Οκτώ χιλιόμετρα κάτω από τον ωκεανό η πίεση είναι 800 φορές πάνω από την κανονική ατμοσφαιρική πίεση στο επίπεδο της θάλασσας. Πολύ λίγα...
Οκτώ χιλιόμετρα κάτω από τον ωκεανό η πίεση είναι 800 φορές πάνω από την κανονική ατμοσφαιρική πίεση στο επίπεδο της θάλασσας. Πολύ λίγα πλάσματα μπορούν να επιβιώσουν σε αυτό το βάθος. Στην πραγματικότητα, κανένα ψάρι δεν έχει ποτέ καταγραφεί να κολυμπά τόσο βαθιά κάτω από τη θάλασσα – δηλαδή, μέχρι τώρα.
Μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Χαβάης πρόσφατα ανακάλυψε νέος είδος ψαριού σε μεγάλο βάθος, γύρω από την τάφρο των Μαριανών, το βαθύτερο ωκεάνιο ύψωμα στον κόσμο. «Αυτό το ψάρι δεν το γνωρίζαμε πριν, ούτε πιστεύαμε πως υπήρχε οργανισμός που να ζει σε τέτοιο βάθος», δήλωσε ο Alan Jamieson από το Πανεπιστήμιο του Aberdeen και ένας από τους ερευνητές της αποστολής. Η οικογένεια snailfish, στην οποία ανήκει, είναι ελάχιστα μελετημένη και λίγες ιδιαιτερότητες των ειδών της είναι γνωστές.
Σκοπός της έρευνας ήταν να χαρακτηριστούν τα περιβάλλοντα, τα ζώα, οι οικολογικές και γεωλογικές διεργασίες στη βαθύτερη περιοχή του ωκεανού. «Αυτό είναι το μοναδικό ψάρι που έχουμε βρει να ζει τόσο βαθιά», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Mackenzie Gerringer, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Friday Harbor Laboratories του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον.
«Παρακολουθώντας ζωντανά τα είδη που ζουν σε τόσο βάθος, στο φυσικό τους περιβάλλον, αλληλεπιδρώντας με άλλα είδη είναι πραγματικά εκπληκτικό» είπε ο Jamieson. Η τάφρος των Μαριανών έχει να επιδείξει μεγάλο πληθυσμό πλασμάτων που ζουν σε μεγάλα βάθη.
Το βίντεο που ακολουθεί είναι χαρακτηριστικό:
perierga.gr