-->

Ορατός ο κίνδυνος απόσυρσης φαρμάκων από την ελληνική αγορά

Φαρμακευτικές εταιρείες που εδρεύουν στη χώρα ήρθαν σε επαφή με το Υπουργείο Υγείας και προειδοποίησαν για το ενδεχόμενο να μην συνεχίσο...


Φαρμακευτικές εταιρείες που εδρεύουν στη χώρα ήρθαν σε επαφή με το Υπουργείο Υγείας και προειδοποίησαν για το ενδεχόμενο να μην συνεχίσουν να παρέχουν καινοτόμα φάρμακα στο εγγύς μέλλον. Έτοιμες να αποσύρουν καινοτόμα φάρμακα από την αγορά ως αποτέλεσμα μιας υποχρεωτικής «έκπτωσης», που επιβάλλεται από την ελληνική κυβέρνηση με αναδρομική εφαρμογή, είναι αρκετές φαρμακευτικές εταιρείες στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Euractiv, οι φαρμακευτικές εταιρείες που εδρεύουν στη χώρα ήρθαν σε επαφή με το Υπουργείο Υγείας και προειδοποίησαν για το ενδεχόμενο να μην συνεχίσουν να παρέχουν καινοτόμα φάρμακα στο εγγύς μέλλον. Η βασική αιτία για την απόσυρση των φαρμάκων αφορά στο μέτρο που εισήγαγε πρόσφατα η ελληνική κυβέρνηση ως μέρος της συμφωνίας διάσωσης με τους δανειστές, ζητώντας από τη φαρμακοβιομηχανία την υποχρεωτική επιστροφή του 25% για νέα φάρμακα που προστατεύονται από ευρεσιτεχνίες.

Η συγκεκριμένη «έκπτωση» στην ετήσια προσέλευση έχει αναδρομική εφαρμογή από τον Ιανουάριο του 2017.

Από την πλευρά τους, οι φαρμακευτικές εταιρείες υποστηρίζουν ότι δέχονται πιέσεις από τα κεντρικά γραφεία τους στο εξωτερικό για τη διακοπή παροχής καινοτόμων φαρμάκων, ενώ ταυτόχρονα προειδοποιεί ότι οι ασθενείς ενδέχεται να αντιμετωπίσουν την έλλειψη πρόσβασης σε συγκεκριμένα φάρμακα.

ΕΟΠΥΥ: Κανείς δεν είναι «αναγκασμένος»

H Euractiv επικοινώνησε με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, για να σχολιάσει επί του θέματος. Ανώνυμες πηγές από τον EOΠYY ανέφεραν ότι το υπουργείο Υγείας είχε λάβει την απόφαση για την έκπτωση. Εξήγησαν, ακόμη, ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες έχουν δύο επιλογές: είτε να απευθυνθούν στην επιτροπή διαπραγμάτευσης του ΕΟΠΥΥ και να εργαστούν για μια βελτιωμένη, αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία, ώστε να αποφευχθεί η έκπτωση έως και 25% ή να καταβάλλουν το 25% του ετήσιου κύκλου εργασιών, όπως απαιτείται από το νόμο.

«Τα μέτρα αυτά δεν υπάρχουν μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ».

«Ο EOΠYY δεν αναγκάζει καμία εταιρεία να παρέχει καινοτόμα φάρμακα στην αγορά, εάν η ίδια δεν το επιθυμεί, […] ωστόσο, αυτό που κάνει είναι να διασφαλίζει την πρόσβαση των ασθενών στην καινοτόμο υγειονομική περίθαλψη, όταν κρίνεται αναγκαίο», αναφέρουν οι πηγές. Τέλος, διευκρινίζουν ότι «στις περιπτώσεις όπου ένας γιατρός αποφασίζει ότι ένας ασθενής χρειάζεται ένα φάρμακο που δεν κυκλοφορεί στην αγορά, τότε ο EOΠYY εξασφαλίζει την πρόσβαση σε αυτό».

Η ρήτρα «clawback»

Η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα ακανθώδες ζήτημα, λόγω των οικονομικών δεσμεύσεων που έχει αναλάβει. Επιπλέον, στο πλαίσιο της συμφωνίας διάσωσης, εισήγαγε το 2012 την ειδική συμβατική ρήτρα «clawback» ως «προσωρινό» μηχανισμό που στοχεύει στη μείωση των δημοσίων δαπανών σε νοσοκομειακή περίθαλψη, ο προϋπολογισμός της οποίας παρέμεινε σταθερός στα 1,9 δις για περισσότερο από τρία χρόνια.

Καθώς το συνολικό φαρμακευτικό κόστος υπερβαίνει τον προϋπολογισμό, οι φαρμακευτικές εταιρείες καλούνται να αποπληρώσουν την υπέρβαση. Η λογική πίσω από την εισαγωγή αυτού του μηχανισμού υποδηλώνει ότι η σημερινή κατανάλωση συνταγογραφούμενων φαρμάκων είναι ασυμβίβαστη με τις πραγματικές ιατρικές ανάγκες. Συνεπώς, η υπέρβαση του προϋπολογισμού απορρέει από την υπερβολική συνταγογράφηση φαρμακευτικών παρασκευασμάτων ή από άλλες πιθανές ελλείψεις του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης.

Ο υπολογισμός της clawback βασίζεται στο μερίδιο αγοράς, καθώς και στην εξέλιξη κάθε επιχείρησης, πράγμα που σημαίνει ότι εάν αναπτύσσεται ένα φαρμακευτικό προϊόν και ταυτόχρονα αυξάνονται οι ιατρικές ανάγκες, τότε αυξάνεται και ο λογαριασμός της εταιρείας προς το κράτος. Η Euractiv ήρθε σε επαφή με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με το θέμα της ρήτρας clawback.

«Ο μηχανισμός clawback που λειτουργεί στην Ελλάδα επιτρέπει στις αρχές να ελέγχουν το κόστος που συνδέεται με τον προϋπολογισμό τους για την επιστροφή φαρμακευτικών προϊόντων, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα την πρόσβαση των ασθενών στα φάρμακα που χρειάζονται», δήλωσε εκπρόσωπος Τύπου της ΕΕ. «Η απόφαση για το είδος των φαρμάκων που καλύπτονται από αυτόν τον μηχανισμό εμπίπτει στην αρμοδιότητα των ελληνικών αρχών», κατέληξε.

  www.euro2day.gr

COMMENTS

https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEiz6rV3JL2_MbZ9JedxVL8BB_0WG-37UT64zaQVv7ycuRLmw9jyOkuqg16xgJQv9YwpS9ZeXd4ZDs-ZA4iNqjGdfpQCRx6e5AWXLwF4EZyL-ECWQV1WBdyoNUUzEyenZ5OTU34dN0n514uJT3gx7M4VEyW4YneeOYzfs-FHxV4xzOH9cQ-mCQ0MmqD-=s929
Όνομα

Αγροτικά Αθλητισμός Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Αρθρο Αρχαία Ολυμπία Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ βιβλία/περιοδικά ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΔΥΤΙΚΟΡΑΜΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ Ιστορία ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ξέρετε ότι... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Π.Ε ΗΛΕΙΑΣ Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολιτική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Προορισμοί Πρόσωπα Πύργος Ρεπορτάζ Συνέντευξη Σχόλιο ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Break News Crime stories EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις" : Ορατός ο κίνδυνος απόσυρσης φαρμάκων από την ελληνική αγορά
Ορατός ο κίνδυνος απόσυρσης φαρμάκων από την ελληνική αγορά
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg60Dmaf9o01KjPsPyWsKoTaDdljr3QjVE0cMbPZaRPTwQHLy_o0GNZNBF5vlPi_fXn8NN1DWvg0Ml2n8mzAsZkOZ9ZoU-6YoYo15V1-qin62Y4FvmweQdtg-_xEunXq0amY6V-OC42XYc/s640/1471809-farmaka-930-4.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg60Dmaf9o01KjPsPyWsKoTaDdljr3QjVE0cMbPZaRPTwQHLy_o0GNZNBF5vlPi_fXn8NN1DWvg0Ml2n8mzAsZkOZ9ZoU-6YoYo15V1-qin62Y4FvmweQdtg-_xEunXq0amY6V-OC42XYc/s72-c/1471809-farmaka-930-4.jpg
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
http://www.newsgf.net/2017/10/blog-post_651.html
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2017/10/blog-post_651.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All Πριν φύγετε, διαβάστε επίσης... LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy