Του Γιάννη Λέντζα* Σε κάθε δήμο, η Δημοτική Αρχή είναι αυτή που στέκεται πάντα αρωγός στον κάθε πολίτη, σε αντίθεση με το απρόσωπο κε...
Του Γιάννη Λέντζα*
Σε κάθε δήμο, η Δημοτική Αρχή είναι αυτή που στέκεται πάντα αρωγός στον κάθε πολίτη, σε αντίθεση με το απρόσωπο κεντρικό κράτος. Και αυτό γιατί μόνο αυτή μπορεί ν' αντιληφθεί τις θεμελιώδεις ανάγκες του, και να προσπαθεί να τις επιλύσει, επειδή κύριο μέλημά της είναι η ενασχόληση με την καθημερινότητα.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση αναμφισβήτητα, βρίσκεται πιο κοντά στον πολίτη και γνωρίζει καλύτερα αυτούς που έχουν πραγματική ανάγκη. Η ύδρευση, η αποχέτευση, η αγροτική οδοποιία, ο ηλεκτροφωτισμός, η καθαριότητα, η παιδεία, ο πολιτισμός, η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, οι μεταφορές, οι αστικές αναπλάσεις, και πολλά ακόμα, αποτελούν τους τομείς που μια ικανή-ισχυρή, και αποτελεσματική Δημοτική Αρχή οφείλει να ασχολείται σε καθημερινή βάση.
Για πόλεις προσβάσιμες στα άτομα με ειδικές ανάγκες, σε μητέρες με μικρά παιδιά, παιδικές χαρές και πάρκα πρασίνου, με λιγότερο τσιμέντο.
Η υλοποίηση των παραπάνω προτάσεων είναι αυτονόητο ότι προϋποθέτει έξοδα, τα οποία όμως, σε καμία περίπτωση, δεν πρέπει να επιβαρύνουν τον πολίτη, ιδιαίτερα σε αυτή την οικονομική κρίση, αλλά πρέπει να αναζητηθούν νέες πηγές χρηματοδότησης, καθώς και αξιοποίηση των αναπτυξιακών προγραμμάτων ΕΣΠΑ που θα συμβάλουν στην στήριξη της τοπικής επιχειρηματικότητας με κίνητρα, φέροντας μακροχρόνια έσοδα στον Δήμο αλλά και νέες θέσεις εργασίας για τους δημότες.
Μια νέα αυτοδιοίκηση, με λογοδοσία και με μεγαλύτερη ευθύνη για την καθημερινότητα του πολίτη μπορεί να είναι μέρος της απάντησης για περισσότερη δημοκρατία.
Οι πολίτες με αυτό το τρόπο θα ενδιαφερθούν περισσότερο για τους θεσμούς, η διαφάνεια θα ενισχυθεί και η συμμετοχή θα αυξηθεί.
Για τον λόγο αυτό έχει ιδιαίτερα σημασία μια ισχυρή Αυτοδιοίκηση να συνδυαστεί με τομές στη διοίκησή για πάταξη των φαινομένων διαφθοράς καθώς και με μηχανισμούς απολογισμού και ελέγχου του παραγόμενου έργου.
Ένα σύστημα αποτελεσματικού οικονομικού και διαχειριστικού ελέγχου με στόχο τη διαχείριση της καθημερινότητας του πολίτη, τη συνολική δημοσιονομική πειθαρχία, τη διαφάνεια των αποφάσεων και την κοινωνική λογοδοσία.
Ένα πλαίσιο αξιολόγησης και ελέγχου των αποτελεσμάτων της διοικητικής δράσης το οποίο θα δίνει έμφαση στην παρακολούθηση του παραγόμενου προϊόντος και του αποτελέσματος και θα ναι προσανατολισμένο στο Συνδημότη.
Συνοπτικά, αξίζει να ειπωθεί ότι οι λειτουργίες ενός Δήμου που έχουν σχέση με τις άμεσες ανάγκες των πολιτών επηρεάζοντας την καθημερινότητά του είναι:
1.Η οικιστική ανάπτυξη και η μορφή δόμησης πόλεων και των τοπικών Κοινοτήτων που σχετίζονται με τις φυσιολογικές ανάγκες του ανθρώπου για άνετη,ασφαλή διαβίωση.
2.Η παροχή δημοτικών υπηρεσιών όπως, ύδρευση, αποχέτευση, απορροή ομβρίων υδάτων, συλλογή απορριμμάτων, πεζόδρομοι και ασφάλεια πεζών και ΑΜΕΑ, ηλεκτροφωτισμός και αλλά.
3.Αξιοποίηση των κοινόχρηστων χώρων όπως, πάρκα, πλατείες, παιδικές χαρές, πράσινο.
4.Η κοινωνική υποδομή, και η παροχή κοινωφελών υπηρεσιών από το Δήμο όπως σχολεία, παιδικοί σταθμοί, αθλητικές εγκαταστάσεις, πολιτιστικοί χώροι, Κέντρα Υγείας, καθώς και η υποστήριξη τοπικών συλλόγων/οργανώσεων.
Όλα τα παραπάνω, για να γίνουν πράξη χρειάζεται -εκτός από μια ικανή και ισχυρή δημοτική αρχή, τη συμμετοχή των πολιτών στη λήψη αποφάσεων για την ανάπτυξη των περιοχών τους, που θα έχει τον τρόπο και την ικανότητα να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά και άμεσα τις ανάγκες της καθημερινότητας του πολίτη, ιδιαίτερα σε αυτές τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που διανύουμε.
Πάνω σε αυτές τις βασικές αξίες, καθώς και με τη συνεργασία των πολιτών θα μπορέσουμε να έχουμε έναν ισχυρό Δήμο που θα μπορέσει να ανταποκριθεί στα καλέσματα των καιρών και να προσφέρει υπηρεσίες στους Δημότες του αντάξιες των προσδοκιών τους!
*Ο Γιάννης Λέντζας είναι Πρόεδρος της Εταιρείας Γενικής Ιατρικής, Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Αμαλιάδας και Δημοτικός Σύμβουλος Ανδραβίδας-Κυλλήνης.