Σε µια ήσυχη γωνιά στο επαρχιακό Hampshire ένα ροµπότ που ονοµάζεται Ρέιτσελ περιηγείται σε ένα χωράφι. Με επένδυση σε ανοιχτό πορτοκαλί...
Σε µια ήσυχη γωνιά στο επαρχιακό Hampshire ένα ροµπότ που ονοµάζεται Ρέιτσελ περιηγείται σε ένα χωράφι. Με επένδυση σε ανοιχτό πορτοκαλί και ένα smartphone ενσωµατωµένο στο πίσω µέρος της µοιάζει µε διασταύρωση ακριβού παιχνιδιού και του είδους ρόβερ που χρησιµοποιείται στις διαστηµικές αποστολές.
Έχει τέσσερις USB υποδοχές, GPS σε µορφή δίσκου και τις τεχνικές προδιαγραφές του συστήµατος Lidar που της επιτρέπει να προσανατολίζεται χρησιµοποιώντας ακτίνες λέιζερ. Το κόστος κατασκευής της υπολογίζεται στις 2.000 λίρες αγγλίας.
Κάθε τρία δευτερόλεπτα η Ρέιτσελ βγάζει κοντινή φωτογραφία της καλλιέργειας και του εδάφους που θα βοηθήσει στην παρασκευή ενός χάρτη του χωραφιού και της φάρµας. Στο µέλλον, εξηγούν οι δηµιουργοί της, τα ροµπότ ενδέχεται να αναλάβουν τη φροντίδα κάθε σταδίου της παραγωγικής διαδικασίας: τη χαρτογράφηση της γης, τη φύτευση σπόρων, την επιµέλεια της καλλιέργειας, το ξεχορτάριασµα, τη συγκοµιδή.
Ο Βen Scott-Robinson συνιδρυτής της εταιρείας Small Robot Company σηµειώνει «Θα µπορούσαµε να δούµε ολόκληρες εκτάσεις στις ΗΠΑ χωρίς ανθρώπους να δουλεύουν σε αυτές.». Στη Βρετανία πολλές ιδέες πίσω από τη ροµποτική γεωργία προήλθαν από το Πανεπιστήµιo Harper Adams, στα όρια του Newport στο Shropshire.
Ο Καθηγητής Simon Blackmore πιστεύει ότι η γεωργία είναι ακόµα κολληµένη στη νοοτροπία του 20ου αιώνα ότι το µέγεθος µετράει. Η συγκοµιδή διεξάγεται σε βιοµηχανοποιηµένη βάση που δεν αφήνει χώρο να αξιολογηθούν φυτό προς φυτό οι ανάγκες της καλλιέργειας και η ετοιµότητα για συγκοµιδή. Για τον Καθηγητή Blackmore είναι ώρα να χρησιµοποιηθεί στη γεωργία, το παράδειγµα της αυτοκινητοβιοµηχανίας.
Ο Καθηγητής µιλά ακόµα για το πρότζεκτ «εκτάρια χωρίς χέρια» που βρίσκεται στον δεύτερο χρόνο λειτουργίας και έχει επιτυχώς καλλιεργήσει κριθάρι χωρίς άµεση ανθρώπινη παρέµβαση, µε τη χρήση ροµπότ – ανιχνευτών που ελέγχουν την καλλιέργεια και το έδαφος και θεριζοαλωνιστικές µηχανές χωρίς οδηγό. Η επόµενη εφαρµογή θα είναι στο στάρι.
«Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι θα είναι ακριβό, ότι θα οδηγήσει ανθρώπους εκτός επαγγέλµατος και ότι θα ωφελήσει τις µεγάλες φάρµες και όχι τις µικρές. Το ακριβώς αντίθετο. Οι µεγάλες φάρµες έχουν να κάνουν µε οικονοµίες κλίµακας: µεγάλες εκτάσεις, µεγάλα τρακτέρ. Εµείς αναπτύσσουµε µικρές µηχανές. Πιστεύω ότι η έξτρα παραγωγή που χρειαζόµαστε για να θρέψουµε τον πλανήτη θα προέλθει από τις µικρές φάρµες που δεν µπορούν να χρησιµοποιήσουν οικονοµίες κλίµακας».
Πηγή: agropost.gr
www.topontiki.gr