Προϋπολογισμός 2018: Τα 11 ψηφισμένα μέτρα που ενεργοποιούνται την Πρωτοχρονιά

Έντεκα ψηφισμένα μέτρα ενεργοποιούνται από την Πρωτοχρονιά 2018, φέρνοντας νέα... βάρη σε εκατομμύρια φορολογουμένους. Μπορεί ο προϋπολ...


Έντεκα ψηφισμένα μέτρα ενεργοποιούνται από την Πρωτοχρονιά 2018, φέρνοντας νέα... βάρη σε εκατομμύρια φορολογουμένους. Μπορεί ο προϋπολογισμός του 2018 που κατατίθεται στη Βουλή να μην περιλαμβάνει νέα πρόσθετα μέτρα, ωστόσο φέρνει αυτά που η κυβέρνηση έχει ήδη ψηφίσει από το Μάιο του 2016 και τα οποία πρόκειται να τεθούν σε ισχύ το επόμενο έτος.

Σύμφωνα με τα «Νέα», ο νέος «λογαριασμός» που θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι έχει ως εξής:

1. Χαµηλο-συνταξιούχοι

Πάνω από 140.000 χαμηλοσυνταξιούχοι θα δουν το 2018 περικοπή στο ΕΚΑΣ, το οποίο καταργείται οριστικά και για όλους στο τέλος του 2019. Από τον επόμενο χρόνο, περίπου 200.000 νέοι χαμηλοσυνταξιούχοι που έχουν κάνει αίτηση συνταξιοδότησης μετά τις 13 Μαΐου 2016 θα στερηθούν το ΕΚΑΣ, οδεύοντας προς τις κατώτατες συντάξεις των 300 ευρώ που προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου.

2. Ελεύθεροι επαγγελµατίες

Θα βρεθούν αντιμέτωποι με την αύξηση των ασφαλιστικών τους εισφορών μέσω του υπολογισμού των εισφορών επί του αθροίσματος φορολογητέου εισοδήματος και καταβληθέντος εντός του 2017 εισφορών. Από την 1η Ιανουαρίου 2018 οι εισφορές θα υπολογίζονται επί του συνολικού καθαρού φορολογητέου εισοδήματος προηγούμενου έτους κάθε επιχείρησης - επαγγελματία, προσαυξημένου με τις ασφαλιστικές εισφορές που έχουν καταβληθεί κατά τη διάρκεια του 2017. Το 2018 θα είναι μεταβατικό καθεστώς, καθώς, αντί για το 100% των ασφαλιστικών εισφορών του 2017, θα προστεθεί στα καθαρά φορολογητέα εισοδήματα το 80%.

3. Ιδιοκτήτες ακινήτων

Περίπου 1 εκατ. φορολογούμενοι ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν το «μάρμαρο» της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων. Με δεδομένο ότι ο ετήσιος εισπρακτικός στόχος του ΕΝΦΙΑ δεν αλλάζει και παραμένει τουλάχιστον στα 2,65 δισ. ευρώ, όποια μείωση γίνει στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων θα αντισταθμιστεί από τις αυξήσεις που θα γίνουν σε πολλές φθηνές περιοχές, αλλά και από την αύξηση των φορολογικών συντελεστών και τις παρεμβάσεις στον συμπληρωματικό φόρο που επιβάλλεται σήμερα σε περισσότερους από 500.000 ιδιοκτήτες με ακίνητη περιουσία άνω των 200.000 ευρώ. Η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών βγήκε από τη λίστα των 95 προαπαιτουμένων που συνδέονται με την τρίτη αξιολόγηση, τα οποία θα πρέπει να υλοποιηθούν μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου.

4. Μισθωτοί και συνταξιούχοι

Περισσότεροι από 1,5 εκατ. φορολογούμενοι με ετήσιες αποδοχές από μισθό ή σύνταξη άνω των 9.000 ευρώ το χρόνο θα διαπιστώσουν μια μείωση στις μηνιαίες αποδοχές τους από τον Ιανουάριο. Η μείωση θα προκύψει από την κατάργηση της έκπτωσης του 1,5% που γίνεται στη μηνιαία παρακράτηση φόρου.

5. Τρίτεκνοι - πολύτεκνοι

«Μαχαίρι» αναμένεται να μπει στο πολυτεκνικό επίδομα (500 ευρώ ανά παιδί) που κοστίζει στον προϋπολογισμό περίπου 250 εκατ. ευρώ και να ενισχυθεί με νέα κριτήρια το επίδομα σε όσους έχουν ένα ή δύο παιδιά με χαμηλά εισοδήματα.

6. Φορολογούµενοι µε ιατρικά έξοδα

Τέλος η έκπτωση φόρου για πάνω από 1 εκατ. φορολογουμένους. Για να εξοικονομηθεί ποσό της τάξεως των 120 εκατ. ευρώ, η Εφορία στις φορολογικές δηλώσεις που θα υποβληθούν το 2018 δεν θα αναγνωρίσει για έκπτωση καμία από τις αποδείξεις για τις δαπάνες σε γιατρούς, φάρμακα, νοσήλια κ.λπ. που εκδόθηκαν μέσα στο 2017.

7. Κάτοικοι 32 νησιών

Το ειδικό καθεστώς της έκπτωσης 30% του ΦΠΑ θα αποτελεί παρελθόν στο τέλος του έτους, αν η κυβέρνηση δεν καταφέρει στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές να παρατείνει τη διάρκειά του για ένα χρόνο ακόμη και φυσικά να βρει περίπου 70 εκατ. ευρώ για να καλύψει τη δημοσιονομική «τρύπα» που θα ανοίξει. Η κατάργηση του ειδικού καθεστώτος θα «χτυπήσει» όλους τους κατοίκους των 32 νησιών που παραμένουν στο ειδικό καθεστώς, καθώς θα προκαλέσει «τσουνάμι» ανατιμήσεων σε αγαθά και υπηρεσίες. Κατάργηση του ειδικού καθεστώτος σημαίνει αύξηση του κανονικού συντελεστή από το 17% στο 24% και του χαμηλού από το 9% στο 13%. Στα νησιά που θα υποστούν την αύξηση των φορολογικών συντελεστών συμπεριλαμβάνονται η Μυτιλήνη, η Χίος, η Σάμος, η Λήμνος, η Κως, η Κάλυμνος κ.ά.

8. Νοικοκυριά χωρίς ή µε λιγότερο επίδοµα θέρµανσης

Για να περικοπεί η ετήσια δαπάνη του επιδόματος θέρμανσης κατά 50%, τα εισοδηματικά κριτήρια θα γίνουν αυστηρότερα και το ποσό του επιδόματος ανά λίτρο θα περιοριστεί. Αυτό σημαίνει ότι το επίδομα είτε θα κοπεί για χιλιάδες νοικοκυριά είτε θα είναι λιγότερο από αυτό που πήραν πέρυσι οι δικαιούχοι. Η περικοπή του επιδόματος γίνεται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Η απόφαση για τα κριτήρια χορήγησής του στους δικαιούχους εκκρεμεί, ενώ η πρώτη δόση του «κουτσουρεμένου» επιδόματος θα δοθεί τον Ιανουάριο του 2018. 

9. Φορολογούµενοι που εκµισθώνουν ακίνητα µέσω Airbnb

Αντιμέτωποι με την πληρωμή φόρου έως 45% θα βρεθούν όσοι αποκτούν εισοδήματα από την ενοικίαση ακινήτων μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας τύπου Airbnb. Για τους συγκεκριμένους, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ετοιμάζει ηλεκτρονικό «φακέλωμα», αφού σύντομα θα κληθούν να δηλώσουν τι ακίνητα ενοικιάζουν, πού και σε ποιον.

10. Οφειλέτες

Ευκολότερα θα χάνουν τη ρύθμιση των 100 δόσεων οι φορολογούμενοι από την 1η Ιανουαρίου 2018. Ακόμη και αν καθυστερήσουν για μία ημέρα να πληρώσουν οποιαδήποτε νέα οφειλή τους θα βγαίνουν αυτόματα εκτός της ρύθμισης. Σε κάθε τέτοια περίπτωση, η Εφορία θα διεκδικεί το σύνολο των ανεξόφλητων υπολοίπων των ρυθμισμένων έως και σε 100 δόσεις οφειλών τους, εφαρμόζοντας εις βάρος τους όλα τα προβλεπόμενα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, δηλαδή προχωρώντας σε κατασχέσεις εισοδημάτων, καταθέσεων και περιουσιακών τους στοιχείων.

11. Ξενοδοχεία

Από την 1η Ιανουαρίου 2018 επιβάλλεται φόρος διαμονής στα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια - διαμερίσματα. Ο φόρος διαμονής ανέρχεται σε: - 0,5 ευρώ ανά ημερήσια χρήση δωματίου για ξενοδοχεία 1 - 2 αστέρων - 1,5 ευρώ ανά ημερήσια χρήση δωματίου για ξενοδοχεία 3 αστέρων - 3 ευρώ ανά ημερήσια χρήση δωματίου για ξενοδοχεία 4 αστέρων - 4 ευρώ ανά ημερήσια χρήση δωματίου για ξενοδοχεία 5 αστέρων - 0,5 ευρώ ανά ημερήσια χρήση για τα ενοικιαζόμενα δωμάτια - διαμερίσματα.

  www.newsbomb.gr

COMMENTS

.
Όνομα

ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΑΓΟΡΕΣ Αγροτικά Αθλητισμός Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Ανθολογία Αρθρο Αρχαία Ολυμπία Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ ΒΙΒΛΙΑ Βιολέτης ΓΛΥΚΑ ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Διάφορα ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ Διηγήματα ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ Εκδήλωση ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία Ιστορία ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΚΟΚΤΕΙΛ/ΠΟΤΑ ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ Μισέλ Αμπού-Χάντμπα ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Μουσική Μυθολογία Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ξέρετε ότι... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Πάνος Αβραμόπουλος Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολιτική ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ Προορισμοί ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ Ο ΠΟΛΙΤΗΣ Πύργος Ρεπορτάζ Σημεία πώλησης Συνέντευξη ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ Σχόλιο ΤΑΙΝΙΕΣ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία Χρυσοβαλάντης Δημητρόπουλος ΨΑΡΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ About me ACTION TIME Break News EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις": Προϋπολογισμός 2018: Τα 11 ψηφισμένα μέτρα που ενεργοποιούνται την Πρωτοχρονιά
Προϋπολογισμός 2018: Τα 11 ψηφισμένα μέτρα που ενεργοποιούνται την Πρωτοχρονιά
https://1.bp.blogspot.com/-vFjqWY72vJM/WhQrx9BX_6I/AAAAAAACJhE/CaTmVX2wetMRotvJzP7GUZhYx2ZrJn24gCLcBGAs/s640/cashbox-1642989_960_720.jpg
https://1.bp.blogspot.com/-vFjqWY72vJM/WhQrx9BX_6I/AAAAAAACJhE/CaTmVX2wetMRotvJzP7GUZhYx2ZrJn24gCLcBGAs/s72-c/cashbox-1642989_960_720.jpg
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
http://www.newsgf.net/2017/11/2018-11.html
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2017/11/2018-11.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy