-->

Π. Καραδήμας: "Η Ηλεία διαθέτει τ' απαραίτητα συστατικά για την παραγωγή ποιοτικών αγροτικών προϊόντων… "

* Η δημιουργία ομάδων ή συνεταιρισμών είναι ο μόνος δρόμος για την επιβίωση της ελληνικής γεωργίας του μικρού κλήρου Μια ενδιαφέρουσα ...


*Η δημιουργία ομάδων ή συνεταιρισμών είναι ο μόνος δρόμος για την επιβίωση της ελληνικής γεωργίας του μικρού κλήρου

Μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη για τα αγροτικά, μας παραχώρησε ο γνωστός Γεωπόνος, Παναγιώτης Καραδήμας. Ο ίδιος, εκτός των άλλων, θεωρεί ότι σε κάποια αγροτικά είδη πρέπει να αλλάξει ο τρόπος καλλιέργειάς τους, ενώ θεωρεί πως η γη της Ηλείας είναι ιδανική για ποιοτικά προϊόντα επειδή διαθέτει τα πάντα.
Ο κος Καραδήμας, ο οποίος θεωρείται από τους λίγους ίσως καλούς γνώστες της αγροτικής ζωής, δίνει τις δικές του συμβουλές για όσους ενδιαφέρονται ν' ασχοληθούν με την γη.

Συνέντευξη στον Γιώργο Φάκο 



Είναι ο αγροτικός κλάδος αδικημένος; 

Όχι δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι αδικημένος, διότι τα τελευταία 25-30 χρόνια εισέρρευσαν αρκετά χρήματα στην γεωργία (είτε με την μορφή άμεσων ενισχύσεων-επιδοτήσεις είτε με την μορφή εμμέσων ενισχύσεων –σχέδια βελτίωσης, νέοι αγρότες), χρήματα τα οποία για περιστασιακές μικροπολιτικές σκοπιμότητες δεν επενδύθηκαν σωστά στην γεωργία με αποτέλεσμα σήμερα να υστερούμε και να μην είμαστε ανταγωνιστικοί.

Αν σας ζητούσα να μου αναφέρεται τα πιο σημαντικά αγροτικά προβλήματα του νομού τι θα λέγατε;

• Φορολογικές και ασφαλιστικές εισφορές. Στην εποχή των μνημονίων η εκτόξευση των παραπάνω εισφορών σε δυσθεώρητα ύψη , μείωσε την ανταγωνιστικότητα των γεωργικών εκμεταλλεύσεων .

• Κόστος καλλιέργειας. Οι υψηλές τιμές των εισροών της αγροτικής παραγωγής είναι απόρροια του μικρού μεγέθους των γεωργικών εκμεταλλεύσεων

• Αναδασμός ώστε η εκμετάλλευση να είναι ενιαία με παράλληλη απαγόρευση κατάτμησης δίνοντας τέλος στην αντιπαραγωγική και κατ επέκταση αντιοικονομική μορφή του σημερινού κατακερματισμένου αγροτικού κλήρου.

• Αρδευτικό δίκτυο. Η επάρκεια ποιοτικού νερού δεν θα είναι πάντα δεδομένη, αν δεν ληφθούν τώρα μέτρα για την αποφυγή σπατάλης του νερού , σύντομα θα βρεθούμε στην θέση αρκετών μεσογειακών χωρών με έλλειψη αρδευτικού νερού(βλέπε Αλμερία Ισπανία). Η συντήρηση και ανακατασκευή του δικτύου θα πρέπει να συνδυαστεί και με την αλλαγή του τρόπου χρέωσης του αρδευτικού νερού ώστε να εξαλειφθούν οι παθογένειες του παρελθόντος και το δίκτυο να είναι βιώσιμο από μόνο του.


Τι νομίζετε ότι πρέπει να αλλάξουν οι αγρότες ώστε τα προϊόντα τους να γίνουν πιο ανταγωνιστικά; 

• Σταθερότητα στην ποιότητα

• Συσκευασία – 1η μεταποίηση

• Συγκέντρωση αγροτικών προϊόντων (από ομάδες –συλλογικά σχήματα) με σκοπό την εμπορία μεγάλων ποσοτήτων κάτι που είναι απαραίτητο για να κερδίσεις αγορές του εξωτερικού.

Πιστεύετε ότι οι αγρότες της Ηλείας πρέπει να ασχοληθούν με νέα είδη καλλιέργειας; 

Όχι. Τα υπάρχοντα καλλιεργούμενα είδη επαρκούν . Σε κάποια πρέπει να αλλάξει ο τρόπος καλλιέργειας, π.χ. στα κηπευτικά να αυξηθούν οι υπό κάλυψη καλλιέργειες με παράλληλη μείωση των υπαίθριων κηπευτικών. Ενδεχόμενα να έχουν ενδιαφέρον κάποιες δενδρώδεις καλλιέργειες (λεμόνια, βερίκοκα, ροδάκινα κλπ) ή Γκότζι μπέρι –ρασμπέρι κλπ. σε περιβάλλον θερμοκηπίου για την παραγωγή φρούτων εκτός εποχής με πολύ καλές τιμές

Πόσο ποιοτικά είναι τα προϊόντα της Ηλείας; 

Η μεγάλη ηλιοφάνεια, το πλούσιο έδαφος, η επάρκεια ποιοτικού νερού άρδευσης και η υψηλή τεχνογνωσία (γεωπόνων –αγροτών) είναι τα απαραίτητα συστατικά για την παραγωγή ποιοτικών αγροτικών προϊόντων…
Η Ηλεία τα έχει όλα. 

Χρειάζεται οι αγρότες να ενσωματώνονται σε ομάδες ή συνεταιρισμούς;

Η δημιουργία ομάδων ή συνεταιρισμών είναι ο μόνος δρόμος για την επιβίωση της ελληνικής γεωργίας του μικρού κλήρου. Η μείωση του κόστους παραγωγής και η αύξηση των εσόδων από την πώληση μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από τέτοια συλλογικά σχήματα. Η δημιουργία οικονομίας κλίμακας είναι η λύση και στον αγροτικό τομέα.

Τι πρέπει να προσέξει κάποιος που θέλει να δραστηριοποιηθεί στις εξαγωγές;

Ουσιαστικά το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η πιστοληπτική ικανότητα – φερεγγυότητα των αγοραστών του εξωτερικού. Η καλύτερη λύση είναι η συλλογή πληροφοριών από άλλους προμηθευτές ή ακόμα και μια έρευνα σε τραπεζικό επίπεδο. Η παρουσία έμπιστου ατόμου που θα βρίσκεται στην χώρα άφιξης του φορτίου δημιουργεί ένα επιπλέον κόστος , όμως απαλλάσσει τον εξαγωγέα από δυσάρεστες εκπλήξεις.

Τι συμβουλές θα δίνατε σε κάποιον που θέλει να ασχοληθεί με την γη;

• Η ενασχόληση με την γη δεν μπορεί να έχει αίσιο τέλος εάν δεν υπάρχει αγάπη για την γη και το περιβάλλον. Η πιεστική – κατ΄ ανάγκη ενασχόληση με την γη οδηγεί αργά ή γρήγορα σε αποτυχία.

• Αν δεν υπάρχει προηγούμενη εμπειρία στις καλλιέργειες (από την οικογενειακή γεωργική εκμετάλλευση) , τότε θα ήταν σκόπιμο να παρακολουθήσει ειδικά σεμινάρια ή ακόμα να φοιτήσει σε κάποια γεωργική σχολή (υπάρχουν αρκετές στον ελλαδικό χώρο) .

• Η απόκτηση γνώσεων αγροτικής οικονομίας θα βοηθήσει αρκετά στην λειτουργία και εξέλιξη της γεωργικής εκμετάλλευσης καθότι σήμερα ο αγρότης – παραγωγός δεν ασχολείται μόνο με την παραγωγή αλλά και με την 1η μεταποίηση- συσκευασία – εμπορία. Η σωστή γνώση των οικονομικών μεγεθών της εκμετάλλευσης μπορεί να βοηθήσει στον σωστό προγραμματισμό και την βελτίωση του κέρδους.

• Η εξέλιξη της εκμετάλλευσης πρέπει να γίνει με σταθερά βήματα και όχι με μεγάλα βήματα που σε εκθέτουν σε μεγάλους χρηματοπιστωτικούς κινδύνους.

COMMENTS

https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEiz6rV3JL2_MbZ9JedxVL8BB_0WG-37UT64zaQVv7ycuRLmw9jyOkuqg16xgJQv9YwpS9ZeXd4ZDs-ZA4iNqjGdfpQCRx6e5AWXLwF4EZyL-ECWQV1WBdyoNUUzEyenZ5OTU34dN0n514uJT3gx7M4VEyW4YneeOYzfs-FHxV4xzOH9cQ-mCQ0MmqD-=s929
Όνομα

Αγροτικά Αθλητισμός Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Αρθρο Αρχαία Ολυμπία Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ βιβλία/περιοδικά ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΔΥΤΙΚΟΡΑΜΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ Ιστορία ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ξέρετε ότι... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Π.Ε ΗΛΕΙΑΣ Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολιτική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Προορισμοί Πρόσωπα Πύργος Ρεπορτάζ Συνέντευξη Σχόλιο ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Break News Crime stories EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις" : Π. Καραδήμας: "Η Ηλεία διαθέτει τ' απαραίτητα συστατικά για την παραγωγή ποιοτικών αγροτικών προϊόντων… "
Π. Καραδήμας: "Η Ηλεία διαθέτει τ' απαραίτητα συστατικά για την παραγωγή ποιοτικών αγροτικών προϊόντων… "
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiYF8Ic7HjvLpq1sBpoLGcs__EAV3wRp4XtdQUaCNcRks2sjJo0aklqJEwltzzH3yF1_v1UrIIh2aDEiJaQt_uVsUtIJm-ujCzoxf34Cc-U_8DvEGjqvpIGG9_7hy-ErPlNQtwVMpVhM5c/s640/landscape-2144650_960_720.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiYF8Ic7HjvLpq1sBpoLGcs__EAV3wRp4XtdQUaCNcRks2sjJo0aklqJEwltzzH3yF1_v1UrIIh2aDEiJaQt_uVsUtIJm-ujCzoxf34Cc-U_8DvEGjqvpIGG9_7hy-ErPlNQtwVMpVhM5c/s72-c/landscape-2144650_960_720.jpg
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
http://www.newsgf.net/2018/03/blog-post_25.html
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2018/03/blog-post_25.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All Πριν φύγετε, διαβάστε επίσης... LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy