Χρήστος Βαλλιανάτος: "Θέλουν να μειώσουν τον αγροτικό πληθυσμό από το 20% στο 4%..."

Αποκλειστικά στο newsgf.net , μίλησε σήμερα ο κος Χρήστος Βαλλιανάτος, σχετικά με τις δύο πρόσφατες συναντήσεις που είχε με την ηγεσί...Αποκλειστικά στο newsgf.net, μίλησε σήμερα ο κος Χρήστος Βαλλιανάτος, σχετικά με τις δύο πρόσφατες συναντήσεις που είχε με την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

"Ως Ένωση Οργάνωσης Παραγωγών και Ένωσης Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδος, είχα τελευταία δύο συναντήσεις στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Η πρώτη συνάντηση ήταν με τον υπουργό, τον κο Αποστόλου, και συμμετείχαν οι βουλευτές του νομού, Μπαλαούρας, Κουτσούκος και Σαλτάρη και ήταν και ο πρόεδρος της Ένωσης Οργάνωσης Παραγωγών Σωτηρόπουλος με τον Δ/νων Σύμβουλο, Σταυρόπουλο.

ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΗ ΣΤΑΦΙΔΑ

Το πρώτο θέμα που έθεσα στον Αποστόλου ήταν η αναδιάρθρωση της κορινθιακής σταφίδας. Ειδικά στα ορεινά χωριά του Πύργου οι σταφίδες έχουν αρχίσει από πέρυσι και ξεραίνονται. Εάν μέσα σε δύο χρόνια δεν πάρει μέτρα το υπουργείο -ήταν κάτι που του το τόνισα ιδιαίτερα- τη σταφίδα θα την βλέπουμε μόνο σε φωτογραφίες. Δεν θα υπάρχει σταφίδα στην Ηλεία. Εμείς ζητήσαμε αναδιάρθρωση όπως έγινε με τα αμπέλια. Να υπάρχει ένα εισόδημα του παραγωγού για 3 χρόνια και να κάνει την αναδιάρθρωση. Αυτό δεν είναι εφικτό από το υπουργείο, μας είπαν να πάνε οι αγρότες τα σχέδια βελτίωσης.
Αυτό σημαίνει ότι ο παραγωγός πρέπει να πληρώσει τον μελετητή 300-400 ευρώ για τον φάκελο, σημαίνει ότι ο παραγωγός πρέπει να πληρώσει όλη την δαπάνη και να περιμένει μετά από 1-2 χρόνια να πάρει τα χρήματα. Αν όμως γυρίσετε σε όλα τα χωριά της Ηλείας κανένας παραγωγός δεν έχει χρήματα τώρα. Μη κοροϊδευόμαστε. Το 2016 είχαμε ακαρπία στις ελιές, το 2016 οι πλημμύρες πήραν την κορινθιακή σταφίδα, φέτος έχουν άλλες ζημιές, μείωση της παραγωγής τους, οπότε που να βρουν τα χρήματα να πληρώσουν;

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΟΡΟΙΒΟΥ

Το δεύτερο ζήτημα που του έθεσα ήταν για το Ινστιτούτο Κοροίβου. Είμαι και στα αγροτικά θέματα του δήμου Ήλιδας και το Ινστιτούτο Κοροίβου όταν λειτουργούσε βοηθούσε τους Ηλείους αγρότες για κατευθύνσεις καλλιεργειών. Του είπα ότι τα βάτα σήμερα είναι παραπάνω από το κτήριο. Το είδε θετικά και θα έχουμε νέα συνάντηση να δούμε σαν δήμος Ήλιδας, σαν Ομάδα Παραγωγών και σαν ΤΕΙ που έχουμε στην Αμαλιάδα, τι μπορούμε να κάνουμε για να αξιοποιήσουμε το Ινστιτούτο Κοροίβου.

ΠΑΡΑΛΙΜΝΙΑ ΧΩΡΑΦΙΑ

Το τρίτο θέμα που του έθεσα ήταν για τα χωράφια των παραλίμνιων λιμνών. Μουριάς και Αγουλινίτσας. Μέχρι 31 Οκτωβρίου 2017 έχει δώσει μια παράταση να υπάρχει το καθεστώς που επικρατούσε μέχρι τώρα. Την δεύτερη φορά που συναντήθηκα μαζί του, μαζί με την δήμαρχο Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, Σάκη Μπαλιούκο, του είπα ότι στόχος μας είναι να παραμείνουν οι ίδιοι, πραγματικοί αγρότες μέσα και να καλλιεργούν, οι οποίοι αγρότες είναι το 30-40% της βιομηχανικής ντομάτας, έχουν υποδομή, έχουν μηχανές, έχουν τον εξοπλισμό και δεν μπορεί αυτοί να φύγουν μέσα από τα χωράφια των λιμνών. Έχουν γίνει πολλά λάθη.

Η τελευταία υπουργική απόφαση λέει ότι μόρια παίρνουν στον όμορο δήμο. Δηλαδή, τα Τσίπιανα παίρνουν τα ίδια μόρια με το Καλλίκωμο. Εδώ είναι απαραίτητο να γίνουν διορθώσεις. Επίσης, τελευταία, μαζί με τον κο Μπαλιούκο, την προηγούμενη Τετάρτη, του ζητήσαμε να δώσει ένα χρόνο παράταση γιατί αυτή την στιγμή με τα εργοστάσια έχουμε ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις για την βιομηχανική ντομάτα. Δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να τους πετάξει έξω από τις λίμνες. Αλλά από κει και πέρα φέρνουν ευθύνη και οι ίδιοι οι παραγωγοί γιατί πρέπει να δουν τι πρέπει να κάνουν και τέλος μας είπε ο Αποστόλου, για να το μεταφέρω, να οργανωθούν σε Ομάδες Παραγωγών για να πάρουν παραπάνω μόρια.

Σε ερώτηση του newsgf.net, εάν διαπιστώνει ότι υπάρχει μείωση του αγροτικού κόσμου στην Ηλεία, μας απάντησε θετικά.
"Ναι, υπάρχει μείωση. Αυτό που βλέπω προσωπικά είναι ότι ανάπτυξη στον αγροτικό τομέα θα υπάρξει αλλά δεν θα υπάρξει από τον μεσαίο κλήρο, αλλά από μεγάλες εταιρείες που θα αγοράσουν τα χωράφια και αν γίνει δημοπρασία στις λίμνες της Αγουλινίτσας θα γίνει ότι ακριβώς έγινε με το αεροδρόμιο Ανδραβίδας. Θα μπει μια μεγάλη εταιρεία, θα τα πάρει. Ήδη υπάρχει μια εταιρεία που έχει πάρει 2.500 χιλιάδες στρέμματα για γκολφ. Και μετά δεν θα συμφέρει να καλλιεργούν, θα είναι είτε εργάτες αυτών των εταιρειών ή θα κάνουν επινικιάσεις.
Η απάντηση του Αποστόλου, όπως του είπα και του ιδίου, δεν πρέπει να βρίσκεται στην Ελλάδα αλλά κάπου στο Βέλγιο, γιατί μου έλεγε να κάνετε δυνατές ομάδες. Πως όμως να γίνει, τη στιγμή που είμαστε διασπασμένοι και ακόμα δεν έχει δώσει συγκεκριμένες κατευθύνσεις το υπουργείο;

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΝΤΟΜΑΤΑ

Ασχολούμαι με αυτή από το 1982. Καμία κυβέρνηση δεν τόλμησε να μη κάνει παρέμβαση στην βιομηχανική ντομάτα. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, θα του τα πω και του αναπληρωτή υπουργού, Κόκκαλη, που την άλλη Δευτέρα θα έρθει εδώ, κανένας υπουργός δεν τόλμησε να μη βγάλει υπουργική απόφαση. Φέτος και πέρυσι υπουργικές αποφάσεις για παρέμβαση στην βιομηχανική ντομάτα δεν έβγαλαν. Μας άφησαν έρμαιους των εργοστασίων.

Πέρυσι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, άνοιξαν τα εργοστάσια 16 Ιουλίου και έβγαλε υπουργική απόφαση στις 13 Ιουλίου, λες και θα μπορούσα σαν πρόεδρος τότε να πάω και να διαπραγματευτώ. Και τι θα έκανε ο παραγωγός; Θα πέταγε την ντομάτα;

Υπάρχει μείωση της παραγωγής γιατί παλαιότερα υπήρχαν πέντε εργοστάσια. Είχαμε 240 χιλιάδες τόνους στην Ηλεία κι έχουμε πέσει στις 90 χιλιάδες. Τότε ήταν 2.000 οι παραγωγοί, σήμερα είναι 50-60. Είπα στον υπουργό, παρουσία των βουλευτών, ότι ήταν ο μόνος υπουργός που μας άφησε έρμαια των εργοστασίων γιατί δεν έβγαλε υπουργική απόφαση. Αυτή την στιγμή ούτε ξέρουμε πότε θα πληρωθεί ο κόσμος. Όχι ότι έχουμε πρόβλημα με τα δύο εργοστάσια, πληρώνουν, αλλά να υπάρχει και μία υπουργική απόφαση που να αναφέρεται στην ποιότητα, τα μπρινξ κ.λ.π. Και να μου λέει ότι έβγαλε δελτίο τύπου το υπουργείο κι έγραψε μέσα στο δελτίο ότι κάναμε αίτημα για τιμή. Ποια τιμή;
Σε νέα ερώτησή μας εάν θεωρεί ότι υπάρχει, διαχρονικά απ' όλες τις κυβερνήσεις, μια βλέψη τους ν' αλλάξει το αγροτικό τοπίο, να έρθουν οι μεγάλες εταιρείες και να εξαφανιστεί ο μικρός κλήρος, ο κος Βαλλιανάτος απάντησε ότι μέχρι στιγμής κάτι τέτοιο δείχνουν.
"Πιστεύω ότι αυτό θέλουν και οι προσπάθειες έχουν ξεκινήσει από προηγούμενες κυβερνήσεις. Διαχρονικά ήθελαν από 20% του αγροτικού πληθυσμού να μειωθεί στο 4%."

ΑΓΡΟΤΙΚΟΙ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΙ

Για μένα, στο θέμα των συνεταιρισμών η πολιτεία έχει την πρώτη και κύρια ευθύνη. Μέχρι και το 1985 υπήρχε έλεγχος στις συνεταιριστικές οργανώσεις. Με νόμο επί Κώστα Σημίτη δεν έμεινε τίποτα. Έβαλαν τον κομματισμό μέσα στους συνεταιρισμούς. Ξεχωριστά ψηφοδέλτια, αν δεν ήσουν πρόεδρος από το κόμμα δεν έμπαινες κ.α. Έπαιξαν πάνω στις πλάτες των συνεταιρισμών τις δικές τους πολιτικές. Κι έφτασαν εδώ που έφτασαν οι συνεταιρισμοί.
Μας είπε ότι μέχρι τις 31/12 θα πάει τους συνεταιρισμούς για εκκαθάριση που αυτό όμως το έχει πει και πέρυσι και πρόπερσι.

Η πολιτική όλων ήταν πως θα μειωθεί ο αγροτικός κλήρος. Θα το δούμε σε 1-2 χρόνια. Θα έρθουν μεγάλες εταιρείες, θα αγοράσουν τα χωράφια και θα πάρουν τους παραγωγού εργάτες. Έτσι φαίνεται δυστυχώς πως οδηγείται η κατάσταση.

 ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΙ-ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ ΉΛΙΔΑΣ

Του έθεσα, επίσης, το θέμα για τους μελισσοκόμους-κτηνοτρόφους στον δήμο Ήλιδας, από τις πυρκαγιές. Το ποσό είναι 75.000 για τους κτηνοτρόφους και 15.000 για τους μελισσοκόμους. Στο νομό Αττικής, με το που συνέβησαν οι πυρκαγιές, τα έδωσε αμέσως. Στο νομό Ηλείας περιμένουμε ακόμα. Μου είπε ότι θα κάνει έναν απολογισμό 31/12 και ότι θα τα δώσει. Περιμένουμε.

COMMENTS

.
Όνομα

ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΑΓΟΡΕΣ Αγροτικά Αθλητισμός Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Ανθολογία Αρθρο Αρχαία Ολυμπία Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ ΒΙΒΛΙΑ Βιολέτης ΓΛΥΚΑ ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Διάφορα ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ Διηγήματα ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ Εκδήλωση ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία Ιστορία ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΚΟΚΤΕΙΛ/ΠΟΤΑ ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ Μισέλ Αμπού-Χάντμπα ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Μουσική Μυθολογία Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ξέρετε ότι... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Πάνος Αβραμόπουλος Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολιτική ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ Προορισμοί Πύργος Ρεπορτάζ Συνέντευξη ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ Σχόλιο ΤΑΙΝΙΕΣ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία Χρυσοβαλάντης Δημητρόπουλος ΨΑΡΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ About me ACTION TIME Break News EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις": Χρήστος Βαλλιανάτος: "Θέλουν να μειώσουν τον αγροτικό πληθυσμό από το 20% στο 4%..."
Χρήστος Βαλλιανάτος: "Θέλουν να μειώσουν τον αγροτικό πληθυσμό από το 20% στο 4%..."
https://2.bp.blogspot.com/-fdrxTgDkOiY/WhgzdKWduVI/AAAAAAACKL8/I9UYHcGNwwEft9vgTGT9DsFIw57NOnXzQCLcBGAs/s640/P1110223.JPG
https://2.bp.blogspot.com/-fdrxTgDkOiY/WhgzdKWduVI/AAAAAAACKL8/I9UYHcGNwwEft9vgTGT9DsFIw57NOnXzQCLcBGAs/s72-c/P1110223.JPG
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
http://www.newsgf.net/2017/11/20-4.html
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2017/11/20-4.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy