-->

Ο φαύλος κύκλος του χρέους

Το 57% του ποσού της δόσης θα γυρίσει πίσω στους δανειστές Σε φαύλο κύκλο χρέους έχει μπεί για τα καλά η ελληνική οικονομία και όλα δε...


Το 57% του ποσού της δόσης θα γυρίσει πίσω στους δανειστές

Σε φαύλο κύκλο χρέους έχει μπεί για τα καλά η ελληνική οικονομία και όλα δείχνουν ότι πολύ δύσκολα μπορεί να απεγκλωβιστεί. Η εμπειρία από τα δύο πρώτα πακέτα διάσωσης, είναι αποκαλυπτική. Το πρώτο διήρκεσε από τον Μάιο του 2010 έως τον Ιούνιο του 2013 και αποτελείτο από ένα οικονομικό πρόγραμμα (Stand By Agreement) 30 δισεκατομμυρίων ευρώ από το ΔΝΤ και 80 δισεκατομμύρια σε διμερή δάνεια από άλλες κυβερνήσεις της ΕΕ.

Το δεύτερο διήρκεσε από το 2012 μέχρι το τέλος του 2014 (στην πράξη, αυτό κράτησε μέχρι πριν από λίγες ημέρες) και περιελάμβανε άλλο ένα πρόγραμμα 19,8 δισεκατομμυρίων ευρώ από το ΔΝΤ και άλλα 144,7 δισ. ευρώ που καταβλήθηκαν από μία οντότητα που έχει συσταθεί στα τέλη του 2010 και ονομάστηκε Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (European Financial Stability Facility,EFSF, τώρα πλέον Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, European Stability Mechanism, ESM).

Δεν εκταμιεύθηκαν όλα αυτά τα κεφάλαια. Το τελικό ποσό που «δανείστηκε» στην Ελλάδα ήταν περίπου 230 δισεκατομμύρια ευρώ.Από τα περίπου 230 δισεκατομμύρια ευρώ που εκταμιεύθηκαν προς την Ελλάδα, υπολογίζεται ότι μόνο 27 δισ. πήγαν προς την διατήρηση του ελληνικού κράτους σε λειτουργία. Πράγματι, από το 2013 η Ελλάδα είχε πλεόνασμα και δεν χρειάζεται τέτοιου είδους χρηματοδότηση.

Κατά συνέπεια, το 65% των δανείων προς την Ελλάδα πήγε κατ ' ευθείαν από την Ελλάδα στις τράπεζες του πυρήνα για πληρωμές τόκων, για ληξιπρόθεσμα χρέη και για την εγχώρια τραπεζική ανακεφαλαιοποίηση που απαιτήθηκε από τους πιστωτές. Με έναν άλλο υπολογισμό, το 90% των «δανείων προς την Ελλάδα» παρέκαμψε τελείως την Ελλάδα. Και η κατάσταση αυτή συνεχίζεται χωρίς διακοπή, ενδεικτικό είναι δε ότι απο τα 6,7 δισ. ευρώ της τελευταίας δόσης θα σταλούν στην Ελλάδα 5,7 δισ. ευρώ, ενώ το υπόλοιπο 1 δισ. ευρώ θα δοθεί μετά την 1η Μαΐου.

Από αυτά τα 5,7 δισ. ευρώ τα 3,3 δισ. ευρώ αφορούν την εξυπηρέτηση δανειακών αναγκών της χώρας (από τα 2,4 δισ, που υπολείπονται, τα 500 εκατ. ευρώ θα χορηγηθούν για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου και τα 1,9 δισ. ευρώ για τη δημιουργία του «μαξιλαριού», το οποίο θα βοηθήσει την Ελλάδα να βγει με βιώσιμο τρόπο στις αγορές μετά τη λήξη του προγράμματος).

Σημειώνεται ότι η εκταμίευση του πρώτου δισεκατομμυρίου ευρώ, εξαρτάται από την πρόοδο της Ελλάδας στη μείωση του αποθέματός της σε ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του συστήματος ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Γι’αυτό θα χρειαστεί νέα απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του EΜΣ.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΕΜΣ, Κλάους Ρέγκλινγκ, η απόφαση του διοικητικού συμβουλίου αναγνωρίζει τη σκληρή δουλειά της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού για την ολοκλήρωση ενός εκτεταμένου συνόλου μεταρρυθμίσεων. Αυτές περιλαμβάνουν σημαντικές δράσεις στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων, της είσπραξης δημόσιων εσόδων, της φορολογικής πολιτικής και της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Καταλήγοντας, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος τόνισε ότι η τέταρτη και τελική αξιολόγηση του προγράμματος έχει ήδη ξεκινήσει, ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα, ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο για να βγει με επιτυχία από το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018, υπό τον όρο ότι και οι υπόλοιπες μεταρρυθμίσεις θα εφαρμοστούν από την ελληνική κυβέρνηση.

Τη σημερινή απόφαση χαιρέτισε και ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο με δήλωσή του στο twitter, υπογραμμίζοντας ότι ένα μεγάλο μέρος της δόσης θα εισέλθει στην ελληνική οικονομία και θα βοηθήσει την Ελλάδα να χτίσει το μαξιλάρι ρευστότητας. Αυτά είναι καλά νέα, ανέφερε.

  premium.paratiritis.gr

COMMENTS

https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEiz6rV3JL2_MbZ9JedxVL8BB_0WG-37UT64zaQVv7ycuRLmw9jyOkuqg16xgJQv9YwpS9ZeXd4ZDs-ZA4iNqjGdfpQCRx6e5AWXLwF4EZyL-ECWQV1WBdyoNUUzEyenZ5OTU34dN0n514uJT3gx7M4VEyW4YneeOYzfs-FHxV4xzOH9cQ-mCQ0MmqD-=s929
Όνομα

Αγροτικά Αθλητισμός Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Αρθρο Αρχαία Ολυμπία Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ βιβλία/περιοδικά ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΔΥΤΙΚΟΡΑΜΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ Ιστορία ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ξέρετε ότι... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Π.Ε ΗΛΕΙΑΣ Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολιτική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Προορισμοί Πρόσωπα Πύργος Ρεπορτάζ Συνέντευξη Σχόλιο ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Break News Crime stories EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις" : Ο φαύλος κύκλος του χρέους
Ο φαύλος κύκλος του χρέους
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjPSqJT-j6qJPPj19bQj9vog7DA-ruTznWS-NLNjlCVOEhD_UEqIwboqEk0GZ7tHi_8XXuqxQO25i-g8nd6jP_UNxywiFkJqC1zIQ9QKxj_aaoVeOli3Hjf9UMILpPkd_iFpqzycLN-BmiS/s640/dimosio_xreos.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjPSqJT-j6qJPPj19bQj9vog7DA-ruTznWS-NLNjlCVOEhD_UEqIwboqEk0GZ7tHi_8XXuqxQO25i-g8nd6jP_UNxywiFkJqC1zIQ9QKxj_aaoVeOli3Hjf9UMILpPkd_iFpqzycLN-BmiS/s72-c/dimosio_xreos.jpg
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
http://www.newsgf.net/2018/03/blog-post_805.html
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2018/03/blog-post_805.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All Πριν φύγετε, διαβάστε επίσης... LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy