-->

Αλέξης Τσίπρας: "Να μας στηρίξουν ως θετική επιλογή...."

Οι μάζες δεν διψούν για αλήθεια. Όποιος μπορεί να τις προμηθεύσει με ψευδαισθήσεις γίνεται εύκολα ο κυρίαρχός τους. Όποιος προσπαθήσει ν...


Οι μάζες δεν διψούν για αλήθεια. Όποιος μπορεί να τις προμηθεύσει με ψευδαισθήσεις γίνεται εύκολα ο κυρίαρχός τους. Όποιος προσπαθήσει να διαλύσει τις ψευδαισθήσεις τους γίνεται εύκολα θύμα τους. 
Gustave Le Bon, 1841-1931, Γάλλος ανθρωπολόγος

Ο Αμερικάνός Γερουσιαστής Daniel Patrick Moynihan, είχε πει ότι κανένας δεν είναι αθώος μετά από την εμπειρία της συμμετοχής στην κυβέρνηση. Δεν είναι όμως όλοι ένοχοι.


Τον Φεβρουάριο του 2008, είχα την τύχη να πάρω συνέντευξη από τον Πρόεδρο του Συνασπισμού και σημερινό πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα. 

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Πατρίς, κι έχει ιδιαίτερη σημασία να δούμε τι έλεγε τότε ο Αλέξης Τσίπρας και να τα συσχετίσουμε με την σημερινή του πορεία ως πρωθυπουργού της χώρας.

Τα συμπεράσματα δικά σας...

Τι πιστεύετε ότι θα αλλάξει στο πολιτικό σκηνικό της χώρας, αλλά και στο κόμμα σας, μετά την εκλογή σας; 

"Ακούγεται λίγο μεσσιανικό αυτό. Αν μπορούσε να αλλάξει το πολιτικό σκηνικό από έναν άνθρωπο, εγώ, ως αριστερός, θα το έβρισκα επικίνδυνο".

Η κοινωνία είναι ώριμη να δεχτεί στην ηγεσία ενός αριστερού κόμματος [από το οποίο φαίνεται να στηρίζει πολλές από τις ελπίδες της] ένα νέο αρχηγό μόλις 33 χρονών; 

"Φαίνεται πως ναι. Άλλωστε το θέμα της ηλικίας δεν είναι το κυρίαρχο. Το θέμα είναι τι λες και τι κάνεις. Η ηλικιακή ανανέωση στον ΣΥΝ αναδείχθηκε από την δραστηριοποίησή μας στα κινήματα, στο εκπαιδευτικό, στα προβλήματα των νέων των 600 ευρώ. Προκύψαμε από την σκληρή πραγματικότητα της τελευταίας δεκαετίας".

Αποκλείεται τη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ και άλλες αριστερές δυνάμεις στα πλαίσια της δημιουργίας ενός μεγάλου κεντροαριστερού κόμματος; 

"Τα κεντροαριστερά σχήματα απέτυχαν όπου εφαρμόστηκαν, όπως στη Γαλλία και πρόσφατα στην Ιταλία και κατέληξαν, όχι μόνο εις βάρος της Αριστεράς αλλά κυρίως εις βάρος των δυνάμεων μέσα στην κοινωνία που εκφράζει η Αριστερά. Στην Ελλάδα, δεν έχουμε ένα σοσιαλδημοκρατικό κόμμα σε άνοδο που ζητάει από την Αριστερά στήριξη σε ένα προοδευτικό πρόγραμμα, αλλά ένα κόμμα σε βαθιά κρίση που ζητάει σωσίβιο χωρίς να είναι σε θέση να απομακρυνθεί από τη δεξιά πολιτική του"

"Θέλουμε τους πολίτες κοντά μας αλλά δεν θέλουμε να μας βλέπουν ως ψήφο διαμαρτυρίας..."

Η χώρα βρίσκεται σε παρατεταμένη πολιτική κρίση. Ποια είναι η δική σας πρόταση για έξοδο από την κρίση;

"Η έξοδος από την κρίση δεν μπορεί να γίνει στο πλαίσιο του δικομματισμού, ο οποίος είναι η ραχοκοκαλιά του συστήματος της μεταπολίτευσης. Είδατε καθαρά το καλοκαίρι με τις φωτιές ότι το κράτος που έστησαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αποδείχθηκε ανίκανο και απρόθυμο να σας προστατεύσει. Αυτό που λέμε εμείς είναι ότι χρειάζεται μια νέα μεταπολίτευση από τα κάτω, με την ενεργοποίηση δηλαδή των ανθρώπων που διαπιστώνουν ότι δεν γίνεται να εμπιστεύονται πλέον τη ζωή τους και τη ζωή των παιδιών τους σε δυνάμεις που ενδιαφέρονται μόνο για την αναπαραγωγή τους και την ενίσχυση των μεγάλων εκδοτικών και επιχειρηματικών συμφερόντων που τις στηρίζουν. Λύση υπάρχει αν πάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας".

Τι είναι αυτό που σας προκαλεί τώρα την μεγαλύτερη αγωνία;

"Η καταστροφή του περιβάλλοντος και το γεγον΄'ος ότι στην Ελλάδα όλος ο σχεδιασμός είναι ευθέως αντιπεριβαλλοντικός. Θα το πληρώσουμε ακριβά  και θα το πληρώσουμε σύντομα φοβάμαι".

Υπάρχουν σήμερα, επί της ουσίας, αριστερά κόμματα; Και τι σημαίνει "αριστερό κόμμα", σε μια εποχή όπου οι διαφορές είναι δυσδιάκριτες;

"Αριστερά σημαίνει αλληλεγγύη, συλλογικότητα, κοινό συμφέρον, ελευθερία. Δεξιά σημαίνει ατομισμός, ανταγωνισμός, το ιδιωτικό συμφέρον υπεράνω όλων. Τα χαρακτηριστικά που προσδίδω στην Αριστερά ανταποκρίνονται στις ανάγκες των εργαζομένων. Τα χαρακτηριστικά της Δεξιάς απευθύνονται στους λίγους που είναι σε θέση να τα εκμεταλλευτούν εις βάρος των υπολοίπων".

Ενώ οι πολίτες, όπως εμφανίζεται στις δημοσκοπήσεις, στηρίζουν τα κόμματα της Αριστεράς στις θέσεις που κατά καιρούς εκφράζουν, εντούτοις τη μέρα των εθνικών εκλογών προτιμούν να ψηφίζουν ένα από τα δύο κόμματα εξουσίας. Γιατί συμβαίνει αυτό και αν η δική σας παρουσία μπορεί να το αλλάξει.

"Όπως λένε, μπορείς να κοροϊδέψεις λίγους για μεγάλο χρονικό διάστημα ή πολλούς για μικρό χρονικό διάστημα. Κάποια στιγμή ο κόσμος καταλαβαίνει "τι παίζεται" και αποφασίζει να αντιδράσει. Για εμάς όμως το θέμα δεν είναι να μας ψηφίσουν ως διαμαρτυρία, αλλά ως θετική επιλογή. Και να μπουν στο παιχνίδι οι ίδιοι".

Η αυξανόμενη δημοτικότητά σας δεν θα "εξαργυρωνόταν" πολιτικά καλύτερα σε ένα μεγαλύτερο κόμμα, στο ΠΑΣΟΚ για παράδειγμα;

"Μπορεί να εξαργυρωνόταν, όπως λέτε, αλλά στην ουσία θα πουλιόταν".

Πως αποφασίσατε να μπείτε στην πολιτική;

"Από μαθητής, από το κίνημα των καταλήψεων το 1990-'91 κατάλαβα ότι η πολιτική δεν είναι θέμα των ειδικών. Συν΄χθισα στο Πολυτεχνείο μέσα από τη νεολαία Συνασπισμού και στα κινήματα. Εμείς οι Αριστεροί έχουμε λίγο "το διάολο μέσα μας".

Γιατί ασχολείστε με την πολιτική; Προσωπική φιλοδοξία;

"Οι προσωπικές μου φιλοδοξίες είναι συνυφασμένες με τις συλλόγικές μας φιλοδοξίες ως Συνασπισμός, με την ελπίδα να συμβάλλω στο μέτρο των δυνατοτήτων μου. Σε ατομικό επίπεδο, θέλω να διατηρήσω την προσωπική μου ζωή και την αυτοεκτίμησή μου μέσα σε ένα πολύ φθοροποιό περιβάλλον όπως αυτό της πολιτικής, όπως τη βλέπουμε σήμερα".

Η πηγή δύναμης για έναν πολιτικό, ποια είναι;

"Για μας στην Αριστερά πηγή δύναμης είναι η συλλογικότητα και η ανιδιοτέλεια".

Θα επισκεφθείτε την Ηλεία και τις πυρόπληκτες περιοχές του Νομού;

"Ναι, είναι βέβαιο. Ήδη όμως παρακολουθούμε στενά τι γίνεται στην περιοχή, είτε με την επαφή μας με το τμήμα του Πολυτεχνείου που ασχολείται με τις πυρόπληκτες περιοχές, αλλά και με τα στελέχη μας στο Νομό σας".


COMMENTS

https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEiz6rV3JL2_MbZ9JedxVL8BB_0WG-37UT64zaQVv7ycuRLmw9jyOkuqg16xgJQv9YwpS9ZeXd4ZDs-ZA4iNqjGdfpQCRx6e5AWXLwF4EZyL-ECWQV1WBdyoNUUzEyenZ5OTU34dN0n514uJT3gx7M4VEyW4YneeOYzfs-FHxV4xzOH9cQ-mCQ0MmqD-=s929
Όνομα

Αγροτικά Αθλητισμός Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Αρθρο Αρχαία Ολυμπία Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ βιβλία/περιοδικά ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΔΥΤΙΚΟΡΑΜΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ Ιστορία ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ξέρετε ότι... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Π.Ε ΗΛΕΙΑΣ Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολιτική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Προορισμοί Πρόσωπα Πύργος Ρεπορτάζ Συνέντευξη Σχόλιο ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Break News Crime stories EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις" : Αλέξης Τσίπρας: "Να μας στηρίξουν ως θετική επιλογή...."
Αλέξης Τσίπρας: "Να μας στηρίξουν ως θετική επιλογή...."
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjWLr1n3RYqCaLBKZkg3DiFexUEd7OAaHQY-MlhGn-udBT9IKhdigZrywoV73XW_gk2Isp_LOK4DtaqtIRZf4ZOh8rLhJr6XhmMDHJ9QA7ZycFDbqRAYRL3kqWtsYPjbzZoCyFZ_dLYuYA/s640/920x920.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjWLr1n3RYqCaLBKZkg3DiFexUEd7OAaHQY-MlhGn-udBT9IKhdigZrywoV73XW_gk2Isp_LOK4DtaqtIRZf4ZOh8rLhJr6XhmMDHJ9QA7ZycFDbqRAYRL3kqWtsYPjbzZoCyFZ_dLYuYA/s72-c/920x920.jpg
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
http://www.newsgf.net/2017/10/blog-post_986.html
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2017/10/blog-post_986.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All Πριν φύγετε, διαβάστε επίσης... LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy