-->

Γιατί ονομάστηκε Νησί του Πάσχα και άλλα συναρπαστικά

Πρόκειται για ένα από τα πιο απομακρυσμένα μέρη του πλανήτη. Το νησί του Πάσχα απέχει 3.200 χλμ. από τις ακτές της Χιλής. Παρά το γεγονό...


Πρόκειται για ένα από τα πιο απομακρυσμένα μέρη του πλανήτη. Το νησί του Πάσχα απέχει 3.200 χλμ. από τις ακτές της Χιλής. Παρά το γεγονός ότι είναι σχετικά απομονωμένο, το ηφαιστειακό αυτό νησί αποτελεί κέντρο ανάπτυξης της κουλτούρας της Πολυνησίας και χαρίζει μοναδικές εμπειρίες στον επισκέπτη.


Το όνομά του το χρωστά στον Ολλανδό εξερευνητή Jacob Roggeveen, ο οποίος έφτασε εδώ την Κυριακή του Πάσχα το 1722. Το όνομά του στα πολυνησιακά είναι Ράπα Νούι, ενώ αρχικά ονομαζόταν Τε Πίτο ο Τε Χένουα, που σημαίνει "ο ομφαλός του κόσμου".


Στο νησί βρίσκονται μονολιθικά αγάλματα τα οποία ονομάζονται Μοάι. Βρίσκονται παντού σε όλο το νησί και χρονολογούνται από τον 12ο αιώνα. Αναπαριστούν τους προγόνους του Ράπα Νούι. Ανακαλύφθηκαν κατά την δεκαετία του '70 και φτάνουν τα 10 μέτρα ύψος. Το κάθε άγαλμα είναι διαφορετικό από το άλλο.


Στην αρχή είχαν ανακαλυφθεί μόνο τα κεφάλια, αλλά τα Μοάι έχουν και σώμα το οποίο είναι θαμμένο κατά το μεγαλύτερό τους μέρος στη γη. Ο λόγος της κατασκευής των δημιουργημάτων αυτών παραμένει κατά βάση άγνωστος.


Το νησί αποτελείται από τρία μη ενεργά ηφαίστεια, το Τερεβάκα, το Πόικε και το Ράνο Κάου. Το Τερεβάκα, το νεότερο από τα τρία, καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος του νησιού. Οι πλαγιές του ηφαιστείου αποτελούν το λατομείο του Ράνο Ραράκου (φωτ.) από όπου έγινε η εξόρυξη του ηφαιστειακού υλικού με το οποίο έχουν κατασκευαστεί τα Μοάι. Το Πόικε σχηματίζει την ανατολική πλευρά του νησιού και το Ράνο Κάου την νότια.


Η μεγαλύτερη γιορτή του νησιού είναι το Φεστιβάλ Ταπάτι. Το σημαντικότερο μέρος του Φεστιβάλ είναι το τελετουργικό Χάκα Πέι, κατά το οποίο οι άνδρες, ντυμένοι μόνο με λινά ρούχα, γλυστρούν στις πλαγιές του ηφαιστείου Μάουνγκα Πούι επάνω σε κορμούς μπανανιάς. Ο τελευταίος που θα παραμείνει καθιστός είναι και ο νικητής. Στο Φεστιβάλ γίνονται επίσης και διαγωνσιμοί χορού και στέφεται η βασίλισσα Ταπάτι.


Το νησί του Πάσχα ήταν κάποτε καλυμμένο με πλούσιο δάσος από 40 διαφορετικά είδη. Λόγω της αλόγιστης ανθρώπινης παρέμβασης όμως σήμερα είναι αποψιλωμένο και διαθέτει μόνο βοσκοτόπια. Τα δάση που έχουν απομείνει είναι μόνο με ευκάλυπτους.


Σήμερα όταν κάποιος πεθάνει, οι κάτοικοι ακολουθούν τις επιταγές της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας. Παλαιότερα, η παράδοση πρόσταζε να μένει το σώμα μέχρι να αποσυντεθεί πάνω σε ένα 'άχου' (μια υπερυψωμένη πέτρινη πλατφόρμα). Στη συνέχεια έθαβαν τα οστά μέσα σε μια κρύπτη. Η τελετή περιελάμβανε συνήθως πλούσια εδέσματα, τραγούδι και χορό.

 (Φωτ.) Κοιμητήριο στο Χάνγκα Ρόα, Νησί του Πάσχα.


Οι ακτές του νησιού είναι σχεδόν όλες βραχώδεις εκτός από την Πλάγια ντε Ανακένα (φωτ.), μια λευκή παραλία από κοράλλια στο Εθνικό Πάρκο Ράπα Νούι. Σύμφωνα με τον θρύλο, εδώ πάτησε το πόδι του για πρώτη φορά ο αρχηγός της Πολυνησίας Χότου Ματούα και ίδρυσε την πρώτη αποικία.


Απαραίτητη στάση επίσης για τον επισκέπτη και το Ανθρωπολογικό Μουσείο του Πατέρα Σεμπάστιαν Ένγκλερτ. Πρόκειται για ένα μοναδικό μέρος με πλούσιο υλικό για την ιστορία και τον πολιτισμό του Ράπα Νούι, ενώ φιλοξενεί και σπάνιες συλλογές από αρχαία εργαλεία ψαρέματος, ένα λευκό κοραλλένιο μάτι Μοάι και αρχαία λίθινα εργαλεία.


Στο νησί του Πάσχα μπορείτε επίσης να θαυμάσετε τις θαλάσσιες χελώνες στο λιμάνι Χάβγκα Ρόα, την πρωτεύουσα. Αναζητήστε τους ντόπιους ψαράδες και απολαύστε το μοναδικό θέαμα.


Οι νησιώτες θεωρούν ότι κατάγονται από δύο εθνοτικές ομάδες, ωστόσο παραμένει ακόμη και σήμερα μυστήριο για το από πού προήλθαν οι πρώτοι κάτοικοι του νησιού.


Οι επικρατέστερες γλώσσες του νησιού είναι τα Ισπανικά και τα Ράπα Νούι. Κάποιοι κάτοικοι μιλούν και αγγλικά για τουριστικούς λόγους.


Παρά το γεγονός ότι το νησί απέχει πάρα πολύ από την χώρα μας, είναι σχετικά εύκολα προσβάσιμο από την Χιλή και απέχει μόλις πέντε ώρες από το Σαντιάγκο. (Φωτ.) Αεροσκάφος της εταιρείας LAN στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Ματαβάρι στο νησί του Πάσχα.

  Photos

COMMENTS

https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEiz6rV3JL2_MbZ9JedxVL8BB_0WG-37UT64zaQVv7ycuRLmw9jyOkuqg16xgJQv9YwpS9ZeXd4ZDs-ZA4iNqjGdfpQCRx6e5AWXLwF4EZyL-ECWQV1WBdyoNUUzEyenZ5OTU34dN0n514uJT3gx7M4VEyW4YneeOYzfs-FHxV4xzOH9cQ-mCQ0MmqD-=s929
Όνομα

Αγροτικά Αθλητισμός Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Αρθρο Αρχαία Ολυμπία Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ βιβλία/περιοδικά ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΔΥΤΙΚΟΡΑΜΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ Ιστορία ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ξέρετε ότι... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Π.Ε ΗΛΕΙΑΣ Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολιτική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Προορισμοί Πρόσωπα Πύργος Ρεπορτάζ Συνέντευξη Σχόλιο ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Break News Crime stories EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις" : Γιατί ονομάστηκε Νησί του Πάσχα και άλλα συναρπαστικά
Γιατί ονομάστηκε Νησί του Πάσχα και άλλα συναρπαστικά
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEibqtIc1ZS48rpTaOY0gE3u5YWjzhKWsQuiTI4H80ZMGY3BXpGD5TqQkCFC87rtJ-ZLk-QfT9ooEABhFFPuVIT6QddxFtdU2UQRC-bJcpsznnMLBCAfQEPswmxlKlw1J6lAVxQiuGCUoxN4/s640/BBKyxRg.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEibqtIc1ZS48rpTaOY0gE3u5YWjzhKWsQuiTI4H80ZMGY3BXpGD5TqQkCFC87rtJ-ZLk-QfT9ooEABhFFPuVIT6QddxFtdU2UQRC-bJcpsznnMLBCAfQEPswmxlKlw1J6lAVxQiuGCUoxN4/s72-c/BBKyxRg.jpg
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
http://www.newsgf.net/2018/04/blog-post_418.html
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2018/04/blog-post_418.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All Πριν φύγετε, διαβάστε επίσης... LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy