-->

Στη δίνη της παρακοής !

Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος H επιβλητική εορτή ιστορικής μνήμης στο Παρίσι, για τον μεγάλο πόλεμο, δίνει το έναυσμα για έναν δ...




Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος


H επιβλητική εορτή ιστορικής μνήμης στο Παρίσι, για τον μεγάλο πόλεμο, δίνει το έναυσμα για έναν δημιουργικό προβληματισμό, στο πως απαντάμε στην διαφαινόμενη επανάληψη της κίνησης του ιστορικού εκκρεμούς. Δυστυχώς αποχωρίζεται από τον κοινωνικό ορίζοντα, μια γενιά που είχε ζώσες μνήμες για την φτώχεια, τις κακουχίες και τον πόλεμο στην Ευρώπη.

Και βεβαίως υποχωρεί μαζί της και η ιστορική μνήμη, που υπόμνηζε στους θερμοκέφαλους ανά την Ευρώπη και τον κόσμο όλο, τι σημαίνει η τραγωδία του πολέμου. Πάραυτα για εκατομμύρια πολίτες, παράγοντες του δημοσίου βίου, αλλά και leaders στην υφήλιο που διαπλάθουν την κοινή γνώμη, ο παγκόσμιος πόλεμος φαντάζει στο μυαλό τους, σαν κάτι πρωτόγονο.

Και εστιάζοντας στην ύποπτη πάντα – με δυο παγκοσμίους πολέμους στην πλάτη της – Γερμανία, είναι επικίνδυνο το γεγονός, ότι φεύγει από το προσκήνιο ένας κόσμος που έζησε βιωματικά την τραγωδία των δυο παγκόσμιων μακελειών και αναδύεται μια νέα γενιά, που αισθάνεται απενοχοποιημένη από τις εθνικές ενοχές έναντι της ανθρωπότητας και άρα ελεύθερη να φλερτάρει και πάλι με την ακροδεξιά παρακοή. Αντίστοιχα συμβαίνουν στην Αυστρία, στην Πολωνία και τη Ιταλία.

Στα καθ΄ημάς, η πολιτική μας τάξη συμπεριφέρεται με πολιτική ανευθυνότητα και έλλειψη συνείδησης των κινδύνων, που συνεπάγεται η περιφρόνηση στην δημοκρατική ομαλότητα και σταθερότητα. Είναι επίκαιρα παρά ποτέ εδώ τα λόγια καθηγητή του Παντείου, που εύστοχα επισημαίνει για τους σημερινούς πολιτικούς μας ηγέτες, «ζώντας σε συνθήκες ηρεμίας και πολιτικής ομαλότητας, δεν υποπτεύονται τις δραματικές πτυχές του ιστορικού μας παρελθόντος.

Τους διακατέχει το σύνδρομο της πολιτικές κερδοσκοπίας και όχι το μέλλον του τόπου. Και πορεύονται με το ευκαιριακό κέρδος της εφήμερης πολιτικής επικοινωνίας και όχι με ένα συγκροτημένο σχέδιο για το μέλλον.

Μια ιστορική αναδίφηση και επ αφορμή των εορτασμών του Παρισιού, δείχνει ότι όσοι έλαβαν τις μεγάλες αποφάσεις για την έκσπαση του πολέμου – Χίτλερ, Μολότωφ, Τσώρτσιλ, Ρίμπεντροπ, Μουσολίνι κ.α. - είχαν την δυνατότητα να διαβουλευτούν και να σκεφτούν σε πολύ εύλογα χρονικά διαστήματα, ημερών και εβδομάδων.

Σε περίοδο που εξέλειπαν τα σημερινά social media, αλλά και τα παντοδύναμα παγκόσμια τηλεοπτικά κανάλια. Οι τωρινοί πολιτικοί ηγέτες που λαμβάνουν τις μεγάλες αποφάσεις, λειτουργούν σε περιβάλλοντα και συνθήκες εικονικής πραγματικότητας, παρά της αληθινής ζωής ! Οι κοινωνίες στις μέρες μας αξιώνουν γρήγορες αποφάσεις από τους ηγέτες τους και αυτοί απαντούν σε χρόνους dt στο twiter, με μηνύματα μόλις λίγων χαρακτήρων !

Αυτό συνιστά ευθεία απειλή για την δημοκρατία, που η τύχη της, παίζεται στην κυριολεξία, στα ζόρια των social media…

Θα αντιτείνει ο αναγνώστης ίσως, μα φταίνε τα σύγχρονα μέσα επικοινωνίας, για το δραματικό έλλειμμα ηγεσίας μας; Προφανώς και όχι. Αλλά είναι αλήθεια ότι το επιτείνουν με την λειτουργία τους καταλυτικά.

Βρισκόμαστε έτσι σήμερα με ταπεινές ηγεσίες, έναντι ιστορικών αποφάσεων και που πρέπει συνάμα να τις λάβουν με αστρικές ταχύτητες. Ακόμα ένα ανησυχαστικό γεγονός, το ότι το αυγό του φιδιού δεν επωάζεται μόνο στην Ευρώπη, αλλά εσχάτως ενδημεί και στις ΗΠΑ ! Η πλειονότητα της κοινωνίας παρακολουθεί ενεή, αυτές τις οδυνηρές εξελίξεις για την δημοκρατία και την ειρήνη, αμήχανη και απογοητευμένη και εν τέλει ηθικά και πολιτικά απονευρωμένη, να αντιδράσει στην παραφροσύνη των ημερών μας.

Μια παραφροσύνη με την οποία την βομβαρδίζει καθημερινά στο facebook, μια δράκα ανεγκέφαλων και ακραίων ηλιθίων, που ωστόσο με το ωκεάνειο θράσος τους, κατορθώνουν να παρουσιάζονται ως «κυρίαρχη πλειοψηφία», σε ένα κοινωνικό σύνολο εξασθενημένο και αδύναμο να προτάξει έστω στοιχειώδη αντίσταση.

Και αποζητά απελπισμένα να ακουμπήσει σε έναν χώρο ή έναν ηγέτη, που θα παρουσιάζει μια υποτυπώδη σοβαρότητα, μέσα στο σημερινό τέλμα !

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι Α΄ Αναπληρωματικός Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων 
www.panosavramopoulos.blogspot.gr

COMMENTS

https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEiz6rV3JL2_MbZ9JedxVL8BB_0WG-37UT64zaQVv7ycuRLmw9jyOkuqg16xgJQv9YwpS9ZeXd4ZDs-ZA4iNqjGdfpQCRx6e5AWXLwF4EZyL-ECWQV1WBdyoNUUzEyenZ5OTU34dN0n514uJT3gx7M4VEyW4YneeOYzfs-FHxV4xzOH9cQ-mCQ0MmqD-=s929
Όνομα

Αγροτικά Αθλητισμός Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Αρθρο Αρχαία Ολυμπία Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ βιβλία/περιοδικά ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΔΥΤΙΚΟΡΑΜΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ Ιστορία ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ξέρετε ότι... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Π.Ε ΗΛΕΙΑΣ Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολιτική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Προορισμοί Πρόσωπα Πύργος Ρεπορτάζ Συνέντευξη Σχόλιο ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Break News Crime stories EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις" : Στη δίνη της παρακοής !
Στη δίνη της παρακοής !
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi09HM831lL6X_yB_K9T0_fppYCqTbb6UU4uALL8aJjKcroFJr_imRtc4Q_d80GotReyubprZrQTPsnLaRyMfkpW6EmYvCzG3ddIXwevHq8NVDreBXq_l83GGLBN4-UOVH8D46GL40-oZA/s640/46785527_2327398400825548_8178250732454019072_n.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi09HM831lL6X_yB_K9T0_fppYCqTbb6UU4uALL8aJjKcroFJr_imRtc4Q_d80GotReyubprZrQTPsnLaRyMfkpW6EmYvCzG3ddIXwevHq8NVDreBXq_l83GGLBN4-UOVH8D46GL40-oZA/s72-c/46785527_2327398400825548_8178250732454019072_n.jpg
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
http://www.newsgf.net/2018/11/blog-post_143.html
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2018/11/blog-post_143.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All Πριν φύγετε, διαβάστε επίσης... LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy