-->

Δημοτικό Συμβούλιο Ήλιδας: «ΟΧΙ» σε κλείσιμο του ΤΕΙ Αμαλιάδας - Δήλωση Μ. Μπαλαούρα

Αναβάθμιση και όχι υποβάθμιση του ΤΕΙ Αμαλιάδας διεκδικεί ο δήμος Ήλιδας με υπαγωγή Τμήματος φυτικής και ζωϊκής παραγωγής σε υπό ίδρυση ...


Αναβάθμιση και όχι υποβάθμιση του ΤΕΙ Αμαλιάδας διεκδικεί ο δήμος Ήλιδας με υπαγωγή Τμήματος φυτικής και ζωϊκής παραγωγής σε υπό ίδρυση γεωπονική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών με έδρα την Πάτρα, μετά και από σχετική ομόφωνη απόφαση που έλαβε χθες το βράδυ το Δημοτικό Συμβούλιο μετά από μία μαραθώνια συνεδρίαση στην διάρκεια της οποίας δεν έλειψαν οι αντιπαραθέσεις και οι εντάσεις μέχρις ότου καταλήξει σε ένα ψήφισμα που θα καλύπτει όλες τις πλευρές.

Παράλληλα στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα ότι οποιαδήποτε σκέψη υποβάθμισης ή απομάκρυνσης του Τμήματος από την Αμαλιάδα είναι μη αποδεκτή από το σύνολο των φορέων και των πολιτών της Αμαλιάδας αλλά και της Ηλείας και θα τους βρει κάθετα αντίθετους και διατεθειμένους να αντιδράσουν δυναμικά, ενώ καλούνται και οι βουλευτές του νομού να πάρουν σαφή θέση.

Η συνεδρίαση έγινε παρουσία των βουλευτών του νομού Έφης Γεωργοπούλου- Σαλτάρη, Κώστα Τζαβάρα και Γιάννη Κουτσούκου, του αντιπεριφερειάρχη Γιώργου Γεωργιόπουλου, του θεματικού αντιπεριφερειάρχη Παναγιώτη Μπράμου, του προέδρου του ΕΒΕ Κώστα Νικολούτσου και του αντιπροέδρου Αντώνη Παρασκευόπουλου, του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Θανάση Θεοδόση, του προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Νίκου Σιαψάλη, του πολιτευτή Θεόδωρου Βλαγκούλη και του προεδρείου του Συλλόγου των φοιτητών, με την συμπολίτευση και την αντιπολίτευση να διασταυρώνουν τα ξίφη τους…

Τι έγινε στην Πάτρα 

Ο Δήμαρχος Ήλιδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, ο οποίος εισηγήθηκε το αρχικό ψήφισμα το οποίο τροποποιήθηκε στην συνέχεια για να είναι όλοι σύμφωνοι, ενημέρωσε το Συμβούλιο για τα όσα συνέβησαν στο 9ο Συνέδριο Περιφερειακής Ανασυγκρότησης στην Πάτρα και εξήγησε ότι ο Υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου δήλωσε αρχικά σε κλειστή σύσκεψη, παρουσία του Δημάρχου, ότι θα ιδρυθεί Πανεπιστημιακή Γεωπονική Σχολή στην Αιτωλοακαρνανία και ότι θα μετακινηθεί το τμήμα του ΤΕΙ Αμαλιάδας εκεί και ότι στην Ηλεία θα δημιουργηθεί Πανεπιστημιακή σχολή Πολιτισμικών Σπουδών.

Κάτι που όπως είπε ο κ. Χριστοδουλόπουλος ότι δεν ανακοίνωσε στην συνέχεια στην ανοιχτή συνεδρίαση γιατί είχε αντέδρασε ο Δήμαρχος Ήλιδας. Τα παραπάνω επιβεβαίωσε και ο αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Γεωργιόπουλος, ο οποίος ήταν παρών στην κλειστή σύσκεψη.

Αιχμές 

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Γιάννης Λυμπέρης κατηγόρησε την δημοτική αρχή ότι βρίσκεται για ακόμη μία φορά πίσω από τα γεγονότα και τις εξαγγελίες και υποστήριξε ότι ο Υπουργός δεν τα είπε τυχαία, καθώς η κυβέρνηση ετοιμάζεται για την προεκλογική περίοδο και κάνει εξαγγελίες, ενώ άφησε αιχμές και για τους Αιτωλοακαρνάνες κάνοντας λόγο ότι ο σχεδιασμός αυτός έχει γίνει από τους ίδιους και τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργο Βαρεμένο, που τους είχε υποσχεθεί ότι θα επέστρεφε το τμήμα στην Αιτωλοακαρνανία. Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό της χώρας για κοροΐδια και ζήτησε πιο δραστική αντίδραση από τον δήμο. Από την πλευρά του ο κ. Χριστοδουλόπουλος υπεραμύνθηκε και είπε ότι η αντίδρασή του ήταν ακαριαία και γι’ αυτό αναδιπλώθηκε ο Υπουργός.

Ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας Τάσος Σμέρος επεσήμανε ότι με τις διευκρινήσεις που δόθηκαν δεν τίθεται θέμα απομάκρυνσης του Τμήματος από την Αμαλιάδα και χαιρέτησε την εξαγγελία για ίδρυση Πανεπιστημιακής σχολής στην Ηλεία, ενώ ζήτησε και την αναβάθμιση του υπάρχοντος τμήματος. Από την πλευρά του ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κ. Άγγελος Κολόσακας άφησε αιχμές για τις κυβερνητικές εξαγγελίες και μίλησε φια ανατροπή της εκπαιδευτικής πολιτικής της κυβέρνησης.

Στηρίζουν το ΤΕΙ 

Εν συνεχεία, και αφού τοποθετήθηκαν δημοτικοί σύμβουλοι και τάχθηκαν υπέρ της παραμονής και ενίσχυσης του τμήματος, πήρε το λόγο ο βουλευτής κ. Κώστας Τζαβάρας, ο οποίος εξέφρασε την απορία του γιατί δεν εξαγγέλθηκε για την Ηλεία το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, κατηγόρησε την κυβέρνηση για ψέματα και κοροϊδία και δήλωσε ότι θα είναι στο πλευρό του δήμου Ήλιδας. Να μην φύγει το ΤΕΙ και να συνδεθεί με την αγροτική γη της Ηλείας ζήτησε ο πρόεδρος του ΕΒΕ κ. Κώστας Νικολούτσος και επέμεινε ότι πρέπει να συνδεθεί και με την κοινωνία. Ο αντιπεριφερειάρχης κ. Γιώργος Γεωργιόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι το ΤΕΙ της Αμαλιάδας έχει καλή προοπτική και πρέπει να παραμείνει στην περιοχή.

Καθησυχαστική εμφανίστηκε στην συνέχεια η βουλευτής κα Έφη Γεωργοπούλου- Σαλτάρη, η οποία ανέφερε ότι είναι μία σκέψη ότι ειπώθηκε στο συνέδριο χωρίς να υπάρχει κάτι ολοκληρωμένο και ότι δεν χρειάζεται να υπάρχουν φωνές και κινδυνολογία, γιατί αυτά ειπώθηκαν σαν σκέψη από το Υπουργείο και ότι δεν σημαίνει κάτι. Στην συνέχεια το λόγο πήρε ο βουλευτής κ. Γιάννης Κουτσούκος, ο οποίος έκανε λόγο για μεθόδευση κάποιων παραγόντων που λειτούργησαν σαν Δούρειος Ίππος για να πάρουν το τμήμα από την πόλη.

Επέρριψε ευθύνες στους κυβερνητικούς παράγοντες και με επιφύλαξη είπε ότι ίσως υπάρχουν μεθοδεύσεις και μέσα από το ΤΕΙ και επεσήμανε ότι η πόλη κέρδισε το ΤΕΙ με τεκμηριωμένη αιτιολογία και ότι πρέπει να διαμορφωθεί διεκδικητικό πλαίσιο με καθαρό μήνυμα και δήλωσε ότι θα είναι δίπλα στο δήμο.

Κατηγορίες 

Τα πάνω κάτω ήρθαν όταν δόθηκε ο λόγος στους φοιτητές, οι οποίοι δήλωσαν ότι θέλουν να παραμείνει το ΤΕΙ στην Αμαλιάδα, ωστόσο επέρριψαν ευθύνες στον Δήμαρχο ότι δεν έχει λύσει σημαντικά προβλήματα που έχουν να κάνουν με την καθημερινότητά τους, όπως ότι δεν υπάρχουν λάμπες στο δρόμο προς την Φραγκαβίλλα που είναι η εστία τους, ανέδειξαν τα προβλήματα του τμήματος σε εργαστηριακό επίπεδο και κατηγόρησαν τον δήμο ότι δεν έχει αγκαλιάσει το τμήμα και ότι οι μόνοι που τους έχουν στηρίξει είναι ο Εμπορικός Σύλλογος και η Ιερά Μητρόπολη Ηλείας και ότι κανένας άλλος δεν έχει ενδιαφερθεί για το Τμήμα. «Δεν μας ενδιαφέρουν οι προεκλογικές εκστρατείες, εσείς έχετε οικονομικό όφελος από εμάς, εμείς έχουμε εδώ την ζωή μας» είπαν χαρακτηριστικά.

Η τοποθέτησή τους προκάλεσε την έκρηξη του Δημάρχου Ήλιδας, ο οποίος είπε ότι η πόρτα του είναι πάντα ανοιχτή για τους φοιτητές και δεν δέχτηκε την τοποθέτηση ότι η πόλη βλέπει ως οικονομικό όφελος τους φοιτητές. Αμέσως μετά ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου κ. Θανάσης Θεοδόσης δήλωσε ότι ένιωσε γροθιά στο στομάχι με την τοποθέτηση των φοιτητών και τους ζήτησε συγνώμη, δηλώνοντας ότι ναι κάνει ότι περνά από το χέρι του για να ανατραπεί η εικόνα που έχουν για την πόλη και δήλωσε ότι στηρίζει την προσπάθεια για να παραμείνει το τμήμα.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου κ. Νίκος Σιαψάλης ανέφερε ότι μόνο ο Εμπορικός Σύλλογος έχει στηρίξει το ΤΕΙ και κάλεσε τον δήμο να πράξει το ίδιο και ζήτησε να υποβληθούν ακόμη και οι παραιτήσεις όλων των αιρετών εάν τεθεί θέμα να φύγει το τμήμα. Αιχμές για τους καθηγητές του ΤΕΙ άφησε ο αντιπρόεδρος του ΕΒΕ κ. Αντώνης Παρασκευόπουλος και ζήτησε στήριξη του τμήματος, ενώ στο κλίμα που επεκράτησε στην Πάτρα αναφέρθηκε ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης κ. Παναγιώτης Μπράμος, που τάχθηκε υπέρ της παραμονής του τμήματος.

Ότι το ΤΕΙ είναι συνδεδεμένο με την ανάπτυξη της περιοχής επεσήμανε ο πολιτευτής κ. Θεόδωρος Βλαγκούλης. Κατά την διάρκεια της συζήτησης υπήρξε σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ του δημοτικού συμβούλου κ. Βασίλη Ζαχαρόπουλου, του αντιδημάρχου κ. Νώντα Παναγιωτόπουλου και του Δημάρχου κ. Χρήστου Χριστοδουλόπουλου αναφορικά με την χρηματοδότηση που είχε εξασφαλιστεί για το τμήμα από την προηγούμενη δημοτική αρχή για την επέκταση, με τον Δήμαρχο να λέει ότι δεν είχε ανατεθεί η μελέτη και ήταν ένα θέμα που έπρεπε να λύσει η νυν δημοτική αρχή. Μάλιστα, οι φοιτητές κατά την διάρκεια της αντιπαράθεσης σηκώθηκαν να φύγουν, αλλά τους ζητήθηκε να παραμείνουν και μετά από φωνές και αντιπαραθέσεις το Συμβούλιο κατέληξε σε ένα κοινό ψήφισμα.

patrisnews

Δήλωση Μάκη Μπαλαούρα 

Δυστυχώς δε μπορώ να παραβρεθώ στη σημερινή συνεδρίαση του ΔΣ του Δήμου Ήλιδας, λόγω των αρμοδιοτήτων μου, σε συνέδριο του ΟΟΣΑ εκτός Ελλάδας. Η πρόταση που κατέθεσε ο Υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου στο Αναπτυξιακό Συνέδριο Δυτικής Ελλάδας, για την αναβάθμιση των ΤΕΙ της περιφέρειας σε πανεπιστημιακά ιδρύματα είναι επαναστατική και προοδευτική. Ειδικότερα, για το Νομό Ηλείας, η πρόταση του Υπουργείου Παιδείας, που προβλέπει την ίδρυση πανεπιστημιακής σχολής Πολιτισμικής Διαχείρισης, με δύο τμήματα στον Πύργο και ένα στην Αμαλιάδα, όλα υπαγόμενα στο πανεπιστήμιο της Πάτρας, προσπαθεί να ενοποιήσει χώρους, γνωστικό αντικείμενο και πανεπιστήμια.

Με δεδομένο το ότι ο παγκόσμιας εμβέλειας αρχαιολογικός χώρος της Ολυμπίας και της Ήλιδας κι ο πολιτισμός αποτελούν συγκριτικά πλεονεκτήματα για την Ηλεία, είναι μια τομή που μπορεί να μας πάει μπροστά, προκειμένου η εκπαίδευση να έχει ενιαίες επιστημονικές κατευθύνσεις και λειτουργίες σε περιφερειακό επίπεδο. Σε ό,τι αφορά το ΤΕΙ Αμαλιάδας, όπως είπε και ο Υπουργός, οι τοπικές κοινωνίες μπορούν να το κρατήσουν. Σε κάθε περίπτωση οι βουλευτές πρέπει να συζητήσουμε με τους φορείς της αυτοδιοίκησης και τη τοπική κοινωνία, προκειμένου για το ΤΕΙ Τεχνολόγων Γεωπόνων της Αμαλιάδας, να βρεθεί η βέλτιστη λύση, που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντά της, αλλά και τις ακαδημαϊκές απαιτήσεις και προοπτικές.

COMMENTS

https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEiz6rV3JL2_MbZ9JedxVL8BB_0WG-37UT64zaQVv7ycuRLmw9jyOkuqg16xgJQv9YwpS9ZeXd4ZDs-ZA4iNqjGdfpQCRx6e5AWXLwF4EZyL-ECWQV1WBdyoNUUzEyenZ5OTU34dN0n514uJT3gx7M4VEyW4YneeOYzfs-FHxV4xzOH9cQ-mCQ0MmqD-=s929
Όνομα

Αγροτικά Αθλητισμός Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Αρθρο Αρχαία Ολυμπία Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ βιβλία/περιοδικά ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΔΥΤΙΚΟΡΑΜΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ Ιστορία ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ξέρετε ότι... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Π.Ε ΗΛΕΙΑΣ Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολιτική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Προορισμοί Πρόσωπα Πύργος Ρεπορτάζ Συνέντευξη Σχόλιο ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Break News Crime stories EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις" : Δημοτικό Συμβούλιο Ήλιδας: «ΟΧΙ» σε κλείσιμο του ΤΕΙ Αμαλιάδας - Δήλωση Μ. Μπαλαούρα
Δημοτικό Συμβούλιο Ήλιδας: «ΟΧΙ» σε κλείσιμο του ΤΕΙ Αμαλιάδας - Δήλωση Μ. Μπαλαούρα
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj3nUZ5hnsLykudzpIALSmzMAfH3QMqpb3GqH1ay63FTvhLqVRO_BG83kONXMQOoYnnshk5BxnUUl2D-79K9wNx_kSNbEca2xvWI1gyepjC_f_1UZ-aOJ168Vy2b_Y3PNTQaw7paL1WcUQ/s640/6878078.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj3nUZ5hnsLykudzpIALSmzMAfH3QMqpb3GqH1ay63FTvhLqVRO_BG83kONXMQOoYnnshk5BxnUUl2D-79K9wNx_kSNbEca2xvWI1gyepjC_f_1UZ-aOJ168Vy2b_Y3PNTQaw7paL1WcUQ/s72-c/6878078.jpg
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
http://www.newsgf.net/2018/02/blog-post_897.html
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2018/02/blog-post_897.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All Πριν φύγετε, διαβάστε επίσης... LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy