Πρόκειται για τη μεγαλύτερη χελώνα στην Ελλάδα, η οποία ξεχωρίζει εύκολα από το σκούρο χρώμα της και το καβούκι, που στο πίσω μέρος προ...
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη χελώνα στην Ελλάδα, η οποία ξεχωρίζει εύκολα από το σκούρο χρώμα της και το καβούκι, που στο πίσω μέρος προεξέχει σκεπάζοντας τα πίσω πόδια, ιδιαίτερα στα γέρικα αρσενικά που συχνά είναι κατάμαυρα. Στην ουρά δεν υπάρχει προεξοχή, ούτε κόνδυλοι στα πίσω πόδια. Είναι καθαρά Ελληνικό είδος, αφού υπάρχει σε όλη την ηπειρωτική χώρα μέχρι το ύψος της Θεσσαλονίκης, στην Εύβοια, στις Σποράδες, στη Θάσο, στην Πάρο, στη Νάξο, στη Λέσβο και στη Χίο.
Το είδος έχει μεταφερθεί και σε ορισμένα σημεία της Ιταλίας από Ρωμαίους ναυτικούς που συνήθιζαν να τις δωρίζουν στις υποψήφιες συζύγους τους. Στην Κρήτη πρέπει να υπήρχε πολύ παλιά, αφού βρέθηκαν απολιθωμένα καβούκια. Το καβούκι της μπορεί να φθάσει σε μήκος τα 40 εκατοστά. Το βάρος της πολύ συχνά ξεπερνάει τα 5 κιλά.
Το 1995 περιγράφηκε το νέο είδος Testudo weissingeri. Αυτή η χελώνα μοιάζει πολύ με την κρασπεδωτή αλλά είναι μικρότερη. Η προεξοχή στο πίσω μέρος του καβουκιού είναι μικρότερη και δεν σκεπάζει τα πίσω πόδια. Οι δακτύλιοι ανάπτυξης είναι πολύ λεπτοί και πολύ κοντά ο ένας στον άλλο. Έχουν το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό να σκάβουν στοές με βάθος έως και 3 μέτρα, όπου καταφεύγουν το καλοκαίρι για να προστατευθούν από τη ζέστη.
Το είδος αυτό, που είναι πολύ σπάνιο, ζει μόνο στη δυτική πλευρά του Ταΰγετου, ανάμεσα στην Καλαμάτα και την Αρεόπολη.