Την αγανάκτηση και το φόβο τους εξέφρασαν κατά τη διάρκεια της χθεσινής έκτακτης Λαϊκής Συνέλευσης στην πλατεία του Χειμαδιού οι κάτοικο...
Την αγανάκτηση και το φόβο τους εξέφρασαν κατά τη διάρκεια της χθεσινής έκτακτης Λαϊκής Συνέλευσης στην πλατεία του Χειμαδιού οι κάτοικοι του ομώνυμου χωριού και της Κουτσοχέρας του δήμου Πύργου, ύστερα από καθυστερημένη ενημέρωση που έφτασε στα χέρια τους τα τελευταία εικοσιτετράωρα και αναφέρει πως η Ιερά Μονή Αγίων Θεοδώρων Καλαβρύτων διεκδικεί χιλιάδες στρέμματα γης με τον ισχυρισμό πως ανήκουν στο ομώνυμο μετόχι που διαθέτει η μονή στην περιοχή.
Για σχεδόν 200 χρόνια, εκατοντάδες κάτοικοι της περιοχής καλλιεργούσαν τη συγκεκριμένη έκταση, χτίζοντας σ’ αυτή σπίτια, αγροικίες και όνειρα για το μέλλον αυτών και των παιδιών τους. Η «άμμος φαίνεται να τελειώνει γρήγορα από την κλεψύδρα» και οι διαδικασίες πιέζουν ασφυκτικά τον κόσμο, καθώς έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο η πλειοδοτική δημοπρασία για την εκμίσθωση των 7.000 στρεμμάτων από τα συνολικά 20.000 που φτάνει το αίτημα της μονής, γεγονός που σηματοδοτεί την απομάκρυνση των κατοίκων από τις εκτάσεις και τα σπίτια τους. Πλέον, για να μπορέσουν να παραμείνουν καλούνται να πληρώνουν ενοίκιο.
Από τη Συνέλευση αυτή ψηφίστηκε ομόφωνα και ψήφισμα το οποίο καλεί φορείς, αιρετούς, την Ιερά Σύνοδο και την Πολιτεία να τους βοηθήσουν και να μην καταστραφούν. Σύμφωνα με το εν λόγω έγγραφο, ζητούν άμεση παρέμβαση αρμόδιων θεσμικών φορέων της Πολιτείας για να αποσοβήσουν τη διαδικασία πλειοδοτικής δημοπρασίας εκμισθώσεως των παραπάνω κτημάτων και έγκριση ειδικής τροπολογίας που θα κατοχυρώσει το σύνολο των εκτάσεων που ανέρχεται στα 20.000 στρέμματα χωρίς όρια ή άλλο σαφή γεωγραφικό προσδιορισμό και που καταλαμβάνουν τα χωριά Χειμαδιό, Κουτσοχέρα και Μουζάκι.
Ακόμα, τόνισαν ότι πρέπει να γίνει γνωστό πως για διακόσια συνεχή έτη οι κάτοικοι που έχουν ασχοληθεί με τα χωράφια δε δέχονται να εγκαταλείψουν τα πάτρια εδάφη τους, πως περίπου 150 νέα παιδιά θα οδηγηθούν χωρίς να το επιθυμούν στον δρόμο της ξενιτιάς και της αποδυνάμωσης του ελληνικού στοιχείου από την περιοχή, ενώ σ’ αυτή τη διαδικασία αναμένουν και την ευαισθητοποίηση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος και των μελών της Ιεράς Συνόδου για εκλογίκευση στο ζήτημα της επιβίωσης.
«Βράζουν» οι κάτοικοι
Η συγκεκριμένη έκταση είναι ζωτικής σημασίας για την τοπική κοινωνία, με τους κατοίκους να δηλώνουν την αγανάκτησή τους για τη διεκδίκηση αυτή μετά από τόσα χρόνια, αλλά και την απόφασή τους για αγώνες μέχρι εσχάτων προκειμένου να παραμείνει στα χέρια τους. Εντύπωση βέβαια τους έχει προκαλέσει εκτός από την ξαφνική αυτή διεκδίκηση και η στάση που τηρεί η εκκλησία, που με τρόπο επιθετικό, προκλητικό και αντικοινωνικό όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε, στρέφεται εναντίον της επιβίωσης των κατοίκων.
www.patrisnews.com