-->

Ανδρέας Νικολακόπουλος: "Σήμερα οι νέοι δεν μπορούν να ονειρευτούν..."

*Το Δημοτικό Συμβούλιο και τα υπόλοιπα όργανα του Δήμου έπρεπε να επανακτήσουν το κύρος τους... *Η σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτών κ...


*Το Δημοτικό Συμβούλιο και τα υπόλοιπα όργανα του Δήμου έπρεπε να επανακτήσουν το κύρος τους...

*Η σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτών και πολιτικών έχει διαρραγεί. 


Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ηλιδας, Ανδρέας Νικολακόπουλος, ανήκει στη νέα γενιά αυτοδιοικητικών του Νομού Ηλείας.
Είναι πολύ σημαντικό νέοι άνθρωποι, που έχουν κατασταλάξει επαγγελματικά, να ασχολούνται με τα κοινά. Η όρεξη, ο ενθουσιασμός, η διάθεση προσφοράς, κάθε νέου ανθρώπου, θα βοηθήσει ώστε αυτός ο πανέμορφος Νομός να πάει λίγο καλύτερα. 
Θεωρώ ότι [και] ο Ανδρέας Νικολακόπουλος, μπορεί να παίξει έναν τέτοιο ρόλο. 
Ο ίδιος μου παραχώρησε την παρακάτω συνέντευξη την οποία αξίζει να διαβάσετε....

Συνέντευξη στον Γιώργο Φάκο

Τι έχει αλλάξει από την ημέρα που γίνατε Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου; Και τι σημαίνει αυτή η θέση για εσάς; 

Η θέση είναι εξαιρετικά τιμητική. Εκλέχθηκα για πρώτη φορά δημοτικός σύμβουλος το 2014 και ο Δήμαρχος με πρότεινε για τη θέση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, την οποία αποδέχθηκα και με δημοκρατικές διαδικασίες ενέκρινε και το Δημοτικό Συμβούλιο. Η εμπιστοσύνη αυτή επαναβεβαιώθηκε στις αρχαιρεσίες και αυτή τη χρονιά. Παράλληλα με την άσκηση του δικηγορικού επαγγέλματός μου, οι υποχρεώσεις είναι πολλές γιατί θέσαμε και με τον Δήμαρχο τον πήχη ψηλά.

Το Δημοτικό Συμβούλιο και τα υπόλοιπα όργανα του Δήμου έπρεπε να επανακτήσουν το κύρος και βασική μας προτεραιότητα ήταν η τήρηση των δημοκρατικών διαδικασιών και των κανόνων της διαφάνειας.

Ποιες είναι οι προτεραιότητες που θέσατε ως Πρόεδρος Δ.Σ.; 

Όπως προανέφερα ήταν σαφής επιλογή όλων μας να πάμε ένα βήμα πιο μπροστά την εσωτερική δημοκρατία, με «ανοιχτή» λειτουργία οργάνων και επιτροπών, που ουδέποτε είχαν ενεργοποιηθεί στην περιοχή μας κατά το παρελθόν. Ως τότε λειτουργούσαν μόνο οι υποχρεωτικοί θεσμοί από τον «Καλλικράτη», δηλαδή το δημοτικό συμβούλιο, η οικονομική επιτροπή και η επιτροπής ποιότητας ζωής. Ξεκινήσαμε, λοιπόν, με αλλαγές στη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου πλέον όλες οι φωνές είναι καλοδεχούμενες ακόμα και αυτές που μας ασκούν κριτική, σε αντίθεση με τις κλειστές πόρτες και τις ολιγόωρες συνεδριάσεις του παρελθόντος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, τα τελευταία χρόνια στο Συμβούλιο να συζητούνται όλα τα φλέγοντα θέματα και οι παρευρισκόμενοι να ενημερώνονται για όλες τις εξελίξεις.

Στο πλαίσιο της δημοκρατικής λειτουργίας αποφασίσαμε να θεσπίσουμε, να συγκροτήσουμε και να λειτουργήσουμε την Επιτροπή Διαβούλευσης. Η Επιτροπή Διαβούλευσης, συνεδριάζει πλέον ανά τακτά χρονικά διαστήματα για όλα τα μεγάλα θέματα που αφορούν στον Δήμο μας. Παράλληλα, ενισχύσαμε και την ηλεκτρονική διαβούλευση, με ανάρτηση στην ιστοσελίδα του δήμου Ήλιδας όλων των σημαντικών θεμάτων και με τη δυνατότητα υποβολής ηλεκτρονικών προτάσεων από τους πολίτες.

Το ίδιο πράξαμε και με την εκλογή Συμπαραστάτη του Δημότη, όπου μέχρι σήμερα ο έγκριτος νομικός Χρήστος Σταυρούλιας έχει ασχοληθεί με δεκάδες υποθέσεις δημοτών, χωρίς καθόλου να μας ενοχλεί η προσφυγή τους σε αυτόν τον θεσμό. Αντιθέτως το επιδιώκουμε, αφού το κύρος του θεσμού, μας βοηθάει να επιλύουμε προβλήματα με τον ενδεδειγμένο τρόπο και να γινόμαστε καθημερινά καλύτεροι.

Πως νομίζετε ότι πρέπει, στη σημερινή εποχή, να λειτουργεί ένας δήμος; 

Η λειτουργία των Δήμων βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με την οικονομική τους δυνατότητα. Σήμερα, ουσιαστικά οι Δήμοι «παρακαλούν» την κεντρική διοίκηση για χρηματοδότηση. Παράλληλα, έχουν δοθεί στους Δήμους αρμοδιότητες, δίχως να έχουν εξασφαλιστεί και τα απαραίτητα κονδύλια για να ασκηθούν οι ανάλογες πολιτικές. Για να ανταποκριθεί ένας Δήμος στη σύγχρονη εποχή επιβάλλεται να έχει οικονομική αυτοτέλεια. Να μπορεί να σχεδιάσει μια αναπτυξιακή πολιτική βασισμένη στις δικές του δυνατότητες και όχι βάση της θέλησης, της εκάστοτε κυβέρνησης. Αυτό θα επιτευχθεί αν υπάρξει η λεγόμενη φορολογική αποκέντρωση, όπως συμβαίνει στις προηγμένες χώρες της Ευρώπης. Δηλαδή να δοθεί στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης η δυνατότητα να εισπράττουν φόρους, τους οποίους σήμερα εισπράττει το κεντρικό κράτος.

Σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο μια σειρά από σημαντικούς φόρους, όχι μόνο εισπράττονται από την τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά σε πολλές περιπτώσεις αυτός καθορίζεται και από την ίδια την δημοτική αρχή, στο πλαίσιο βέβαια μιας γενικότερης φορολογικής πολιτικής. Δεν μιλάω για νέους φόρους, αλλά για μεταφορά εσόδων από το κεντρικό κράτος στην τοπική αυτοδιοίκηση ώστε η τελευταία να είναι πραγματικά οικονομικά αυτοτελής.

Αυτή είναι και μια πρόταση που συζητήθηκε και στο τελευταίο συνέδριο της ΚΕΔΕ στα Ιωάννινα. Το μεγάλο όφελος, πέραν της οικονομικής αυτοτέλειας είναι ότι θα προκύψει ένας αποτελεσματικότερος και αποκεντρωμένος κρατικός τομέας, αλλά θα έχουμε και ουσιαστικό εκσυγχρονισμό του διοικητικού μας συστήματος.

Πως κρίνετε τα σχεδόν τρία χρόνια της Δημοτικής Αρχής; 

Προχωρούμε βάση του σχεδιασμού μας και είμαστε ικανοποιημένοι για το έργο που έχουμε παράξει. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι. Αναλάβαμε σε μια δύσκολη περίοδο όπου το πρώτο μας μέλημα ήταν να προχωρήσουμε σε ανάσχεση των συνεπειών της κρίσης. Έτσι αποφασίσαμε να αναπτύξουμε τις κοινωνικές δομές, προς ανακούφιση αυτών που έχουν την ανάγκη μας. Αρκεί να σας πω ότι σε επίπεδο Δήμου Ήλιδας βάσει των καταγραφών διαφόρων υπηρεσιών, στα όρια της φτώχειας και της ένδειας βρίσκονται περίπου 3,5 χιλιάδες συμπολίτες μας. Έτσι, με συστηματική εργασία και διεκδίκηση Ευρωπαϊκών Κονδυλίων καταφέραμε να δημιουργήσουμε τις νέες μας κοινωνικές δομές, το Κέντρο Κοινότητας μαζί με το παράρτημα για ΡΟΜΑ ή αλλιώς όπως είναι ποιο γνωστά τα ΚΕΠ των φτωχών, το Κοινωνικό Παντοπωλείο, το Κοινωνικό Φαρμακείο, αλλά και την δομή συσσιτίου όπου μπορούν όσοι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να βρουν πρόσβαση τουλάχιστον στη σίτιση. Και όλα αυτά αναπτύσσοντας και παλαιότερες κοινωνικές δράσεις και προγράμματα.

Επίσης, βασικό επίτευγμα της δημοτικής μας αρχής είναι και το «νοικοκύρεμα» του Δήμου. «Νοικοκύρεμα» σε όλους τους τομείς, αλλά κυρίως στον οικονομικό και τον θεσμικό. Παραλάβαμε έναν δήμο με χρέη και με απαρχαιωμένη εσωτερική λειτουργία στις υπηρεσίες του. Σήμερα είμαστε υπερήφανοι να μιλάμε για έναν δήμο που μπορεί να είναι αυτόνομος οικονομικά, μειώνοντας και διευθετώντας χρόνο με το χρόνο τα παλιά του χρέη, παρά το γεγονός ότι έχουμε γίνει τόπος συνάθροισης δικαστικών επιμελητών που σχεδόν καθημερινά φέρνουν νέες αγωγές και αιτήματα για χρέη παλαιότερων ετών.

Στην διοικητική λειτουργία του Δήμου πρέπει να κάνουμε ακόμα σημαντικά βήματα ενισχύοντας της ηλεκτρονικές συναλλαγές του δημότη με τον δήμο και αντιμετωπίζοντας το πρόβλημα της γραφειοκρατίας. Η βελτίωση στη διοικητική λειτουργία θα γίνει και με την εφαρμογή ενός σωστού και αξιόπιστου συστήματος αξιολόγησης.

Πιστεύετε ότι έχει προαχθεί έργο; Οι προεκλογικές εξαγγελίες υλοποιούνται; 

Μεγάλο μέρος των εξαγγελιών υλοποιούνται. Ας δούμε το θέμα των σκουπιδιών που ήταν μεγάλο αγκάθι για τον Δήμο μας καθώς το σύστημα διαχείρισης που εφαρμοζόταν θα μας οδηγούσε με βεβαιότητα σε αδιέξοδο. Το έργο της Τριανταφυλλιάς που αποτέλεσε και το πρώτο στοίχημα του Δημάρχου, έχει βάλει την διαχείριση σε μια ορθολογική βάση όχι μόνο για τον δήμο μας, αλλά και για ολόκληρη την Ηλεία και με την κατασκευή ενός σύγχρονου και προσαρμοσμένου στις ανάγκες τις περιοχής μας εργοστασίου θα λυθεί μια για πάντα το πρόβλημα των σκουπιδιών και της διαχείρισής τους.

Τα έργα του ταμείου Μολυβιάτη στην Δημοτική Ενότητα Πηνείας που δημοπρατήθηκαν και είναι θέμα χρόνου να ξεκινήσουν. Ο νέος Πολυχώρος Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων που ξεκίνησε από τη δική μας Δημοτική Αρχή και τελείωσε πριν από λίγες ημέρες, όπου και άνοιξε τις πύλες του στους δημότες.
Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε την ολοκλήρωση του 4ου δημοτικού σχολείου και την επισκευή του 1ου λυκείου.

Αλλά, θα πρέπει να αναφερθώ και σε όσα σχεδιάζουμε.
Στόχος μας είναι να εντάξουμε στις Ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις μία ακόμα μεγάλη ανάπλαση, η οποία θα αλλάξει εντελώς την εικόνα της Αμαλιάδας προς το καλύτερο, μετατρέποντάς την σε σύγχρονη Ευρωπαϊκή πόλη. Πρόκειται για την ανάπλαση που θα ενώσει το κέντρο με τον σταθμό, τα παλιά κτήρια του ΑΣΟ και τις παλιές φυλακές που μετατράπηκαν στον πολυχώρο. Επιπλέον, στα σχέδιά μας είναι να προχωρήσουν οι αναπλάσεις σε τρεις ιστορικές πλατείες που παραμένουν σε αυτή την εικόνα εδώ και πολλές δεκαετίες, την πλατεία Ανεμομύλου, την πλατεία Μεταξά και την Καραμαλού, η αξιοποίηση της λίμνης Πηνειού αλλά και της Αρχαίας Ήλιδας.

Αλλά, το σημαντικότερό αναπτυξιακό έργο, κατά την άποψη μου , όχι μόνο για τον δήμο μας αλλά και για τους υπόλοιπους δήμους είναι η επέκταση του παραλιακού δρόμου έτσι ώστε σταδιακά να συνδεθεί όλο το παραλιακό μέτωπο της Ηλείας. Και σε αυτά γίνονται σημαντικά βήματα.

Σε αυτή την δύσκολη οικονομική εποχή, πως διασφαλίζεται η οικονομική ευρωστία του δήμου σας; 

Με πολλή μεγάλη δυσκολία. Νοικοκυρεμένη διαχείριση, περιορισμός της σπατάλης, συνεχής πίεση για χρηματοδότηση από την κεντρική εξουσία και αναζήτηση πόρων από τα ευρωπαϊκά κονδύλια. Δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές, αλλά σκληρή και επίπονη δουλειά.

Πιστεύετε ότι η πολιτική σήμερα και γενικότερα η συμμετοχή στα κοινά, εδραιώνει τα όνειρα και τους στόχους όταν την εμπνέουν αξίες; 

Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς. Η σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτών και πολιτικών έχει διαρραγεί. Υπάρχει σοβαρή κρίση, η οποία θα πάρει και αρκετό χρονικό διάστημα προκειμένου να αποκατασταθεί.

Προσωπικά σε ότι με αφορά δεν έχω κάνει έκπτωση στις αξίες μου και ούτε πρόκειται να το κάνω στο μέλλον. Είμαι ειλικρινής και έντιμος απέναντι στους συμπολίτες μου, το οποίο πολλές φορές έχει και κόστος, γιατί αρκετοί είχαν μάθει να λειτουργούν μέσα από τις πελατειακές σχέσεις.

Εμπνέει σήμερα η πολιτική τους νέους; 

Όχι, δεν τους εμπνέει. Θα πρέπει όμως να υπάρξουν βήματα προσέγγισης. Εμείς να κατανοήσουμε τους νέους και αυτοί να εγκαταλείψουν τη λογική που λέει ότι «όλοι ίδιοι είναι». Μόνο έτσι θα συναντηθούμε στο μέλλον.

Πως βλέπετε τη νέα γενιά; 

Η νέα γενιά τα τελευταία χρόνια έχει δει να συμβαίνουν δραματικές αλλαγές στη χώρα μας. Έζησαν την ανεργία μέσα στο σπίτι τους, πολλοί εγκατέλειψαν την πατρίδα τους και αναζήτησαν μια καλύτερη ζωή στο εξωτερικό. Το σοβαρότερο είναι ότι σήμερα οι νέοι δεν μπορούν να ονειρευτούν όπως έκαναν οι γονείς σε παλαιότερες δεκαετίες. Η ανασφάλεια και η αγωνία, θολώνει την εικόνα του μέλλοντος. Θέλω να πιστεύω ότι για τη νέα γενιά, τα όσα έζησε θα λειτουργήσουν διδακτικά και θα οικοδομήσουν μια καλύτερη Ελλάδα.

Θα είστε και πάλι υποψήφιος στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές; 

Ως τις αυτοδιοικητικές εκλογές έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας και αρκετή δουλειά. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα συνεχίσω να προσφέρω στον τόπο μου, όσα μπορώ και με όση δύναμη διαθέτω.

COMMENTS

https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEiz6rV3JL2_MbZ9JedxVL8BB_0WG-37UT64zaQVv7ycuRLmw9jyOkuqg16xgJQv9YwpS9ZeXd4ZDs-ZA4iNqjGdfpQCRx6e5AWXLwF4EZyL-ECWQV1WBdyoNUUzEyenZ5OTU34dN0n514uJT3gx7M4VEyW4YneeOYzfs-FHxV4xzOH9cQ-mCQ0MmqD-=s929
Όνομα

Αγροτικά Αθλητισμός Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Αρθρο Αρχαία Ολυμπία Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ βιβλία/περιοδικά ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΔΥΤΙΚΟΡΑΜΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ Ιστορία ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ξέρετε ότι... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Π.Ε ΗΛΕΙΑΣ Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολιτική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Προορισμοί Πρόσωπα Πύργος Ρεπορτάζ Συνέντευξη Σχόλιο ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Break News Crime stories EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις" : Ανδρέας Νικολακόπουλος: "Σήμερα οι νέοι δεν μπορούν να ονειρευτούν..."
Ανδρέας Νικολακόπουλος: "Σήμερα οι νέοι δεν μπορούν να ονειρευτούν..."
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjvRGlx_iyFOAsxqx1N4NHRUDkTaTpMeEdCde-9B37xKaM6FvdOv411iPHmw8NbtDLz1ym6RBQkvxzy2amZ_JaVax50vYLruIdXfwR4m1cozi6I6ZkBEGz8VgkDvyoJJdnzwkYpm0WfoRI/s640/25442900_10211564572332290_3550362726893361036_n.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjvRGlx_iyFOAsxqx1N4NHRUDkTaTpMeEdCde-9B37xKaM6FvdOv411iPHmw8NbtDLz1ym6RBQkvxzy2amZ_JaVax50vYLruIdXfwR4m1cozi6I6ZkBEGz8VgkDvyoJJdnzwkYpm0WfoRI/s72-c/25442900_10211564572332290_3550362726893361036_n.jpg
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
http://www.newsgf.net/2017/12/blog-post_646.html
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2017/12/blog-post_646.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All Πριν φύγετε, διαβάστε επίσης... LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy