Οι θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες στο Μόναχο βρέθηκαν στον αστερισμό του πένθους. Η δολοφονική επίθεση στην ισραηλινή ομάδα, από Παλαιστίνιου...
Οι θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες στο Μόναχο βρέθηκαν στον αστερισμό του πένθους. Η δολοφονική επίθεση στην ισραηλινή ομάδα, από Παλαιστίνιους εξτρεμιστές, στις 5 Σεπτεμβρίου 1972, στοίχισε τη ζωή σε δεκαεπτά ανθρώπους και επισκίασε τους Αγώνες.
Η επίθεση σόκαρε όλο τον κόσμο. Οκτώ Παλαιστίνιοι της ομάδας "Μαύρος Σεπτέμβρης", απήγαγαν τους Ισραηλινούς αθλητές, θέλοντας να ασκήσουν πίεση για την απελευθέρωση 200 Αράβων που είχαν συλληφθεί στο Ισραήλ. Κάθε προσπάθεια συμβιβασμού αποτυγχάνει.
Όταν απαγωγείς και όμηροι πηγαίνουν στο αεροδρόμιο για να πετάξουν για την Αίγυπτο, η αστυνομία ανοίγει πυρ. Σκοτώνονται έντεκα Ισραηλινοί, πέντε Παλαιστίνιοι και ένας αστυνομικός κατά την επιχείρηση, που αποτέλεσε την πιο αιματοβαμμένη στην παγκόσμια αθλητική ιστορία.
Πολυάριθμες φωνές μίλησαν για διακοπή των Αγώνων. Ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Ειβερι Μπρούντατζ, διαφώνησε και απάντησε: "Οι Αγώνες πρέπει να συνεχιστούν".
Το Ολυμπιακό Κίνημα δεν θα έπρεπε, κατά τη γνώμη του, να δεχτεί πιέσεις από ένα "μάτσο τρομοκράτες". Δεν μπορούσε όμως να αποτρέψει τους φοβισμένους αθλητές από το να προτιμήσουν την επιστροφή στη πατρίδα τους.
Οι Αγώνες είχαν αντιμετωπίσει προβλήματα ήδη από την έναρξή τους, όπως την απειλή πολλών αφρικανικών κρατών για μποϋκοτάζ. Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή αναγκάστηκε να αποκλείσει την Ροδεσία και τη Νότια Αφρική από τη συμμετοχή στην Ολυμπιάδα λόγω του απαρτχάιντ.
Στους αγώνες κυριάρχησε ο Αμερικανός κολυμβητής Μαρκ Σπιτς, με εννέα χρυσά μετάλλια, ένα αργυρό κι ένα χάλκινο.
Για εκπλήξεις φρόντιζε και η 16χρονη Γερμανίδα αθλήτρια του ΄'αλματος εις ύψος, Ουλρίκε Μέιφαρτ, αφήνοντας πίσω της τα φαβορί. Δώδεκα χρόνια αργότερα η ίδια επανέλαβε την επιτυχία της στο Λος Άντζελες.
Το αγαπημένο του κοινού όμως έγινε το "Σπουργιτάκι από το Μινσκ", η Όλγα Κορμπούτ από τη Σοβιετική Ένωση που κατέκτησε τρία χρυσά και ένα αργυρό στην ενόργανη γυμναστική.