-->

20 πράγματα που δεν ξέρετε για το φιλί

Όπως σε ξέρει το φιλί κανένας δε σε ξέρει", είχε γράψει ο Οδυσσέας Ελύτης. Εμείς όμως, πόσα γνωρίζουμε για το φιλί; Διαβάστε παρακά...


Όπως σε ξέρει το φιλί κανένας δε σε ξέρει", είχε γράψει ο Οδυσσέας Ελύτης. Εμείς όμως, πόσα γνωρίζουμε για το φιλί; Διαβάστε παρακάτω και θα... εκπλαγείτε!


Η ΧΗΜΕΙΑ ΕΝΟΣ ΦΙΛΙΟΥ

Η επιστήμη το επιβεβαιώνει: το φιλί είναι απαραίτητο συστατικό σε μια σχέση. Ένα καλό φιλί μάλιστα οδηγεί στην έκκριση ντοπαμίνης, η οποία ευθύνεται για τον πόθο και την επιθυμία (αλλά και για τον ύπνο και την όρεξη). Επίσης, όταν φιλάς κάποιον με τον οποίο είσαι καιρό μαζί απελευθερώνεται οξυτοκίνη, η οποία συμβάλλει στην αίσθηση της ευτυχίας. Για να μη μιλήσουμε για τις ενδορφίνες... 


ΤΟ ΦΙΛΙ ΕΙΝΑΙ ΥΓΕΙΑ

Αν σχετίζετε το φιλί με τα βακτήρια, παρακαλώ ξανασκεφτείτε το. Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, μόνο ένα 20% των βακτηρίων που διαθέτει ο οργανισμός μας διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο. Με τη μετάδοση αυτών μέσω του φιλιού όχι μόνο δεν κινδυνεύουμε, αλλά ενισχύεται το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Επιπλέον, ένα φιλί κάνει καλό στη στοματική υγιεινή και στην αρτηριακή πίεση. 


Η ΠΡΩΤΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΕΝΟΣ ΦΙΛΙΟΥ

Η πρώτη γραπτή αναφορά σε φιλί χρονολογείται στο 1500 π.Χ. και είναι σε ινδικά κείμενα γραμμένα στα σανσκριτικά. Περιγράφεται μάλιστα ως "πόσιμη υγρασία των χειλιών". Το Κάμα Σούτρα πάντως περιγράφει 30 διαφορετικά είδη φιλιών. 


ΚΛΑΣΙΚΑ ΧΟΛΥΓΟΥΝΤΙΑΝΑ ΦΙΛΙΑ

Ένα από τα πλέον κλασικά φιλιά επί της μεγάλης οθόνης, εκείνο μεταξύ της Ingrid Bergman και του Cary Grant στην ταινία Notorious, παραλίγο να μην είχε υπάρξει ποτέ. Γιατί; Εξαιτίας ενός νόμου που απαγόρευε φιλιά με διάρκεια μεγαλύτερη των 3 δευτερολέπτων στον κινηματογράφο. Ο τετραπέρατος Alfred Hitchcock αποφάσισε να παρεμβάλει διάλογο μεταξύ των δύο πρωταγωνιστών "διακόπτοντας" το φιλί και έτσι μας χάρισε μια από τις πιο ρομαντικές σκηνές στην ιστορία του σινεμά. 


ΑΝΤΑΛΛΑΞΤΕ ΒΑΚΤΗΡΙΑ!

Ολλανδοί επιστήμονες απέδειξαν πως ένα "γαλλικό" φιλί 10 δευτερολέπτων αρκεί για τη μετάδοση 80 εκατομμυρίων βακτηρίων απ' το ένα στόμα στο άλλο. 


ΣΑΣ ΑΡΕΣΕΙ ΤΟ ΦΙΛΗΜΑ; ΓΙΝΕΤΕ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ

Το ξέρατε ότι ένα καλό φιλί μπορεί να σας εξασφαλίσει ακαδημαϊκή καριέρα; Μην πάει ο νους σας στο πονηρό: η μελέτη της τέχνης του φιλιού είναι γνωστή ως "φιληματολογία" και αν είστε καλοί μπορείτε να την ακολουθήσετε επιστημονικά!


ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΙΛΙΟΥ

Γνωστό και ως "Omed Omedan", αυτό το παραδοσιακό τελετουργικό λαμβάνει χώρα σε ένα χωριό ονόματι Ντεπανσάρ στο Μπαλί της Ινδονησίας. Κάθε χρόνο, εκατοντάδες νέοι και νέες μαζεύονται και... φιλιούνται μεταξύ τους, πιστεύοντας πως έτσι θα αποκτήσουν καλή τύχη και ευημερία. 


ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΦΙΛΙ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΟΘΟΝΗ

Ο... αρκετά περιγραφικός τίτλος της ταινίας The Kiss προμήνυε και το πρώτο φιλί στην ιστορία του κινηματογράφου. Έτσι κι έγινε και οι ηθοποιοί May Irwin και John C. Rice έγιναν οι πρώτοι που ένωσαν τα χείλη τους επί της μεγάλης οθόνης το 1896. Σκηνοθέτης της ταινίας δεν ήταν άλλος από τον εφευρέτη Thomas Edison.


58 ΩΡΕΣ, 35 ΛΕΠΤΑ ΚΑΙ 58 ΔΕΥΤΕΡΟΛΕΠΤΑ

Τόσο κράτησε το φιλί ενός ζευγαριού Ταϊλανδών την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου το 2013, χαρίζοντας τους φυσικά μια θέση στο ρεκόρ Guinness. 


ΦΙΛΗΣΤΕ 15 ΑΝΔΡΕΣ ΚΑΙ ΒΡΕΙΤΕ ΤΟΝ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ

Σύμφωνα με Βρετανούς ερευνητές, μια γυναίκα στη σύγχρονη εποχή θα χρειαστεί να φιλήσει κατά μέσο όρο 15 διαφορετικούς άνδρες μέχρι να βρει το πραγματικό έτερον ήμισυ. Οι άνδρες από την άλλη χρειάζονται 16. 


Η ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΑΓΓΛΙΚΟΥ "KISS"

Η αγγλική λέξη "kiss", που όπως όλοι γνωρίζουμε σημαίνει "φιλί", πιστεύεται πως προέρχεται από τη λέξη cyssan, η οποία υποδηλώνει τον ήχο ενός φιλιού. 


ΤΟ ΦΙΛΙ ΤΩΝ ΖΩΩΝ

Αν πιστεύατε πως το φιλί είναι ανθρώπινο προνόμιο είστε γελασμένοι. Πολλά ζώα το χρησιμοποιούν ως εκδήλωση της αγάπης τους προς τον "σύντροφο" τους - από τους χιμπαντζήδες έως τους λεμούριους και από τους ελέφαντες έως τους παπαγάλους. 


ΕΝΑ ΦΙΛΙ ΓΙΑ ΚΑΛΗ ΤΥΧΗ

Εάν θέλετε να αποκτήσετε ευφράδεια λόγου, δεν έχετε παρά να φιλήσετε τον βράχο Blarney στην Ιρλανδία. Χιλιάδες κόσμου επισκέπτονται κάθε χρόνο το μεσαιωνικό αυτό κάστρο κοντά στην πόλη Cork για να δώσουν ένα φιλί στο λαοφιλές πια πέτρωμα. Σύμφωνα με τον θρύλο, ο ιδιοκτήτης του κάστρου κατάφερε να μεταπείσει έναν εντεταλμένο από τη βασίλισσα κόμη από το να του κατασχέσει την περιουσία χάρη στην ευγλωττία του. Στους διάσημους επισκέπτες ανήκε και ο Winston Churchill, γνωστός για τη ρητορική δεινότητα του. 


ΤΟ ΓΑΜΗΛΙΟ ΦΙΛΙ

Μία από τις κορυφώσεις κάθε γαμήλιας τελετής είναι το φιλί μεταξύ των νεόνυμφων. Το "έθιμο" αυτό έχει τις καταβολές του στις πρακτικές των Ρωμαίων, οι οποίοι έκλειναν κάθε σημαντική εμπορική συμφωνία με ένα δημόσιο φίλημα. 


ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΤΟ ΦΙΛΗΜΑ

Κι όμως, το φιλί δεν αποτελεί οικουμενικό στοιχείο της κουλτούρας όλων των πολιτισμών. Για παράδειγμα, οι ιθαγενείς του νησιού Mangaia στον Ειρηνικό ωκεανό δεν γνώριζαν τι σημαίνει "φιλί" μέχρι να τους... διδάξουν οι Βρετανοί. Οι Εσκιμώοι Ινούιτ της Αλάσκας "φιλιούνται" ενώνοντας τρυφερά τις μύτες τους, κάτι που κάνουν και οι Μαορί της Νέας Ζηλανδίας. Από την άλλη, σε πολιτισμούς  όπως στο Σουδάν και μέρη της Νότιας Αφρικής και της Βολιβίας, το φιλί θεωρείται ανήθικο και παράνομο. 


ΦΙΛΑΜΕ ΟΠΩΣ ΤΑ ΤΡΩΚΤΙΚΑ

Επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα πως το ένστικτο του φιλιού αναπτύχθηκε χάρη σε γονίδια που κληρονομήσαμε από τα αρχαία τρωκτικά. Κάποια από τα παλαιότερα είδη μάλιστα τρίβουν τις μύτες τους για να διαπιστώσουν αν... ταιριάζουν με τον/την επίδοξο σύντροφο τους. 


ΓΥΜΝΑΣΤΕΙΤΕ Μ' ΕΝΑ ΦΙΛΙ

Τι χρειάζεται για ένα τέλειο φιλί; Εκτός από την απαραίτητη χημεία μεταξύ των δύο συντρόφων, χρειάζεται να κινηθούν και 34 μυς του προσώπου καθώς και άλλοι 112 στο υπόλοιπο σώμα. 


ΚΛΙΝΑΤΕ ΕΠΙ ΔΕΞΙΑ

Έρευνες αποκαλύπτουν πως οι περισσότεροι άνθρωποι γέρνουν ελαφρώς το κεφάλι τους προς τα δεξιά όταν πρόκειται να φιλήσουν. Πρόκειται για ένστικτο που σχετίζεται με την περίοδο της παραμονής μας στη μήτρα. 


ΜΑΚΡΟΒΙΟΤΗΤΑ

Σύμφωνα με μια μελέτη της δεκαετίας του '80, οι άνδρες που φιλούσαν συχνότερα τις συζύγους τους έζησαν κατά μέσο όρο 5 χρόνια περισσότερα από εκείνους που δεν το έκαναν (ή τους εργένηδες). Επίσης, έδειξε πως είχαν μειωμένα επίπεδα άγχους, λιγότερα ατυχήματα και καλύτερη επαγγελματική απόδοση.

Photos

COMMENTS

https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEiz6rV3JL2_MbZ9JedxVL8BB_0WG-37UT64zaQVv7ycuRLmw9jyOkuqg16xgJQv9YwpS9ZeXd4ZDs-ZA4iNqjGdfpQCRx6e5AWXLwF4EZyL-ECWQV1WBdyoNUUzEyenZ5OTU34dN0n514uJT3gx7M4VEyW4YneeOYzfs-FHxV4xzOH9cQ-mCQ0MmqD-=s929
Όνομα

Αγροτικά Αθλητισμός Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Αρθρο Αρχαία Ολυμπία Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ βιβλία/περιοδικά ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΔΥΤΙΚΟΡΑΜΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ Ιστορία ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ξέρετε ότι... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Π.Ε ΗΛΕΙΑΣ Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολιτική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Προορισμοί Πρόσωπα Πύργος Ρεπορτάζ Συνέντευξη Σχόλιο ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Break News Crime stories EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις" : 20 πράγματα που δεν ξέρετε για το φιλί
20 πράγματα που δεν ξέρετε για το φιλί
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhd-9A-W7c9nuNYRxFWqPPq1pqoDzYF5ZfQpKJU_und-Meztw1OKWIiRAX1-Naj0uiC7bnpIU7epAzn7aTPXmVrML4xDb2qzxJNmb-HzwR32SFL1v_EZ9FU40kxXu39M9ucmxspivcKuP4/s640/AAaj2tm.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhd-9A-W7c9nuNYRxFWqPPq1pqoDzYF5ZfQpKJU_und-Meztw1OKWIiRAX1-Naj0uiC7bnpIU7epAzn7aTPXmVrML4xDb2qzxJNmb-HzwR32SFL1v_EZ9FU40kxXu39M9ucmxspivcKuP4/s72-c/AAaj2tm.jpg
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
http://www.newsgf.net/2017/11/20.html
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2017/11/20.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All Πριν φύγετε, διαβάστε επίσης... LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy