Δριμύ κατηγορώ έκθεσης του Συνηγόρου του Πολίτη για το που καταλήγουν οι αγροτικές επιδοτήσεις, οι οποίες πάντως δεν φτάνουν στα χέρια...
Δριμύ κατηγορώ έκθεσης του Συνηγόρου του Πολίτη για το που καταλήγουν οι αγροτικές επιδοτήσεις, οι οποίες πάντως δεν φτάνουν στα χέρια των παραγωγών.
Στην έκθεση με τίτλο «Κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών για οφειλές προς το δημόσιο» που παρουσιάστηκε την Δευτέρα 29/10 στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Αθήνας στη διάρκεια ημερίδας που διοργανώθηκε από την Ανεξάρτητη Αρχή, γίνεται καταγραφή των δυσλειτουργιών και της πολυνομίας που διέπουν τις ισχύουσες διαδικασίες και καταγράφονται η εμπειρία ειδικών επιστημόνων από το μεγάλο αριθμό αναφορών πολιτών και οι προτάσεις του Συνηγόρου του Πολίτη προς τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι οι αγροτικές επιδοτήσεις καταλήγουν στα ταμεία της Εφορίας, στα πλαίσια της καταιγίδας κατασχέσεων που έχει εξαπολύσει η ΑΑΔΕ. Το θέμα δεν αφορά μόνο τους αγρότες αλλά και δεκάδες άλλες κοινωνικές κατηγορίες. Όσον αφορά τις αγροτικές επιδοτήσεις τονίζεται ότι: «παρά την κατηγορηματική διαβεβαίωση του ενωσιακού δικαίου ότι καταβάλλονται στο ακέραιο στους δικαιούχους, καταλήγουν σε πλείστες περιπτώσεις να μην φθάνουν στα χέρια των αγροτών οφειλετών του δημοσίου, λόγω μη θέσπισης ρητής διάταξης περί ακατασχέτου στην ελληνική νομοθεσία, και διχογνωμίας και μετάθεσης ευθύνης μεταξύ των φορέων, ως προς την διαβεβαίωση περί του ακατασχέτου».
Η έκθεση αναφέρει ακόμα ότι «η υπέρμετρη χρήση καταδιωκτικών μέτρων, κυρίως σε βάρος των οικονομικά αλλά και κοινωνικά πλέον ευάλωτων ομάδων, δηλαδή των μισθοσυντήρητων, των συνταξιούχων, των αγροτών, των ΑμεΑ, των φοιτητών, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των οποίων η οικονομική αντοχή έχει εξαντληθεί από την μακρόχρονη οικονομική κρίση, δεν πρόκειται να επιλύσει ουσιαστικά την χαμηλή εισπραξιμότητα των δημοσίων εσόδων.
»Η Πολιτεία οφείλει να διερευνήσει και να αναδείξει λύσεις που θα δώσουν στους φορολογούμενους τη δυνατότητα να αυξήσουν τα εισοδήματά τους, μέσα σε ένα κλίμα ανάπτυξης και οικονομικής ασφάλειας, ώστε να δύνανται εν τοις πράγμασι να αποπληρώσουν τις οφειλές τους. Και τότε θα το πράξουν».