Τα φιλοζωικά τους ένστικτα απέδειξαν πολίτες της Ζαχάρως που βρήκαν σε απόσταση αναπνοής από την εθνική οδό Πύργου – Καλού Νερού, στο ύψ...
Τα φιλοζωικά τους ένστικτα απέδειξαν πολίτες της Ζαχάρως που βρήκαν σε απόσταση αναπνοής από την εθνική οδό Πύργου – Καλού Νερού, στο ύψος της λίμνης του Καϊάφα έναν χαμαιλέοντα και έκαναν όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να τον επανεντάξουν στο φυσικό του περιβάλλον. Παράλληλα Οικολογικές οργανώσεις μιλούν για μια ιδιαίτερα σημαντική καταγραφή…
Ο χαμαιλέοντας βρέθηκε προχθές στην περιέχει του Καιάφα ακινητοποιημένος στην εθνική οδό από τον Γιάννη Κωτσάκη και τον περιέθαλψε άμεσα ερχόμενο σε επαφή και με την Ελληνική Φιλοζωική Ένωση Ζαχάρως. Αφού βεβαιώθηκε ότι το ερπετό είχε άριστη υγεία χθες έγινε επανένταξη του στην περιοχή…
«Ο χαμαιλέοντας έκτος του ότι είναι ένα πανέμορφο ζωάκι είναι και είδος προς εξαφάνιση! Ο κύριος Κωτσάκης τον περιέθαλψε και μια χούφτα φιλόζωοι, μικροί και μεγάλοι, ένωσαν την αγάπη τους για τα ζώα και επανένταξαν τον όμορφο χαμαιλέοντα. Ευχαριστούμε θερμά για ακόμη μια φορά τον κύριο Κωτσάκη για την αγάπη του, και το σεβασμό του, για τα ζώα και το περιβάλλον. Τέτοιες πράξεις πρέπει πάντα να προβάλλονται και να αποτελούν παράδειγμα για όλους μας»… δήλωσε η εκπρόσωπος της Ελληνικής Φιλοζωικής Ένωσης Ζαχάρως, Ρένα Σπηλιοπούλου.
Ξέχωρα από τα παραπάνω εκπρόσωποι Οικολογικών οργανώσεων ανέφεραν στην ΠΑΤΡΙΣ ότι η εύρεση του χαμαιλέοντα στην περιοχή αποτελεί μια πολύ σημαντική παρατήρηση. Οι ίδιοι κύκλοι συμπλήρωσαν ότι θα πρέπει να κινητοποιηθεί η Πανεπιστημιακή κοινότητα και ο νέος Φορέας Διαχείρισης της περιοχής του Καϊάφα να φροντίσει ώστε να προστατευθεί το συγκεκριμένο είδος ερπετού.
Σπάνιο είδος…
Σημειώνεται ότι η περιοχή της Πύλου, στην Μεσσηνία, είναι η μοναδική περιοχή της Ευρώπης όπου ζει ο Αφρικανικός Χαμαιλέοντας, και από το 1998 εξελίσσεται συστηματικό πρόγραμμα μελέτης και προστασίας του είδους και ενημέρωσης των κατοίκων (από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία), για την σημασία ύπαρξής του στη περιοχή. Απαντάται συνήθως κοντά σε υγροτόπους με παραποτάμια (δενδρώδη) βλάστηση, σε ελαιώνες, αμπελώνες και άλλες καλλιέργειες.
Απειλείται από την καταστροφή των ενδιαιτημάτων του (πυρκαγιές, αγροτική μηχανοποίηση), τα κινούμενα οχήματα που προκαλούν μεγάλη θνησιμότητα στους δρόμους, αλλά και το παραεμπόριο, αφού οι χαμαιλέοντες προτιμώνται ως εξωτικά κατοικίδια. Σαν ετεροθερμικά ζώα, είναι δραστήρια κατά τις ζεστές εποχές ενώ τον υπόλοιπο χρόνο αποσύρονται μέσα στους θάμνους και είναι πολύ λιγότερο δραστήρια ή καθόλου δραστήρια. Το χαρακτηριστικό του χαμαιλέοντα είναι ότι αλλάζει χρώματα, το οποίο του χρησιμεύει ως καμουφλάζ, σαν ρυθμιστής θερμοκρασίας σώματος και ως μέσο επικοινωνίας μεταξύ του είδους.
Τρέφεται με έντομα τα οποία πιάνει με τη μακριά και κολλώδη γλώσσα του. Το μέγεθος του είδους μπορεί να φτάσει τα 47.5 cm (συνολικό μήκος), πολύ μεγαλύτερο από τον Ευρωπαϊκό χαμαιλέοντα που φτάνει στην Ιβηρική χερσόνησο μόλις τα 29 cm. Η αγγλική λέξη χαμαιλέοντας είναι απλοποιημένη ορθογραφία της Λατινικής Chamaeleon, ενός δανεισμού του ελληνικού «χαμαιλέων», μιας ένωσης του χαμαί «επί του εδάφους» και λέων «λιοντάρι». Η ελληνική λέξη κυριολεκτικά σημαίνει «λιοντάρι του εδάφους». Η παρουσία του χαμαιλέοντα στην Ελλάδα «χρεώνεται» στους Ρωμαίους που έφεραν το ερπετό μετά τις πολεμικές εκστρατείες τους στην Αφρική.