Ταϊλάνδη: Μάχη με τον χρόνο και το νερό -Περιθώριο 3-4 ημερών για διάσωση των παιδιών

Ενα «παράθυρο» 3-4 ημερών πιστεύουν ότι έχουν στη διάθεσή τους οι αρχές στην Ταϊλάνδη, προκειμένου να διασώσουν τα 12 παιδιά και τον προ...


Ενα «παράθυρο» 3-4 ημερών πιστεύουν ότι έχουν στη διάθεσή τους οι αρχές στην Ταϊλάνδη, προκειμένου να διασώσουν τα 12 παιδιά και τον προπονητή τους που έχουν εγκλωβιστεί σε σπήλαιο. Πλέον, συγκεντρώνονται στο πώς θα περιοριστούν οι κίνδυνοι της επιχείρησης διάσωσης, όσο αυτό είναι δυνατόν, μέχρι η βροχή ή η ποιότητα αέρα μέσα στο σπήλαιο τους αναγκάσουν να αναλάβουν δράση. Η άντληση υδάτων από τη διαδρομή των 3,2 χλμ. ως το σημείο που βρίσκονται τα παιδιά ήταν επιτυχής, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της περιοχής, Ναρονγκσάκ Οσατανακόρν.

«Σήμερα έβρεξε, αλλά το επίπεδο του νερού είναι ακόμη σε ικανοποιητικό επίπεδο», συμπλήρωσε. Ομως, οι βροχοπτώσεις αναμένεται να ενταθούν τις επόμενες ημέρες, ενώ στις αρχές της επόμενης εβδομάδες αναμένονται καταιγίδες. Γεγονός που δίνει στους διασώστες περιθώριο λίγων ημερών προκειμένου να βγάλουν τους εγκλωβισμένους από το σπήλαιο, προτού αποκλειστούν εκεί ακόμη και έως τον Ιανουάριο, συμπλήρωσε ο ίδιος αξιωματούχος.

«Οι επόμενες 3-4 ημέρες είναι ο πιο ιδανικός χρόνος για την επιχείρηση διάσωσης. Αν περιμένουμε για πολύ, δεν ξέρουμε πόσο νερό θα πέσει», τόνισε ο Οσατανακόρν, ενώ ανέφερε ότι οι ισχυρές βροχές της προηγούμενης εβδομάδας ήταν σαν «τσουνάμι» μέσα στον λαβύρινθο του σπηλαίου, όπου βρίσκονται τα παιδιά από τις 23 Ιουνίου.

Οι 2 παράγοντες που θα καθορίσουν την επιχείρηση

Δύο παράγοντες θα καθορίσουν το πότε θα ξεκινήσει η όποια επιχείρηση. Πρώτα από όλα, η ποιότητα του αέρα στο σημείο που βρίσκονται τα παιδιά. Την Παρασκευή το επίπεδο οξυγόνου σε εκείνο το τμήμα του σπηλαίου έπεσε στο 15%, ανέφερε ο κυβερνήτης της περιοχής, σύμφωνα με τον Guardian. «Αν το επίπεδο οξυγόνου πέσει κάτω από το 12%, θα επηρεάσει το επίπεδο λειτουργίας του εγκεφάλου. Μπορεί να πέσουν σε σοκ», υπογράμμισε. Ενας ακόμη κίνδυνος είναι η συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα μέσα στο σπήλαιο, από τους εκατοντάδες διασώστες που δουλεύουν εκεί.

«Οσο οξυγόνο κι αν έχουμε, δεν μπορούμε να επιβιώσουμε με τόσο διοξείδιο του άνθρακα, γιατί θα γίνει τοξικό το αίμα μας», ανέφεραν. Ο δεύτερος καθοριστικός παράγοντας είναι το επίπεδο του νερού μέσα στο σπήλαιο. Για πρώτη φορά, οι αρχές παραδέχθηκαν ότι τα παιδιά μπορεί να κινδυνεύουν ακόμη και στην προεξοχή πάνω στην οποία βρίσκονται. «Από αυτά που άκουσα, το νερό μπορεί να φτάσει και εκεί. Κάτι που θα περιορίσει τον διαθέσιμο χώρο σε λιγότερο από 10 τετραγωνικά μέτρα», δήλωσε ο Οσατανακόρν. Οι διασώστες θα συνεχίσουν την προσπάθεια να ρίξουν το επίπεδο νερού μέχρι τη στιγμή που η βροχή που αναμένεται θα τους αναγκάσει να πάρουν μία απόφαση για την επιχείρηση απομάκρυνσης των παιδιών.

«Η ιδανική κατάσταση είναι να μην υπάρχει καθόλου νερό. Ομως αυτό είναι αδύνατο, καθώς συμβαίνει μόνο τον Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο. Οπότε το αποκλείσαμε. Η δεύτερη καλύτερη επιλογή είναι το επίπεδο του νερού να είναι αρκετά χαμηλό για να τους βγάλουμε έξω», σημείωσε ο Οσατανακόρν. Αν ο κίνδυνος, είτε σε ό,τι αφορά την ποιότητα του αέρα είτε το επίπεδο του νερού φτάσει σε σημείο οριακό, τότε θα ληφθεί η απαραίτητη απόφαση, συμπλήρωσε. «Κάνουμε έναν αγώνα κόντρα στον χρόνο», τόνισε. Τα παιδιά είναι ακόμη σε καλή κατάσταση, διαβεβαίωσε ο κυβερνήτης. «Είναι υγιή, μιλούν, αστειεύονται, έχουν μόνο κάποια ελαφρά τραύματα. Δεν έχουν ακόμη κανονικό φαγητό, αλλά πρόκειται για ειδικές τροφές, με επιπλέον πρωτεΐνες, για να ενισχυθεί η ενέργειά τους», συμπλήρωσε.

Τα παιδιά «μίλησαν» με σημειώματα

Στο μεταξύ, το Σάββατο δόθηκαν στη δημοσιότητα σημειώματα που έστειλαν στους γονείς τους τα παιδιά, αλλά και ο προπονητής τους που ζήτησε συγγνώμη για την απίστευτη περιπέτεια στην οποία τα έβαλε. Τα παιδιά καθησυχάζουν τους γονείς τους, στέλνουν την αγάπη τους, ζητούν το αγαπημένο τους φαγητό, αλλά και λιγότερες εργασίες από τους δασκάλους τους στα σημειώματα που έστειλαν στους γονείς τους, μέσω των δυτών.

 

Αναλυτικά τα σημειώματα των εγκλωβισμένων:

«Τι θέλουμε να πούμε: Τα παιδιά λένε "μην ανησυχείτε". Είμαστε όλοι δυνατοί. Οταν βγουν έξω, θέλουν να φάνε πολλά πράγματα. Οταν βγουν έξω, θέλουν να πάνε απευθείας στα σπίτια τους. Δάσκαλε, μην μας βάλεις πολλές εργασίες!». Ταν: «Μαμά και μπαμπά μην ανησυχείτε για εμένα, είμαι εντάξει. Πείτε στον αδελφό μου να είναι έτοιμος να μου φέρει τηγανητό κοτόπουλο. Σας αγαπώ».

Προπονητής: «Προς όλους τους γονείς, τα παιδιά τώρα είναι εντάξει. Υπόσχομαι να τα φροντίσω όσο καλύτερα μπορώ. Σας ευχαριστώ όλους όσοι ήρθατε να βοηθήσετε. Ζητώ πραγματικά συγγνώμη από τους γονείς. Γιαγιά, είμαι καλά, είμαι εντάξει. Μην ανησυχείς για εμένα υπερβολικά. Και φρόντισε τον εαυτό σου. Θεία, πες στη γιαγιά να μαγειρέψει νουμπάκ (σ.σ. ένα πιάτο με λαχανικά) και χοιρινό για μένα. Οταν βγω, θα πάω να φάω. Σας αγαπώ».

Πονγκ: «Σας αγαπώ μαμά και μπαμπά. Μην ανησυχείτε για εμένα. Είμαι ασφαλής. Σας αγαπώ». Νικ: «Μαμά, μπαμπά, ο Νικ αγαπά τη μαμά, τον μπαμπά και τα αδέλφια του. Αν μπορέσω να βγω, μπαμπά και μπαμπά παρακαλώ φέρτε μου μουκάτα για να φάω». Μαρκ: «Μαμά, είσαι σπίτι, τι κάνεις; Είμαι καλά. Πες στον δάσκαλό μου... (δεν είναι ξεκάθαρη η συνέχεια)». Μικ: «Μην ανησυχείτε για εμένα. Μου λείπετε όλοι. Παππού, θείε, θεία, μαμά, μπαμπά, αδέλφια, σας αγαπώ όλους. Είμαι μέσα και χαρούμενος. Οι δύτες με φροντίζουν πολύ καλά. Σας αγαπώ όλους». Ντομ: «Είμαι καλά. Αλλά ο καιρός είναι λίγο κρύος. Ομως μην ανησυχείτε για εμένα. Αλλά μην ξεχάσετε να κάνετε το πάρτι γενεθλίων μου».

Αντούλ: «Τώρα μην ανησυχείτε για εμάς. Μου λείπετε όλοι. Θέλω πραγματικά να γυρίσω όσο πιο γρήγορα γίνεται». Νάιτ: «Αγαπώ τη μαμά, τον μπαμπά και τη μεγάλη μου αδελφή. Μην ανησυχείτε για εμένα». Τερν: «Μου λείπε η μαμά, ο μπαμπάς και ο παππούς. Σας αγαπώ μαμά και μπαμπά. Μην ανησυχείτε για εμένα, μπορώ να φροντίσω τον εαυτό μου». Μπιου: «Μην ανησυχείτε μαμά, μπαμπά. Εξαφανίστηκε για δύο εβδομάδες. Μετά, θα βοηθήσω τη μαμά να πουλήσει πράγματα στο μαγαζί, θα πάω γρήγορα εκεί». Τι: «Μην ανησυχείτε, είμαι τόσο χαρούμενος».

 Πληροφορίες: Guardian, BBC

  iefimerida.gr

COMMENTS

.
Όνομα

ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΑΓΟΡΕΣ Αγροτικά Αθλητισμός Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Ανθολογία Αρθρο Αρχαία Ολυμπία Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ ΒΙΒΛΙΑ Βιολέτης ΓΛΥΚΑ ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Διάφορα ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ Διηγήματα ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ Εκδήλωση ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία Ιστορία ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΚΟΚΤΕΙΛ/ΠΟΤΑ ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ Μισέλ Αμπού-Χάντμπα ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Μουσική Μυθολογία Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ξέρετε ότι... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Πάνος Αβραμόπουλος Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολιτική ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ Προορισμοί ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ Ο ΠΟΛΙΤΗΣ Πύργος Ρεπορτάζ Σημεία πώλησης Συνέντευξη ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ Σχόλιο ΤΑΙΝΙΕΣ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία Χρυσοβαλάντης Δημητρόπουλος ΨΑΡΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ About me ACTION TIME Break News EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις": Ταϊλάνδη: Μάχη με τον χρόνο και το νερό -Περιθώριο 3-4 ημερών για διάσωση των παιδιών
Ταϊλάνδη: Μάχη με τον χρόνο και το νερό -Περιθώριο 3-4 ημερών για διάσωση των παιδιών
https://2.bp.blogspot.com/-EGmzh2QyZu4/W0CERrNkRnI/AAAAAAACyq8/A7D_pAHdEaIPWfE5XtzSB8lhtgNnOaLnACLcBGAs/s640/antlia.7.7.708.jpg
https://2.bp.blogspot.com/-EGmzh2QyZu4/W0CERrNkRnI/AAAAAAACyq8/A7D_pAHdEaIPWfE5XtzSB8lhtgNnOaLnACLcBGAs/s72-c/antlia.7.7.708.jpg
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
http://www.newsgf.net/2018/07/3-4.html
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2018/07/3-4.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy