Στον υδροβιότοπο Κοτυχίου - Στροφυλιάς το 60% των προστατευόμενων ειδών πουλιών της χώρας

Πάνω από 260 είδη προστατευόμενων πτηνών έχουν καταγραφεί στην επίσης προστατευόμενη περιοχή του Κοτυχίου - Στροφυλιάς ενώ συνολικά το ...


Πάνω από 260 είδη προστατευόμενων πτηνών έχουν καταγραφεί στην επίσης προστατευόμενη περιοχή του Κοτυχίου - Στροφυλιάς ενώ συνολικά το 60% των ειδών πτηνών που είναι προστατευόμενα, βρίσκονται στην ίδια περιοχή.

Όπως αναφέρει ο Φορέας Διαχείρισης Κοτυχίου Στροφυλιάς "την Παρασκευή 12/01/2018, το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς (ΦΔΥΚΣ) συμμετείχε για 9η συνεχόμενη χρονιά, από το 2010, στις Μεσοχειμωνιάτικες Καταμετρήσεις Υδρόβιων Πτηνών (ΜΕΚΥΠ), που διοργανώνει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία. Οι ΜΕΚΥΠ αποτελούν μέρος της Διεθνούς Απογραφής Υδρόβιων Πουλιών (International Waterbird Census – IWC) που συντονίζει η Διεθνής Οργάνωση Υγροτόπων (Wetlands International) από το 1967. Είναι επιπλέον, το μακροβιότερο πρόγραμμα παρακολούθησης πληθυσμών πουλιών στην Ελλάδα, και πραγματοποιούνται κάθε χρόνο σε περισσότερους από 160 υγροτόπους της χώρας.

Τα δεδομένα που συλλέγονται συντελούν στην εκτίμηση των πληθυσμών και της γεωγραφικής εξάπλωσης των υδρόβιων πτηνών, με τελικό στόχο τού προγράμματος την αποτελεσματική διαχείριση και προστασία των πουλιών και των βιότοπών τους. Το προσωπικό του ΦΔΥΚΣ ανέλαβε την καταμέτρηση των υδρόβιων πουλιών σε όλη την έκταση του Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Κοτυχίου – Στροφυλιάς. Πολλά μικρά ποτάμια και χείμαρροι τροφοδοτούν την περιοχή αυτή με γλυκό νερό, το οποίο, εξαιτίας των αμμολόφων, δεν φτάνει στη θάλασσα. Με αυτόν τον τρόπο σχηματίζεται ένα εκτενές υγροτοπικό σύστημα από λιμνοθάλασσες και έλη, με οικολογική συνέχεια μεταξύ τους.

Το μεγαλύτερο μέρος του νερού συγκεντρώνεται στις λιμνοθάλασσες Κοτύχι, Πρόκοπος, και Άραξος. Το υδάτινο δίκτυο συμπληρώνεται από το έλος Λάμια, τον Αύλακα Κέντρο, και τα υγρά λιβάδια, γύρω από τις Λιμνοθάλασσες, που πλημυρίζουν εποχικά. Η περιοχή του Εθνικού Πάρκου έχει έκταση περίπου 88.000 στρέμματα. Για την αποτελεσματικότερη κάλυψη της περιοχής μελέτης, το προσωπικό του ΦΔΥΚΣ χωρίστηκε σε 3 ομάδες. Η καταμέτρηση ξεκίνησε στις 9 το πρωί και ολοκληρώθηκε περίπου στις 3 το απόγευμα.

Για την παρατήρηση των πουλιών επιλέχθηκαν 24 σημεία ώστε να ελεγχθούν όλοι οι υγρότοποι της περιοχής. Συνολικά καταγράφηκαν 34 είδη πουλιών. Ανάμεσα σε αυτά, εντοπίστηκαν 6 είδη από πάπιες, καθώς και βαρβάρες (Tadorna tadorna). Σε αντίθεση με τις ΜΕΚΥΠ του 2017 δεν καταγράφηκαν χήνες και κύκνοι αφού ο φετινός χειμώνας είναι πιο ήπιος. Τα πουλιά που παρατηρήθηκαν σε μεγαλύτερους αριθμούς ήταν τα κιρκίρια (Anas crecca), οι φαλαρίδες (Fulica atra), και οι κορμοράνοι (Phalacrocoraxcarbo).

Καταγράφηκε επίσης μεγάλος αριθμός από Αργυροτσικνιάδες (Ardea alba), Σταχτοτσικνιάδες (Ardeacinerea), και Καστανοκέφαλους γλάρους (Chroicocephalusridibundus). Τέλος, παρατηρήθηκαν αρκετά αρπακτικά πτηνά, με πιο πολυάριθμα τους καλαμόκιρκους (Circus aeruginosus) και τις γερακίνες (Buteo buteo), ενώ αξιόλογη καταγραφή αποτελεί και αυτή ενός χειμωνόκιρκου (Circus cyaneus). Ως εξαιρετική παρατήρηση για τις ΜΕΚΥΠ του 2018, αξίζει να σημειωθεί η καταγραφή 218 Αργυροπελεκάνων στη Λιμνοθάλασσα Κοτύχι! Ο αριθμός αυτός είναι ο μεγαλύτερος που έχει παρατηρηθεί μέχρι σήμερα στην περιοχή υγροτόπων Κοτυχίου – Στροφυλιάς. Προς το παρόν, δεν υπάρχει ένδειξη φωλιάσματος, ωστόσο οι αυξανόμενοι αριθμοί του είδους στην περιοχή, μας προϊδεάζουν για μια πιθανή μελλοντική αποικία Αργυροπελεκάνων στο Κοτύχι.

Κατά την παρατήρηση, κάποιοι πελεκάνοι ξεκουράζονταν στη νησίδα της Λ/θ Κοτύχι, άλλοι τρέφονταν στο βόρειο κομμάτι της, και παρατηρήθηκαν να συνυπάρχουν με κορμοράνους και στις δύο περιπτώσεις. Τα πουλιά είναι από τα πολυτιμότερα στοιχεία του φυσικού περιβάλλοντος και αποτελούν δείκτες της υγείας των οικοσυστημάτων αλλά και της κατάστασης διατήρησης των τύπων οικοτόπων όπου ενδιαιτούν. Το Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Κοτυχίου – Στροφυλιάς είναι διεθνώς σημαντικό για την ορνιθοπανίδα.

Αποτελεί το μεγαλύτερο υγροτοπικό σύμπλεγμα, καθώς και τον μοναδικό Υγρότοπο Ramsar, στην Πελοπόννησο. Το γεγονός αυτό το καθιστά πολύτιμο, ιδιαίτερα για τα διαχειμάζοντα και μεταναστευτικά είδη πτηνών. Συνολικά στην προστατευόμενη περιοχή Κοτυχίου – Στροφυλιάς, έχουν καταγραφεί 263 είδη πουλιών. Από αυτά, τα 79 αποτελούν είδη προτεραιότητας για την Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με το Παράρτημα Ι της Οδηγίας 2009/147/ΕΚ, ενώ 40 είδη εντάσσονται σε μια από τις κατηγορίες κινδύνου του Κόκκινου Βιβλίου των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας. Αν αναλογιστούμε ότι ο αριθμός των ειδών πουλιών που εντοπίζονται σε ολόκληρη την Ελλάδα είναι περίπου 440, η ποικιλότητα στην περιοχή Κοτυχίου – Στροφυλιάς είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή εφόσον παρατηρείται σε αυτή σχεδόν το 60% των ειδών της χώρας!

  www.thebest.gr

COMMENTS

.
Όνομα

ΑΓΟΡΕΣ Αγροτικά ΑΘΛΗΣΗ/ΟΜΟΡΦΙΑ Αθλητισμός Ανακοίνωση Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Ανθολογία Αρθρο Αρχαία Ολυμπία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ ΒΙΒΛΙΑ Βιβλία μου Γιατί λέγεται... ΓΛΥΚΑ ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ Δελτίο Τύπου ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Διάφορα ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ/ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ Διεθνής Αμνηστία Διηγήματα ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ Εγραψαν Εκδήλωση ΕΝΔΥΣΗ/ΥΠΟΔΗΣΗ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία Ιστορία ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΚΟΚΤΕΙΛ/ΠΟΤΑ ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Μουσική Μυθολογία Ν.ΗΛΕΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Πάνος Αβραμόπουλος ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΜΟΥ Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολιτική Προορισμοί Πύργος Ρεπορτάζ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΜΟΥ Συνέντευξη ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ Σχόλιο ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΑΞΙΔΙΑ/ΔΙΑΜΟΝΗ Υγεία ΥΓΕΙΑ/ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΦΑΓΗΤΟ Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία Χρυσοβαλάντης Δημητρόπουλος ΨΑΡΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ About me AUTO/MOTO Break News CAFE/BAR EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις": Στον υδροβιότοπο Κοτυχίου - Στροφυλιάς το 60% των προστατευόμενων ειδών πουλιών της χώρας
Στον υδροβιότοπο Κοτυχίου - Στροφυλιάς το 60% των προστατευόμενων ειδών πουλιών της χώρας
https://2.bp.blogspot.com/-5VOjOKEYNdQ/WmIAxfD0kpI/AAAAAAACSzE/fFf65iygqPYPMq63HLG-hOEYJrXtmNp6QCLcBGAs/s640/wwgdhmpuwb5a61d2608c009.jpg
https://2.bp.blogspot.com/-5VOjOKEYNdQ/WmIAxfD0kpI/AAAAAAACSzE/fFf65iygqPYPMq63HLG-hOEYJrXtmNp6QCLcBGAs/s72-c/wwgdhmpuwb5a61d2608c009.jpg
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
http://www.newsgf.net/2018/01/60.html
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2018/01/60.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy