-->

Μελωμένα μπουτάκια κοτόπουλου με κουσκούς

Υλικά συνταγής για το κοτόπουλο  6 μπούτια κοτόπουλο 2 κ.σ. γεμάτες μέλι 250ml χυμός πορτοκάλι 1 λεμόνι σε φέτες 1 κ.σ. ρίγανη ...


Υλικά συνταγής

για το κοτόπουλο 

6 μπούτια κοτόπουλο
2 κ.σ. γεμάτες μέλι
250ml χυμός πορτοκάλι
1 λεμόνι σε φέτες
1 κ.σ. ρίγανη
1 κ.σ. δυόσμος
2 καρότα
1 κρεμμύδι
6 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι

για το κουσκούς

500γρ. κουσκούς
1½ λίτρο ζουμί από το κοτόπουλο
αλάτι
πιπέρι

Διαδικασία συνταγής

Χτυπάμε με μίξερ το μέλι και το ελαιόλαδο. Πλένουμε το κοτόπουλο, αλατοπιπερώνουμε και καρυκεύουμε με δυόσμο και ρίγανη. Περιχύνουμε το κοτόπουλο με το μέλι και το λάδι και προσθέτουμε το καρότο, το λεμόνι και το κρεμμύδι σε φέτες.

Τέλος, προσθέτουμε το χυμό και μαρινάρουμε για ενα βράδυ ή τουλάχιστον 6 ώρες. Βγάζουμε το κοτόπουλο από το ψυγείο μισή ώρα πριν το βάλουμε στο φούρνο. Περνάμε τη μαρινάδα από μούλτι και καλύπτουμε τα κοτόπουλα στο ταψί. Προσθέτουμε ελάχιστο νεράκι Τυλίγουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200οC σκεπασμένο για 1 ώρα περίπου.

Έπειτα βγάζουμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε μέχρι να ροδίσει η πέτσα. Σε κατσαρόλα βάζουμε το ζουμί από το ταψί να πάρει βράση. Μόλις πάρει βράση προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και το κουσκούς και ανακατεύουμε.

Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και όταν το κουσκούς έχει ακόμη υγρά (ίσα-ίσα να μην το σκεπάζουν) αλλά έχει μαλακώσει και λίγο αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε ένα ποτήρι κρύο νερό ή επιπλέον ζωμό από το ταψί που το έχουμε αφήσει να κρυώσει. Αφήνουμε το κουσκούς να τραβήξει το ζωμό και να μαλακώσει. Σερβίρουμε το κοτόπουλο με το κουσκούς.

Αυτό το ήξερες

Το καρότο θεωρείται ότι κάνει πολύ καλό στην όραση, γεγονός που επιβεβαιώνει και η επιστημονική κοινότητα, ενώ έρευνες έχουν αποδείξει ότι βοηθά τον οργανισμό να απορροφά ευκολότερα το ασβέστιο. 

Για την αποφυγή σαλμονέλας κατά την αποθήκευση: Αποθηκεύσετε τα πουλερικά σας στο πιο ψυχρό μέρος του ψυγείου σας κάτω από τους 5 βαθμούς Κελσίου. Φροντίστε ώστε τα πουλερικά σας να φυλάγονται μακριά από ωμά φρούτα και λαχανικά, σε ξεχωριστό σημείο στο ψυγείο και καλά τυλιγμένα ώστε οι χυμοί τους να μην στάξουν πάνω σε άλλες τροφές. 

Σε περίπτωση που δεν προλαβαίνετε να τα μαγειρέψετε πριν την ημερομηνία λήξης του τότε καταψύξτε τα σε θερμοκρασία κάτω των 18 βαθμών Κελσίου. Σημειώστε την ημερομηνία φύλαξης και φροντίστε να τα μαγειρέψετε μέσα στους επόμενους 9 μήνες. Ωμά πουλερικά χωρίς ημερομηνία λήξης θα πρέπει να καταψύχονται αν δεν μαγειρευτούν μέσα σε 2-3 ημέρες ενώ αν το κρέας είναι τεμαχισμένο μέσα σε μέρα. Καταναλώστε μαγειρεμένα πουλερικά το πολύ μέσα σε 3-4 μέρες ή αλλιώς καταψύξτε τα.

Το κουσκούς έχει πιθανότατα καταγωγή από την βόρεια Αφρική, καθώς υπάρχουν αρχαιολογικά ευρήματα του 10ου αιώνα, που αποτελούνται από σκεύη κουζίνας που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή αυτού του φαγητού. Είναι το «εθνικό πιάτο» της βορείου Αφρικής. 

Η εξάπλωση της συνταγής για κουσκούς έγινε ταχύτατα και πλέον είναι σημαντικό συστατικό της Συριακής κουζίνας, της Μεσογειακής, αλλά και της κουζίνας της Νοτίου Αμερικής. 

Το θυμαρίσιο μέλι είναι έντονα αρωματικό με ευχάριστη γεύση. Έχει συνήθως ανοιχτό κεχριμπαρένιο χρώμα (κυρίως της Αττικής και των Κυκλάδων), ενώ το θυμαρίσιο μέλι της Κρήτης είναι σκούρο πορτοκαλί. Το συγκεκριμένο είδος κρυσταλλώνει σε διάστημα 6-18 μηνών. 

Θεωρείται ότι έχει τονωτικές αλλά και αντισηπτικές ιδιότητες, καθώς βοηθάει στην γρήγορη επούλωση των πληγών. Επίσης, θεωρείται ότι βοηθάει στην αντιμετώπιση της αϋπνίας, αναπνευστικών και πεπτικών παθήσεων ακόμα και καρδιαγγειακών νοσημάτων. 

H παραγωγή του υπολογίζεται περίπου στο 10% της συνολικής παραγωγής μελιού της Ελλάδας. Το καλύτερο θυμαρίσιο μέλι θα βρείτε κυρίως στα ελληνικά νησιά και ιδιαίτερα στην Kρήτη και τα Kύθηρα.

  www.cooklos.gr

COMMENTS

https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEiz6rV3JL2_MbZ9JedxVL8BB_0WG-37UT64zaQVv7ycuRLmw9jyOkuqg16xgJQv9YwpS9ZeXd4ZDs-ZA4iNqjGdfpQCRx6e5AWXLwF4EZyL-ECWQV1WBdyoNUUzEyenZ5OTU34dN0n514uJT3gx7M4VEyW4YneeOYzfs-FHxV4xzOH9cQ-mCQ0MmqD-=s929
Όνομα

Αγροτικά Αθλητισμός Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Αρθρο Αρχαία Ολυμπία Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ βιβλία/περιοδικά ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΔΥΤΙΚΟΡΑΜΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ Ιστορία ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ξέρετε ότι... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Π.Ε ΗΛΕΙΑΣ Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολιτική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Προορισμοί Πρόσωπα Πύργος Ρεπορτάζ Συνέντευξη Σχόλιο ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Break News Crime stories EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις" : Μελωμένα μπουτάκια κοτόπουλου με κουσκούς
Μελωμένα μπουτάκια κοτόπουλου με κουσκούς
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh0rXl1sPn44bp_m_Sjpv_7-DsEmP-6Rmkm9jGGCeVbMsr_haFZh6r1QgWfs6gZ9TG7UxAH94BdrEt6MTjIHAjf8sTImtFDwtAq7gRP6YgCjH5qZTiBJc-tMdavrmr1M7ktu7hA5y0Daa8/s640/melomena_mpoutakia_kotopoulo_me_kouskous_1.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh0rXl1sPn44bp_m_Sjpv_7-DsEmP-6Rmkm9jGGCeVbMsr_haFZh6r1QgWfs6gZ9TG7UxAH94BdrEt6MTjIHAjf8sTImtFDwtAq7gRP6YgCjH5qZTiBJc-tMdavrmr1M7ktu7hA5y0Daa8/s72-c/melomena_mpoutakia_kotopoulo_me_kouskous_1.jpg
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
http://www.newsgf.net/2018/11/blog-post_644.html
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2018/11/blog-post_644.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All Πριν φύγετε, διαβάστε επίσης... LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy