Την απόφαση να στηρίξει τον αγώνα των κατοίκων του Χειμαδιού και της Κουτσοχέρας απέναντι στις διεκδικήσεις της Ιεράς Μονής Αγίων Θεοδώρ...
Την απόφαση να στηρίξει τον αγώνα των κατοίκων του Χειμαδιού και της Κουτσοχέρας απέναντι στις διεκδικήσεις της Ιεράς Μονής Αγίων Θεοδώρων Καλαβρύτων (σ.σ. που υποστηρίζει ότι της ανήκουν 7.000 στρέμματα στην περιοχή), πήρε χθες, ομόφωνα, το δημοτικό συμβούλιο Πύργου.
Το συγκεκριμένο ζήτημα κυριάρχησε κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης με το Σώμα να αποφασίζει την έκδοση ψηφίσματος συμπαράστασης και την παροχή κάθε άλλης δυνατής βοήθειας στον αγώνα των κάτοικων…
Το θέμα έφερε προς συζήτηση προ ημερησίας διάταξης ο Τάκης Αντωνακόπουλος τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι «Είμαστε στην πλευρά των κατοίκων των δυο χωριών μας. Ο δήμος θα πρέπει να τους στηρίξει νομικά και όχι μόνο. Πρέπει να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση κι εμείς ως δημοτικό συμβούλιο να υποστηρίξουμε το δίκαιο αίτημα των κατοίκων».
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Πύργου Γαβρίλης Λιατσής μιλώντας για το θέμα είπε πως «Πρόκειται για ένα θέμα μεταξύ Εκκλησίας – Κράτους, έναν ανοιχτό λογαριασμό εδώ και πολλά χρόνια. Είναι ένα θέμα άκρως Πολιτικό και χαίρομαι που υπάρχει πλήρης ταύτιση όλων των παρατάξεων γι` αυτό. Μίλησα με τον διευθυντή Δασών τον κο Κορισιάνο και θα σταθούμε δίπλα στους συνανθρώπους μας στηρίζοντας το δίκαιο».
Παίρνοντας το λόγο ο Αντώνης Καράμπελας δήλωσε την αμέριστη συμπαράσταση του στους κατοίκους και αναφέρθηκε στο σχετικό ψήφισμα της παράταξης του που, μεταξύ άλλων αναφέρει ότι α) θα πρέπει να υπάρχει παρουσία του δημοτικού συμβουλίου στην δημοπρασία που έχει οριστεί το Σάββατο 3 Νοεμβρίου στα Καλάβρυτα β) ενδιαφερόμενοι κάτοχοι – καλλιεργητές να παρέχουν από την δημοπρασία και γ) οι κάτοχοι – καλλιεργητές να δηλώσουν στο Κτηματολόγιο τις ιδιοκτησίες τους με χρησικτησία.
Ο Γιάννης Αργυρόπουλος δήλωσε ότι «Το θέμα έχει κοινωνική και νομική διάσταση και ο δήμος θα πρέπει να στηρίξει με κάθε μέσο τον αγώνα των κατοίκων. Η Μονή επικαλείται χρυσόβουλο της Τουρκοκρατίας. Θα πρέπει να εκδώσουμε ψήφισμα στήριξης στους κατοίκους». Ο Θανάσης Παναγούλης υποστήριξε πως «Θα πρέπει να υπάρξει κινητοποίηση που θα δείξει στην Πολιτεία και στην Εκκλησία ότι δεν ανεχόμαστε κάτι τέτοιο».
Η Άβα Βαγγελάτου ανέφερε ότι «Θυμούνται μετά από 500 χρόνια να διεκδικήσουν εκτάσεις βιοπαλαιστών. Θέτουμε την Πολιτεία προ των ευθυνών της. Με Κινηματική διαδικασία θα σταθούμε στο πλάι των συμπολιτών μας στις 3 Νοέμβρη».
Αξίζει να σημειωθεί πως στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου βρέθηκαν –και πήραν το λόγο- τόσο ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών Πάνος Μπράμος και ο Περιφερειακός Σύμβουλος Παναγιώτης Πλατανιάς που λίγο νωρίτερα είχαν συμμετάσχει στην πρώτη έκτακτη λαϊκή συνέλευση κατοίκων του Δ.Δ. Χειμαδιού και όμορων κοινοτήτων.
Ο κ. Μπράμος είπε πως «Το ζήτημα είναι μείζον και υπάρχει ανάγκη να υπάρξει ομοψυχία γιατί τα 7.000 στρέμματα που σήμερα διεκδικεί η Μονή είναι απλά η κορυφή του παγόβουνου. Αναφέρομαι σε Προεδρικό διάταγμα του 1933 το οποίο περιλαμβάνει τις Μοναστικές περιουσίες με βάση τις δηλώσεις που είχαν κάνει μόνο με γεωγραφικό προσδιορισμό και χωρίς να δίνονται τα ακριβή όρια. Υπάρχει κίνδυνος οι περιουσίες που καλλιεργούνται και οι άνθρωποι που έχουν χύσει τον ιδρώτα κι έχουν αφήσει τα κόκκαλα τους, να χάσουν σε μια νύχτα το βιός τους με απώτερο αποτέλεσμα την ερήμωση των χωριών μας.
Σε αυτή τη διαδικασία πρέπει να σταθούμε αλληλέγγυοι στους συντοπίτες μας. Ως Περιφερειακή Αρχή θα παράσχουμε όλα τα εχέγγυα στη διεκδίκηση των κατοίκων και τον δίκαιο αγώνα τους και θα είμαστε δίπλα τους σε όποιο δρόμο επιλέξουν».
Με τη σειρά του ο κ. Πλατάνιάς τόνισε πως «Οι άνθρωποι είναι οργισμένοι κι έχουν δίκιο. Από παλιότερα Δικαστήρια η Εκκλησία και τα μοναστήρια αυτά δεν διώκονται από πουθενά. Τα στρέμματα είναι γύρω στις 22.000 συνολικά… τώρα ζητάνε τα 7.000. Άρα αυτοί οι άνθρωποι θα πρέπει να φύγουν από τα χωριά τους και δεν θα ξέρουν που θα πάνε, ή θα τους ζητήσουν υπέρογκα ενοίκια. Θα αρχίσει να δημιουργείται ένα τεράστιο πρόβλημα στην ευρύτερη περιοχή. Πρέπει να βοηθήσουμε τους ανθρώπους αυτούς να μείνουν στο χωριό τους και να καλλιεργούν τα χωράφια τους!».
Στο περιθώριο του μείζονος θέματος συζητήθηκαν και θέματα που αφορούσαν την επικείμενη παραχώρηση του Ενωσιακού γηπέδου στη Σπιάτζα στο ΤΑΙΠΕΔ, τα δημοτικά τέλη και τους κοινόχρηστους χώρους (σ.σ. Αντωνακόπουλος), η παραβατικότητα στον κόμβο Φιλοθέης (σ.σ. Αργυρόπουλος) και η απορρόφηση κονδυλιών από πλευράς δήμου (Παναγόπουλος).
www.patrisnews.com