα Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία σύντομα κατηγόρησαν το Κατάρ ότι προσπάθησε να υπονομεύσει το ΣΣΚ και ανακάλεσαν τους πρεσβευτές τους.

Με τη διακοπή των διπλωματικών τους σχέσεων με το Κατάρ, η Σαουδική Αραβία κι άλλες αραβικές χώρες πυροδοτούν τη χειρότερη διπλωματική κρίση στην περιοχή των τελευταίων χρόνων. Η κατηγορία που προσάπτουν σε αυτό το μικρό κράτος των 2,5 εκ. κατοίκων, εκ των οποίων οι 3.000 Έλληνες, είναι ότι υποθάλπει τη διεθνή τρομοκρατία.Ξαφνικά μέσα σε λίγες ώρες η χώρα, στην οποία οι ΗΠΑ διατηρούν τη μεγαλύτερη στρατιωτική βάση στην περιοχή και το 2022 θα φιλοξενήσει το παγκόσμιο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, απομονώνεται από γης και αέρος. Σ. Αραβία, Αίγυπτος, Υεμένη, Μπαχρέιν, Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα, Λιβύη έκλεισαν από χθες τα σύνορά τους και κάλεσαν διπλωμάτες και πολίτες του Κατάρ να εγκαταλείψουν τις χώρες τους.

Αεροπορικές εταιρείες που εξυπηρετούν την περιοχή του Κόλπου, διακόπτουν από σήμερα τις πτήσεις τους προς την Ντόχα. Η χώρα με το μεγαλύτερο κατά κεφαλήν εισόδημα στον κόσμο, μετατρέπεται σε «κράτος παρίας» της διεθνούς κοινότητας. Από χθες ξεκίνησε ένας μαραθώνιος διπλωματών προσπαθειών διαμεσολάβησης ανάμεσα στις δύο πλευρές, με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον να καλεί σε διάλογο. «Ενθαρρύνουμε τις πλευρές να καθίσουν μαζί και να συζητήσουν τις διαφορές τους» είπε. «Νομίζουμε ότι είναι πολύ σημαντικό να παραμείνει ενωμένο το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου.

Δεν νομίζω ότι θα έχει κάποια επίπτωση στον κοινό αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας στην περιοχή. Όλες αυτές οι χώρες έχουν κρατήσει κοινή στάση απέναντι στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους και το εξέφρασαν πρόσφατα στη συνάντηση κορυφής του Ριάντ». Κατά μία έννοια οι ΗΠΑ βρίσκονται ανάμεσα στα δύο μέτωπα: Τόσο το Κατάρ, όσο και η Σ. Αραβία, το Μπαχρέιν, τα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Αίγυπτος είναι σύμμαχοί τους. Στην αεροπορική βάση Αλ Ουντέιντ στο Κατάρ στρατοπεδεύουν πάνω από 10.000 αμερικανοί στρατιώτες. Το Κατάρ ανήκει στον διεθνή συνασπισμό εναντίον του ISIS, που μάχεται τους ισλαμιστές στη Συρία και στο Ιράκ. Στο Μπαχρέιν εδρεύει η διοίκηση του 5ου αμερικανικού στόλου.

Προσπάθειες διαμεσολάβησης ξεκίνησε και ο τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, ο οποίος από το πρωί άρχισε κύκλο τηλεφωνημάτων με αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων από την Ρωσία, το Κουβέιτ και τη Σ. Αραβία, καλώντας στο τραπέζι του διαλόγου. «Είμαι πεπεισμένος», δήλωσε και ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζέιμς Μάτις από το Σύδνεϋ, «ότι η διπλωματική κατάσταση δεν θα επηρεάσει ευρύτερα, δεδομένου ότι οι χώρες της περιοχής έχουν δεσμευτεί στον κοινό αγώνα κατά της τρομοκρατίας».

H διένεξη ανάμεσα σε χώρες του Κόλπου και του Κατάρ παρακολουθείται με μεγάλη προσοχή και στην Γερμανία για πολλούς λόγους και κυρίως οικονομικούς. Η Ντόχα δεν είναι μόνο σταυροδρόμι για την παγκόσμια αεροπορική συγκοινωνία, αλλά και στρατηγικός επενδυτής βασικών επιχειρήσεων, όπως η VW και η Deutsche Bank.

  premium.paratiritis.gr

COMMENTS

https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEiz6rV3JL2_MbZ9JedxVL8BB_0WG-37UT64zaQVv7ycuRLmw9jyOkuqg16xgJQv9YwpS9ZeXd4ZDs-ZA4iNqjGdfpQCRx6e5AWXLwF4EZyL-ECWQV1WBdyoNUUzEyenZ5OTU34dN0n514uJT3gx7M4VEyW4YneeOYzfs-FHxV4xzOH9cQ-mCQ0MmqD-=s929
Όνομα

Αγροτικά Αθλητισμός Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Αρθρο Αρχαία Ολυμπία Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ βιβλία/περιοδικά ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΔΥΤΙΚΟΡΑΜΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ Ιστορία ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ξέρετε ότι... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Π.Ε ΗΛΕΙΑΣ Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολιτική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Προορισμοί Πρόσωπα Πύργος Ρεπορτάζ Συνέντευξη Σχόλιο ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Break News Crime stories EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις" : Η μάχη του Κατάρ
Η μάχη του Κατάρ
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhqPyOceMvs4izBBZS2qJxgdM15oaidlMSNEM1kwFF2T6XmrofKpoKc-Rd3rdNOZUe8_Cdn9k1eJXFT-F_dPnTGNCgg7cce8F420vVckUCL6KRHiTPvYj3sOY0NvjbsAoz_NASfhCVPM2g/s640/ImageHandler_11.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhqPyOceMvs4izBBZS2qJxgdM15oaidlMSNEM1kwFF2T6XmrofKpoKc-Rd3rdNOZUe8_Cdn9k1eJXFT-F_dPnTGNCgg7cce8F420vVckUCL6KRHiTPvYj3sOY0NvjbsAoz_NASfhCVPM2g/s72-c/ImageHandler_11.jpg
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
http://www.newsgf.net/2017/06/blog-post_37.html
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2017/06/blog-post_37.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All Πριν φύγετε, διαβάστε επίσης... LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy