-->

Δήμος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων: Με βαριά... ιστορία!

Η περιοχή που έζησε εξόριστος ο Ξενοφών γράφοντας το έργο "Κύρου Ανάβασις"  Η θέση του είναι προνομιακ΄, αφού συνορεύει με τ...


Η περιοχή που έζησε εξόριστος ο Ξενοφών γράφοντας το έργο "Κύρου Ανάβασις" 

Η θέση του είναι προνομιακ΄, αφού συνορεύει με τον αρχαιολογικό τόπο της Ολυμπίας, ενώ παράλληλα διαθέτει δώδεκα χλμ χρυσής αμμουδιάς. Ακόμη είναι μια περιοχή που χαρακτηρίζεται από πυκνές δασικές εστίες, ενώ εφάπτεται με το χώρο των ιαματικών πηγών του Καΐάφα.
Ταυτόχρονα, αποτελεί κόμβο σύνδεσης με το Ναό του Επικούρειου Απόλλωνα και με τον άξονα Μυστρά-Πύλου.
Σημειώνεται, επίσης, ότι η παραλιακή και παραποτάμια ζώνη που αρδεύονται από το φράγμα Αλφειού, εμφανίζουν υψηλό γεωργικό παραγωγικό δυναμικό.

Σημαντική πόλη ο Σκιλλούς

Η περιοχή κατοικείται ήδη από τους προϊστορικούς χρόνους [εποχή λίθου]. Ξενοφών, Στράβων, Παυσανίας, συγκλίνουν στο ότι ο Σκιλλούς είναι μια σημαντική πόλη στον χώρο της Τριφυλίας. Το όνομά του πιθανόν να συνδέεται με τα "σκίλλα" αγριοκρέμμυδα, βολβοειδή φυτά που θεωρούμε γούρια και φυτρώνουν άφθονα στην περιοχή.
Απείχε 3,5 χλμ από το ναό του Δία στην Ολυμπία και χωρίζεται από αυτή με τον ποταμό Αλφειό.
Ανέκαθεν οι Σκιλλούντιοι είναι στενά συνδεδεμένοι με τον χώρο της Αχαΐας Ολυμπίας. Ο πρώτος ναός που κτίστηκε στον χώρο της Ολυμπίας είναι το Ηραίον, αφιέρωμα των Σκιλλουντίων. Προς τιμή της θεάς διοργανώνονταν τα Ηραία, οι γυναικείοι αγώνες δρόμου. Μιλώντας ο Παυσανίας για τις αρχές των Ολυμπιακών Αγώνων αναφέρει ότι τότε την επιμέλειά τους είχαν οι Σκιλλούντιοι με τους Πισσάτες.
Απέναντι από την ιερή Άλτη, στον Σκιλλούντα υψώνεται το Τυπαίο όρος, απ' όπου οι γυναίκες παρακολουθούσαν τους Ολυμπιακούς Αγώνες, επειδή απαγορευόταν αυστηρά να περάσουν από τον Αλφειό. Η ποινή ήταν θάνατος με κρήμνισμα από το Τυπαίο. Ο Παυσανίας λέει ότι μόνο η Καλλιπάτειρα τον αψήφισε αλλά δεν την τιμώρησαν από σεβασμό στα αδέλφια και το γιο της που ήταν Ολυμπιονίκες.


Ο Ξενοφών και το Τυπαίο Ορος

Από το Τυπαίο όρος παρακολουθούσε τα δρώμενα στο αρχαίο στάδιο και ο Αθηναίος ιστορικός Ξενοφών, αφού έζησε στην περιοχή του Σκιλλούντα 20 χρόνια εξόριστος. Ειδικότερα εντοπίζεται η διαμονή του στη Σκιλλουντία που πιθανόν είναι η αρχαία πόλη Ηπειον. Εδώ υπάρχουν θεμέλια δωρικού ναού που εικάζεται ότι είναι ο περίφημος ναός της Σκιλλουντίας Αθηνάς, ένας δεύτερος ναός και νεκροταφείο των ύστερων κλασικών χρόνων. Ο Ξενοφώντας παρέμεινε στον Σκιλλούντα επί είκοσι έτη και εξορίστηκε και από εκεί υπό των Ηλείων μετά την μάχη των Λεύκτρων.
Κατά την περίοδο της παραμονής του στον Σκιλλούντα συνέγραψε το μεγαλύτερο μέρος από τα απομνημονεύματά του. Τα έργα του "Κύρου Ανάβασις" "Κυνηγετικός" κλπ, γράφτηκαν σ' αυτή την περιοχή.
Διαμετρικά αντίθετα του Αλφειού ο δήμος καταλήγει στα παράλια του Ιονίου, δίπλα στον Καιάφα όπου δεσπόζει η Ακρόπολη της αρχαίας Σαμίας. Η πόλη απλωνόταν στις πλαγιές του όρους Λαπίθα μέχρι την θάλασσα. Ερείπια διατηρούνται και σήμερα. Τα τείχη σε ορισμένα σημεία διατηρούνται σχεδόν ακέραια με τις πυλίδες τους και έχουν διπλό περίβολο με θαυμάσια τοιχοποιία.
Στην περιοχή του Κ. Σαμικού ο Γενικός Εφορος Αρχαιοτήτων Ν. Γιαλούρης ανέσκαψε το μοναδικό μυκηναϊκό τύμβο στην κυρίως Ελλάδα με σημαντικά ευρήματα [1600 π.Χ.-1200 π.Χ].
Εδώ ήταν το θρησκευτικό της μηνυακής εξάπολης της πρώτης ομοσπονδίας πόλεων στην αρχαιότητα άρα και σε παγκόσμιο επίπεδο.
Οι Μινύες, απόγονοι των Αργοναυτών από την Θεσσαλία, έφθασαν στην Πελοπόννησο και απλώθηκαν στη δυτική της πλευρά μέχρι τις όχθες του Αλφειού.

Το Ποσείδιον" και το Αίπυ

Έκαναν την ομοσπονδία των πόλεών τους με κοινές επιδιώξεις, κοινά ιδεώδη και κοινές θρησκευτικές εκδηλώσεις. Συνδετικός τους δεσμός η λατρεία του Ποσειδώνα, ιερό του οποίου ίδρυσαν στην παραλία, το "Ποσείδειον". Εκεί συνέρχονταν κάθε χρόνο οι αντιπρόσωποι των πόλεων, τελούσαν θρησκευτικές τελετές, αθλητικούς αγώνες και στη συνέχεια συζητούσαν τα κοινά προβλήματα. Κατά τη διάρκεια των αγώνων ετηρείτο ιερή εκεχειρία που σέβονταν όλοι. Η εκεχειρία ονομαζόταν "Σάμιον" και αναγγελλόταν πολύ πριν αρχίσουν οι ιερές τελετές.
Ανάμεσα στις πόλεις που πήραν μέρος στην Τρωική εκστρατεία ο Όμηρος αναφέρει και το "καλοχτισμένο Αίπυ". Πολλοί ταυτίζουν το Αίπυ με τα ερείπια που σώζονται στο όρος Λαπίθα πάνω από το δημοτικό διαμέρισμα της Πλατιάνας. Στην κορυφή του βουνού εκτείνεται το τείχος της ακρόπολης χτισμένο με ισοδομικό σύστημα και μήκος περίπου 420 μ. Σώζονται ερείπια της Ακρόπολης κάποιοι τετράγωνοι πύργοι, το κοίλον ενός θεάτρου, θρόνος, ερείπια σκηνής, αγοράς καθώς και θεμέλια ναών και κατοικιών. Κατά μια άλλη εκδοχή εδώ τοποθετείται η πόλη των Τυπανεών..

Αλλες περιοχές Ιστορικές

Φρίξα: Η πόλη κατά μεν τον Ηρόδοτο από τον οποίο αποκαλείται Φριξαί, κτίστηκε υπό των Μινυών οι οποίοι εκδίωξαν τους Παρωρείτες ή Καύκωνες, κατά δε τα υπό του Παυσανία αναφερόμενα ο κατακείμενος σε ερείπια, κατά την εποχή του, ναός της πόλεως αφιερωμένος στην Κυδωνία Αθηνά του οποίου εσώζετο τότε μόνο βωμός κτίστηκε από τον Κλυμένη, απόγονο του Ιδαίου Ηρακλή, ο οποίος έφθασε εκεί από την Κρητική Κυδωνία και τον Ιορδάνη ποταμό και γι' αυτό η πόλη ονομαζόταν και Φαιστός.

Σαμικό: Αρχαία πόλη της Τριφυλίας κείμενη επί του όρους Λαπίθα.
Κατά τους Μυκηναϊκούς χρόνους ονομαζόταν Σάμος. Στη θέση "Κλειδί" σώζονται τα ερείπια πολυγωνικού τείχους. Η πόλη ήταν αυτόνομη και κατελήφθη υπό των Ηλείων δύο φορές το 480 και το 245 π.Χ..
Το  219 π.Χ., κατελήφθη από τον βασιλιά της Μακεδονίας Φίλιππο Ε'.

Υπανα: Αρχαία πόλη της Τριφυλίας η οποία τοποθετείται μάλλον πλησίον της σημερινής Βρίνας. Το 217 π.Χ. τα Υπανα σώζονται ως αυτοτελής πόλη και προσχώρησαν στο βασιλιά της Μακεδονίας Φίλιππο Ε'. Μεταγενέστερα συμμετείχαν στην Αχαϊκή Συμπολιτεία.

Ισοβα: Παλαιά ιστορική μονή στην περιοχή της Τρυπητής. Το μοναστήρι καταστράφηκε κατά το έτος 1263 από τα στρατεύματα του Μιχαήλ Παλαιολόγου κατά την εκστρατεία εναντίον του Βιλλαρδουίνου. Η επακολουθήσασα νίκη αυτών αποδόθηκε στην οργή της Θεοτόκου για την καταστροφή αυτή.

Ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική

Οι επισκέπτες της περιοχής πέρα από τα αρχαία ιστορικά μνημεία μπορούν να παρατηρήσουν και ορισμένα δείγματα ενδιαφέρουσας αρχιτεκτονικής κατασκευασμένα σε περιόδους οικονομικής άνθησης όπως η "βίλα Παπαλέξη" έργο του Τσίλερ στην Κρέστενα.

Με σπουδαίο οικοσύστημα

Οι φυσικές ομορφιές, η ποικιλία του τοπίου και η ανέγγιχτη φύση συνδυάζονται μοναδικά με τους πιο σημαντικούς αρχαιολογικούς τόπους και ένα σπάνιο οικοσύστημα.
Ολυμπία, Επικούρειος Απόλλωνας, Καϊάφας, Στροφιλιά, γίνονται ένα με την υπέροχη παραλία του Κάτω Σαμικού στην οποία μπορείτε να απολαύσετε την οργανωμένη πλαζ, καλό φαγητό, ποτό και τα αγαπημένα σας σπορ.

"Μπορεί το ιστορικό παρελθόν του Σκιλλούντα να είναι μοναδικό και να προκαλεί δέος και σεβασμό στον σημερινό μελετητή, το παρόν όμως και η σύγχρονη πραγματικότητα είναι αντάξιά του. Τα γράμματα, ο πολιτισμός, η τέχνη, η επιστήμη, ο αθλητισμός, έχουν εδώ σπουδαίους εκπροσώπους που η παρουσία τους είναι έντονη"

COMMENTS

https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEiz6rV3JL2_MbZ9JedxVL8BB_0WG-37UT64zaQVv7ycuRLmw9jyOkuqg16xgJQv9YwpS9ZeXd4ZDs-ZA4iNqjGdfpQCRx6e5AWXLwF4EZyL-ECWQV1WBdyoNUUzEyenZ5OTU34dN0n514uJT3gx7M4VEyW4YneeOYzfs-FHxV4xzOH9cQ-mCQ0MmqD-=s929
Όνομα

Αγροτικά Αθλητισμός Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Αρθρο Αρχαία Ολυμπία Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ βιβλία/περιοδικά ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΔΥΤΙΚΟΡΑΜΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ Ιστορία ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ξέρετε ότι... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Π.Ε ΗΛΕΙΑΣ Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολιτική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Προορισμοί Πρόσωπα Πύργος Ρεπορτάζ Συνέντευξη Σχόλιο ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Break News Crime stories EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις" : Δήμος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων: Με βαριά... ιστορία!
Δήμος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων: Με βαριά... ιστορία!
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhXQ_QcOjOF2fT6guDb_hiEjXYyjD9trGw2KdPi3YtXWcUVmePL0SjCEX7bEMk2Oxmeusswe3FJ-PCdMCQWxFq6NXlFYZQaqvuZhJ2k5ZiySGWlWKzU5gFa7bTKWPk6I8Kfog8xRw0J0Z8/s640/maxresdefault.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhXQ_QcOjOF2fT6guDb_hiEjXYyjD9trGw2KdPi3YtXWcUVmePL0SjCEX7bEMk2Oxmeusswe3FJ-PCdMCQWxFq6NXlFYZQaqvuZhJ2k5ZiySGWlWKzU5gFa7bTKWPk6I8Kfog8xRw0J0Z8/s72-c/maxresdefault.jpg
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
http://www.newsgf.net/2017/10/blog-post_904.html
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2017/10/blog-post_904.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All Πριν φύγετε, διαβάστε επίσης... LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy